Yano 3 697 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 No właśnie o czyms podobnym mowilem. A jaka mieszanka ziół? Jakas gotowa? Polecam skupic sie na bazylli jak robisz sos pomidorowy (oczywiscie sol, pieprzi czosnek tez zawsze na propsie). Ale wlasnie bazylia dobrze robi takim sosom. Ciekaw jestem jakich innych zziół dodajesz bo ja miałem kilka sytuacje ze nieco przesadzilem z przyprawami i smak był dziwny i chaotyczny Cytuj Odnośnik do komentarza
basbot11 177 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 swieza bazylie mam w kuchni na parapecie, wczoraj doprawialem nia nawet pizze. dodaje tez czasami mieszanke ziol prowanskich, albo suszone oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kosmos 2 711 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 ja wrzucam na patelnie pomidory z puszki, sól, pieprz, dużo oregano, ostra papryka i do zagęszczenia łyżkę koncentratu. Dużo lepsze i zdrowsze od fixa. Tylko nie mam pomysłu na jakiś dobry biały sos do makaronu, co oprócz śmietany tam dodajecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza
basbot11 177 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 mozesz zrobic cos takiego na bazie bulionu, moze byc w kostce albo ze sloika, no albo swojski. podsmaz cebule, czosnek i pieczarki, dolej do tego bulionu, dodaj serek smietankowy, albo topiony, dopraw. zagescic mozesz to albo robiac zasmazke, dodajac przesiana make, ewentualnie wygotowac nadmiar cieczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Cosmos, zamiast ostrej papryki, dodaj ze dwa zgniecione ząbki czosnku. Ten sos zawsze wychodzi i w dodatku jest szybki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) ja wrzucam na patelnie pomidory z puszki, sól, pieprz, dużo oregano, ostra papryka i do zagęszczenia łyżkę koncentratu. Dużo lepsze i zdrowsze od fixa. Tylko nie mam pomysłu na jakiś dobry biały sos do makaronu, co oprócz śmietany tam dodajecie ? co do pomidorowego polecam sprawdzić opcje gdzie bazylia gra główne skrzypce a oregano jest jedynie małym dodatekim, wg mnie bardziej pasuje ja taki sos pomidorowy lubie też mocno podostrzyć bo lubie ostre jedzenie więc dorzucam sporo ostrej papryki (prawdziwej a nie w proszku) albo ostrego sosu, ale to już kwestia gustu, jak ktoś nie lubi ostrego to niech nie dodaje oczywiście czosnek też fajnie pasuje do sosu pomidorowego co do sosu śmietanowego to moim ulubionym jest carbonara - podsmażony boczek - na końcu smażenia dorzucony czosnek (inaczej sie spali i zgorzknieje) - wrzucamy śmietane z pomieszanym żółtkiem jajka i serem tartym typu parmezan (+ oczywiście sól i pieprz) wariacje na temat powyższego to dodanie też sera pleśniowego i jakiegoś "zwykłego" większe warjacje to np dorzucenie szpinaku i podsmażej piersi kurczaka (ale nie zamiast boczku tylko razem z boczkiem, pierś ma zbyt delikatny smak sama w sobie i sos byłby mdły) i też sera jeszcze inna opcja to sos grzybowo śmietanowy, jako mięso też boczek sie dobrze sprawdza ale można pokombinować z innymi, co do grzybów można pójść w pieczarki ale wg mnie efekt nie powala, proponuje bardziej szlachetne grzyby, zależnie od dostępności, ja lubie używać w tym wypadku takiego słoika podgrzybki mają dobry intensywny smak, słoik zawiera zmielone/posiekane grzyby już wcześniej podduszone, wrzucam taki słoik do boczku na patelnie i potem dodaje też śmietane i ser. wariacja powyższego to opcja gdzie po zrobieniu sosu i pomieszaniu z makaronem wrzuca sie całość do piekarnika żeby zrobić zapiekanke makaronowo grzybową, jak dla mnie znacznie lepiej wychodzi niż po zwykłym podsmażeniu na patelni Edytowane 6 Lipca 2014 przez Yano 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
assassine 1 724 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 jak najbardziej może być też sam kurczak w białym sosie (Yano ogólnie hejtuje kurze cycki).Podsmażasz go z ziołami lub curry i przyprawą kebab/shoarma, jak ładnie się zetnie masz dwie opcje :albo robisz na nim beszamel (czyli dodajesz mleko, masło, mąkę),albo śmietankę + żółtko (najidealniej wychodzi słodka, taka jak w kartonikach lub butelkach, wcale nie musi byc 30%).Nadaje się do tego niemal wszystko. gorgonzola, roquefort, suszone pomidory, szpinak, brokuły, pesto, oliwki, parmezan.Polecam też taki sos z gorgonzolą sobie zapiec z filetem posmarowanym pesto + dużo zeszklonej na patelni cebuli. Super gra z pieczonymi ziemniakami. No i warto pamiętać, że najlepszym kumplem białych sosów jest gałka muszkatołowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) Yano ogólnie hejtuje kurze cycki to prawda bo kurze cycki mają mało smaku, i serio jeśli ktoś chciał by robić spagetti śmietanowo-serowo-szpinakowe to polecam sprawdzić opcje boczek+kurczak. dzięki temu żarcie jest treściwe bo ma sporo mięsa za sprawą kurczaka, ale zarazem ma super smak za sprawą boczku, naprawde można to połączyć i zyskać dużo fajnego smaku Nadaje się do tego niemal wszystko. gorgonzola, roquefort, suszone pomidory, szpinak, brokuły, pesto, oliwki, parmezan. jak dla mnie dodatek wszelakich serów zawsze na propsie, ale za to pomidory już nie zawsze, jakoś słabo mi smakuje sos śmietanowy z dodatkiem pomidorów (czy to zwykłych czy suszonych), jakoś jednak wole bez upychania pomidorów do śmietany. za to do sosu pomidorowego przyjamnym dodatkiem jest dorzucenie kilku suszonych pomidorów dla urozmaicenia smaku wogole suszone pomidory kupowane w słoikach w oleju mają dodatkowy bonus - na oleju z tych pomidorów mozna sobie coś usmażyć i zyskać ciekawy smak, lepsze to niż wylewanie oleju po zjedzeniu pomidorów Edytowane 6 Lipca 2014 przez Yano Cytuj Odnośnik do komentarza
assassine 1 724 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 ale zwykłe i suszone to dwa różne światy i te drugie jak najbardziej się nadają. wpadłam na to jedząc kombo: suszone pomidory, czarne oliwki, filet kurczaka, śmietanka, pieczarki, parmezan, natka pietruszki. najlepszy makaron, jaki kiedykolwiek podano mi w restauracji (btw, w Warszawie to było, pizzeria u dziadka, polecam). Cytuj Odnośnik do komentarza
keyzee 86 Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Yano hejtuje mięso za delikatność...za coś dzięki któremu kurczak ma wiele dusz.Chcesz na ostro-marynujesz w chili,czosnku.Chcesz na słodko-używasz mleka kokosowego,ba nawet masła orzechowego czy czekolady.Nie wspomnę już o innych sposobach. Wydaje mi się, że to nie cycki z kurczaka mają mało smaku tylko: albo przez to, że lubisz ostrość-zabiłeś w sobie odczuwanie innych smaków(niejako potwierdza to sos Worcestershire) albo nie jadłeś jeszcze dobrze przyrządzonego "cycka" Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 986 Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Kurowe cycki potrafią być bardzo smaczne i soczyste jak się je dobrze zamarynuje. Dla leniwych (np. mnie) wystarczy chociażby ten fix-pergamin z przyprawą i 10 min na rozgrzanej patelni. Te papierki do smażenia mają trochę oleju palmowego, więc bez dodatkowego oleju wychodzi bardzo dobre i kruche mięsiwo.Na dłuższą metę jednak faktycznie kurak może lekko znużyć, dlatego nie mógłbym jeść 3 dni pod rząd. Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Yano hejtuje mięso za delikatność nie za delikatość tylko za to że mają mało smaku i bardzo często są suche. i żeby nie było - jadłem kurczaka który był dobry i soczysty, ale jednak najczęściej trafia się suchy i mdły. i mówie to ogólnie, o kurczakach wszelakich, a nie o tym że sam nie potrafie go dobrze przygotować (robiłem pare razy pierś w fajnej panierce podobnej do kfc, i było spoko, ale to nie zmienia faktu że często jednak pierś kurczaka ma słabe walory smakowe) Cytuj Odnośnik do komentarza
standby 1 721 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Dzisiaj użyłem tego bo przepadam za pikantymi potrawami i gulaszami. Co nieco to wzbogaciłem ale w smaku jajec nie urywa, chociaż jest całkiem przyjemne, dość szybko można to przyrządzić co jest dodatkowym plusem. Mięso kurczaka jako podstawa średnio nadaje sie jednak do mocno duszonych potraw i wołowina czy wieprzowina wypada zdecydowanie smaczniej, Edytowane 20 Września 2014 przez standby Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Milan_ Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 z tych fixów jedyne czego uzywam to napoli od knorra, bardzo smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Plusem fixa jest to, że można szybko przyrządzić? To tak jakby mówić, że plusem jakiegoś auta jest to, że jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.