Kmiot 13 623 Opublikowano 23 lipca 2008 Opublikowano 23 lipca 2008 - pod koniec wakacji powinniśmy doczekać się polskiego wydania trzeciej części "Nauki Świata Dysku" - "Darwin's Watch" - na jesień planowany jest drugi dyskowy komiks - "Blask Fantastyczny" - z ilustracjami Stevena Rossa, podobnie jak w "Kolorze Magii". - także na jesień (okolice września) planowany jest kolejny tom Świata Dysku - "Going Postal". Plany te mogą jeszcze ulec zmianom, jednak na pewno będziemy mieli rok pełen Pratchetta źródło discworld.pl Cytuj
Gość Opublikowano 24 lipca 2008 Opublikowano 24 lipca 2008 Przypomnialem sobie Eryka i Piramidy, szybko poszlo, bo lubie Pratchetta i kiedys pochlanialem jego proze namietnie. Skocze jutro do biblioteki zobaczycz, czy cos maja, jak nie to do ksiegarni po jakies knigi. Lykac film Colour of Magic? Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 1 września 2008 Opublikowano 1 września 2008 Piekło Pocztowe (Going Postal) Moist von Lipwig to artysta oszustwa. A także hochsztapler i człowiek, który musi dokonać życiowego wyboru: zostanie powieszony albo postawi na nogi konające usługi pocztowe w Ankh-Morpork. To trudna decyzja. Musi dopilnować, by przesyłki docierały na miejsce, choćby na przeszkodzie deszcz, grad, śnieg, psy, Przyjazne i Dobroczynne Stowarzyszenie Pracowników Pocztowych, zły prezes zarządu kampanii semaforowej oraz nocny zabójca. Randka z Adorą Belle Dearheart też byłaby miła. Premiera 9.09.2008 Cytuj
mord00k 0 Opublikowano 1 września 2008 Opublikowano 1 września 2008 Jak dla mnie z opisu wygląda ciekawie. Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 1 września 2008 Opublikowano 1 września 2008 Podobno początek nowego cyklu o Moist von Lipwigu. Cytuj
mord00k 0 Opublikowano 1 września 2008 Opublikowano 1 września 2008 Wolałbym jednak coś o straży w dalszej kolejności. Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 1 września 2008 Opublikowano 1 września 2008 Zaraz zadzwonię do Terry'ego i zobaczę co da się zrobić. Cytuj
mord00k 0 Opublikowano 1 września 2008 Opublikowano 1 września 2008 Spoko, wspomnij ,że gratuluje mu pomysłów. Swoją drogą polecę od siebie "Potworny Regiment". Całkiem ciekawa. O ile się nie mylę opowieści dotykającej tego kawałka dysku bezpośrednio nie było jeszcze tak więc można się coś ciekawego o Dysku dowiedzieć. Obrzydliwości Nuggana to absolutne mistrzostwo. Cytuj
Gość Opublikowano 3 września 2008 Opublikowano 3 września 2008 Haha, internet też pewnie byłby obrzydliwością wg. Nuggana Ogólnie fajna część. Polecam serdecznie choć jeszcze nie skończyłem. A pocztowca kupię pewnie w dniu premiery Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 8 października 2008 Opublikowano 8 października 2008 A ja dopiero nadrobiłem "Straż Nocną" i co mogę powiedzieć, to fakt, że cykl o straży wciąż nie do zdarcia. Mocno mrocznie tym razem, dużo trupów, śmierci, "dynamicznych" scen walki, fajny sposób wysławiania się Carcera (czuć skur'wysyństwo, a przed oczami staje mi ten zabijaka z siekierą z "Bohatera Ostatniej Akcji" ;P), a wszystko okraszone szczyptą absurdu, tak charakterystycznego dla mieszkańców Ankh-Morpork. Jest dobrze, absolutnie mi się cykl nie nudzi. Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 8 października 2008 Opublikowano 8 października 2008 racja nie mam jeszcze wszystkich książek z tego cyklu ale wciągnął mnie bardzo, tak samo jak cykl o Rincewindzie, nie idzie się oderwać od książki i włącza się syndrom "jeszcze jednego rozdziału" Cytuj
Gość Opublikowano 8 października 2008 Opublikowano 8 października 2008 No i najgorsze co mogli zrobić, to likwidacja rozdziałów w : "Potwornym regimencie" ! Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 8 października 2008 Opublikowano 8 października 2008 Już w Straży Nocnej nie ma charakterystycznych "słoników" między rozdziałami, a bez nich, same odstępy nie rzucają się tak w oczy. W Złodzieju Czasu też nie ma, ale można uznać, że zastepuje je "Tik". Zrezygnowali najwyraźniej z takiego podziału na "rozdziały" i teraz lecą w ciągłość. Cytuj
zduniacz 123 Opublikowano 8 października 2008 Opublikowano 8 października 2008 w oryginale chyba nigdy nie było podziału na rozdziały, wiec tak jest bardziej 'tru', ale moge sie mylic. Cytuj
Gość Opublikowano 9 października 2008 Opublikowano 9 października 2008 Chodzi mi o te gwiazdki oddzielające poszczególne sceny[albo łby słoni]. bli bli bli *** bla bla bla wiece, teraz tego nie ma i to boli mie :< Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 9 października 2008 Opublikowano 9 października 2008 http://www.proszynski.pl/Blask_fantastyczn...9973-1-30-.html Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 9 października 2008 Opublikowano 9 października 2008 (edytowane) Pieklo Pocztowe polecam jak najbardziej :] Usmialem sie co nie miara.Teraz czekam na przesylke "Panowie i Damy" Edytowane 9 października 2008 przez El Loco Chocko Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 16 października 2008 Opublikowano 16 października 2008 Jesli kogos interesuje.Kompilacja 48 ksiazek Terrego do odczytania w wordzie itp. http://rapidshare.com/files/154512645/Terr...y_m76_.rar.html Cytuj
mord00k 0 Opublikowano 16 października 2008 Opublikowano 16 października 2008 Ja żałuję ,że już nie ma słoni. Pomijając ,że jakoś łatwiej się to czytało to jakoś mi to pasowało. Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 24 października 2008 Opublikowano 24 października 2008 Podoba mi się jak Kidby się bawi okładkami. Jego kreska i pomysły bardziej mi odpowiadają od Kirby'ego, choć początkowo ciężko było sobie wyobrazić okładkę w wykonaniu kogo innego jak właśnie śp Kirby. http://discworld.pl/viewpage.php?page_id=15 Dobry kolo. Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 26 listopada 2008 Opublikowano 26 listopada 2008 Przeczytałem ostatnio "Równoumagicznienie", "Ruchome Obrazki" i "Eryka" i o dziwo, najbardziej spodobał mi się krótki, posiadający nieco ponad sto stron "Eryk" (i wcale nie dlatego, że dzięki temu nie zdążyłem się pogubić w fabule). To taki Praczet w pigułce, skondensowany, a humoru w nim tyle, że mógłby obdzielić trzy inne książki z serii. Gdyby nie fakt, że wcześniejsze książki warto przeczytać z uwagi na lepsze poznanie Rincewinda i Bagażu, to polecałbym tę książkę na początek przygody ze Światem Dysku. Po jednym, dwóch wieczorach lektury można stwierdzić, czy się podoba, czy nie, choć właśnie warto byłoby wcześniej zaznajomić się z Magiem i jego sługą dla lepszego efektu. Moja rekomendacja. <pieczątka> Kmiot. Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 27 listopada 2008 Opublikowano 27 listopada 2008 W sumie masz rację Kmiocie, na początek też dobra jest 'Straż! Straż!' jeśli chodzi o cykl o straży, ja od tej zaczynałem i bezdennie wsiąkłem w Świat Dysku Cytuj
Andreal 2 123 Opublikowano 27 listopada 2008 Opublikowano 27 listopada 2008 (edytowane) Świat Dysku należałoby zacząć właściwie od Koloru Magii, doskonale wprowadza w klimat. Jeżeli chodzi o dalsze części to lubiłem naprzemienne czytać cykle z Rincewindem i Strażą, dzięki temu wszystko było taki różnorodne Dal mnie najbardziej nie pasuje cykl z wiedźmami, czemu? Nie mam pojęcia.. Piekło Pocztowe w trakcie czytania - przednie, mam w kilku formatach, jeżeli ktoś chce, mogę podesłać Edytowane 27 listopada 2008 przez Andreal Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 27 listopada 2008 Opublikowano 27 listopada 2008 W sumie masz rację Kmiocie, na początek też dobra jest 'Straż! Straż!' jeśli chodzi o cykl o straży, ja od tej zaczynałem i bezdennie wsiąkłem w Świat Dysku "Straż! Straż!" to początek cyklu o straży miejskiej i oczywiście nadaje się na początek, bo praktycznie wszystko jest tam przedstawiane na świeżo, dopiero wprowadzając w opowieści o życiu miejskim miasta. To dobry wybór na początek, a wspomnienie o dialogu z hasłami przy bramie to bawi mnie do dziś. Świat Dysku należałoby zacząć właściwie od Koloru Magii, doskonale wprowadza w klimat.No Ameryki nie odkryłeś, sugerując, żeby serię zacząć od.... jej początku. Nie wiem jak na to wpadłeś.Dal mnie najbardziej nie pasuje cykl z wiedźmami, czemu? Nie mam pojęcia..Cykl o wiedźmach jest tak jakby 'mocno kobiecy'. Rzeczywiście bywa mało atrakcyjny, ale już wolę wiedźmy, niż wyrwane z du'py "Piramidy" na przykład. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi