Skocz do zawartości

bieganie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ja na półmaratonie nic nie brałem, a ostatnie kilometry przebiegłem najszybciej ze wszystkich, chociaż poziom węglowodanów zwiększałem już tydzień przed biegiem :)

kabi rozumiem, że kurpiowski w tym roku lecimy razem? :lapka:

przypomniałem sobie, że jednak na tym biegu w połowie zjadłem kostkę czekolady, ale dużego wpływu chyba to nie miało.

Edytowane przez D.B. Cooper
Opublikowano

Oczywiscie mozliwe ze placebo ale dlaczego po polgodziny biegu lekki zastrzyk wegli prostych mialby nic nie dzialac przez pryzmat nastepnych pol godziny biegu?

Skoro mozna to dlaczego nie?

A kiedy ten polmaraton? No chcialbym ale nie jestem pewien czy dam rade

Opublikowano

Pany w zime jednak troche po macoszemu traktowalem bieganie, nie oszukujmy sie w pracy u mnie piz.dzi, na silce (pipi) , nie zawsze po prostu dalem rade jeszcze sie na piz.dziawie regularnie przebiec. Znowu biegam na 5km jakies 27-28 minut. A na jesieni zdarzalo sie juz ponizej 25. Czy jak zaczne jak teraz bedzie na plusie znow regularnie trenowac 3 razy w tygodniu to wroce szybko do formy? Chodzi o to czy istnieje cos takiego jak w treningu silowym pamiec miesniowa?

Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieje że istnieje, bo sam nie długo wracam po 7 miesiącach przerwy (czołowe zderzenie z osobówką na rowerze), a że biegałem 5km w 19 min to nie chciałbym całkiem od nowa zaczynać...

Edytowane przez xbor
Opublikowano

Pany w zime jednak troche po macoszemu traktowalem bieganie, nie oszukujmy sie w pracy u mnie piz.dzi, na silce (pipi) , nie zawsze po prostu dalem rade jeszcze sie na piz.dziawie regularnie przebiec. Znowu biegam na 5km jakies 27-28 minut. A na jesieni zdarzalo sie juz ponizej 25. Czy jak zaczne jak teraz bedzie na plusie znow regularnie trenowac 3 razy w tygodniu to wroce szybko do formy? Chodzi o to czy istnieje cos takiego jak w treningu silowym pamiec miesniowa?

Jak zaczynałem biegac, to przez 2 miechy sapałem jak swinia po 2km. Mialem przerwe 8 miesiecy i do formy wrocilem w 3 tygodnie. Także coś musi być.

• Plusik 1
Opublikowano

Mam nadzieje że istnieje, bo sam nie długo wracam po 7 miesiącach przerwy (czołowe zderzenie z osobówką na rowerze), a że biegałem 5km w 19 min to nie chciałbym całkiem od nowa zaczynać...

współczuję, znam ten ból. Sam pauzowałem 6 miesięcy, ale się podniosłem i jestem dużo dalej niż byłem przed kontuzją, więc u ciebie też będzie dobrze. 

no i 19 min na 5km to fantastyczny wynik :) 

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

zrobiłem dziś moją pierwszą trzydziestkę jak zapowiadałem, dotąd najdalej biegałem dwudziestki. Cóż mogę powiedzieć, przeje.bana sprawa, przyjemność z biegania gdzieś ulatuje, jest nużąco i długo. 3 godziny biegu to trzeba trochę czasu mieć wolnego w ciągu dnia, w tygodniu dla mnie nie wykonalne. Dwudziestki są dla mnie ok, potem to już różne bóle się zaczynają. Podziwiam tych co biegają maratony, jakbym miał jeszcze 12 km biec i zwracać uwagę na czas to bym się zesrał. Póki co nie ponawiam takiego biegu. 1650 kalorii poszło w powietrze, teraz trzeba nadrabiać :)

we wtorek pewnie coś pobiegnę i miesiąc się zamknie na 270 km, jak dotąd najwięcej, ale jak poprzednio tydzień odpadł z powodu urazu, a były plany około 350 zrobić :) na szczęście w lutym będzie robiona szybkość to i dystans mniejszy 

jeszcze pachwiny obtarłem 

Edytowane przez D.B. Cooper
Opublikowano

30+ km na treningu to przej.ebana sprawa głównie przez nudę dlatego biegałem takie treningi tempem nawet ok. 4:50 min/km żeby jak najszybciej skończyć.

Za to maraton to świetna sprawa, przede wszystkim nie biegniesz sam, dochodzi adrenalina masz jakiś cel wiesz po co biegniesz i te 42 km jak dobrze się przygotujesz to sama przyjemność.

Opublikowano

maraton na pewno będę chciał przebiec, ale jakiegoś wielkiego ciśnienia nie mam, może na jesień tego roku. Raczej też tylko żeby przebiec i odhaczyć osiągnięcie bez ciśnienia na czas. Chyba że mi się spodoba, ale to trzeba mieć czas trenować pod takie dystanse :) 

Opublikowano

Trening niewiele się różni od treningi na krótszych dystansach. Żeby szybko biegać maratony trzeba dużo startować na piątki i 10 km w mniejszym stopniu polmaratony, długich wybiegań raczej się unika a trening opiera się głównie o podbiegi i tempa. W zimę budowanie siły biegowej. Spróbuj koniecznie może akurat ci się spodoba ;) Ja się mega jarałem przygotowaniami i samymi stratami zrobiłem koronę maratonow polskich i tyle mi wystarczy teraz już biegam czysto rekreacyjnie.

Opublikowano (edytowane)

W końcu się odważyłem, i pierwszy raz od tego pechowego czerwca pobiegałem, bałem się że będzie tragedia ale nie było aż tak źle na szczęście. Zrobiłem 6,6km w tempie 4:58, wprawdzie  puls średni (174) wcześniej miałem taki przy tempie ~4:00 ale myślę że to jak i to że oddech był jakbym życiówkę na 5km robił jest w niedługim czasie do odrobienia. Jedynie martwi że przyspieszenie poniżej 4:30km powodowało że lewa noga nie nadążała się zginać (do teraz nie umiem zgiąć w kolanie nogi całkowicie po wypadku) ale to raczej kwestia mięsniowa i jak się mięsnie odbudują to powinno być ok, tak przynajmniej fizjo mówił :)

Edytowane przez xbor
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zaplanowałem sobie już starty na najbliższe pół roku. W marcu półmaraton w Gdyni, a w maju Bieg na 10 km w Kwidzynie, 5 rok z rzędu. Raczej nic więcej w tym czasie nie planuję, skupiam się na treningach.

Opublikowano

ja w następną niedziele 10km,  ostatnie dwa tyg to mocne treningi szybkościowe, a od poniedziałku już pomału luzowanie. Gdzie i kiedy będę jeszcze startował to nie wiem, pewnie w maju półmaraton u kabanisa :)

Opublikowano

Interesuje się ktoś mityngami lekkoatletycznymi? Ostatnio trochę halowych zawodów było. Jóźwik taki polski Bolt, wygrywa jak leci. To samo Swoboda, ładnie sprinty ciśnie, może coś ubiegać kiedyś.