Skocz do zawartości

Wycieczka do Japonii

Pejas123

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Damian14 napisał:

W samym Tokio polecam odwiedzić Yasukuni Jinja, szintoistyczną świątynię połączoną ze sporym muzeum - https://www.yasukuni.or.jp/english/

Tylko trzeba brać pod uwagę, że uprawiają tam mocny rewizjonizm historyczny i traktować wszystkie opisy ze zdrowym sceptycyzmem ;) Nie bez powodu każda wizyta polityków w tej świątyni od razu jest komentowana przez media.

7 minut temu, jakbu napisał:

Tylko trzeba brać pod uwagę, że uprawiają tam mocny rewizjonizm historyczny i traktować wszystkie opisy ze zdrowym sceptycyzmem ;) Nie bez powodu każda wizyta polityków w tej świątyni od razu jest komentowana przez media.

Tak, tam jak się ogląda wystawy związane np. z atakiem na Chiny w latach 30 to to nie była wojna tylko "incydent" itd. Ale jak ktoś zna historię, to łatwo może sobie wyfiltrować gdzie japończycy próbują się wybielać

W dniu 10.04.2024 o 20:59, kazetwu napisał:

A jak z zakupem Switcha w Japonii? Teraz sobie sprawdziłem i lite to niecałe 6 stówek, a oled niecały tysiak. Wtyczka będzie inna + brak gwarancji w kraju, ale nie ma chyba żadnego region locka?

Pamiętaj tylko żeby mieć paszport przy zakupie to jeszcze się załapiesz na zwrot podatku. 

• Dzięki 1
  • 4 tygodnie później...

te kanapki, czy trojkaty z ryżem i rybką z 7/11 to jest taki sztos, szkoda że u nas w żabkach tego nie ma. no i pyszna kawka bossa na każdym kroku w automatach <3

jutro jadę do fukushimy, jakby ktoś ( @Killabien ?) mógł polecić ciekawe miejscówki do obczajenia to chętnie sprawdzę. mogę podjechać gdzieś dalej, bo mam samochód do dyspozycji 

• 1 miesiąc temu...

Chyba w końcu dojrzałem do decyzji o spełnieniu marzenia odkładanego od kilkunastu lat i kupnie biletów do KKW. Teraz tylko mam rozkmine, czy lepszy byłby początek września, czy początek października, wtedy zrobiłbym sobie prezent na urodziny :D We wrześniu zaoszczędziłbym parę stówek na biletach, ale zależy też mi na chłodniejszych temperaturach, żeby sie nie pocić przy zwiedzaniu... 

edit: dobra, wrzesień jednak odpada, więc teraz rozkmina czy początek października, czy troche później

edit2: dobra kurwa, od 10 lat sie tak zastanawiam, bilety kupione na połowę października.

• Plusik 1
  • Lubię! 6
4 godziny temu, Killabien napisał(a):

Polecam bardziej pazdziernik, nawet nie poczatek a pozniej. Nie bedzie tak kurewsko goraco, zacznie sie sezon koyo(jesien - liscie zmieniaja kolor na czerwony i bardzo fajnie to wyglada), jest wiecej sezonowego jedzenia.

zdecydowałem się na pierwszą połowę, już za dużo było rozkminiania :) na sezonowym żarciu mi nie zależy, bo pod tym względem i tak będę uradowany. o ramenie w japonii marzę od czasów, jak jeszcze w polsce nie było żadnej ramenowni :D 

Panowie lecę w połowie listopada do Japonii, jest jeszcze dużo czasu ale wcześniej sobie zabookuje nocleg i pytanie czy taki plan będzie ok czy jednak gdzieś odjąć dzień żeby w innym miejscu dodać. Ląduję w Osace 18 listopada o 13:00, wylatuję z Tokio 1 grudnia o 23:00.

18-21 Osaka

21-22 Himeji

22-25 Kioto

25-26 Nara

26-1 (grudzień) Tokio

JR Passa chyba mogę olać. Czy ktoś korzystał z opcji 'usługa wielowalutowa' mBanku? Starczy taka opcja na te dwa tygodnie (oczywiście trochę gotówki wezmę do portfela)?

@Killabien jak tam ten wrzesien wyglada w JP? Ceny lotów wtedy sa nawet spoko wiec zastanawiamy sie zeby znowu polecieć. Rok temu bylismy w maju, wrzesien lepszy czy gorszy pod wzgledem pogody? Wiem że pazdziernik bylby lepszy, ale nie wiem czy o 1000 zl lepszy :)

Btw, kupowal ktos elektronike w Japonii, tax free, i przywozil zapakowane do europy? Zastanawiam sie czy musze odpakowywac w samolocie zeby mi cla nie dowalili na kontroli, czy raczej na spokojnie? 

We wrzesniu pogoda jest przewaznie lepsza niz w maju, nadal jest bardzo cieplo ale znosnie

On 7/4/2024 at 5:48 PM, łom said:

Panowie lecę w połowie listopada do Japonii, jest jeszcze dużo czasu ale wcześniej sobie zabookuje nocleg i pytanie czy taki plan będzie ok czy jednak gdzieś odjąć dzień żeby w innym miejscu dodać. Ląduję w Osace 18 listopada o 13:00, wylatuję z Tokio 1 grudnia o 23:00.

18-21 Osaka

21-22 Himeji

22-25 Kioto

25-26 Nara

26-1 (grudzień) Tokio

JR Passa chyba mogę olać. Czy ktoś korzystał z opcji 'usługa wielowalutowa' mBanku? Starczy taka opcja na te dwa tygodnie (oczywiście trochę gotówki wezmę do portfela)?

Ja bym polecal dodac jeden dzien do Osaki i z Osaki pojechac do tej Nary to to jest jakies 30 minut pociagiem. Bardziej by ci sie oplacalo zeobic Osaka-Nara-Kyoto jedno za drugim niz latac tam i z powrotem. Wtedy mozesz dodac jakis dzien do Himeji lub Tokyo albo nawet pojechac do Kobe na przyklad.

• Plusik 1
  • Dzięki 1
W dniu 4.07.2024 o 10:48, łom napisał(a):

18-21 Osaka

21-22 Himeji

22-25 Kioto

25-26 Nara

26-1 (grudzień) Tokio

Dobrze przekalkuluj sobie czy JR Passa faktycznie warto olać. Przejazdy Shinkansenami są jednak dość kosztowne. Np. trasa Osaka - Tokio to będzie ok. 400-500 zł na łeb, a z tego co widzę, to przejażdżek planujesz całkiem sporo. Ponadto - nie ma się co bać oddalania się od "hubów" na trochę większą odległość. Wymieniłeś bardzo fajne miejsca, ale 4 na 5 to w sumie aglomeracja Osaka/Kioto a z passem w kieszeni z powodzeniem możesz skoczyć gdzieś dalej, chociażby do Hiroszimy. Po drodze masz też kilka fajnych atrakcji (np. wyspę Awaji z parkiem rozrywki Nijigen no Mori z "krainami" nawiązującym głównie do znanych marek anime ale także gier (Dragon Quest) czy filmów (Godzilla!) albo interesującą niezamieszkałą wysepkę Okunashima, gdzie ruiny fabryki gazów bojowych i bunkrów z czasów wojny zostały opanowane przez chmary królików domowych czekających na żarcie od turystów już w porcie. No i kawałeczek za Hiroszimą (właściwie to w ramach aglomeracji) masz jeden z najbardziej ikonicznych widokówek w całej Japonii - wyspę Miyajima z charakterystyczną świątynią na wodzie i prowadzącą do niej bramą tori (również na wodzie). Ale oczywiście nie musisz nikogo słuchać i zrób tak jak podpowiada ci serducho ale nie bój się podróżowania "dalekobieżnego" wewnątrz kraju - nie ma nic szybszego i łatwiejszego niż błyskawiczne przemieszczanie się Shinkansenami.

• Plusik 1

Jedyny droższy bilet to właśnie shinkansen z Kyoto do Tokyo ~400 zł, reszta to mniejsze odległości a 2 tygodniowy JR pass to prawie 2k, jak bym musiał jechać w te i we wte na samolot (np. Tokyo-Kyoto-Tokyo) to bardziej bym się zastanowił a tak przylatuje do Osaki wylatuje z Tokyo więc jeden dłuższy przejazd odpada. To mój pierwszy wylot do Japonii więc wolę na luzie trochę dłużej posiedzieć w jednym miejscu niż ganiać od pociągu do pociągu, bo wtedy też musiał bym zmniejszyć ilość dni na np. Tokyo czy Kyoto a te 5 dni na pierwsze i 3 na drugie miasto to chyba i tak nie za dużo.

2 godziny temu, łom napisał(a):

Jedyny droższy bilet to właśnie shinkansen z Kyoto do Tokyo ~400 zł, reszta to mniejsze odległości a 2 tygodniowy JR pass to prawie 2k, jak bym musiał jechać w te i we wte na samolot (np. Tokyo-Kyoto-Tokyo) to bardziej bym się zastanowił a tak przylatuje do Osaki wylatuje z Tokyo więc jeden dłuższy przejazd odpada. To mój pierwszy wylot do Japonii więc wolę na luzie trochę dłużej posiedzieć w jednym miejscu niż ganiać od pociągu do pociągu, bo wtedy też musiał bym zmniejszyć ilość dni na np. Tokyo czy Kyoto a te 5 dni na pierwsze i 3 na drugie miasto to chyba i tak nie za dużo.

Rozumiem i szanuję podejście, jedynie usiłowałem zminimalizować obawy przed podróżami ;). A JR Passy są też na 7 dni - aktywuje się je dopiero na miejscu, więc można strategicznie to przemyśleć i uruchomić dopiero gdy faktycznie mamy plan oddalenia się nieco of bazy wypadowej :) . A co do Kioto - obiecaj, że sprawdzisz muzeum Nintendo - na jesieni będzie już oddane do użytku :)