Skocz do zawartości

bieganie

Rekomendowane odpowiedzi

Pulsometr kupiłem najtańszy jaki był w Decathlonie, 60zł brutto z paskiem na klatę. Pobiegałem pierwsze 3 miesiące, potem olewałem bo już sam po sobie wiem jaki na oko mam puls. Zwykle za szybki :D

waldi czekam :thumbsup:

mam silną astmę od urodzenia, odkąd pamiętam jestem na lekach. obecnie biorę leki wziewne 2 razy dziennie + tabletki, mimo to jak zaczyna się jesień i zbyt duża wilgotność to dostaję po płucach ostro. Dlatego czasami to się zastanawiam w ogóle czy biegać, bo bieganie w krakowskim smogu to może być dla mnie jeszcze gorzej niż nie-bieganie, sam nie wiem. U mnie problem był takiej natury, że leki rozkurczające płuca zwiększają tętno i przyspieszają bicie serca (jak dasz za bardzo czadu to jest takie uczucie roztrzepania). W związku z czym po zażyciu leku przed biegiem tętno spoczynkowe miałem 110 :D trochę to utrudniało sprawę, ale z czasem moce przerobowe płuc się poszerzyły, mimo to zawsze biegam jak norweska narciarka - na haju. 

Ty też będziesz mieć ten problem, gdyż w takim razie serce Twoje musi przepompować więcej krwi niż "tradycyjne" - marsz po pulsometr, zacznij biegać, otrzymuj tętno trochę wyżej niż jak piszą na forach, treningach, itp (to będzie banalnie łatwe) i sam zobacz jak zareagujesz. Warto spróbować, bo z tego co piszesz niczym nie ryzykujesz (chyba, że pogryzie Cię mały biegający s(pipi)iel którego babcia nie utrzyma na smyczy i krzycząc Fafik do nogi będzie Cię przepraszać a Ty wykrwawisz się na śmierć). 

Ja używam endomondo i wrzucam wyniki z automatu na fb, w(pipi)iam tym moich znajomych na FB bo siedzą na d,upie i nic nie robią i są grubi i brzydcy, a oni motywują mnie tym, że nic nie robią a ja jestem ładny. Fajna sprawa, tyle, nic wielkiego.

fix'd

• Plusik 1

biegam już 7 dni, mierzonych biegów mam 5 (jak ktoś korzysta z nike+ zapraszam) - z 6:51 min/km przy dystansie prawie 5km zszedłem do 6:19 min/km. przymierzam się w max następny tydzień góra dwa do robienia regularnego 6:00 by robić 5km w 30min. no i oczywiście potem dalej z tempem iść.

robiłem teraz ma przemian raz 20min i następny dzień 30min, ale po 7 dniach widzę, że jednak codzienne bieganie lekko mnie nadwyręża (do tego rower do i z pracy i pies 3x dziennie na spacer). po powrocie, prysznicu i piciu (woda, miód, cytryna i sól) czuję, niesamowity przypływ energii - wydaje się, że mógłbym z powrotem drugie tyle przebiec ;) ale czuję trochę łydki i minimalnie kolana.

kupiłem sobie buty, nike air span (może też trochę pomogą, bo biegałem teraz w ot takich) jutro powinny przyjść :) bo dość tak się wkręciłem (wczoraj biegłem w deszczu, ekstra!) i zamierzam może w przyszłym letnim sezonie jakieś zawody odwiedzić.

lekko też podmodyfikowałem dietę, nie jakoś szalenie ale zawsze coś ;) i najważniejsze - CZUJĘ SIĘ ZDECYDOWANIE LEPIEJ! :)

• Plusik 1

Bieganie wciąga, nie zdziw się jak po kilku miesiącach przestanie Cię satysfakcjonować zwykłe truchtanie i przerzucisz się na treningi interwałowe, bo mam nadzieję, że jesień i zima nie zniechęcą Cię do biegania :)

Też wczoraj biegałem w deszcz, zdecydowanie wolę błękitne niebo i słońce, ale po prostu nie przestawało padać, więc się przemęczyłem.

Biegasz codziennie ? Twoje nogi mogą nie być z tego zadowolone :P

Nike air span bardzo fajnie prezentuje się wizualnie ten model. Ja póki co, już ponad rok, śmigam w Kalenji, raz się rozkleiły na czubie, ale Kropelka załatwiła sprawę. Jestem ciekaw jak długo mi jeszcze pociągną. W sumie jak na obuwie za 180 zł to dobrze się trzymają. Testowane już chyba w każdych warunkach i każdej nawierzchni ( łącznie ze śniegiem i lodem ) oraz we wszystkich tempach biegu. Niestety, zdarzało się, że obcierały mi nogi, wnętrze mogłoby być lepiej wykonane ;)

Edytowane przez krupek1