Opublikowano 8 czerwca 20204 l U mnie w rodzinnym mieście funkcjonuje cały czas buda z fast foodem, która powstała jakoś w 90, albo 91 roku. Hamburger z taką je.bitną mieloną, zapieksy skapciałe, kurczak z rożna no i kebs. Za dzieciaka się tam jadło zapieksy, ale dziś bym chyba nie ruszył nic stamtąd. Popyt wciąż mają, a w czasie pandemii mieli złoty okres, bo u nich zawsze na wynos to i nie musieli zawieszać działalności w żaden sposób. Jak tam przejeżdżam to ludzie stoją na ulicy z wielki bułami, ryje w sosach, po łokciach cieknie. Klasyczny widok w tym miejscu. Ostatnio nawet FBI do nich zagląda. Edytowane 8 czerwca 20204 l przez krupek
Opublikowano 8 czerwca 20204 l No i znów, chyba w każdym średnim mieście takie budy są (w dużych miastach raczej giną w gąszczu innych lokali) i jeśli dają sprawdzone, powtarzalne żarcie, nikogo nie trują i nawet w zwykłą bułkę z parówą potrafią zrobić nie na odwal się to szanuję i niech trwają jak najdłużej. Zawsze mnie bawi jak ludzie się podniecają lokalami z USA, które działają kilkadziesiąt lat oferując podobną mielonkę w burgerze czy parówie jak u nas, ale tam dzięki temu że trzymają fason robią sobie klientów na lata, więc czemu tak by nie miało być u nas. Idę do takiej budy i jem zapiekankę przenosząc się w czasie 25 lat wstecz - to jest dopiero magia
Opublikowano 9 czerwca 20204 l 22 godziny temu, _Red_ napisał: @Shen yummy. 17 zl za drozdzowke z koncentratem no szkoda, że lokalne specjały nie zadowoliły twojego podniebienia
Opublikowano 9 czerwca 20204 l Jeśli bułka z serem to specjał to wolę nie próbować tych mniej popularnych dań W dniu 5.06.2020 o 20:45, krupek napisał: Rok temu byłem na Helu w restauracji Maszoperia, taka typowa, niska (na wejściu zaje.bałem banią w belkę) klimatyczna chata rybacka, spory wybór ciekawych dań z ryb i owoców morza, pozytywnie wspominam. Ostatnia szansa w krupku, dziś tu będę Edytowane 9 czerwca 20204 l przez _Red_
Opublikowano 9 czerwca 20204 l Zaparkowalem przypadkiem zupełnie blisko tego przybytku więc wpierw papu, potem zwiedzanie. No i hmmm... ZA JE BIS TE mega soczyste miękkie mięso smażone na maselku, w delikatnym cieście i do tego pieczone ziemniaczki z ziołami. Rozplywam się. 9/10 krupków. Uratowałeś honor :*
Opublikowano 9 czerwca 20204 l Planuje skoczyc na Hel rowerami ze znajomymi, to trzeba bedzie sprawdzic ten lokal
Opublikowano 9 czerwca 20204 l Tez chcielismy rowerami, ale kwaterka oferuje takiego złoma z fotelikiem dziecięcym, że zakwasów na nim dostalem w drodze do Jastrzebiej Góry. Na Hel 80km w dwie strony byłoby nierealne
Opublikowano 13 czerwca 20204 l Wrocław Jakby kogo interesowała wizyta w nowej knajpie wojewódzkiego , to może sobie póki co temat na koniec kolejki wrzucić . Jedzenie takie sobie , lokal bardziej do pokazania się (i w większości takie towarzystwo ) Ajvar na Jagodnie tez bez szału , inny format lokalu ale przynajmniej miałem nadzieje na coś extra i było tak sobie , Dania bardzo mocno mięsne ale trochę im brakuje do oryginałów z bałkan.
Opublikowano 27 czerwca 20204 l Najlepsze śniadania we Wrocławiu - okolice Kuźniczej i Stare Miasto głównie, to...?
Opublikowano 30 czerwca 20204 l W dniu 8.06.2020 o 14:55, krupek napisał: U mnie w rodzinnym mieście funkcjonuje cały czas buda z fast foodem, która powstała jakoś w 90, albo 91 roku. Hamburger z taką je.bitną mieloną, zapieksy skapciałe, kurczak z rożna no i kebs. Za dzieciaka się tam jadło zapieksy, ale dziś bym chyba nie ruszył nic stamtąd. Popyt wciąż mają, a w czasie pandemii mieli złoty okres, bo u nich zawsze na wynos to i nie musieli zawieszać działalności w żaden sposób. Jak tam przejeżdżam to ludzie stoją na ulicy z wielki bułami, ryje w sosach, po łokciach cieknie. Klasyczny widok w tym miejscu. Ostatnio nawet FBI do nich zagląda. Gdzie to, nie kojarze tego przybytku
Opublikowano 16 lipca 20204 l Jakis burgerek polecacie w Warszawie w promieniu ok 1km od Centralnego? Będę niebawem przejeżdżał na chwilę i zahaczę po papu.
Opublikowano 17 lipca 20204 l Jak będziesz miał jeszcze miejsce po zjedzieniu Barna, to zajedź na chińszczyznę do Miss Kimchi. Mój Boże, ale bym zjadł teraz wołowinkę od nich i placuszki z kimchi Edytowane 17 lipca 20204 l przez 20inchDT
Opublikowano 17 lipca 20204 l A jak w Barnie z dostepnoscia miejsca? Nadal zayebane czy juz po szajbie burgerowej i odplywie studencikow z powodu wakacji + covid jest normalniej?
Opublikowano 17 lipca 20204 l No dzieki, mam chwile przed i po spotkaniu w oczekiwaniu na pociągi to może zjem to i to xD
Opublikowano 19 lipca 20204 l W końcu udało się nad morze wybrać i parę miejscówek przetestować. Co mogę w ciemno polecić: Smażalnia Fregata w Gdyni - mniej więcej na środku molo południowego, prosta, ale klasyczna smażalnia, świeże rybki i najlepszy halibut (tusza) jakiego jadłem. Byliśmy zaprowadzeni przez rodowitą mieszkankę, która już przetestowała większość lokali, więc polecam dalej. Lolo Thai Jolo w Gdyni - zajefajna kuchnia tajska, obsługa pogadana, doradzi w zależności co kto lubi. Tom Yum, krewetki, kurczak z warzywami i bazylią tajską, poezja. Mocny konkurent dla krakowskiego Wietnamu. Pizzeria Czerwony Piec w Gdyni - nie na darmo nazywana najlepszą. Cieniutkie, przypieczone ciasto, dodatki wysokiej jakości. Próbowana wersja z salami i z gruszką/orzechami/serem pleśniowym. 10/10. Klatka B w Gdańsku - raj dla mięsożerców i bardzo dobre pastrami, nie wiem czy nie lepsze niż krakowskie specjały od Pastrami Deli czy Mr Brody. Minusik - cena, no ale miejscówka niedaleko Żurawia z widokiem na wodę to uzasadnia. Cała Gruzja w drodze z Gdańska na Wejherowo/Dębki - piekarnia gruzińska, ceny trochę januszowe, ale za chaczapuri z serem na ciepło oddaję pół nerki. Bar To Tu na Helu - w drugiej linii głównego deptaka, lokal niewielki, ale przyjemnie urządzony po rybacku. Przed wejściem zawsze chyba kolejka na kilka-kilkanaście osób. Krótka karta - 4-5 rodzajów ryb i zupa rybna (w formie bulionu). Rybki smażone tak jak ma być - chrupiące z zewnątrz, nie nasiąknięte tłuszczem, soczyste wewnątrz. Cenowo bardzo przystępnie. Obok baru sklepik z wyrobami, które można zabrać do domu - m.in. dorsz smażony w zalewie octowej, filety śledziowe na różne sposoby. Stolemowa Grota przy Jeziorze Żarnowieckim (na południe od Dębek) - klasyczne kaszubskie potrawy, śledź w śmietanie podany z ziemniakami na ciepło do teraz mi się śni. Zupa rybna na czerwono ze świeżymi pomidorami i dużymi kawałkami ryb 10/10.
Opublikowano 24 lipca 20204 l U Gruzina Wrocław Boguslawskiego proste ,smaczne , niedrogie jedzenie w oryginalnym klimacie balkan !
Opublikowano 24 lipca 20204 l Godzinę temu, Wojtas1986 napisał: U Gruzina Godzinę temu, Wojtas1986 napisał: oryginalnym klimacie balkan Aha, oki.
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.