Aleks 515 Opublikowano 21 lutego 2022 Opublikowano 21 lutego 2022 Rower w komórce, garażu? Mimo wszystko polecam przypinać. Zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie, które może zniechęcić złodzieja. Tu, od 3:20, przykład: Cytuj
iluck85 2 963 Opublikowano 21 lutego 2022 Opublikowano 21 lutego 2022 Nie lubię typa.. jedyny kanał z sensem, to dobre rowery. On ma swój kanał. Tego zielonego kilka razy widziałem na maratonach w WLKP. Cytuj
ginn 803 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 (edytowane) Na otarcie łez, udało mi się dorwać poniższego Treka. Badałem sytuację z rowerami w kilku sklepach pod kątem roku 2022/2023 i zapowiada się, że będzie jeszcze gorzej. Stwierdziłem więc, że nie ma co czekać i brać to co jeszcze zostało z rocznika 21. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-7/p/33194/ Całkiem fajny osprzęt. Trochę wątpliwa piasta w standardzie 141mm + średniej jakości hamulce, ale to się z czasem wymieni. W przyszłości jak zabraknie przełożeń to wrzuci się większą kasetę + 12 przełożeń. Fajnie, że z przodu amorek na powietrzu. Ogólnie doszedłem do wniosku, że można sensownie wykorzystać MTB pod kątem przygotowania się do sezonu triathlonowego, zwłaszcza w okresie budowania bazy (październik-luty). Może pobawię się też w jakieś XC, jak noga będzie dobrze podawać. Jutro powinien być u mnie Edytowane 23 lutego 2022 przez ginn 3 Cytuj
gtfan 3 300 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 (edytowane) . Edytowane 2 listopada 2023 przez gtfan Cytuj
ginn 803 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 (edytowane) No to się zgadza, w sensie słyszałem to samo - Polak? Eee poczeka. Sklepy czekają, czekają po czym nagle dostają informację, że właśnie wysyłają im dwa gotowe rowery, które są już sprzedane albo sprzedają się w trakcie transportu. Problemów z dostępnością nie widziałem z Rockriderem w Decathlonie, ale jakoś nie czuję marki. Rower musi mi się też podobać, więc Trek to dla mnie idealny strzał. Spoglądałem jeszcze w kierunku Meridy, Scotta i Cube, ale ostatecznie w stosunku cena/jakość wygrał właśnie X Caliber. Na plus Treka przemawia jeszcze świetna obsługa serwisowa (każdy autoryzowany sklep) i dożywotnia gwarancja na ramę. Edytowane 23 lutego 2022 przez ginn Cytuj
mattaman 294 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 Trek wygrał w cena/jakość? To ciekawe bo w kategorii rowerów szosowych Trek jest na samym końcu jeżeli chodzi o cena/jakość. Drogie i ciężkie rowery. 1 Cytuj
ginn 803 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 (edytowane) Według moich poszukiwań tak. Merida, Cube, Canyon, KTM, Scott, Giant wychodziły drożej. Kellys i Rockrider nie siedziały mi pod względem wizualnym, choć w zasadzie cenowo (z tych co były dostępne) wychodziły podobnie budżetowo. A o szosowych to się nie wypowiadam, ale z tego co widywałem na zawodach to w rowerach TT jest to najczęściej spotykana marka zaraz obok Gianta. W szosowych pewnie podobnie. Brand robi swoje. Edytowane 23 lutego 2022 przez ginn Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 Jest jakis powod dlaczego nikt z was nie wymienia bianchi lub canyonow? Gdybym mial kupowac rower teraz to na bank byla by to dalej bianka, canyon albo specialized. Oczywiscie mowa o szosie lub tt Cytuj
mattaman 294 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 Spec tak samo bezsensownie drogi jak Trek. Canyon twardo w szosach trzyma się kabli na wierzchu co w dzisiejszych czasach już trochę trąci myszką i wygląda średnio.Proste porównanie jeżeli chodzi o Treka. Szosa Endurance na ultegrze 20tys, ten sam osprzęt w szosie Scott i rower kosztuje 13500zł. Jaki jest sens tyle dopłacać do loga? No żodyn. Cytuj
lukaszt_89 141 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 Jeśli szukacie najlepszego stosunku cena/jakość to w grę tak naprawdę wchodza tylko marki wysyłkowe takie jak Canyon czy Radon. One są w stanie zaoferować w takiej samej cenie o wiele lepsze komponenty. Trek czy Spec to jadą na marce i jak patrzę na ceny ich rowerów i komponenty jakie są dawane do nich to się nóż w kieszeni otwiera. Ja ogólnie siedzę bardzie w enduro i tam np. cena speca czy treka w porównaniu do radona to jest różnica kilku tysięcy na korzyść tej niemieckiej marki. Dla mnie Bianchi jest naprawdę spoko marką ale ona bardziej kojarzy mi się z manufakturą, która dzięki bogatej historii wyrobiła sobie renome i ceny jakie oni proponują są przez ludzi akceptowane bo wiedzą, że stoi za tym jakość. I nie jest to raczej taka masówka jak te dwie amerykańskie marki. 1 Cytuj
ginn 803 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 (edytowane) W tym samym przedziale cenowym: Canyon: https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/trail-bikes/stoic/stoic-2/2659.html?dwvar_2659_pv_rahmenfarbe=WH%2FMC#all-components-section-tab Korba noname, linki na wierzchu, amortyzator powietrzny, ale jednak nie Rockshox. Na plus na pewno sztywna oś. Radon: https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/jealous-al/jealous-al-80-2022/ Ten fajniutki, ale też cena idzie w górę. Trochę poświęciłem czasu na poszukiwania i w porównaniu z dwoma powyższymi, Trek X Caliber za 4499 zł wypada nieźle. No i ten pomarańcz Edit: Jeżeli od łapy miałbym tego Radona Jealousa, to poważnie bym się zastanowił. Jak wygląda u nich obsługa gwarancyjna? Edytowane 23 lutego 2022 przez ginn Cytuj
lukaszt_89 141 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 (edytowane) Tylko też zapomniałem wspomnieć, że ten Canyon i Trek to mają trochę inne zastosowanie w terenie. Canyon to już taki trailówka gdzie możesz sobie pozwolić na więcej w terenie, większy skok amora, większa średnica goleni co przekłada się na lepszą sztywność, inne geo bardziej zabawowe, natomiast Trek to rower taki pod zawody XC. I to co istotne to przy tych tańszych modelach, aż takiej różnicy w cenie nie uświadczymy. Edytowane 23 lutego 2022 przez lukaszt_89 Cytuj
Boomcio 4 159 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 Trek? Tylko dualsport najlepiej 2. Mnie się w ub roku cudem udało kupić,bo klient nie przyszedł po zamówienie. Od dłuższego czasu się rok czeka i miałbym dopiero na czerwiec 22, a tak cały sezon 21 przepedałowany. Kanabisku, może pojeździmy razem? Będziemy zjeźdżać się w połowie drogi (to zaledwie jakieś 140 km każdy) a późni3j kilka kółeczek i zawracamy?! Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 Mozemy sie umowic ze ty podjedziesz 230 a ja 50. Se pogadamy posmiejemy, zbijemy piatke i do domku Cytuj
Boomcio 4 159 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 No, ja mam ciut grubsze opony, mimo że hybryda, więc przelicz na moją korzyść. Btw 230 km ja autem przejadę, to jestem padnięty, a rowerem Cytuj
ginn 803 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 Rower do samochodu, jedno kółko ze zbitą piątką, pakunek do samochodu, powrót. 1 Cytuj
iluck85 2 963 Opublikowano 23 lutego 2022 Opublikowano 23 lutego 2022 (edytowane) 10 godzin temu, ginn napisał: Na otarcie łez, udało mi się dorwać poniższego Treka. Badałem sytuację z rowerami w kilku sklepach pod kątem roku 2022/2023 i zapowiada się, że będzie jeszcze gorzej. Stwierdziłem więc, że nie ma co czekać i brać to co jeszcze zostało z rocznika 21. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-7/p/33194/ Całkiem fajny osprzęt. Trochę wątpliwa piasta w standardzie 141mm + średniej jakości hamulce, ale to się z czasem wymieni. W przyszłości jak zabraknie przełożeń to wrzuci się większą kasetę + 12 przełożeń. Fajnie, że z przodu amorek na powietrzu. Ogólnie doszedłem do wniosku, że można sensownie wykorzystać MTB pod kątem przygotowania się do sezonu triathlonowego, zwłaszcza w okresie budowania bazy (październik-luty). Może pobawię się też w jakieś XC, jak noga będzie dobrze podawać. Jutro powinien być u mnie A ja sprzedaję Treka X Calibra 8 2021. Nie mam czasu, a w tym roku nie wsiądę na rower. Nie będę u siebie mieszkał, a u panny nie ma gdzie roweru trzymać. Na dworze go nie zostawię. Stwierdziłem, że puszczę i albo wrócę kiedyś do Calibra albo pójdę w Gravela. Ten Trek dookoła Malty czy Kiekrza jest ok. Na Biedrusku już spoko i w sumie to jedyne miejsce gdzie Gravela odstawiliśmy, bo na pozostałych trasach my Gravela goniliśmy. Tak szczerze, to w tym przedziale cenowym 4,5-6k nie ma większego wyboru. Tutaj bardziej zakup- co mi się bardziej podoba niż porównania osprzętu, bo to są niuanse które dla przeciętnego rowerowca bez ciśnienia na wyniki w zawodach. Sytuacja jest na bank lepsza niż rok temu. Martwi też wyższa cena i straszny skok kasy na Gravele, bo trzeba dopłacić dobrego kafla względem ubiegłego roku. Fajnie wygląda Cube Nu, ale tam żeby hamulce były hydrauliczne, a nie mechaniczne, to trzebą 7k wyłożyć. Trochę chore ceny. Edytowane 23 lutego 2022 przez iluck85 1 Cytuj
ginn 803 Opublikowano 5 marca 2022 Opublikowano 5 marca 2022 (edytowane) Dobra, jeżeli jakieś ścierwo wpadnie na pomysł, żeby ukraść to co mam w domu, to najpierw będzie musiało przejść po moim trupie. Edytowane 5 marca 2022 przez ginn 5 1 Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 5 marca 2022 Opublikowano 5 marca 2022 Bardzo ładny wystrój mieszkania 1 Cytuj
ginn 803 Opublikowano 12 marca 2022 Opublikowano 12 marca 2022 (edytowane) Wozidło ochrzczone. Sympatycznie się kręci w dzisiejszą pogodę I pierwsza rysa. Szybko poszło Edytowane 12 marca 2022 przez ginn 2 Cytuj
iluck85 2 963 Opublikowano 13 marca 2022 Opublikowano 13 marca 2022 (edytowane) @ginn Rusałka/Kiekrz? Ost gdzieś na YT mi mignął filmik gdzie mówili właśnie że z racji bycia eko czegoś nie dodają, farby są bardziej akwarelowe= łatwo porysować, nie jest mocny już ten lakier jak kiedyś. Ale ten wgniot koło korby to jak? Ja 2 lata temu czekałem na kumpla na Malcie i tam koło źródełka oparłem rower o te betonowe „siedzenia”. Tak sobie oparłem o pedał, bo nóżki brak. 30 minut było ok, kumpel przyjechał i już miałem chwycić kiere jak poleciał bokiem po tym betonie. Tył ramy w rysach Edytowane 13 marca 2022 przez iluck85 1 Cytuj
ginn 803 Opublikowano 14 marca 2022 Opublikowano 14 marca 2022 (edytowane) Rusałka, przerwa na kawę była No z tymi lakierami to zdecydowanie coś jest na rzeczy. Fakt, że roweru nie oszczędzałem, tylko od razu ładowałem się w nietypowe ścieżki, ale żeby tak od kilku gałęzi? wcześniejszego Northtec, którego mi zayebali, to musiałbym z klifu zrzucić, żeby pojawiły się jakieś ślady. Co do potencjalnej wgnioty - na samym początku się obsrałem i pomyślałem to samo co Ty, ale kilka sekund później uświadomiłem sobie, że rura jest specjalnie wycieniowana pod większą tarczę. W zasadzie to już muszę poszukać większej bo 30T z przodu to jednak mało. Przy 35 km/h młynek taki, że można kawę mielić. Będę potrzebował min. 34, ale tu już mam tylko tarcze z SLX i chyba rozstaw śrub jest inny niż w Deore. Edytowane 14 marca 2022 przez ginn Cytuj
mushabelly 384 Opublikowano 16 marca 2022 Opublikowano 16 marca 2022 Polecicie jakiś rower na "wertepy"? Ale niestety trochę asfaltem trzeba dojechać. Brat mi polecił Kross level 6.0 z 2020 ( tylko niedostępne nigdzie ). Te nowsze testował to na nasze potrzeby były uciążliwe ze względu na brak większych przełożeń z przodu. Polecicie jakiś model warty uwagi? Noob jestem ale wystarczą same modele, resztę sobie doczytam. Cena aż tak istotna nie jest, chcę się rozeznać w temacie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi