Skocz do zawartości

Whisky


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim faworytem do naje.bania się w cenie do stówki jest Wild Turkey 101. 

wpis. ja akurat glownie pije burbony i w tej cenie lepszego nie znam.

 

w stanach mialem okazje pic wild turkey single malt i 17-letniego. musze przyznac, ze szczegolnie ten pierwszy urwal mi du.pe. byl absolutnie wybitny.

Opublikowano

A nie single barrel czasem ? ;) W Polsce masz dość łatwo dostępny (np w makro) Four Roses Single barrel, warto sprawdzić jeśli nie piłeś. Też najczęściej jak mam pić wybieram jakiś burbon, i chociaż nawet zwykły biały Jim mi starcza to lubię testować inne butelki. Szkocka za to nie do końca mi podjeżdża, piłem parę razy jakieś lepsze butle, wiadomo że lepsze to niż grantsy czy balantyny, ale szału nie ma. Kukurydza robi robotę.

Gość Orzeszek
Opublikowano

Może nie jestem smakoszem ale tylko burbony mi wchodzą pod wzgledem smaku i aromatu z naciskiem na Jim beam. Polecam wersje miodową.

Opublikowano

no i każdy polecił co innego i znowu nie wiem :D okej, spróbuję tego Jim Beama, bo nigdy nie piłem żadnego w sumie bo jakoś mi się kojarzył z JW z Biedronki.

Opublikowano

jim beam zwykly jest ok, nie pilem miodowego - a bede musial, bo juz od wielu osob slyszalem, ze jest gitens

red label - najwieksze gow,no jakie pilem, juz zlota locha z biedry mi bardziej smakowala

Gość Orzeszek
Opublikowano

jeszcze jest ten "red stag" który niby leżakuje w beczkach po cherry, ale imo ta nuta wiśni średni wchodzi, w smaku mi przypomina już wymemłaną gumę hubba bubba i wali "fabryką"

Opublikowano

A nie single barrel czasem ? ;)

dokladnie, myslalem jedno napisalem drugie;) wild turkey single barrel:

BRBON_WIL8.jpg

 

 

 

jim beam tylko do coli. sam jest przecietny w smaku i lepiej w podobnej cenie kupic np four roses.

Opublikowano

Tego Wild Turkey będę musiał spróbować. 

 

Jim beam. Polecam wersje miodową.

 

Miałem kiedyś Danielsa miodowego i nie polecam serdecznie.

 

ja ostatnio zakochalem sie w ballantajsie brazil

 

Również polecam.

Opublikowano

naszła mnie ostatnio ochota na whisky i się rozglądam za czymś w miarę dobrym, tak do 100PLN mogę wydać, znajdzie się coś ciekawego w tej cenie? może być whisky, może być whiskey, whateva.

Dorzuć 4 dychy i kup sobie dziesięcioletniego Laphroaiga. IMO mega różnica na plus względem wszystkich popularnych blendów.

  • Plusik 1
Opublikowano

Otóż to. W tej cenie znajdziesz też np. 'podstawowe' Glenfiddich, Glenmoragie, Bowmore, Glenlivet. Aberlour, Jura, Talisker, Caol Isla. Poczytaj trochę i wybierz co ci najbardziej pasuje. Ja np. piję praktycznie tylko Islay malty bo mi smakują - czyli z ww listy Bowmore, Jura i Caol Isla. No i wzspomniany Laphroaig. Lap jest bardzo specyficzny - mocna 'apteka', na pewno nie dla każdego, nie polecam jak dopiero zaczyna się pić whisky.

 

 

Za więcej (ok 200-250) masz inne (niekoniecznie lepsze, po prostu inne) Islay malty: Ardbeg, Bruichladdich czy słynnego Lagavulina. Moim faworytem jest klasyczny Laddie http://www.bruichladdich.com/the-whisky/bruichladdich/the-classic-laddiedo wyrwania online za 219. 

  • Plusik 1
Opublikowano

Oto moja ulubiona whisky. Bardzo gorąco i z czystym jak łza sumieniem wszystkim ją polecam!

25ey26a.jpg

Tylko błagam...nie pijcie jej z colą :facepalmz:  To czysta profanacja...Tylko kosteczka lub dwie lodu.

 

Z colą to można łykać bejce i politury w rodzaju czerwonego Jasia, Grant`s lub Ballentajnsa...

 

Opublikowano

Ja tez raczej tego nie robie ale czasem mi sie zdarzy - zwlaszcza jak nie place za rachunek. Zupelnie inny jest smak dobrze zrobionego whisky sour na roznych whisky :) - polecam kiedys przetestowac taka herezje.

 

Co do lodu do niektorych lod jest (chyba) przez smakoszy polecany (nie jestem pewien, niech ktos poprawi), a woda standardowo jest do whisky podawana on the side. Na tastingach na ktorych bylem w Szkocji (niesamowite przezycie, polecam jakby ktos mial okazje) do kazdego drama whisky dostajesz szklanice wody i wrecz polecane jest zeby sobie rozcienczac wedle uznania seby wydobyc smak. Szczegolnie do mocno torfowych - Laphroaigow, Ardbegow albo Octomore'a

Opublikowano

Ja tez raczej tego nie robie ale czasem mi sie zdarzy - zwlaszcza jak nie place za rachunek. Zupelnie inny jest smak dobrze zrobionego whisky sour na roznych whisky :) - polecam kiedys przetestowac taka herezje.

No jak nie na mój rachunek to spróbowałbym bardzo chętnie :)

 

Co do lodu do niektorych lod jest (chyba) przez smakoszy polecany (nie jestem pewien, niech ktos poprawi), a woda standardowo jest do whisky podawana on the side. Na tastingach na ktorych bylem w Szkocji (niesamowite przezycie, polecam jakby ktos mial okazje) do kazdego drama whisky dostajesz szklanice wody i wrecz polecane jest zeby sobie rozcienczac wedle uznania seby wydobyc smak. Szczegolnie do mocno torfowych - Laphroaigow, Ardbegow albo Octomore'a

Dodawanie wody oczywiście, tak jak piszesz. Chodzi mi o to, że im więcej chłodu, tym mniej smaku.

  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

bardzo lubię balantajnsa. najbardziej z colą, ale ze spritem też. bardzo mi tak smakuje bo nie jest wtedy gorzki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

z canada dry z biedronki też lubię

Edytowane przez ragus
Opublikowano

Gwoli ostrzeżenia...Żeby Wam czasem nie przyszło do głowy kupować, a co gorsza smakować tego "Single Malt" z Biedy. Politura to przy tym "wynalazku" ambrozja...

15cevqo.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...