Skocz do zawartości

Whisky

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym powiedział, ta łycha :banderas:. Mocno dymna, torfowa? Letkie zazdro :D

Jak Tomasz Miler mawia, smak nabyty i podobno nie każdemu podchodzi. Ja jestem bardzo ciekaw tej całej dymności, dlatego w zeszłym tyg na promce nabyłem min. lekko dymne The Ardmore Legacy. Na święta będzie szukanie tych nut smakowych :sir:

20201125_163536.thumb.jpg.e6be99968bbdb5418805010f08dff525.jpg

Opublikowano

Ardmore to łycha jakich wiele. Idzie to wypić bez coli, ale szału nie ma. Przecież butelka jest raptem kilka funtów droższa od Grantsa, a dochodzi jeszcze koszt opakowania.  Z tego co się orientuję jest, to najtańszy singiel malt na rynku w UK. Smacznego :usmiech:

Z tańszych trunków zdecydowanie lepiej wchodzi bourbon. 

Bulleit-Bourbon.jpg

pol_pl_Wild-Turkey-Kentucky-Straight-Bou

Opublikowano (edytowane)

Tak zdaje sobie sprawę, że ten Ardmore to żaden urywacz jaj. Poprostu jeszcze dymnych nie próbowałem i podobno ona jest spoko na początek. Nie wiem tego czy mi podpasuje, dlatego wolałem te Legacy na promce + winko. Jak podejdzie, to przyjdzie czas na coś z wyższej półki, może właśnie ta torfowa ;].

Dzięki Pzdr.

Edytowane przez alb84
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Piłem kilka lat temu w knajpie i mi mega smakowało. Później próbowałem kupić bez skutku. Aż tu kumpel sprowadził na zamówienie i  wchodzi jak złoto, wspaniałe połączenie smaków, delikatne, słodkie, z Jimem w tle, najlepsza mieszanka smakowa JB. 

20210217_180925.jpg

Opublikowano

Ale to musi być słodkie. Już mój ulubiony Red Stag jest piekielnie słodki :/ 

Opublikowano

Z blendów najgładziej wchodzi chyba Chivas Regal, ale mi to prawie wszystko bez rozcieńczania pasuje. Daniels, Tullamore Dew, Bushmils, Jim Beam, nawet balantyna. Nieprzekraczalna granica to czerwony Walker.

• Plusik 2
Opublikowano

Z tych najbardziej pijalnych na początek rozglądnij się za Bushmills Black Bush albo Cardhu. 

Czerwony Walker czy zwykły JD to straszne ścierwo jak człowiek sobie już smak trochę wyrobi... 

• Plusik 1
Opublikowano
14 godzin temu, Widget napisał:

Kupiłem ostatnio jakąś japońską whiskey single malt za prawie 200 zł a smakowała dla mnie jak jakiś bimber :( Jakieś rady do zaprawienia się w piciu samej whiskey z lodem? Chciałbym się odchamić.

Ja polecam Jima Beama. Dla mnie jest najbardziej slodkawy z takich tanszych. Odradzam czerwonego walkera i ballantyne. Dodatkowo mozesz sobie naladowac sporo lodu i mocniej rozcienczyc po prostu. Pic malymi lyczkami. Moim zdaniem to kwestia przyzwyczajenia. Kiedys np. taka kawa bez cukru byla dla mnie niepijalna a teraz wersja slodzona jest dla mnie obrzydliwa xD Trzeba trenowac po prostu, oczywiscie moze byc tez tak ze nigdy nie podejdzie no i ok. Nie kazdy musi to lubic

Teraz wprawdzie bary sa pozamykane ale mozesz tez sprobowac drinka old fashioned. Moj faworyt a dosc mocno zdelikatnia smak samego whisky czy burbona. Robi sie go zajebiscie prosto i tylko z dostaniem angostury moze byc drobny problem. Jest tez dosyc droga ale dodaje sie ja po pare kropli wiec wystarcza na bardzo dlugo

• Plusik 1
Opublikowano
31 minut temu, Arkady napisał:

@Rudiok a Bushmills The Original ujdzie? W Carrefourze z aplikacja 1L jest teraz za 58 zł.

Jak najbardziej. Black ma po prostu ciut bardziej złożony smak, niektórzy tam się nawet doszukują promila nut torfowych, ale ja tam piję po prostu to co mi smakuje :lapka:

• Dzięki 1
Opublikowano

Polecam Maker's Mark, sam od niego zaczynałem :lapka: No i nie wiem jak możecie pić czystą łychę z lodem, tylko w temperaturze pokojowej.