Skocz do zawartości

Popiełuszko

Featured Replies

Opublikowano
Na kazania Popiego w ch uj ludzi chodzilo i juz za zycia mial duzego fejma. To raczej Przemyk niczego specjalnego oprocz tego, ze go zaje bali nie zrobil.

Czy to, że miał sporą publikę na kazaniach czyni Go bohaterem :o ?

Z ilu to działaczy Solidarności (podkreślam DZIAŁACZY a nie członków- bo zapisanych do tego Związku było coś ok 10 mln osób) los zakpił srogo? Walczyli z systemem za co PRL gnoił ich niesamowicie- tracili pracę, niektórzy zostali internowani. Nie mieli sposobu by za czasów czerwonej zarazy się "dorobić" (cudzysłów postawiony umyślnie- gdybym miał go usunąć napisałbym: nakraść), w demokratycznej i kapitalistycznej Polsce są nędzarzami lub wykolejeńcami.

Za to czerwone świnie świetnie się ustawiły I śmieją sie w twarz "baranom", którzy tego nie rozumieją. Ba, jesli ktoś osmieli się o tym wspomnieć nazywany jest prze Michnika& spólke kretynem, mieszkańcem ciemnogrodu. A ilu tej ideii przyklasneło to głowa mała :o .

Jest taka teoria, że historia nieustannie zatacza kręgi. Że wszystko to "już było" . Może jestem pesymistą ale widzę analogię narodu polskiego na chwilę obecną do czasów RP obojga narodów- a konkretniej do momentu "gdy zaczeło się psuc". Upadek obyczajów, prywata, brak perspektywicznego i długofalowego myślenia...

Wiem- w h.ooj na temat w topicu o filmie :P

Edytowane przez Orson

• Odpowiedzi 116
  • Wyświetleń 16,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie pierwszy film, który w tak bezczelny sposób obnosi się z tym, że jest zrobiony głównie dla celów edukacyjnych. Takie same reklamy i gotowe konspekty dla nauczycieli widziałem już w przypadku "Świadectwa". I to nie były reklamy w jakimś piśmie dla nauczycieli, a w "Wyborczej".

Oba filmy mają tego samego dystrybutora - Kino Świat.

Tak na marginesie Orliński jakiś czas temu wspominał o tym w swoim blogu.

Edytowane przez --wojtas--

Opublikowano

Niech mi ktoś powie, czy ten film to kolejne narzędzie Instytutu Propagandy Narodowej, użyte do wycia bojaźliwych myszek uciskanych przez PRL, czy też poetycka opowieść o bohaterze romantycznym, z zawartym w niej głębokim jego portrecie psychologicznym? Bo nie wiem czy iść :)

Opublikowano

Nie oglądałem filmu, może kiedyś się na to zdecyduje, ale z tego co czytałem o nim, to sens tego filmu jest następujący:

-dobry Polak to katolik,a zły i głupi, to UBek.

Bardzo to czarno-białe i smutne, bo podobno z odtajnionych niedawno akt (chyba nawet w TV coś wspominali) wynika, że Popiełuszkę zakapował...ksiądz i ktoś z Solidarności. W takim razie ten film nie ma już nawet w/w sensu.

Opublikowano

Sens ma sens, bo nie jest o śmierci Popiełuszki ani nawet za bardzo nie nawiazuje do intrygi. Jest za to o jego całym zyciu... Weżcie najpierw go obejrzyjcie. Mój polonista mówił, że 3 na 6 gwiazdek można mu spokojnie wkleic.

Opublikowano

Mimo, że nie oglądałem, to pozwolę sobie polemizować z Tobą :). Film trwa z tego co wiem 2:30 h, z czego 2 h rozgrywa się w czasie stanu wojennego, więc na resztę Jego życia zostaje jakieś 30 min. To wyczytałem z recenzji, więc nie wiem czy to prawda, ale jeżeli tak, to wniosek o tym, że nie jest to film o SW i śmierci Popiełuszki jest lekko przesadzony. Mr.Blue, Ty go oglądałeś, czy tylko Twój polonista? Bo jak tylko polonista, to bym tej ocenie za bardzo nie ufał (złe doświadczenia z polonistami ;) ). Coś mnie powoli zaczyna kusić żeby to to obejrzeć, choć mam awersje do polskich patriotyczno-pseudo historycznych filmów opartych często na patriotyczno-pseudo historycznych książkach (aczkolwiek jestem wielkim fanem FANTASTYKI Sienkiewicza :) ), a ten film mimo, że nie z tego źródła, to jednak trochę tym zalatuje. Oczywiście nie skreślam tego filmu w przedbiegach (to nie następni Piraci z Karaibów...), bo możliwe, że jak podejdę do tego filmu z dystansem, to może jakoś się obroni, po prostu jako obraz o perypetiach pewnego księdza...

Edytowane przez Gość

Opublikowano
Sens ma sens, bo nie jest o śmierci Popiełuszki ani nawet za bardzo nie nawiazuje do intrygi. Jest za to o jego całym zyciu... Weżcie najpierw go obejrzyjcie. Mój polonista mówił, że 3 na 6 gwiazdek można mu spokojnie wkleic.

Moja polonistka za to kiedyś chwaliła grę aktorską i dekoracje w Quo Vadis Kawalerowicza.

Opublikowano

Moja polonistka za to kiedyś chwaliła grę aktorską i dekoracje w Quo Vadis Kawalerowicza.

No i stąd złe wspomnienia z polonistami ;)

Opublikowano

dołączając się do offtopu o polonistach to moja ostatnio stwierdziła, że "Przedwiośnie" jest, cytuję 'niesamowite', a Damięcki stworzył 'genialną kreację'.

EOT.

Opublikowano

No ale chyba nie lepszą niż w kochaj i tańcz :unsure:

Opublikowano

Byłem w kinie. Film ten można potraktować jako spin-off serii o Karolu. Bardzo podobne wykonanie. Taki w sam raz, żeby wyrwać się z lekcji do kina.

Opublikowano

Ja jestem pozytywnie zaskoczony. Spodziewałem się kichy, a to dobry film jest. Momentami zabawny nawet.

Opublikowano

Ze szkoły nas wysłałi na to, tak jak Podgrzybek mówi - dobrze, że lekcji nie było. Prawdę mówiąc myślałem, że gorzej będzie, nie było tak tragicznie ale dłuuuuuuuuuuuugo.

Ocena: 5 pomarańczy na 10.

Opublikowano

Ale że kazali Wam za seans płacić? Potem bedzie jakiś box office, że najchętniej oglądany film przez młodzież.

Opublikowano

No co ty.

Nic nowego. Od czasu "Krzyżaków" Forda, co najmniej, takie rzeczy się dzieją.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Film za.je**sty:] Pytałem wcześniej kolegi czy warto iść... Powiedział, że tak i się wybrałem do kina, jakieś dwa tyg. temu, ale dopiero post piszę:D Naprawdę polecam:))