Skocz do zawartości

bieganie

Rekomendowane odpowiedzi

To czym się różni ten tom tom lub ten Garmin kabiego od Apple Watch?

Kabi wklej mi tą stronę z recenzjami jak możesz.

Funkcjami i przede wszystkim dokładnością pomiaru gps. Wyobraź sobie ze biegniesz maraton jesteś już na mecie a Apple Watch zamiast 42km 195m pokazuje ze przebiegłeś dopiero 41km. Takie sytuacje to normalka w przypadkusmartwatchy i tanich zegarków sportowych gdzie cześć trasy przy dłuższych wybieganiach jest zaokrąglania kiedy zegarek traci sygnał.

Z tego co się orientuje to Suunto ma dobre zegarki i nie przekłamuje jak tanie garminy polary czy tomtomy.

Zacznijmy od tego, że prawdopodobnie bateria w AW styknie na 10km xd

Nie no jak do biegania, to tylko normalne zegarki z funkcją smart. Nie odwrotnie.

Ok jako ze dzis mialem trening podbiegow 12x200m tempem 4/km mialem okazje wyprobowac zegarek.

Pierwsze co , nie czuc go na rece, jest naprawde mega lekki. Drugie co pozytywnie zaskoczylo, na zadoopiu 5km od miasta na jezdni biegnacej przez lasek zlapal gos w ... 1 czy 2 sekundy. Genialnie tutaj widac ze jednak mamy doczynienia z profesjonalna firma zajmujaca sie nawigacja. Tempo mierzy wzorowo zero gubienia, auto pauza dziala tez wzorowo, jak tylko sie zatrzymalem sekunda i zegarek sie pauzuje. Jestem naprawde mega zadowolony, lacznosc bluetooth i przesyl danych rowniez blyskawica. Ale ok zeby nie bylo tak kolorowo, to jest zegarek wylacznie do biegania. I sprawdza sie doskonale. Ale nie ma nawet funkcji roweru takze o multisportach mozna zapomniec. Teraz porownanie do mniej wiecej podobnej polki tom toma 1. Szybkosc lapania w tomie wypada zdecydowanie gorzej , w miescie lapie gps w jakies 5-8 sekund a zdarzalo sie i 10-15. Tempo tez troche z wiekszym opoznieniem lapal. W garminie jest blyskawiczna weryfikacja. Bluetooth tez duzo slabszy w tomtomie , dosc dlugo sie czeka na polaczenie i zgranie treningow. Ale za to na plus w tom tomie jest to ze na wyswietlaczu mamy 3 wartosci na raz w garminie tylko dwie. No i to tyle , jak dla mnie w porownaniu tych tanszych podtawowych modeli zdecydowanie lepiej wypada garmin. Troche mnie to martwi bo jednak nastepny zegarek chcialbym z wbudowana pamiecia do muzyczki ale tez nie ma co porownywac 1 generacji tom toma do 3.

To czym się różni ten tom tom lub ten Garmin kabiego od Apple Watch?

Kabi wklej mi tą stronę z recenzjami jak możesz.

Funkcjami i przede wszystkim dokładnością pomiaru gps. Wyobraź sobie ze biegniesz maraton jesteś już na mecie a Apple Watch zamiast 42km 195m pokazuje ze przebiegłeś dopiero 41km. Takie sytuacje to normalka w przypadkusmartwatchy i tanich zegarków sportowych gdzie cześć trasy przy dłuższych wybieganiach jest zaokrąglania kiedy zegarek traci sygnał.

Z tego co się orientuje to Suunto ma dobre zegarki i nie przekłamuje jak tanie garminy polary czy tomtomy.

Zacznijmy od tego, że prawdopodobnie bateria w AW styknie na 10km xd

Nie no jak do biegania, to tylko normalne zegarki z funkcją smart. Nie odwrotnie.

Garmin Forerunner 235?

jest to indywidualna sprawa. Zależy po jakiej nawierzchni biegasz, ile ważysz i pewnie też w jaki sposób stawiasz stopę. Buty z dużą amortyzacją wytrzymają dłużej niż te minimalistyczne, oczywiście jeśli chodzi o właściwości bo porwać mogą się każde. Różnie piszą, 800km 1000-1200km, startówki 400km. Ja mam zamiar pilnować się przedziału 1000-1200km. 

a co pewnie wpadły ci w oko jakieś buty i szukasz pretekstu do wymiany? ;) 

olewam jednak debiut w maratonie na jesieni. Myślałem, że będzie jakoś przynajmniej w połowie października, a on już 23 września. Za mało czasu żeby się dobrze przygotować. Przekładam to na kwiecień przyszłego roku. Przez zimę to i tak tylko robienie bazy długimi wybieganiami, dorzuci się coś siłowego i na kwiecień będzie forma. 

Trzeba jeszcze 10km przycisnąć i wystartować na piątkę. Wiktor jest 10km na początku października w twoich okolicach, biegniesz? Planuję być. 

A to dziwne, bo dużo się mówi o zasadzie, że trening biegowy nie powinien trwać więcej niż 2,5h, żeby nie odbijał się na zdrowiu i czołowi ultrasi na świecie podobno nie wychodzą poza 30-35 km treningowo. Choć no wiadomo, co organizm to inne obyczaje i różne techniki treningowe. Kur.wa, ile to czasu trzeba mieć, żeby tyle trenować. Najlepszy polski Ironman trenuje od poniedzialku do soboty po 5h dziennie i ma pracę oprócz tego.