Skocz do zawartości

Lokale ktore polecacie.


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

 

My prawie w ogóle mięsa nie jemy tak ogólnie, na codzień

Pro zdrowotnie, czy ideologicznie?

Tak w zasadzie to ani jedno, ani drugie. Wege żarcie nam w większości przypadków po prostu bardziej smakuje.

  • Plusik 1
Opublikowano
No dobra, coś mały ruch w temacie, a są do polecenia 3 lokale - wszystko we Wrocławiu. Podaję też linki do Wrocławskich Podróży Kulinarnych, gdzie można sobie przeczytać więcej i coś bardziej w stylu profesjonalnych recenzji.

 

LVIV

lviv.jpg

 

Jak sama nazwa wskazuje, lokal z ukraińskimi przysmakami. Bliny, placki, serniczki - wszystko, poza wersją z borowikami, która jest przesadnie droga, w bardzo przystępnych cenach. Bez mrugnięcia okiem polecam, bo serwują naprawdę dobre jedzenie. Otwierają też drugi lokal, przy Wyspie Słodowej.

 


 

Umami

umami-dumplings.jpg

Trzeci po Bernardzie i Soczewce udany lokal tego samego właściciela - znajduje się w rogu rynku, obok Dominium, tam gdzie kiedyś była Jazzda. Wzięliśmy ravioli z kaczką, bulion z ravioli z mięsem mielonym i chorizo, arancini oraz butelkę wody, a to wszystko za równe 80 złotych (!!). Jednym słowem, REWELACJA! Wszystko było przepyszne, a tak dobrego ravioli dawno nie jadłem poza domem. Oby tylko poziom się utrzymał, ale o to raczej nie powinniśmy się martwić.

 


 

VaffaNapoli

vaffanapoli-1.jpg

 

Tutaj jestem lekko zawiedziony, ale wysokiego poziomu im odmówić nie można. Jest to druga restauracja właśnicieli Pieca na Szewskiej i trzeba przyznać, że sam lokal robi pozytywne wrażenie. Jest ładnie, przytulnie i ze smakiem. Co mi się nie podoba? Wszystkie rzeczy z karty, których nie ma w Piecu, a których chciałem spróbować... wyszły. Nie ma i już nie będzie. No zapewne jest to spowodowane małym zainteresowaniem rzeczami typu "smażona pizza", ale szkoda, że tak szybko dania wyleciały z karty. Mamy więc pizzę i makarony na mistrzowskim (ale wciąż nie najlepszym we Wrocławiu IMO) poziomie, które z czystym sumieniem można polecić. Nie spodziewajcie się jednak niczego nowego poza ładnym lokalem. No i chyba jest troszkę drożej niż w Piecu, ale nie potwierdzam, bo wrażenie może być spowodowane tym, że dawno nas tam nie było.

 

  • Plusik 4
Opublikowano

Wygląda dobrze, chce się jeść oczami.

 

Ja w weekend byłem w Mnie to rybka w Gdańsku. Jadłem zupę rybną w stylu azjatyckim, z kiełkami fasoli mung, pastą curry i coś tam jeszcze, bardzo dobra. Do tego makrela pieczona. Pierwszy raz jadłem makrelę w innej formie niż wędzona i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Polecam

Opublikowano

22228537_1495840300483824_67086970067430

 

Sezonowa nowość w lokalnej burgerowni - 200 gram wołu, grillowany burak, oscypek, prażone migdały, ogórek, rukola, sos pomidorowy i sos cezar. Trzeba będzie spróbować.

Opublikowano

Uff czyli kształt pada od xbona picy nie dyskwalifikuje.

:kaz:

 

No tradycyjna pizza neopolitańska jest w takim kształcie bo jej brzegów się nie układa na blache jak w pizzy na cienkim. 

 

W twojej pizzy raczej chodzi o całokształt, ale tak wiemy, że była pyszna.

Opublikowano (edytowane)

Weekend w gdansku zaowocowal zjedzeniem jednego z najlepszych stekow w zyciu, nie ma to jak 400g antrykotu z kaszubskiego byka

 

wdSvXYmr.jpg

 

polecam pobite gary, bardzo fajna knajpa, chociaz jedzenie swoje kosztuje to imo warto

Edytowane przez Copper
  • Plusik 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dwa w Jednym w Gdyni

 

Niewielki lokal, restauracja, wieczorem bardziej koktajl bar, zmieniają menu na takie bardziej pod alkohol, ale ja się załapałem jeszcze na pełne menu. Jadłem makaron z atramentem z ośmiornicy z krewetkami, mule, kalmarami i czymś jeszcze. Było to chyba najlepsze danie makaronowe jakie jadłem, krewetki spręzyste, kalmary też, bajka. No i 27 zł to spoko cena. Mają krewetki w bardzo różnorodnych opcjach, z tego co widziałem, więc chyba się w tym specjalizują. Polecam.

Opublikowano (edytowane)

Tak Aioli jest w porządku, też polecam, kilka stron wcześniej masz recenzję. Z amerykańskiej kuchni Billys, albo Classic, z meksykańskiej Suavamente, z chińskiej Liu w Sopocie.

Edytowane przez krupek
Opublikowano
Hamra - nowo otwarta restauracja z kuchnią libańską w Łodzi. Lokal mały ale przytulny, z boku Piotrkowskiej. Kuchnia bardzo autentyczna, falafel, tabouleh, baba ghanoush, różne humusy, kofte, jagnięcina i moja ulubiona herbata z maramii czyli szałwii arabskiej. Polecam, szczególnie talerz libański który jest mixem dań z karty.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...