Skocz do zawartości

bieganie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pozytywnie kozbinio, nie ma biegania w battlefieldzie ;]

ogolnie przez kilka miesiecy biegałem pewnie jak 90% ludzi czyli od pięty, ale po jakimś czasie robie sobie tak, że staram sie zaczynac bieg od biegania na śródstopie/przód stopy a jak sie zmecze to biegne znowu na pięte. W sumie nie wiem czy takie zmuszanie cos daje, ale czuje ze jak biegam na śródstopie to jest bardziej "gibko" (co jest w sumie zrozumiałe dzięki większej amorrtyzacji). Ale i tak od pięty jest "łatwiej".

Ostatnio przez te zimową pogode przestałem biegać, a chciałbym wrócić - macie jakiś zestaw ubranek na te pogode? i najwazniejsze moje pytanie - ktoś chyba tu wrzucał linki do jakiegoś sklepu z butami gdzie jak zapamietałem było "tanio, obługa doradzi i na tej firmie nigdy sie nie zawiodłem". Pamietam niewiele wiecej, ale chce sobie kupić jakieś bucisze bo 5 miesiecy biegałem w halówkach po lesie ;]

Opublikowano

Muszę sprawdzić jak biegam, ale to nie teraz, bo obecnie to całą uwagę poświęcam temu, żeby się utrzymać w pionie i nie wywinąć orła ;]

Gacie: http://www.decathlon.pl/legginsy-iso-comf-czarno-nieb-id_8221604.html

Bluzka: http://www.decathlon.pl/koszulka-iso-evol-niebieska-12-id_8221602.html jest obcisła widać w niej, że mam wałek tłuszczu z przodu :] jest nad czym pracować.

Czapka + rękawiczki, Jak jest poniżej 5 stopni to ubieram jeszcze wiatrówkę i spodenki 3/4

Buty: najtańsze Adidasy do biegania, jak będę dalej biegał to w tym roku je wymienię.

Opublikowano

Ja posiadam koszulkę termoaktywną Kipsta, taką przylegającą do ciała. Do tego bluza + legginsy Kalenji. Taki zestaw to wydatek ok.260 zł. Myślę, że warto, bo jest w nim ciepło i wygodnie się biega.

Buty też mam Kalenji, pół roku temu 180 zł za nie dałem, myślę, że są ok. Polecam sklep Decathlon, bo można się w nim dobrze i niedrogo wyposażyć. Na Allegro też można znaleźć dużo rzeczy z tego sklepu. Nawet trochę taniej.

Opublikowano

kupujcie w decathlonie

tanio i w miarę dobrze jakościowo, ale nie kupujcie tych najtańszych koszulek bo śmierdzą okropnie po jednym użyciu.

a co do biegania

zdejmijcie buty i się przebiegnijcie kawałek, tak samo macie biegać w butach

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ile razy w tygodniu biegać? Zmieniłem siłownie, z typowej mordowni na pure i biegam trochę. Teraz robie splita i jestem na siłce 4x w tygodniu, poniedzialek,wtorek, czwartek i piatek. Biegam po kazdym treningu, ale nie wiem czy to nie za często?

Opublikowano

Ale dzisiaj sobie pośmigałem nad morzem. Uwielbiam taką pogodę - lekki mróz, słońce i śnieg. Za(pipi)iście się dotleniłem i jakoś tak naładowałem się siłami witalnymi ;) Naprawdę polecam.

Opublikowano

Ale dzisiaj sobie pośmigałem nad morzem. Uwielbiam taką pogodę - lekki mróz, słońce i śnieg. Za(pipi)iście się dotleniłem i jakoś tak naładowałem się siłami witalnymi ;) Naprawdę polecam.

zazdroszczę Ci tego morza. ja zrobiłem przebieżkę w Kraku i już chory :( a na południe od Kraka jest tyle śniegu, że ledwo chodzę (wieś)

Opublikowano (edytowane)

Kurde, zmotywowaliscie mnie do tego biegania - kupilem sobie ta koszulke i legginsy Kalenji oraz podkoszulke termoaktywna.

Dopiero dzisiaj wyszedlem pobiegac - postanowilem skorzystac z okazji jaka stwarzala dobra (jak na ta pore roku) pogoda [4 stopnie].

Bylo za(pipi)iscie.

Kurde, ale jednak biegania przy -8 to sie troche obawiam bo bylo mi troche chlodno (przynajmniej przez pierwsze 20min, kolejne 30 juz bylo za(pipi)iscie).

A tak swoja droga jakie macie rady do biegania? Ile czasu biegac? W sumie biegalem te 50min, ale wydaje mi sie ze moze dalbym rade pociagnac i kolejne 20 (po powrocie mialem ochote na wiecej).

No ale dobra, to nie jest ostatni raz - miejmy nadzieje ze sie pogoda nie zepsuje za bardzo.

Aha, i powiedzcie mi - opyla sie kupowac ten "zegarek" do mierzenia pulsu? Bo nie mam tego i nie wiem czy jest sens sie wykosztowywac (i tak juz troche hajsu poszlo na te ubranie - dobrze ze chociaz buty juz mialem i nie musialem nowych kupowac).

Edytowane przez Yabollek007
Opublikowano

Ilość km, czas i szybkość zależy od tego, co chcesz osiągnąć i nad czym pracujesz.

Zamiast zegarka zaopatrz się w coś, co będzie Ci liczyło dystans, to Ci się bardziej przyda. Jak masz smartphone'a to wystarczy Ci aplikacja Endomondo lub Nike+. Pomiar pulsu zostaw sobie na później, jak już się bardziej zaawansujesz ;)

Opublikowano (edytowane)

No chcialbym sie troche odchudzic, chociaz ostatnio mam na to troche bardziej wy(pipi)ane niz wczesniej i tak na dobra sprawe to po prostu mam ochote na wysilek fizyczny.

Oprocz tego wiadomo - zadbac o zdrowko oraz swoja kondyche.

Jak siedze na (pipi)e to po prostu mnie (pipi)ica strzela, zaczynam swirowac - a wtedy wystarczy intensywny wysilek i jest za(pipi)iscie (kurde, nastepnym razem musze dac wiecej z siebie - najlepsze jest uczucie jak czlowiek wraca i nie ma sil na nic, jest kompletnie wycienczony i pada na ryj, kocham ten blogostan, rowna sie on z dobrym hajem, a nawet jest lepszy bo jest zdrowy i nic nie kosztuje [no, poza ubiorem do biegania]

Kurde, dzisiaj nie dalem z siebie wszystkiego, bo nie czuje sie padniety.

Jak wrocilem z biegania to czulem w sobie moc - teraz mi juz przeszlo. Co prawda i tak jest lepiej niz przed wyjsciem, ale wolalbym byc kompletnie wycienczony.

edit:

Ej, a co myslicie o pomysle picia Yerba Mate przed bieganiem? Yerba daje moc, moglbym jeszcze mocniej napierdalac. Dobry pomysl, czy moze to sie zle skonczyc? Co myslicie?

Opublikowano

Jak chcesz schudnąć to chyba najlepsze będą dla Ciebie długie sesje bez przerw. Po jakimś czasie będzie mógł przerzucić się na jakieś treningi interwałowe, albo po prostu zwiększać intensywność treningu ;)

Opublikowano (edytowane)

OK - w takim razie nastepnym razem sproboje dluzej pobiegac (moze ze 20min wiecej).

Dzisiaj w sumie przed wyjsciem planowalem 40min, ale przedluzylo mi sie do 50 :D

W sumie dlatego dluzej nie biegalem, bo balem sie przeforsowac - lipa by byla, jakbym nie dal rady wrocic [biegiem], bo powrot spacerkiem w rachube niestety (a moze i na szczescie - motywuje to czlowieka to dzialania - nie ma (pipi)nia sie :D) nie wchodzi majac taka pogode (a co dopiero jak beda temp na minusie).

Ciekawe czy styknie ten ubior na minusowe temperatury - zadnej sensownej wiatrowki niestety nie mam, jedynie taka typowa przeciwdeszczowa - coz, bede musial sie przemoc.

Opublikowano

http://allegro.pl/kalenji-sportowe-buty-do-biegania-rozm-39-48-43-i2971188632.html#tabsAnchor

te buty beda ok do rekreacyjnego biegania? Nie bede bral udzialu w zawodach, ot bede biegal dla utrzymania formy i kondycji. Tylko ja, pies i sluchawki. A wlasnie - w czym trzymacie telefon podczas biegania? Bo troche przeszkadza mi latajaca cegla w kieszonce w spodenkach, a nie ukrywam, ze o wiele gorzej biegaloby mi sie bez muzyki i endomondo.

Opublikowano

Ja swoja kome (galaxy s2) jakos zdolalem wepchnac do kieszonki w koszulce kalenji (tej co byla wstawiana na poprzedniej stronie) i bylo git, tyle ze raz mi wypadla na ziemie [zamek mi sie rozpial] (w sumie lepsza opcja byloby kupic ten zaczep na ramie) - ale za to nie latal za bardzo i nie przeszkadzal w bieganiu.

A te buty powinny byc git - chociaz ja bym nie ryzykowal kupujac przez neta (moja noga jest dosyc wybredna :P)

Opublikowano (edytowane)

@Yabollek007 jak chcesz schudnąć to biegaj długo, tyle ile możesz, i wolno. Tłuszcz zaczynasz spalać dopiero po 20 minutach biegu. Przez pierwsze 20 minut wysiłku, 80% energii pochodzi z glukozy, a 20% z kwasów tłuszczowych, po ok. 60-80 minutach te proporcje się odwracają.

Więcej znajdziesz tu: https://treningbiega...mpendium-wiedzy

http://allegro.pl/ka...html#tabsAnchor

te buty beda ok do rekreacyjnego biegania? Nie bede bral udzialu w zawodach, ot bede biegal dla utrzymania formy i kondycji. Tylko ja, pies i sluchawki. A wlasnie - w czym trzymacie telefon podczas biegania? Bo troche przeszkadza mi latajaca cegla w kieszonce w spodenkach, a nie ukrywam, ze o wiele gorzej biegaloby mi sie bez muzyki i endomondo.

Oczywiscie, że będą dobre, ktoś na forum pisał, że w nich biega tylko nie pamiętam kto ;] Nie widzę sensu kupować na początku drogi sprzęt by biegać, nigdy nie wiadomo czy się nie znudzi, albo czy człowiek się nie zniechęci

Ja trzymam w tylnej kieszeni spodenek, jak Ci lata to kup taką opaskę na ramie, kumpel używa i generalnie jest zadowolony

Jakby ktoś by chciał to można mnie dodać na endomondo: http://www.endomondo...ts/user/2084573

Edytowane przez Pryxfus
Opublikowano

A masz, dodałem Cię ;] też sie zapodam jakby co - motywuje mnie takie cos http://www.endomondo.com/profile/5055113

Wczoraj po 2 miesiącach ponad znowu wyszedłem sobie pobiegać - padający deszcz, brak porządnego ubioru i butów (biegam w halówkach, lol) nie przeszkodziły - 8k po przerwie to całkiem dobrze mysle (na endo mam 6k bo pierwsze 2k zapomniałem właczyć progs).

Muszę sobie kupić te kalenji własnie - na stronie decathlonu widziałem, że są za 59, wiec 10zł taniej niż na alledrogo.

BTW - mam kumpla w pracy, który biega kosmiczne dla mnie dystansy co 2 dni - 30-40km, doradził mi, żeby bucisze brac o numer większe niż zwyczajne - od biegania noga puchnie nieco i jak bedziemy mieli buty 'na styk' to mozemy sobie tam coś z paznokciami niedobrego zrobic.

Też z S2 biegam, ale normalnie giba mi sie w kieszeni spodenek, specjalnie nie przeszkadza.

osobiście bieganie mnie troche w(pipi)ia, bo jest nieco nudno - ale własnie sama świadomość, że kolejnego dnia biegne lepiej, szybciej albo dłużej jest motywująca i kręci. I staram sie biegać po choć troche innych trasach za każdym razem, żeby mi sie nie powtarzaly widoczki. Ale w lato obowiązkowo przebiegam przez najbardziej obleganą przez biegaczy trase, bo biegające dziewoje motywują podwójnie ;]

Opublikowano

Dokładnie ta trasa ;] jeszcze dalej do tej polany z drzewem tez można popatrzeć, dalej w strone lasku arkonskiego/głebokiego to już mało kto tam biegnie.

Pogoda niby nie dopisuje, ale i tak jest juz lepiej - przynajmniej nie (pipi). A jak słońce będzie to mnie tylko wkurzać będzie bo zanim wyjde z pracy i sie ogarne w domu czy coś to 20 jest ;] Byle do wiosny.

Opublikowano

Moze ktos akurat zajrzy w odpowiednim momencie (teraz) i mi odpowie - po wczorajszym bieganiu troche mnie boli lewe kolano i kostka przy lewej stopie - wychodzic dzisiaj czy przeczekac?

Bo tak sobie siedze i w sumie wolalbym zamiast tego wyjsc pobiegac, ale nie wiem czy powiniennem w zwiazku z powyzszymi.

Opublikowano

Nie biegaj codziennie to podstawowa sprawa. Ja rok temu biegalem codziennie przez tydzien i stawy mi poszly :( (175cm/85kg). Biegaj tak co drugi dzien, wtedy bedziesz sie na spokojnje regenerowal. Albo nawet rzadziej jak cos cie boli. Miesnie moga napierdalac ale stawy to nie.

Ja wlasnie wrocilem z biegania i ide sie myc. 70min bez przerwy, tempo jakies 5min/1km staralem sie utrzymac ;)

Opublikowano

Dodałem Was na endomondo. W tym roku jeszcze nie biegałem, na razie skupiam się na siłowni. W marcu pewnie zacznę przy lepszej pogodzie.

http://allegro.pl/ka...html#tabsAnchor

Ten model używam na siłowni. Mam za to Kalenji Kapteren 50 do biegania w terenie. Obie pary są wygodne, na początek chyba idealny wybór.

Opublikowano

W sobotę udało mi się w końcu coś przebiec, 10 km / 58 min, na trasie na której jeszcze nie biegałem.

Schabie, 70 minut przy tempie 5 min / km, wychodzi na to, że przebiegłeś 14 km, za(pipi)iście. Takie tempo to mój długofalowy cel. Instaluj Endomondo na komórce, nawet gratisową wersję, która daje radę i dodaj mnie do znajomych. Nic innego tak dobrze mnie nie motywuje, jak wyniki innych, jak info o tym, że ktoś mimo słabej pogody wyszedł z domu i przebiegł te parę kilometrów.