Tida 4 Opublikowano 29 marca 2009 Opublikowano 29 marca 2009 (edytowane) Witam, za 2 miesiące mam ustna maturę.. Mój temat to- „przedstaw i porównaj słynne adaptacje filmowe wybranych powieści”. Jak widać dowolność naprawdę duża. Z tym, że- jak wg was powinienem interpretować słowo „słynne”? Jeżeli za kryterium obrałbym to czy książka była bestsellerem czy nie, to na maturze mógłbym opowiadać nawet o Zmierzchu. Zdaje sobie sprawę, że komisja nie byłaby zachwycona:) Nie chcę jednak ugrząźć w dziełach typu- krzyżacy czy nad Niemnem. Dlatego poszukuje złotego środka, mam zamiar omówić 3 lektury. Jedną dla usatysfakcjonowania polonistów(cokolwiek z ekranizacji wielkich powieści, cos Wajdy, Jerzego Hoffmana) cos neutralnego (tu mi wpadła duma i uprzedzenie, niedawno film oglądałem i nawet mi się podobał) no i coś dla własnej przyjemności. W tej trzeciej kategorii, to naprawdę nie wiem, co wybrać. Myślałem o ptaśku, skazanym na shawshank, locie nad kukułczym gniazdem. Dużo tego. Proszę was o pomoc, piszcie, jakie powieści Wy byście podali. Wszelkie rady, spostrzeżenia na temat pracy też się przydadzą. Z góry dzięki. EDIT- jak wyedytować nazwę tematu? pisalem w wordzie i teraz zobaczylem ze zamiast "powieści" jest "powieśći" ;p Edytowane 29 marca 2009 przez Tida Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 29 marca 2009 Opublikowano 29 marca 2009 Wybierz książki, które lubisz i znasz. Mniej roboty, lepsza gadka, zapewne i lepszy wynik. Pamiętaj, że matury ustnej nie da się nie zdać, a jej wynik raczej nie jest nigdzie brany pod uwagę, więc po co się męczyć. Cytuj
Tida 4 Opublikowano 29 marca 2009 Autor Opublikowano 29 marca 2009 Póki co zastanawiam się nad takim zestawieniem -przedwiośnie -emma/duma i uprzedzenie/czas apokalipsy. wzialbym to trzecie, ale sam nie wiem czy nie jest to zbyt luźna adaptacja.. -skazani na shawshank/lolita/lot nad kukułczym gniazdem/american psycho/dr strangelove dobrze by też było wybrac jakieś kryterium podziału. no bo przeciez nie podam takiego- spodoba sie polonistce, a to na odpierdol sie, to dla wlasnej satysfakcji. myslałem nad takim- wierna adaptacja, luźna adaptacja, coś trzeciego(niekompletna adaptacja może?) wtedy podzial filmow moglby wygladac tak- wierna adaptacja-skazani na shawshank luźna-czas apokalipsy niekompletna- pan tadeusz, przedwiośnie któryś z moich pomysłów jest znośny? mam jeszcze pytanie co do filmów- lolita, american psycho, dr strangelove. nie czytałem książek. jeżeli ktoś czytał niech napisze mi , proszę czy w ich przypadku mamy do czynienia z wiernymi adaptacjami czy raczej nie. Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 31 marca 2009 Opublikowano 31 marca 2009 "Lolita" zbyt wierna nie jest, pozostałych nie czytałem. Ogólnie pomysł jest wporzo. Cytuj
White 23 Opublikowano 1 kwietnia 2009 Opublikowano 1 kwietnia 2009 Solaris jest dobrym przykładem luźnej adaptacji. Szczególnie wersja rosyjska. Cytuj
Tida 4 Opublikowano 1 kwietnia 2009 Autor Opublikowano 1 kwietnia 2009 Postanowiłem. Będą trzy lektury: Przedwiośnie- przykład zepsutej, potraktowanej po macoszemu adaptacji. lot nad kukułczym gniazdem- typowa ekranizacja (używam słów adaptacja/ekranizacja zamiennie), trochę pozmieniane( postać wodza), ale ogólnie dość wiernie odwzorowana książka Lśnienie- tu będzie sporo do powiedzenia, w końcu były aż dwie ekranizacje i każda ma swoich zwolenników. Na chwile obecna zrezygnowalem, z dzielenia adaptacji na kategorie. (udana/nieudana czy tez wierna/luźna) Głównie z tego powodu, że po prostu nie mam pomysłu jakbym mógł 3 wybrane przeze mnie pozycje podzielić. Solaris- Odpada, Nie czytałem książki i nie oglądałęm filmu. fight club- książki nie czytałem, film był naprawde dobry, ale jakos nie mam ochoty o nim opowiadac. W sumie nie wiem dlaczego. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie materiały(albo ich źródła) pomocne w napisaniu pracy. Szczególnie potrzebuje jakies recenzji-analizy filmu Przedwiośnie jako Adaptacji oraz książki w której omówiony jest problem adaptacji filmowej( jakby co- książke "niebezpieczne związki literatury i filmu" już posiadam) Nie chodzi mi o rady typu - "sprawdz w miejskiej czytelni, przejrzyj magazyn kino, poszukaj w katalogu tematycznym" to oczywiśćie zrobiłem. Mam na myśli raczej linki do artykułow, numery czasopism etc. Mam też drugą prośbę- wie ktoś skąd mogę zdobyć film "obcy" na podstawie powieści Camusa? bardzo chcialbym go umiescic w prezentacji bo ksiązka jest genialna. Tylko ze filmu nigdzie nie ma, no nigdzie:( (o ten film chodzi-http://www.filmweb.pl/f34462/Obcy,1967) Tutaj z checia skorzystam ze wszystkich rad:) Dzięki za pomoc:) Cytuj
Robak 1 235 Opublikowano 7 kwietnia 2009 Opublikowano 7 kwietnia 2009 Tylko przygotuj się z tego "Przedwiośnia" jeżeli to ma być jedyna lektura z wybranych przez Ciebie książek, bo z doświadczenia wiem, że pytania, które zadaje komisja tyczą się głownie lektur. Sam wybrałem "Desperacje" Kinga do swojej prezentacji i oprócz tego co sam powiedziałem to nic więcej mnie z niej nie pytali. Cytuj
Gość logan40 Opublikowano 6 kwietnia 2010 Opublikowano 6 kwietnia 2010 Ogólnie to 7 filmów z pierwszej dziesiątki TOP ŚWIAT na filmweb.pl to adaptacje książek. Ja ze swojej strony polecam Skazanych na Shawshank oraz Zieloną Milę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi