raven_raven 12 013 Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 W sumie zakończenie jest bardzo otwarte, zapowiedź wyjazdu zarówno Eda jak i Ala stanowią świetną tylnią furtkę do następnych serii ;]. Wiadomo, że zamknięcie serii jest świetne i zachowując to w takiej postaci nie zepsuje już jej nic (jak to teraz robi Kojima z dawniej legendą, MGSem...), ale z drugiej strony, kto z nas by nie chciał dalej śledzić przygody alchemików? Wschodnia alchemia zostawia spore pole do popisu, bo w końcu w anime mało o niej się dowiedzieliśmy. Może jakiś film...? Cytuj Odnośnik do komentarza
Killabien 552 Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Tym bardziej, że jak pokazali mape świata(chyba) to jeszcze duzo pola do popisu im zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza
CoATI 1 050 Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 tak szczerze to liczylem na jakies mocne (pipi)niecie na koniec serii... tragiczne zakonczenie przynajmniej :> no cokolwiek zeby potargalo emocjami tak jak filmy studia ghibli. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Było tak słodko, że człowiek aż się zastanawia czemu w prawdziwym świecie nie może tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza
Zarathustra 616 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Dopiero co obejrzałem sobie ostatni epek, nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem tak słaby odcinek kończący daną serię. Nic dziwnego, że takie rzeczy zwykle upycha się w pięciu ostatnich minutach na końcu, a nie robi dodatkowy odcinek. Szczerze mówiąc lepiej się bawiłem przy poprzednim shounenie jaki ekranizowało Bones, czyli Soul Eater. Mroczność w shounenach, które ostatecznie kończą się super happy endem mi się trochę gryzie z odbiorem. Koncepcja FMA lepiej sprawdziłaby się, gdyby była od początku do końca poważna (swoisty seinen). Cytuj Odnośnik do komentarza
szaden 228 Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 A mi się zakończenie podobało Co prawda było strasznie przesłodzone, ale przynajmniej logiczne( nie obyło się jednak bez małych różnic względem mangi). Już po zakończeniu całości muszę stwierdzić, że jestem bardzo zadowolony z nowej serii i czekam na jakieś OVA rozwijające wydarzenia z końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Tokar 8 262 Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Zakończenie historii średnio satysfakcjonujące. Będę nudny, ale końcówka pierwszej serii podobała mi się jakieś milion razy bardziej. Tutaj postawili na istotę "Boga", który siedzi sobie przy tej bramie i okazuje się, że cała ta prawda, która się za nią kryje, to po prostu wiedza na temat tego jak w nieskrępowany sposób posługiwać się alchemią. W porównaniu z Prawdą, jaką widziały osoby przekraczające wrota w pierwszej serii to raczej mały pikuś. Druga kwestia, która się z tym wiąże, to wyjaśnienia pochodzenia energii alchemicznej. W pierwszej serii twist z bramą elegancko i ciekawie to wyjaśnił, a tutaj najpierw jest powiedziane, że alchemicy z Amestris korzystają z energii tektonicznej, a z Xing z szeroko pojętej energii natury, a tu się okazuje, że i tak cała potęga alchemii leży sobie za bramą. Trochę się zapętlili. Poza tym czy wyrzeczenie się alchemii było naprawdę takim ciężkim wyborem dla Eda ? W pierwszej seri ciężar gatunkowy wycieczek za bramę okazał się zdecydowanie większy. No i na koniec kwestia cukierkowego happy endu. W pierwszej serii poradzili sobie z tym idealnie. Niby skończyło się umiarkowanie dobrze - bracia odzyskali swoje ciała, ale wylądowali po przeciwnych stronach bramy. Ed pozostał w kompletnie obcym dla niego świecie bez pomysłu jak wrócić i ze świadomością, że może już nigdy nie zobaczyć Ala, Winry i reszty. Co więcej, takie rozwiązanie kwestii drugiej strony bramy dało podwaliny pod świetne realia dla kinówki. I chociaż Conqueror of Shambala po rewelacyjnym początku tak gdzieś od połowy zaczyna się ostro sypać za sprawą przegiętych akcji w stylu "mogę wszystko", zbyt częstego przelatywania przez bramę wte i we wte i ogólnego dążenia za wszelką cenę do happy endu takiego jak w Brotherhood, to jednak umiejscowienie historii w czasie przejęcia władzy przez Hitlera i powiązanie tego z fascynacją III Rzeszy zjawiskami paranormalnymi, w tym przypadku poszukiwaniem mitycznej Shambali/świata alchemicznego, było po prostu świetnym pomysłem. Jak często widzicie postacie historyczne wplątane w historię shounena ? No właśnie. No i to w sumie wszystko co mam na ten temat do powiedzenia. Całościowo Brotherhood oglądało się świetnie, jest na pewno bardziej spójne ze względu na podążanie za mangą, ale niemal wszystkie ostateczne rozwiązania bardziej podobały mi się w pierwszej serii. A to jest najważniejsze, bo nie sztuką jest stawiać ciekawe pytania. Sztuką jest w równie ciekawy i satysfakcjonujący sposób na nie odpowiadać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazuo 134 Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Przeciąganie na koniec rzeczywiście mogli już sobie odpuścić, to co pokazali w ostatnim odcinku spokojnie dałoby się zmieścić w pięciu minutach przedostatniego epa. A scena pożegnania Eda z Winry wywołała u mnie niemalże odruch wymiotny. Po części zgadzam się z Tokarem - jak wersja mangowa generalnie bardziej mi się podobała, tak końcówka względem CoS została zjechana. Zakończenie bardzo przewidywalne, mega słodziutkie, typowe dla chińskiej bajki. Liczyłem na coś ciekawszego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Toshirou 0 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Jestem po 4 epku Brotherhood. Cały czas praktycznie jest to samo co było w pierwotnej serii anime. Po którym epku pojawiają się jakieś nowe wątki (nie te z pierwszej serii anime, która trwała ~ 54 epki) ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Po śmierci Hugesa (rozumiem, że dla Ciebie to nie spoiler). Nie wiem który to epek, ale tutaj jest to znacznie wcześniej niż w pierwszej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza
Toshirou 0 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Ok, dzięki za odpowiedź. W takim razie zabieram się za oglądanie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza
Zaton. 19 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 W okolicy 8-9 epa kończy się 'pierwsza seria' i zaczyna się Brotherhood Cytuj Odnośnik do komentarza
HowaitoFurasshu 0 Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Gaiden ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Bjały 2 951 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Wczoraj obczaiłem pierwszy ep. z lektorem, spodobało mnie sie. Odcinków z lektorem jest 51, czy to są wszystkie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Owiec 281 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Jezeli mowisz o 1-szej serii to tak, druga ma 64. Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 O co chodzi z tymi epami z lektorem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Bjały 2 951 Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Pierwsza seria pojawiła się z polskim lektorem, swoja drogą pojawiło się to na DVD czy skąd? Ja ściągam z chomikuj, lektor zacny, ten sam co w Death Note'cie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość DonSterydo Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Przez 3 dni doczytywałem 60% mangi - no w sumie czytałem co ciekawsze kawałki bo z 17 tomów miałem kiedyś w domu i chciałem wreszcie dokończyć historię. Całokształt świetny, jest sporo mocnych momentów i takich poruszających, dających do myślenia. Kiedyś obejrzałem pierwszą wersję anime zakończoną kinówką i drugą, tą która idzie zgodnie z mangą już chyba nie będę miał czasu, a szkoda. Generalnie to dobrze, że są dwie wersje, bo zakończenie pierwszej razem z kinówką jest ambitniejsze, a wersja z mangi to takie "i żyli długo i szczęśliwie". Cytuj Odnośnik do komentarza
Dahaka 1 851 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Polecam mimo wszystko Brotherhooda (anime zgodne z mangą). Animacja, muzyka, wszystko po prostu absolutne mistrzostwo. Całokształt zasługuje na miano najlepszego shounena ever. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Ale samo zakończenie jest zdecydowanie fajniejsze w serii TV. Głównie z tego względu, że czuć ciężar decyzji Eda. Cytuj Odnośnik do komentarza
Vigor 22 Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) zostalo mi 10 odcinkow tej 51 odcinkowej serii. jest calkiem ok ale troche mnie juz to meczy wiec ciesze sie, ze jestem blisko konca. opowiesc moze byc ale na oprawe liczylem ciekawsza. edit: koniec. zakonczenie mi srednio podeszlo. ogolnie calosc 3/5. Edytowane 14 Października 2013 przez Vigor Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Znowu obejrzałem, w tydzień chyba całe łyknąłem. Uwielbiam je, non-stop praktycznie oglądałem jak tylko miałem wolny czas. Muzyka, animacja, postacie, fabuła, no mistrzostwo. Polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Zarathustra 616 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 A ja kilka dni temu obejrzałem sobie drugą kinówkę - Świętą Gwiazdę Milos. Nawet całkiem fajne, płynna i dynamiczna animacja cieszyły oko. Co do fabuły miejscami trochę naciągana i idiotyczna, ale akcja była na konkretnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Kinówka jest kanoniczna czy nawiązuje do serii TV? Myślę sobie teraz, czy nie obejrzeć pierwszej serii, ale boję się, czy mi podejdzie. Słyszałem, że jest mroczniejsza i mniej shounenowa. OST z FMA:B https://www.youtube.com/watch?v=op3ib79WYoY https://www.youtube.com/watch?v=2eWVoHVzhxg https://www.youtube.com/watch?v=EJix4fIizus Cytuj Odnośnik do komentarza
erix 303 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Apropo OSTu , to jest w FMA:B kolektywnie zbiór najlepszych OP jakie się spotkałem, nie ma tam nic slabego , moje TOP2 (!) https://www.youtube.com/watch?v=9K810mFl_q4 Edytowane 4 Maja 2014 przez erix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi