Skocz do zawartości

Lokale ktore polecacie.

Featured Replies

Opublikowano

Lucyna przeszla na wegetarianizm? ;/ A ryby je?

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 164,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Dobra post będzie dłuższy niż moje standardowe ale na końcu skrócona wersja dla niecierpliwych.   Od poniedziałku do Soboty zaliczyłem kilka lokali w Wrocławiu. Większość z mapki Lucka ale t

• Jeżeli ktoś będzie w Poznaniu i lubi steki wołowe, to nie może nie odwiedzić Evil Steakhouse. Co tam sie odjaniepawla to ja nawet nie. Mają własne sezonowane mięso (tbone, ribeye, polędwa), całkiem ni

• BOŻENA CHODŹŻE ZA 10ZŁ TO JA MAM W DOMU CAŁY DZBANEK KAWY

Opublikowano

My prawie w ogóle mięsa nie jemy tak ogólnie, na codzień

Opublikowano

A nie wiem, dlatego pytam.

Pro zdrowotnie, czy ideologicznie?

Opublikowano

Pro zdrowotnie, czy ideologicznie?

Tak w zasadzie to ani jedno, ani drugie. Wege żarcie nam w większości przypadków po prostu bardziej smakuje.

Opublikowano
No dobra, coś mały ruch w temacie, a są do polecenia 3 lokale - wszystko we Wrocławiu. Podaję też linki do Wrocławskich Podróży Kulinarnych, gdzie można sobie przeczytać więcej i coś bardziej w stylu profesjonalnych recenzji.

LVIV

lviv.jpg

Jak sama nazwa wskazuje, lokal z ukraińskimi przysmakami. Bliny, placki, serniczki - wszystko, poza wersją z borowikami, która jest przesadnie droga, w bardzo przystępnych cenach. Bez mrugnięcia okiem polecam, bo serwują naprawdę dobre jedzenie. Otwierają też drugi lokal, przy Wyspie Słodowej.

Umami

umami-dumplings.jpg

Trzeci po Bernardzie i Soczewce udany lokal tego samego właściciela - znajduje się w rogu rynku, obok Dominium, tam gdzie kiedyś była Jazzda. Wzięliśmy ravioli z kaczką, bulion z ravioli z mięsem mielonym i chorizo, arancini oraz butelkę wody, a to wszystko za równe 80 złotych (!!). Jednym słowem, REWELACJA! Wszystko było przepyszne, a tak dobrego ravioli dawno nie jadłem poza domem. Oby tylko poziom się utrzymał, ale o to raczej nie powinniśmy się martwić.

VaffaNapoli

vaffanapoli-1.jpg

Tutaj jestem lekko zawiedziony, ale wysokiego poziomu im odmówić nie można. Jest to druga restauracja właśnicieli Pieca na Szewskiej i trzeba przyznać, że sam lokal robi pozytywne wrażenie. Jest ładnie, przytulnie i ze smakiem. Co mi się nie podoba? Wszystkie rzeczy z karty, których nie ma w Piecu, a których chciałem spróbować... wyszły. Nie ma i już nie będzie. No zapewne jest to spowodowane małym zainteresowaniem rzeczami typu "smażona pizza", ale szkoda, że tak szybko dania wyleciały z karty. Mamy więc pizzę i makarony na mistrzowskim (ale wciąż nie najlepszym we Wrocławiu IMO) poziomie, które z czystym sumieniem można polecić. Nie spodziewajcie się jednak niczego nowego poza ładnym lokalem. No i chyba jest troszkę drożej niż w Piecu, ale nie potwierdzam, bo wrażenie może być spowodowane tym, że dawno nas tam nie było.

Opublikowano

Wygląda dobrze, chce się jeść oczami.

Ja w weekend byłem w Mnie to rybka w Gdańsku. Jadłem zupę rybną w stylu azjatyckim, z kiełkami fasoli mung, pastą curry i coś tam jeszcze, bardzo dobra. Do tego makrela pieczona. Pierwszy raz jadłem makrelę w innej formie niż wędzona i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Polecam

Opublikowano

Nie wiem czemu, ale śmieję się z tej pizzy xd 

Też chyba cyrkla nikt nie miał na stanie.

Opublikowano

no w smaku najwazniejsze zeby pizza byla okragla.

Opublikowano

Uff czyli kształt pada od xbona picy nie dyskwalifikuje.

:kaz:

Opublikowano

22228537_1495840300483824_67086970067430

Sezonowa nowość w lokalnej burgerowni - 200 gram wołu, grillowany burak, oscypek, prażone migdały, ogórek, rukola, sos pomidorowy i sos cezar. Trzeba będzie spróbować.

Opublikowano

Uff czyli kształt pada od xbona picy nie dyskwalifikuje.

:kaz:

No tradycyjna pizza neopolitańska jest w takim kształcie bo jej brzegów się nie układa na blache jak w pizzy na cienkim. 

W twojej pizzy raczej chodzi o całokształt, ale tak wiemy, że była pyszna.

Opublikowano

@Rozi

jak będziesz na miejscu zrób zdjęcie burgera na żywo i skonfrontuj z wymuskaną kanapką z obrazka. :lapka:

@Lucek

Bardzo fajnie się czytało i super foty. :)

Opublikowano

Weekend w gdansku zaowocowal zjedzeniem jednego z najlepszych stekow w zyciu, nie ma to jak 400g antrykotu z kaszubskiego byka

wdSvXYmr.jpg

polecam pobite gary, bardzo fajna knajpa, chociaz jedzenie swoje kosztuje to imo warto

Edytowane przez Copper

Opublikowano

Sam jeszcze nie byłem, ale słyszałem dużo pozytywnych opinii, również od znajomych.

Opublikowano

@Copper

O takie fotki do recenzji knajpy/żarcia chodzi. Dam plusa jak mi się magazynek zmieni.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dwa w Jednym w Gdyni

Niewielki lokal, restauracja, wieczorem bardziej koktajl bar, zmieniają menu na takie bardziej pod alkohol, ale ja się załapałem jeszcze na pełne menu. Jadłem makaron z atramentem z ośmiornicy z krewetkami, mule, kalmarami i czymś jeszcze. Było to chyba najlepsze danie makaronowe jakie jadłem, krewetki spręzyste, kalmary też, bajka. No i 27 zł to spoko cena. Mają krewetki w bardzo różnorodnych opcjach, z tego co widziałem, więc chyba się w tym specjalizują. Polecam.

Opublikowano

Coś na miłą kolację z kobietą w Gdańsku polecicie? Niezbyt ą ę, ale żeby wiochy też nie było.

Opublikowano

Tak Aioli jest w porządku, też polecam, kilka stron wcześniej masz recenzję. Z amerykańskiej kuchni Billys, albo Classic, z meksykańskiej Suavamente, z chińskiej Liu w Sopocie.

Edytowane przez krupek

Opublikowano
Hamra - nowo otwarta restauracja z kuchnią libańską w Łodzi. Lokal mały ale przytulny, z boku Piotrkowskiej. Kuchnia bardzo autentyczna, falafel, tabouleh, baba ghanoush, różne humusy, kofte, jagnięcina i moja ulubiona herbata z maramii czyli szałwii arabskiej. Polecam, szczególnie talerz libański który jest mixem dań z karty.
Opublikowano

Rudiok, a gdzie w końcu uderzyłeś w Gdańsku?