Skocz do zawartości

bieganie

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko wiadomo, czasy typu 5:00 na kilometr to dla mnie abstrakcja. Tak około 6 minut mi zawsze schodzi, ale u mnie bieganie polega wybitnie na spalaniu tłustej dupy.

A myślałem, że moje 5,21 to jest cienizna, ale nie jest tak źle. No i ten test na żołnierza też bym dał rade, a pomyśleć, że w 2009 roku ważyłem 113kg.

bluber napisał, że ponad 110 ważył rok temu. Teraz pewnie lepiej (czym się upychaleś, że taką masę wbileś?)

btw endomondo ile kb zqbiera średnio na takie 5km biegu? Nie mam pakietu internetu i zastanawiam się, czy rachunek będzie znacznie większy

Możesz wyłączyć przesyłanie danych w czasie biegu, wystarczy włączony GPS. Po bieganiu, w domu podłączysz się pod wi-fi i mapka elegancko sama się wgra.

Jakieś sposoby na powiększenie pojemności płuc?

Rozpalałem ostatnio grilla z kumplami no i kurde praktycznie każdy miał 2 razy więcej powietrza w płucach ode mnie. Zgaduje, że dużą zasługe za taki stan rzeczy moge przypisac rodzicom, dzięki którym przez kilkanaście lat byłem biernym palaczem (sam w życiu nie spaliłem nawet jednej fajki).

Nie musze chyba mówic, że jak biegałem z kolegami to oni potrafili biec bez przerwy przez godzinę, a ja po 15/20 minutach muszę sobie zrobic przerwę bo zaczyna mi się kręcic w głowie.

Mi wczoraj peklo 4km :D pierwsze dwa to nawet jakos dziwnie dobrze sie czulem, potem bylo ciezej. Endomondo pokazalo mi 5:35.

Zdzwiony bylem ze zrobilem te 4 bo dzien wczesniej mialem mocne chlanie.

Dzis pogoda sie z(pipi)ala, wieje, leje i jest 15stopni. Forumku jak sie ubrac zeby nie byc chorym? Juz wczoraj tak mnie przewialo, ze bylem pewny ze po mnie bedzie(bluza, czapka z daszkiem, ale bylo mi zimno w plecy jak przetsalem biec).

Jako ze checi mam o dziwo coraz wieksze i biegalbym codziennie, a pogoda pewnie bedzie coraz gorsza to w co zainwestowac, zeby nie zamarznac i mnie nie przewialo?

Edit

Do takiej temperatury daje rade np taka kurtka

http://www.decathlon.pl/kurtka-do-biegania-essential-wind-id_8216948.html

Po to zaklada sie to

http://www.decathlon.pl/podkoszulka-running-d-rk-12-id_8219797.html#avantages czy normalna bawelniana styknie? A taka sama podkoszulka da rade? Bez kurtki?

Póki co na taką nijaką pogodę stosuje combo bluzka + kamizelka ( www.goga-sport.pl/galerie/a/aaa-kamizelka-puchowa-ad_221.jpg coś takiego). Musisz wyczuć temp jak wychodzisz na dwór. Nie może być za grubo, bo podczas biegu zgrzejesz się i zaczniesz zdejmować ubranie. Można zakładać też podkoszulek, bo ręce nieźle pracują i jak napisałeś najbardziej wrażliwymi partiami są klata i plecy. Długie spodnie sam zakładam dość późno, bo nie lubię spoconych nóg. Ciężko określić, bo to indywidualna sprawa. Po kilku biegach sam powinieneś to wyczuć ;-)

@Maciucha, Musisz zaczynać od mniejszych dystansów i zwiększać ilość km. Z czasem będzie Ci co raz łatwiej biegać i utrzymywać tempo. Treningi interwałowe w Twoim przypadku na razie nie mają sensu. Pływanie to też byłaby dobra opcja, może w jakiś lepsze okulary się zaopatrz, żeby oków nie podrażniać.

@Michaelis

Ta koszulka termoaktywna Kalenji będzie ok, po spoceniu się odparowuje częściowo pot na zewnątrz, przez co nie będziesz taki mokry. Ta kurtka też spoko, ale długo z niej pożytku nie będziesz miał, bo zaraz zrobi się jeszcze zimniej i przyda się coś cieplejszego. Np. bluza z polarkiem wewnątrz, mam taką Kalenji i śmigałem w niej przy -10 na dworze.

• Plusik 1

Znowu mnie Endomondo w ciula zrobiło, nosz cholera :D. Tym razem na liczniku 2,9 km, ale i tak cała trasa nie zliczona. Podejrzewam, że 3,3 km, biegłem jakieś 18 minut. Tym razem cała trasa na chillu, ani razu nie miałem momentu, że musiałem wbrew wszystkim swoim mięśniom stawiać kolejne kroki. Następny bieg znowu wydłużam trasę, 4 km - nadchodzę!

BTW, dzisiaj jak biegłem to jakiś inny biegacz mnie pozdrowił, niczym na szlaku górskim :D. Też tak robicie?