Rayos 3 170 Opublikowano 30 października 2015 Opublikowano 30 października 2015 to już? myslałem, że za tydzień! Ciekawe, czy dziś przyjdzie ^_^ Cytuj
McDrive 3 082 Opublikowano 30 października 2015 Opublikowano 30 października 2015 (edytowane) to już? myslałem, że za tydzień! Ciekawe, czy dziś przyjdzie ^_^ Ja podejrzewam, że u mnie będzie w poniedziałek Ed. Nie pomyliłem się. Ok 16 listonosz pukał Edytowane 2 listopada 2015 przez McDrive Cytuj
Moldar 2 247 Opublikowano 2 listopada 2015 Opublikowano 2 listopada 2015 (edytowane) Dostaliście rachunek do przelewu w paczce? Edytowane 2 listopada 2015 przez Moldar Cytuj
Rayos 3 170 Opublikowano 2 listopada 2015 Opublikowano 2 listopada 2015 a u mnie nadal nie ma, pewnie jutro Cytuj
xtomashx 162 Opublikowano 3 listopada 2015 Opublikowano 3 listopada 2015 Dostaliście rachunek do przelewu w paczce?Tak jak zawsze. U Ciebie zapomnieli? Musisz pisać do wydawnictwa. Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 4 listopada 2015 Opublikowano 4 listopada 2015 (edytowane) Do mnie ksiązki dotarły dopiero dzisiaj, ale ważne że są. Przelewik poszedł i teraz można zabierać się za ich czytanie. Tylko kiedy? Wpierw trzeba chyba zakończyć czytanie Gaijna, ale jeszcze 1100stron przede mną. Edytowane 4 listopada 2015 przez ireniqs Cytuj
Copper 2 657 Opublikowano 4 listopada 2015 Opublikowano 4 listopada 2015 Mi ostatnio dlugo szly, a teraz dostalem w poniedzialek maja tam niezly balagan. Cytuj
xtomashx 162 Opublikowano 4 listopada 2015 Opublikowano 4 listopada 2015 Ja już w piątek miałem. Niestety brak czasu i inne rozpraszacze sprawiły że nawet pierwszego tomu nie przeczytałem jeszcze Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 30 listopada 2015 Opublikowano 30 listopada 2015 Przyszła dzisiaj kolejna porcja Dysków do mnie. Jeszcze nie przeczytałem dwóch poprzednich. Cytuj
Moldar 2 247 Opublikowano 1 grudnia 2015 Opublikowano 1 grudnia 2015 Również otrzymałem, ależ to się pięknie prezentuje na półce Cytuj
xtomashx 162 Opublikowano 30 grudnia 2015 Opublikowano 30 grudnia 2015 Znalazłem wreszcie trochę czasu i przeczytałem pierwsze trzy tomy. Jak ja mogłem ominąć takie cudo? Aż wstyd się przyznać. Cytuj
McDrive 3 082 Opublikowano 2 stycznia 2016 Opublikowano 2 stycznia 2016 (edytowane) Przeczytałem dopiero pierwsze trzy części z tych dziesięciu, które dotarły i jak dla mnie trzecia jak na razie najśmieszniejsza, a teksty Dorfla to kazałbym uczyć się na pamięć wszystkim ateuszom i obrońcom demokracji z kod-u. Ed. Zaraz mi się kojarzy z Ciut Szalonym Arturem. Edytowane 2 stycznia 2016 przez McDrive Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Przeczytałem dopiero pierwsze trzy części z tych dziesięciu, które dotarły i jak dla mnie trzecia jak na razie najśmieszniejsza, a teksty Dorfla to kazałbym uczyć się na pamięć wszystkim ateuszom i obrońcom demokracji z kod-u. Ed. Zaraz mi się kojarzy z Ciut Szalonym Arturem. Nie ma jak mieszać politykę do tematu z książkami, i to jeszcze Pratchetta, satyryka o liberalnych poglądach., cytując twoje stwierdzenie - ateusza (czyli już rzadko używane określenie ateisty). Gdyby jeszcze chodziło o same cytaty Pratchetta / zdarzenie z nim związane, to można rozwinąć dyskusję merytoryczną, a tak to mamy niepotrzebny wtręt własny. Cytuj
Tokar 8 265 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Pytanie od nooba, która wreszcie chciałby się wziąć za temat - czytanie zgodnie z chronologią wydawniczą, czy "cyklami" z wiki ? https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_Dysku Cytuj
Rayos 3 170 Opublikowano 3 stycznia 2016 Opublikowano 3 stycznia 2016 Pytanie od nooba, która wreszcie chciałby się wziąć za temat - czytanie zgodnie z chronologią wydawniczą, czy "cyklami" z wiki ? https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_Dysku ja czytałem najpierw zgodnie z chronologią wydawnicza, a potem zacząłem czytać tak jak zaczęto wydawać w tej kolekcji świata dysku. Imo nie ma znaczenia czy czytać chronologicznie według dat wydania, czy cyklami, grunt, żebyś nie czytał losowo IMO więcej wyniesiesz z tego jak będziesz czytać cyklami, bo nie zapomnisz o postaciach, wątkach itd. itp. 1 Cytuj
Copper 2 657 Opublikowano 11 stycznia 2016 Opublikowano 11 stycznia 2016 Dostaliscie ksiazki z grudnia? Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 11 stycznia 2016 Opublikowano 11 stycznia 2016 Tak zaraz po świętach. 10 tomów stoi już na półce. Cytuj
Rayos 3 170 Opublikowano 11 stycznia 2016 Opublikowano 11 stycznia 2016 Mi chyba nadal nie przyszły, ale spokojnie czekam, bo je późno bardzo opłaciłem. Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 11 stycznia 2016 Opublikowano 11 stycznia 2016 Właśnie chyba od tego to też zależy tzn. ja zawsze płacę w momencie jak dostaję paczkę i mam kolejną przesyłkę bardzo szybko w domu. Oni chyba rozsylaja wg dat płatności, ale kto ich tam wie. Cytuj
Copper 2 657 Opublikowano 11 stycznia 2016 Opublikowano 11 stycznia 2016 Zrobiłem przelew po otrzymaniu książek tj. 2 grudnia i nie dostałem do tej pory. Zaraz piszę mail. Cytuj
Dajzner 982 Opublikowano 12 stycznia 2016 Opublikowano 12 stycznia 2016 Ja zapłaciłem od razu za całość i jak dotąd paczka przychodziła ok. 30 dnia miesiąca. Ostatnią odebrałem 28 grudnia; data nadania: 23 grudzień. Cytuj
Tokar 8 265 Opublikowano 10 lutego 2016 Opublikowano 10 lutego 2016 Jestem po Kolorze Magii z trochę mieszanymi uczuciami. Z jednej strony świetna koncepcja świata i jego geografii, sporo fajnego, pythonowskiego humoru, a z drugiej trochę sucharozy też się od czasu do czasu wkrada, a historia od momentu opuszczenia Ankh Morpork się rozwadnia, przypominając jakąś sesję rpg ze szwędaniem się po randomowych lokacjach. W połączeniu z rozgrywką bogów był to raczej świadomy zabieg mający parodiować właśnie sesje rpg i schematy klasycznego fantasy, ale trochę za mało w tym szydery, przez co pół książki czyta się jak jakieś mało wyszukane fantasy dla dzieci/młodzieży. W dodatku przed ostatnim rozdziałem dowiadujemy się, że nagle minęło już pół roku, a oni przelecieli pół mapy świata i w tym momencie nie wiadomo już czy się irytować na autora, że stosuje takie skrótowce, czy dziękowac mu, że oszczędził nam kolejnych średnio ekscytujących przygód. Na szczęście od momentu twistu z samolotem robi się zdecydowanie ciekawiej i ostatni rozdział oprócz tego, że ironiczny, to jest po prostu ciekawy. Blask Fantastyczny tak czy inaczej już do mnie jedzie, bo biorąc pod uwagę cliffhanger jest to integralna część historii i ciężko wydawać ostateczne sądy w połowie drogi. Mam nadzieję, że pierwszy tom jest swego rodzaju przetarciem i kolejne książki przedstawiają bardziej zwarte, złożone, przeplatające się wątki, a nie dość przypadkowe skakanie z miejsca na miejsce bez żadnego szerszego kontekstu. Cytuj
Rayos 3 170 Opublikowano 10 lutego 2016 Opublikowano 10 lutego 2016 (edytowane) Pamiętaj, że kolor magii to pierwszy tom ever, kolejne są znacznie lepsze(choć oczywiście z pewnymi wyjątkami). Polecam bardzo cykl o straży miejskiej, wiedzmach, śmierci W kolejnych tomach często wątki się przeplatają, są lepsze twisty, lepszy humor Edytowane 10 lutego 2016 przez Lord Astmer Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi