lmz 48 Opublikowano 11 lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2009 1) Znacie jakieś dobre forum poświęcone tej tematyce? Szukałem trochę i znalazłem jakieś poradniki sprzed kilku lat, albo pojedyncze tematy na różnych forach. 2) Możecie polecić jakieś dobre programy do kompresji (mile widziane rozbudowane opcje), do cięcia, wrzucania swojej ścieżki dźwiękowej itp. Znam już takie progsy jak VirtualDub + VDMod, Super, AutoGK, NeroVision. Dość często zgrywam materiał z TV tunerem w formacie mpg i prawdę mówiąc zawsze mam jakiś problem przy kompresji do avi czy czegoś innego, a to dźwięk jest opóźniony, innym razem góra i dół filmu są ucięte i takie tam. Liczę na waszą pomoc, bo prawdę mówiąc szkoda mi czasu na prywatne internetowe śledztwo w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pikol 336 Opublikowano 11 lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2009 Ściągnij sobie triala Vegas pro, bardzo łatwy, intuicyjny i rozbudowany program, pozwala na konwertować na wiele formatów, można dodawać wiele efektów itd. ja polecam konwertować na WMV, jakoś i dzwięku i obrazu dobra, i mało zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Di 839 Opublikowano 14 lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 lutego 2009 Szukam programu do obróbki filmów, który będzie działał w rozdzielczości 1024x600 (mam MSI-a). Sprawdzałem zarówno Ulead Video Studio, na którym do tej pory pracowałem, jak i Vegas Studio, ale nie chcą się włączyć z powodu tak niskiej rozdzielczości. Adobe Premiere 6.5 działa, ale nie przepadam za nim. Czy któryś ze starszych UVS-ów będzie działał? Jeśli nie, to co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza
genetyk@ 0 Opublikowano 15 lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 lutego 2009 Total Video Converter, używam i nie narzekam. Poza tym polecam Clone dvd mobile do konwersji na psp, telefony itp Cytuj Odnośnik do komentarza
Di 839 Opublikowano 16 lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 lutego 2009 Mi chodzi o obróbkę, nie konwersję (chyba że to nie do mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza
Ryo-San 1 756 Opublikowano 19 marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 marca 2009 Szukam programu do obróbki filmów, który będzie działał w rozdzielczości 1024x600 (mam MSI-a). Sprawdzałem zarówno Ulead Video Studio, na którym do tej pory pracowałem, jak i Vegas Studio, ale nie chcą się włączyć z powodu tak niskiej rozdzielczości. Adobe Premiere 6.5 działa, ale nie przepadam za nim. Czy któryś ze starszych UVS-ów będzie działał? Jeśli nie, to co polecacie? ja w pracy korzystam z Avida, Final Cuta i Edius'a Pro - dwa pierwsze to full pro - do profesjonalnej obrobki filmowej badz telewizyjnej - ostatni(mimo nazwy) to semi pro - nadaje sie zarowno do amatorskich produkcji i jest w miare latwy w obsludze - tak wiec polecam Ediusa 2.5/3/3.5/4/4.6 albo 5 Dość często zgrywam materiał z TV tunerem w formacie mpg i prawdę mówiąc zawsze mam jakiś problem przy kompresji do avi czy czegoś innego, a to dźwięk jest opóźniony, innym razem góra i dół filmu są ucięte i takie tam. rozumiem, ze przed edycja konwertujesz mpeg do avi? trzeba pamietac o tym ze format mpeg nie jest formatem edycyjnym - bardzo szybko rendering materialu z mpeg do avi zrobi ci kazdy z program ktore wymienilem wyzej Znam już takie progsy jak VirtualDub + VDMod, Super, AutoGK, NeroVision. to amatorskie programiki nadajace sie do obrobki filmu z wakacji Cytuj Odnośnik do komentarza
lmz 48 Opublikowano 19 marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 marca 2009 @ Ryo-San Dobra, to szukam poleconych programików. Właśnie o coś takiego bardziej profesjonalnego mi chodzi. Tak, konwertuję do avi, potem edytuję. Programy których używałem rzeczywiście starają się na siłę zrobić wszystko same, przez co jak się ich nie przypilnuje to wychodzą kwiatki o których pisałem. Trochę tym się bawię i zaczynam powoli ogarniać temat, potrafię już tymi programami co wymieniłem uzyskać zadowalający efekt, jednak z miłą chęcią przesiądę się na coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Neoman 93 Opublikowano 10 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 kwietnia 2009 Czy znacie jakiś program, w którym mógłbym stworzyć listę plików do skonwertowania? Na dysku mam ok 160(sic!) filmików w nieszczęsnym formacie rmvb, które chcę skonwertować do formatu avi albo mpeg 4. Pojedyncze wrzucanie plików trochę by sie zeszło. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Yacek 852 Opublikowano 11 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 kwietnia 2009 imtoo mpeg encoder http://www.imtoo.com/mpeg-encoder.html Wrzucasz wszystkie filmiki do programu i sam po kolei je konwertuje do formatu jaki chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza
Thomas_PL 1 Opublikowano 11 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 kwietnia 2009 Ja polecam MediaCoder. Cytuj Odnośnik do komentarza
Neoman 93 Opublikowano 11 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 kwietnia 2009 Skonwertowałem tym programem do .avi ale pliki nie chcą się odpalić na moim odtwarzaczu DVD. Ale dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza
Thomas_PL 1 Opublikowano 11 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 kwietnia 2009 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ty tylko zmieniłeś kontener, a kodek pozostawiłeś bez zmian. Tak więc jeżeli twój odtwarzacz DVD nie obsługuje tego kodeka, to zmiana tylko kontenera nie miała prawa pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Yacek 852 Opublikowano 11 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 kwietnia 2009 Uzywam tego imtoo bo jest prosty i konwertuje z roznych formatow wlasnie aby odpalic na stacjonarnym dvd. Zapisuje do divxa i wszystko smiga. Jak ktos potrzebuje bardziej rozbudowane narzedzie to z pewnoscia znajdzie cos lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Neoman 93 Opublikowano 13 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 kwietnia 2009 Tak więc jeżeli twój odtwarzacz DVD nie obsługuje tego kodeka, to zmiana tylko kontenera nie miała prawa pomóc. Czyli w jaki sposób mam to zrobić żeby te filmy chodziły? Mam coś zmienić w kodekach? Cytuj Odnośnik do komentarza
Thomas_PL 1 Opublikowano 14 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2009 (edytowane) To dość proste. Sprawdź jakie kodeki i kontenery obsługuje twój odtwarzacz DVD. Najprawdopodobniej tymi kodekami będą: MPEG2 i/lub DivX. Co do kontenerów to musisz sprawdzić w instrukcji/na stronie producenta. Jak znasz to wszystko to nic tylko wykonać konwersję. AVI, MP4, MKV itp. to tylko kontenery (opakowania), które mogą przechowywać różny "ładunek". Jeżeli twój odtwarzacz nie obsługuje to tego co jest w środku to zmiana opakowania nic nie zmieni. Edytowane 14 kwietnia 2009 przez Thomas_PL Cytuj Odnośnik do komentarza
Neoman 93 Opublikowano 15 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 kwietnia 2009 Dostosowałem się do twoich rad, poczytałem dokładnie instrukcje (dowiedziałem się jeszcze, że odtwarzacz ma problemy z czytaniem filmów z rozdzielczoscią powyżej 720x, moje filmiki mają 780x). Zrobiłem odpowiednią konwersję, zmieniłem rozdzielczość i szafa gra Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Scorp1on 8 Opublikowano 16 kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 kwietnia 2009 Szukam programu dzieki ktoremu bede mogl zrobic cos ala efekty specialne tzn, krecie cos w grze (wlasna mapka, jakies tam tlo np. rozowe czy zielone aby oznaczalo przezroczystoc - chce np. bron ruszajaca sie gdy nasz koles chodzi czy tez rzut granata w RTCW), zas w innej grze np. COD krece filmik bez hudu jak chodze po mapce sobie. Nastepnie chce polaczyc bron z RTCW do tego movie z COD'a. Czym to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza
danielskii 155 Opublikowano 21 września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 września 2010 Mam pytanie czy mozecie zarekomendowac program do obrobki filmu wideo. Kamerzysta z naszego wesela pokpil totalnie sprawe i niestety film wyglada poprostu jakby wrzucony prosto z kamery na plyte. Chcialbym sprobowac cos z tego zrobic (mam caly material) zeby film mial "rece i nogi". Oprocz standartowo zrobienia rozdzialow do wyboru, chcialbym pobawic sie w mozliwosc dodania efektow, powycinania i mieszania scen etc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazuun 221 Opublikowano 21 września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 września 2010 (edytowane) Specjalista nie jestem, ale Adobe mnie przygniatało trochę. Chwilkę obadałem. Może za szybko się zraziłem do niego, ale obecnie preferuję SONY Vegas Ino nie dam ręki że ma tworzenie rozdziałów - heck, nigdy nie było mi to potrzebne prawdę mówiąc Edytowane 21 września 2010 przez Kazuun Cytuj Odnośnik do komentarza
Luqat 966 Opublikowano 8 stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 stycznia 2012 Witam. Mam nadzieję, że ktoś obeznany w temacie mi pomoże. Chodzi mi o zmniejszenie pliku mkv. z rozmiaru 5.7 gb do formatu dvd. Nie jest to fllm sensu stricte, więc nie ma napisów, ścieżek dźwiękowych itp. Szukam jakiegoś prostego w obsłudze programu, najlepiej freeware, który pozwoli na takie rzeczy. Przydałoby się też(a nawet jest wskazane), aby pokazywał przewidywaną wielkość pliku po operacji i ewentualnie czas jej trwania. Nie mam zamiaru filmu ciąć i wrzucać na dwie płyty (co jest często proponowane przez internautów - szukałem na wielu stronach). Oczywiście liczę się też ze stratą jakości, ale myślę, że nie będzie zbyt drastyczna w efekcie końcowym gdyż plik wyjściowy wygląda tak: Nazwa pliku: E:\F1 2011\Formula1.2011.Round01.Australia.Race.SpeedHD.mkv Rozmiar pliku: 1482545922 bajtów Rozmiar obrazu: 1280x720 Liczba wszystkich strumieni: 2 ============= Strumień: 1 =============== Major type: Video Sub type: H.264/MPEG-4 AVC FourCC: avc1 (H.264/MPEG-4) Bit planes: 24 Dimensions: 1280x720 AvgTimePerFrame: 166833 FPS: 59,94 ============= Strumień: 2 =============== Major type: Audio Sub type: DOLBY_AC3 Channels: 6 Audio tag: 0x0000 (Microsoft Unknown Wave Format) Frequence: 48000 Hz Możliwe, ze w przyszłości będą też pliki wideo w innych formatach, więc program mógłby obsługiwać więcej niż tylko mkv., gdyż nie chciałbym do każdego typu instalować innego programu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza
Stona 569 Opublikowano 8 stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 stycznia 2012 Nie bardzo rozumiem. Chcesz zmieścić ten plik na płycie DVD czy zmienić go do formatu odczytywanego przez normalne dvdplejery [czyli zrobić z niego dvd video]? Cytuj Odnośnik do komentarza
Luqat 966 Opublikowano 8 stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 stycznia 2012 Chcę go zmieścić na płycie DVD. Cytuj Odnośnik do komentarza
Stona 569 Opublikowano 8 stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 stycznia 2012 Google mówi : Format Factory. Zmniejszysz trochę bitrate i zmieści Ci się na DVD5 Cytuj Odnośnik do komentarza
kasuro 34 Opublikowano 4 kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 kwietnia 2012 Potwierdzam FF najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi