Skocz do zawartości

bieganie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj szesnastka wpadła niedzielnego wybieganka na pełnym nielegalu w lesie. Żaden myśliwy mnie nie poszczelił po pijaku, żaden leśnik nie wlepił mandatu. Choć z drugiej strony nie spotkałem żywej duszy mimo pięknej pogody.

Tete nowe parkingi leśne jedynie były zaklejone taśmą, zeby nie parkować roweru, a tak to bez zmian. U mnie w lesie jak jest rzeczywiście zamknięty, to jest nalepione na wejściu razem z powodem (zwykle ścinka drzew albo opryski). Teraz nie ma nigdzie nic.

Edytowane przez tomasz_sromasz
Opublikowano

Parkingi lesne? Wtf gdzie wy biegacie. To chyba jakies komercyjne sciezki

Ja zawsze parkuje pod lasem. Na poboczu.

Ja dzis 10km po wale. Pieknie i bez lipy. Paru rowerzystow tylko minalem i wedkarzy widzialem na nielegalu.

Niestety do lasu nie pojechalem bo mnie kumpel stamtad wystraszyl ze mysliwi szczelaja

Jutro mam zamiar z 50km szosówka strzelic.

Opublikowano

Tu jeszcze rozsądny komentarz z wczoraj dot. biegania:
https://siedlecka.blog.polityka.pl/2020/04/05/biegac-czy-nie-biegac-w-czasach-zarazy/?nocheck=1

[...]
Rozporządzenie ministra Szumowskiego nie zakazuje „biegania”. Ogranicza jedynie „przemieszczanie się”. Czy bieganie jest przemieszczaniem? Fizycznie tak, ale prawnie – niekoniecznie. Biega się bowiem nie z punktu A do punktu B, ale – najczęściej – z punktu A do punktu A. Więc koniec końców biegający, poza samym aktem biegania, się nie przemieści.
Ale to argument dodatkowy. Najważniejszy jest taki, że przemieszczanie nie jest zakazane, jeśli odbywa się w celu „zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego” (par. 5 pkt 2). Wiele osób biega regularnie i jest to niewątpliwie ich „potrzeba dnia codziennego”. Ale nawet jeśli biegają po raz pierwszy, to potrzebą dnia codziennego, szczególnie w czasie epidemii, jest utrzymanie się w dobrej formie fizycznej.
[...]
Jeśli ktoś dostanie mandat za bieganie po ulicy czy przemieszczanie się z osobą, z którą mieszka, może się odwołać do sądu. W praktyce oznacza to odroczenie sprawy na wiele miesięcy, a może nawet lat, bo sądy prawie nie działają, a sprawy się gromadzą.

Opublikowano

panny potrzebuje nowych wkładek do Acisów(model cumulus 14, wiem buty stare ale nadal są całe i dają radę ;) ). Dziś właśnie przetrałem stopę i w tym samym miejscu mam przetartą wkładkę też... Któś się orientuje czy Acis robi wkładki albo może polecić jakieś sportowe wkładki do butów?

Opublikowano

Ja używam wkładek superfeet ze względu na płaskostopie. Jak nie wymagasz jakichś specjalistycznych, albo funkcjonalnych to w Decathlonie masz tańsze, też używałem i dawały radę.

Opublikowano

Jako że startów nie ma i nie będzie, to wyprzedają gdzieniegdzie startówki. Wpadły zatem odpustowe wrotki antygrawitacyjne dla Kenijczyków:

n09Owm6.jpg

Wziąłem je na 6x1k po ulicy, lekko się odpaliłem i ostatni kilometr wszedł mocno :fsg:

i2XqWyc.jpg

#toniesąferie

• Plusik 3
Opublikowano (edytowane)

Przecież rezultatów z treningu nawet nie wpisałem do excela, bo nie sądzę, żeby PZLA dopuszczała wyniki w tych prototypach wykradzionych z laboratorium NASA, już nie mówiąc, że z wiatrem dymałem.

Edytowane przez tomasz_sromasz
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, kupiłem przez neta nowe buciki do biegania i są chyba o 0,5 rozmiaru za duże bo o ile stopa nie ślizga się w przód i w tył, to jednak trochę unosi się pięta

nie chce mi się bawić w odsyłki i wyczaiłem że można kupić takie np. silikonowe zapiętki

salton-zelowe-zapietki-silikonowe-przytr

to zdaje egzamin w butach sportowych?

Opublikowano

Dziwny wynalazek, może się sprawdzi do chodzenia, ale do biegania średnio. Potrzebujesz stabilizacji w okolicach pięty raczej, skoro lata tam noga.To już chyba lepiej wkładkę profilowaną z Decathlonu. 

Opublikowano

W Pegausach też mi pięta latała i wkładka pomogła, masz tam po prostu za dużo miejsca. Jak masz jakieś wkładki w chacie to przymierz, zobacz, czy lepiej się wypełnia przestrzeń w bucie.

Opublikowano

To zależy, ja wymieniłem fabryczną wkładkę na Superfeel, bo była grubsza i lepiej dopasowana do mojej stopy. Możesz też spróbować podłożyć pod fabryczną wkładkę krótką pod piętę tylko. Generalnie, ja zawsze mam coś nie tak z nowymi butami. A to za luźny, a to obciera, a to coś uwiera. Zawsze się nakombinuje, żeby działało jak należy, przez to, że mam długie i płaskie stopy.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra, dzięki.

Pokombinuje coś :lapka: 

edit:

jak mam przyklejone te wkładki to można je odkleić i z powrotem potem włożyć?

Edytowane przez maciucha
Opublikowano (edytowane)

No przykra sprawa, ciekawe, czy to jakaś wada genetyczna, czy może zajechał organizm.

Brata znajomy, triatlonista od dobrych kilku lat, wytrenowany, startował w zeszłym roku w Gdyni w Ironmanie, dobrze przygotowany, zna się narzeczy. Na etapie biegowym padł i ocknął się dopiero w szpitalu, nie mógł ruszyć żadną częścią ciała, ledwo oddychał. Okazało się, że doznał rozpadu mięśni, złapał jakiegoś wirusa, który w połączeniu z takim wysiłkiem na momencie go wykończył. Kilka dni leżał w takim stanie, ale ostatecznie zaczął odzyskiwać siły i wrócił do zdrowia, ale co się chłop strachu najadł to jego.

Edytowane przez krupek
Opublikowano

No przes.rane. Ta nasza młociarka tez w sumie cos w podobie miala bo zator gdzies. Tego chyba nie przewidzisz, moze sie gdzies w jakiejs zyle cos zawiesic , krew mimo to przeplywa, nagle cos sie odklei , przytka przeplyw i jest tragedia. 

Chyba koronografia sprawdza droznosc zyl, ale zaden lekarz jej nie przepisze mlodej wysportowanej osobie bo to przeciez jak to u nas tylko dla dziadow z miazdzyca. 

O takich wlasnie zajechaniach organizmu podczas choroby jak piszesz tez slyszalem ze mozna sobie kuku zrobic.

Opublikowano

Wiec wytlumacz. Czyli zator to nie jest zablokowanie przeplywu krwi? Aha

Udar niedokrwienny nie jest spowodowany przez cos podobnego i brak dostatecznego natlenienia mózgu? Dawaj popisz sie

W koncu studiujesz farmacje 

Opublikowano (edytowane)

A co ja prowadze wolontariat żebym ci tłumaczył cokolwiek skoro wychodzisz z takiego bucowego nastawienia? 

Zwracam ci tylko uwagę, że głównie z koronarografią, pyerdolisz 3 po 3, a to czy dasz se spokój czy spróbujesz dojść dlaczego to już twoja brocha.

Edytowane przez maciucha