gekon 1 787 Opublikowano 2 kwietnia 2009 Opublikowano 2 kwietnia 2009 Moja karta to HD 4670. Problem z nią taki, że od pewnego czasu, bez powodu zaczeła strasznie wyć i trzeszczeć. Problem jest na yle dziwny, że karta wyje zawsze po włączeniu komputera, gdy ten miał długą przerwę w działaniu i jest kompletnie zimny. Problem znika jak wyłącze i włacze komputer, ale uciążliwe jest to na dłuższą mete. Jakieś pomysły co to może być i jak sobie z tym poradzić? Dzięki;] Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 2 kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 kwietnia 2009 A to trzeba czyścić?;] Tzn. Odkręcilem obudowę i podmuchałem trochę na tę karte. Rozumiem, ze muszę ją wyjąć i dokładnie wyczyścić. Czymś smarować? pytam, bo tę kartę mam poł roku i zaczeła dziwnie chodzić, a poprzednia miała 4 lata i chodziła cicho bez czyszczenia. Zastanawiało mnie też dlaczego tak się dzieje tylko jak komputer jest zimny. Cytuj
Scorp1on 8 Opublikowano 2 kwietnia 2009 Opublikowano 2 kwietnia 2009 Mam taka sama, po 3 miesiacach uzytkowania bylo w niej sporo kurzu na wiatrakach czy w srodku nawet w tych tunelach. Moze to pomoze Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 2 kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 kwietnia 2009 Mam taka sama, po 3 miesiacach uzytkowania bylo w niej sporo kurzu na wiatrakach czy w srodku nawet w tych tunelach. Moze to pomoze Dziękuje Ci signap, pomogło. Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 2 kwietnia 2009 Opublikowano 2 kwietnia 2009 Poszukaj sobie na allegro filtrów "hepa" -sorry nie pamiętam pisowni, to takie leciutkie gąbeczki/bibułki zatrzymujące kurz i inne badziewia na bębnie mocującym je do obudowy... fakt to jest pewien wydatek ale czyszczenie bebechów kompa odpada ci prawie dożywotnio! Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 2 kwietnia 2009 Autor Opublikowano 2 kwietnia 2009 Ma te filtry założone i i tak jakieś badziewie wlazło w kartę graficzną. Wyglądało to jak sierść jakiegoś futrzaka. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 17 kwietnia 2009 Autor Opublikowano 17 kwietnia 2009 (edytowane) Update, znowu to samo. Przestało na chwile warczeć jak nie chcący włożyłem palucha w wirnik, ale po restarcie znowu zaczęło. Co sie dzieje? Jak to mozna naprawić? Karta wydaje się czysta. Edytowane 17 kwietnia 2009 przez gekon Cytuj
Firekage 1 Opublikowano 17 kwietnia 2009 Opublikowano 17 kwietnia 2009 Moze lozyska w niej sa slabe przez co terkocze. Mozesz probowac gwary , ale raczej skonczy sie to na :"u nad dziala poprawnie". Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 17 kwietnia 2009 Autor Opublikowano 17 kwietnia 2009 A jak to słabe łozyska to mogę to samemu naprawić? Ciul z gwarancją, bo mimo, że jest to nie chce mi się czekać tyle czasu na wymiane. Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Opublikowano 18 kwietnia 2009 (edytowane) Gdzie ty założyłeś ten filtr hepa?? montuje się je w obudowie żeby nie prószyło do środka!! najlepiej na nawewie, kominie procesora i innych otworach obudowy, broń boże na wyciągach!!! Z łorzyskami nic nie zrobisz w takim wypadku wymiana chłodzenia!! Edytowane 18 kwietnia 2009 przez KiNiO_64 Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Autor Opublikowano 18 kwietnia 2009 Gdzie ty założyłeś ten filtr hepa?? montuje się je w obudowie żeby nie prószyło do środka!! najlepiej na nawewie, kominie procesora i innych otworach obudowy, broń boże na wyciągach!!! Tak jak mowisz, nie inaczej. Z łorzyskami nic nie zrobisz w takim wypadku wymiana chłodzenia!! No a jakby to faktycznie były łozyska to czy karta nie powinna buczeć ciągle? Bo u mnie buczy tylko jak się rozgrzewa czyli podczas włączenia. Po tym jak zamknę komputer i włacze ponownie to smiga aż miło. Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Podczas uruchamiania wentyl idzie na max obrotów a dodatkowo wszystko jest zimne, po odpaleniu i "rozgrzaniu się" smaru wszystko wraca do normy. Zdejmij chłodzenie, odczep segera, zdejmij wiatrak, przeczyść magnes, przesmaruj olejem maszynowym (byle nie grafitowym). Powinno działać... doraźnie Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Opublikowano 18 kwietnia 2009 ech łatwiej mu będzie wymienić bo taka naprawa to jednak gratka dla kogoś kto wie co robi! łatwo popełnić błąd i uszkodzić chłodzenie jak i samą kartę graficzną! Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 18 kwietnia 2009 Autor Opublikowano 18 kwietnia 2009 No wreszcie jakieś konkrety. Dzieki KiNiO_64 i greah. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi