tk___tk 4 795 Opublikowano 7 grudnia 2009 Opublikowano 7 grudnia 2009 To przeczytaj tą "Zbrodnie...", za(pipi)ista kniga - klasyka literatury światowej, człowieku.men! Jeszcze "Mały ksiąze" mi sie podobał. Z tych co przeczytałem. Cytuj
Gość Opublikowano 13 grudnia 2009 Opublikowano 13 grudnia 2009 (edytowane) "Mistrz i Małgorzata" i "Pan Samochodzik" Edytowane 13 grudnia 2009 przez Gość Cytuj
TyskiPL 64 Opublikowano 14 grudnia 2009 Opublikowano 14 grudnia 2009 O dziwo lektury z 2 klasy większość miło mi się czyta. Póki co u mnie na 1-ym miejscu to "Akademia Pana Kleksa" Brzechwy i "Lalka" Prusa. Cytuj
DarealRadexHEJOO 2 184 Opublikowano 14 grudnia 2009 Opublikowano 14 grudnia 2009 TO BYŁO O SŁOWACKIM, NIEUKI!! Nerdzie, jak ja mam takie szczegóły po ok. 8 latach od przeczytania książki pamiętać? Najważniejszy jest ogólny kontekst. Jak sam Gombrowicz by to ujął: Słowacki, Mickiewicz - jeden ch.uj xD Cytuj
Pociemku 1 Opublikowano 14 grudnia 2009 Opublikowano 14 grudnia 2009 Ferdydurke, Mistrz i Małgorzata, Folwark Zwierzęcy, Faust, Mitologia gracka, Dialogi Platona to ze średniej Robinson Kruzoe,Hobbit, Szatan z 7 klasy i oczywiście Pan Samochodzik - od któego zaczęła się moja fascynacja książką - to z pedałówy Cytuj
stoodio 2 075 Opublikowano 14 grudnia 2009 Opublikowano 14 grudnia 2009 (edytowane) Kamienie na Szaniec - fakt, bohaterowie zostali poddani skrajnej idealizacji ale to nie zmienia faktu, że ci młodzi ludzie dokonywali wspaniałych rzeczy w tak trudnych czasach. Odnoszę wrażenie, że dzisiaj nikomu by się nie chciało d*py ruszyć... Opowiadania Borowskiego - warto sięgnąć do lektury kiedy nam się czasem wydaje, że "życie jest bez sensu"... Edytowane 14 grudnia 2009 przez stoodio Cytuj
ogqozo 6 553 Opublikowano 14 grudnia 2009 Opublikowano 14 grudnia 2009 TO BYŁO O SŁOWACKIM, NIEUKI!! Nerdzie, jak ja mam takie szczegóły po ok. 8 latach od przeczytania książki pamiętać? Jeśli nerdem jest dla ciebie ktoś, kto zna 2-3 najsłynniejsze cytaty w historii polskiej literatury, no to ostry zawodnik jesteś. Cytuj
DarealRadexHEJOO 2 184 Opublikowano 14 grudnia 2009 Opublikowano 14 grudnia 2009 TO BYŁO O SŁOWACKIM, NIEUKI!! Nerdzie, jak ja mam takie szczegóły po ok. 8 latach od przeczytania książki pamiętać? Jeśli nerdem jest dla ciebie ktoś, kto zna 2-3 najsłynniejsze cytaty w historii polskiej literatury, no to ostry zawodnik jesteś. Racja. Pojechałeś mnie. Cytuj
Spyker 59 Opublikowano 16 grudnia 2009 Opublikowano 16 grudnia 2009 Latarnik; Stary człowiek i morze i Robinson Kruzoe. Szczególnie te 2 pierwsze mają jakiś taki klimat . Cytuj
Pablos1989 0 Opublikowano 17 grudnia 2009 Opublikowano 17 grudnia 2009 No nie a ktoś Filonka bezogonka czytał, ja czytłem 4 razy, fajna lektura, sam Filonek przypomina mojego kotka co też tak się wabił, ale kurcze gdzies uciekł i nie wrócił do dziś, podejrzewam że mogły go podwędzić dzieciaki z bloku kilkaneście KM od mego domu. No jeszcze lubiłem chłopców z placu broni , do dziś mam w oczach teatralną wersję . Cytuj
Stillborn 0 Opublikowano 17 grudnia 2009 Opublikowano 17 grudnia 2009 Jedyna lektura, którą przeczytałem z własnej woli (i to trzy razy), to "Niemcy" Kruczkowskiego. I to do tego jest tradycyjny dramat (coś a la scenariusz). W zasadzie nie wiem, co jest takiego fascynującego w tej książce, ale czyta mi się ją b. dobrze i wciąga mnie niesamowicie. Cytuj
Gość szpic Opublikowano 29 stycznia 2010 Opublikowano 29 stycznia 2010 zbrodnia i kara, chlopi ( tak sie zaczytalem ze mimo ze trzeba bylo przeczytac tylko 1 pore roku to odrazy lyknalem calosc) oraz medaliony oraz inny swiat te wyzej to te najlepsze moim zdaniem ale dzuma,maly ksiaze, jadro ciemnosci tez nie sa zle Cytuj
RudiAG 19 Opublikowano 29 stycznia 2010 Opublikowano 29 stycznia 2010 Plastusiowy Pamiętnik , Dzieci z Bullerbyn, Chłopcy z Placu Broni i Krzyżacy. Ogólnie to czym starszy tym coraz mniej mnie ciągneło do lektur. Wolałem kupić jakąś książke którą poczytam z własnej chęci a nie dlatego że nauczyciel mi kazał. Cytuj
FalsoVero 3 Opublikowano 2 marca 2010 Opublikowano 2 marca 2010 Weile osób uważa, że są to "denne" lektury lecz mi podobały się najbardziej a chodzi o Dziady Mickiewicza i Kordiana Słowackiego. Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 2 marca 2010 Opublikowano 2 marca 2010 Opowieść Wigilijna :] Może ciut infantylna, ale jakoś najmilej ją wspominam. Oprócz tego wszelakie historyczne, Potop(dobra, książki nie czytałem, ale film i streszczenie ), Krzyżacy itp. Cytuj
ciuh 1 Opublikowano 3 marca 2010 Opublikowano 3 marca 2010 Przed Nieznanym Trybunałem Rozmowy z Katem Reszta książek w liceum wywoływała we mnie obrzydzenie (było to wynikiem niedorosłości umysłowej lub tego że nie potrafię czytać na przymus). Obecnie czytam dużo i chętnie wracam do autorów takich jak Dostojewski, Shakespare i innych których dzieła poznałem ze streszczeń. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 4 marca 2010 Opublikowano 4 marca 2010 Inny świat Grudzińskiego oraz Zbrodnia i kara Dostojewskiego Cytuj
Okie from Muskogee 2 852 Opublikowano 5 kwietnia 2010 Opublikowano 5 kwietnia 2010 Ja również Robinson Cruzoe - w podstawówce czytałem to chyba z 10 razy A i dziś potrafię do niej wrócić ... Cytuj
Okie from Muskogee 2 852 Opublikowano 5 kwietnia 2010 Opublikowano 5 kwietnia 2010 Ja również Robinson Cruzoe - w podstawówce czytałem to chyba z 10 razy A i dziś potrafię do niej wrócić ... Cytuj
Szedo 0 Opublikowano 22 maja 2010 Opublikowano 22 maja 2010 Ja wsiąkłem w "Kamienie na szaniec".Pewnie gdybym Hobbita miał za lekturę to on byłby moim ulubieńcem. Cytuj
arek_51 2 Opublikowano 25 maja 2010 Opublikowano 25 maja 2010 Przygody Huck'a Finn'a, super książka przygodowa, polecam nawet osobom starszym:good: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi