Skocz do zawartości

Marvel

Gość Mr. Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Marvel NOW

Warto zdecydowanie się zabrać za All New X-Men i Uncanny X-Men pisane przez bendisa (czytać równolegle)

Avengers, New Avengers od #1 (Hickman) obowiązkowo

Superior Spider-Man od #1

Avengers Arena od #1 jest spoko jeżeli znasz postaci z poprzednich serii o młodych Avengers (academy, initiative)

Young Avengers od #1 - to juz bedzie vol 3, dobrze sie zapoznac wczesniej z vol 1 i 2 bo po prostu warto

FF od #1- za(pipi)ista seria, wspaniale narysowana, mozna czytac rownoczesnie z Fantastic Four ale nie trzeba bo to srednie jest i tak

Nova jest fajny i Guardians of the Galaxy tez (Mcniven rysuje), ale do poprzedniej serii to im daleko

Uncanny Avengers - mix druzyny XM z AV, swietny komiks, od drugiej historii troche lore trzeba znac zby zrozumiec to dobrze.
Thor God of Thunder: historia dzieje sie w trzech liniach czasowych rownoczesnie, bardzo superdobre, Ribbic rysuje - 'nuff said

X-men - seria o female x-menkach - jest spoko

To tak na szybko, a i Hawkguy obowiązkowo indeed.

Jak poczytasz po kilka zeszytów z poszczególnych serii to powoli się zabieraj za Age of Ultron. Można spokojnie przeczytać bez żadnych lead inów czy tie inow, AoU juz sie odczuwalnie odbije na wiekszosci ongoingów.

W 62 numerze oryginalnej brytyjskiej edycji WKKM znalazła się ulotka prezentująca wygląd grafiki z grzbietów Kolekcji wydłużonej z 60 do 120 tomów. (Tu możecie obejrzeć ją w pełnym rozmiarze: http://bit.ly/1jVNbgX)

Oprócz Hulka, Iron Mana, Storm, Wolverine'a, Spider-Mana, Nightcrawlera i Shadowcat znaleźli na niej także Vision, Juggernaut, Colossus, Thing, Silver Surfer i She-Hulk. Trzeba jednak zauważyć, że te sześć nowych postaci to sześć oddzielnych ilustracji autorstwa Gabriele'a Dell'Otto doklejonych do oryginalnej grafiki dzięki magii Photoshopa.

Jak widzicie na całość kolekcji składa się 40 tomów z komiksami z lat 60-tych i 70-tych (tomy CLASSIC I-XL) oraz 80 historii wydanych od początku lat 80-tych, aż do chwili obecnej (tomy 1-80). Tym sposobem czytelnicy WKKM otrzymują przekrój przez całe półwiecze działalności Marvel Comics - historie przełomowe dla tej czy innej postaci (lub grupy), początki wielu najpopularniejszych runów, najsłynniejsze, najpopularniejsze, ponadczasowe opowieści Domu Pomysłów i kilka prawdziwych arcydzieł sztuki komiksu. W tej edycji tomy WKKM ponumerowane są według chronologii ich powstania. Kolekcję otwiera zatem tom MARVEL ORIGINS: THE 60S czyli zbiór pierwszych komiksów z najbardziej znanymi superbohaterami Marvela, a zamyka rozdzielony na trzy tomy crossover AVENGERS VS. X-MEN z 2012 roku.

Na tę chwilę nie wiadomo czy polska edycja WKKM także zostanie wydłużona z 60 do 120 tomów. Znając życie pewnie dowiemy się o tym dopiero wtedy gdy do sprzedaży trafi tom nr 61. Bardzo możliwe, że Hachette Polska podpisując umowę licencyjną musiało się zgodzić na wydanie tylu tomów ile ostatecznie zażyczy sobie oryginalny wydawca. Na wszelki wypadek jednak warto wspierać obie komiksowe kolekcje Hachette, aby wydawnictwo nie zniechęciło się do publikacji historii obrazkowych. No i trzeba przygotować się na ewentualny zakup większej półki na komiksy.

10275581_248438388675606_216906375502394

dzieki chlopaki

jeez - kiedy mniej wiecej brac sie za age of ultron?

Kiedy chcesz, serie nie  są tie inami w trakcie trwania tego eventu, tylko wychodzą specjalne zeszyty dodatkowe np. Fantastic Four #5AU, albo Superior Spider-Man #6 AU, możesz je w ogóle pominąć, nie mają za wiele wspólnego z ongoingiem, uzupełniają historie z AU, jak będzie ci mało AU to wtedy je czytasz. Ważne żeby przeczytać cały event przed komiksami które wychodziły w wakacje 2013, później AU odbija się na większości serii.

BTW

jak lubisz DC to czytaj też Batmana new 52 od #1, Snyder pisze a rysuje Greg Capullo ( to jest gość który przejął pałeczkę po McFarlane w rysowaniu Spawna, w polsce nawet wyszło pełno zeszytów z jego rysunkami, każda strona na plakat się nadaje :) )

Saga z Image też trzeba znać (scenarzysta wspaniałego Y the Last Man)

god tier serie

Bądźmy szczerzy. Jedyną prawdziwą perełką, która jeszcze wyjdzie to Weapon X. Eh, aż sobie zaraz na kibelku przeczytam to w Mega Marvel z 1994 roku :)

Do dziś mam dwie kopie :)

Edytowane przez Jeez_PS
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zaszalałem trochę, najwyżej oszczędzę w przyszłym miesiącu na rozrywce

komiksy.jpg

Na Omnibusie McFarlane'a i Micheliniego bardzo mi zależało bo darzę ich historie sentymentem. Dzis się to bardzo słabo czyta ale chciałem to mieć tak samo jak Vengeance of Venom narysowane przez Larsena (chcę sobie jeszcze kupić w przyszłosci Revenge of the Sinister Six)

O Uncanny X-Force słyszałem same dobre rzeczy, jakis cbr mi się też raz przewinął pierwszego numeru. Fajny, mroczny komiks.

Hawkeye'a zupełnie nie znam ale wszyscy się spuszczają jaki to dobry kawałek papieru więc wkrótce to sobie sprawdzę. Tak samo z Uncanny Avengers.

Z Marvela zamierzam zebrać jeszcze czarno białe Essentiale Punishera, X-Menów i może Spider-mana (choć przeraża mnie ten ostatni bo tam czytało się na zmianę 3 wydawnictwa żeby być na czasie). Może jeszcze wpadnie cos z Thunderbolts (tak stare jak i nowe :) )

• Plusik 3

Nigdy nie przyznam się ile mnie to wszystko kosztowało :bunny:  Brałem z multiversum.pl akurat były niewielkie obniżki na Spider-Many. Na ogół zamawiam też z bookdepository.com jak dają jakies niezłe upusty (+wysyłka do PL za darmo dzięki czemu miałem o stówę tańszego Omnibusa z X-Men Jima Lee). Szkoda, że tego UXF nie zauważyłem na Amazonie, w porównaniu do innych sklepów kosztował tam grosze :/

Plusy mi się skończyły.

Ja chciałem sobie sprawić kilka omnibusów, ale cena mnie przeraza, wole juz chyba w HC kupować na raty.

Teraz się zabieram za Transformers od Marvela, do końca roku chce zebrać całość.

Co do cen to ominbusy od 200 do 500zł zazwyczaj.

Edytowane przez Guernica

Z Marvela to maxymalnie do 380-390 zł dochodzą ale sam więcej niż 300 bym nie dał. Mimo, że fajnie to wygląda, papier jest dosyć dobrej jakosci i całosć jest szyta to jednak jest to 800-stronnicowa kniga więc trochę niewygodnie się czyta i zajmuje mnóstwo miejsca na półce.

Dobrze sie czyta takie cegły?

Nie jest źle, jak o cos oprzesz to praktycznie nie ma różnicy. Z tych komiksów, które wymieniłes to Age Of Apocalypse mnie kręci ale trochę za drogie. Zresztą, spłukałem się. Prędzej Daredevila Mark Waid'a vol 1 kupię.

http://www.amazon.com/X-Men-The-Age-Apocalypse-Omnibus/dp/0785159827 Tu już w ogóle z ceną pojechali hahaha

Ten na bookdepository nie jest własciwym omnibusem z Age of Apocalypse. Zawiera tylko jakies wątki poboczne.

http://www.bookdepository.com/X-Men-Age-Apocalypse-Omnibus-Companion-Brian-Vaughan/9780785185147

W tym rozgrywa się główna akcja:

http://multiversum.pl/p/1039/7384/x-men-age-of-apocalypse-omnibus-tan-cover-hc-marvel-comics-tomy-sc-tpb-i-gn-oraz-hc.html

edit: Ja (pipi)ę ale akcje w tym Uncanny Avengers

Red Skull wykopuje z grobu zwłoki Xaviera i przeszczepia sobie jego mózg nabywając tym samym jego mocy :D :D :D

Edytowane przez ornit

Wow! To jest Marvelowskie wydanie? W sensie, stare oryginalne transformery? Ja wziąłem niedawno zbiorcze Regeneration One (1-5) z sentymentu za starymi historiami ale nic dobrego o kontynuacji tego komiksu napisać nie mogę :confused: Chyba tylko tyle, że mimo miękkiej okłądki papier jest naprawdę swietny jakosciowo.

Odnosnie zakupionego przeze mnie Uncanny X-Force - wsiąkłem. Swietnie się to czyta + niesamowite rysunki sprawiają, że naprawdę ciężko się oderwać od tego komiksu. Do książek co prawda nie smiałbym porównywać ale dawno nie miałem takiej frajdy z czytania tego co piszą w "dymkach" i przeglądania kolejnych obrazków. Szkoda tylko, że strony są strasznie cienkie przez co bardzo łatwo je pogiąć (podobno trend w nowych omnibusach i wydaniach zbiorczych Marvela). Pojawiła się tylko jedna ryska, mianowicie alternatywna okładka narysowana przez Roba Liefelda. Jak ktos nie wie co i kto proponuję zapoznać się z poniższymi artykułami. Ja miałem niezłą bekę, zresztą już zagnoja wiedziałem, że z tymi rysunkami jest cos nie tak (chociaż w PL dużo się jego autorstwa nie ukazało):

http://www.progressiveboink.com/2012/4/21/2960508/worst-rob-liefeld-drawings

http://www.progressiveboink.com/2012/6/14/3084348/the-second-40-worst-rob-liefeld-drawings

Edytowane przez ornit

Tak, Marvelowskie, wydaje to IDW.

Najpierw biorę się za to http://tfwiki.net/wiki/The_Transformers_Classics,_Vol._1  tomów jest 7 i zawierają wszystkie 80 numerów wydanych w US, wcześniej było inne wydanie z 6 tomami, ale tam brakowało kilku zeszytów.

Potem  to http://tfwiki.net/wiki/The_Transformers_Classics_UK_Volume_1  czyli komiksy ze stajni Marvel UK, jak wiadomo, wydali ich ponad 300, a zbiorcze nadal wychodza, więc jeśli nie przerwą to kolekcja na lata.

Edytowane przez Guernica
  • 2 tygodnie później...

ku mojemu całkowitemu zaskoczeniu original sin z miesiąca na miesiąc kształtuje się na jeden z lepszych marvelowskich eventów ostatnich lat. gdyby tylko nie rysował tego deodato na kreskę którego mam dość poważne uczulenie... do tego to co o.d(pipi)ał ten oto pan w drugim numerze:

OS-2-4.jpg

stwarza ogromny potencjał na doskonałe tie-iny. polecam się zapoznać.

kiedy mniej wiecej brac sie za age of ultron?

nigdy.

Edytowane przez tk___tk