Skocz do zawartości

Lustrzanki

Owiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, jaśniejsze szkło czy lepszy auto focus się przydaje, ale chyba jednak przy świadomej fotografii, czyli jak się opanuje trochę podstawowe zagadnienia i zapełni kilka kart pamięci zdjęciami z lepszego body z gorszym obiektywem. Odwrotnie to trochę karkołomna propozycja. System z kitem jest przeważnie w naprawdę atrakcyjnej cenie, więc warto zainwestować w lepsze, wypaśne body i kit niż podpinać jakąś kosztowną Sigmę ze stałym światłem do najprostszego, ubogiego body które po postawieniu kilku pierwszych kroków w fotografii będzie nas drażnić ograniczeniami. Chociaż ja się nie znam, Pentaksjanin ze mnie, a wiecie że to dziwny gatunek fotoamatorów.

Opublikowano

Zebys wiedzial, podstawowy KIT od Canona, pare razy potrafil zwariowac z AFem. I chodzi mi o szybkosc AF. Nie wiem jakie masz/miales szkla, ale majac do porownania AF w kicie i AF w Tamronie, ktorego obecnie mam (przedtem mial go Legion, bosmy sie wymienili xD) i idzie sie skichac jakas jest roznica.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 11.02.2010 o 20:00, Marcin date= napisał(a):
  Cytat
1. Kupno przejściówki na M42/Pentax i do tego wzięcie jakiegoś manualnego jaśniutkiego szkiełka - zazwyczaj są to 50mm, więc po cropie wychodzi na to, że są to portretówki - takim sposobem za ~200-500zł masz DOSKONAŁEJ jakości szkła portretowe bez AF - tutaj już indywidualne zapotrzebowanie; do focenia ludzi są wyborne, bo nie potrzebujesz tutaj ultraszybkiego autofocusa, możesz pozwolić sobie na ostrzenie ręką, a dandeliony w przejściówkach nie pozwalają na to, żebyś ostrząc "na oko" coś źle ustawił

ja proponuje nie bawić się w stare manualne szkiełka. Po co sobie utrudniać życie, skoro u Canona masz do wyrwania za ~300zł 50mm 1.8 mk2 z normalnie działającym autofocusem.

no 50mm 1.8 od Canona jest popularne, calkiem fajne szkło.          jednak to jest plastik jak cholera + nie takie bardzo jasne (między 1.4 a 1.8 mamy sporą różnicę), bokeh też nie jest powalający, a sądze, że początkującym zależy na fajnym rozmyciu itp. tak tylko podałem propozycje, nie każdy musi być fanem manuali. ;]

@Owiec, sprostuję tylko, że zoom to nie jest to co piszesz. tzn. jest, ale nie tylko. 70-300 oczywiście jest zoomem, jednak 10-20 to też zoom. :)

co do KIT'ów - nie we wszystkich systemach są złe, nawet ten osławiony od Canona 18-55 może być nienajgorszy - dam przykład, u mnie na digarcie wszystkie nowsze  foty oprócz 13 ostatnich i portretów były robione KIT'em (18-55, w dodatku bez IS, albo 28-80 od analoga). i foty w ruchu można robić ze wprawioną ręką (panning jak złoto, ale tylko przy w miare dobrym świetle, bo ten AF jest żenujący) i w ogóle...

ale z drogim body i KITem się nie zgodzę. tak jak Owiec napisał, nie ma bata na obiektywy chociażby średniej klasy do KITów. jak bawiłem się 40D z KITem z IS to nie było kolorowo, a jak miałem okazję pofocić 350D z 70-200 4.0 L to jednak był niewyobrażalny komfort. mnie body ogranicza teraz, jednak nawet jak rok fociłem to jakoś sobie dawałem radę hybrydą nawet. a i tak zamiast nowego body najpierw będę inwestował w jeden z obiektywów z serii L, bo to jest jednak kluczowa rzecz.

Edytowane przez LegionPolski
Opublikowano

To czemu nie Sony ? Szkieł i puszek zatrzęsienie w każdym większym kiosku Ruchu, sporo ludzi to ma, na start człowiek miał by nawet od kogo pożyczyć/potestować jakieś ciekawe szkiełko.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 11.02.2010 o 20:41, whitesand napisał(a):

To czemu nie Sony ? Szkieł i puszek zatrzęsienie w każdym większym kiosku Ruchu, sporo ludzi to ma, na start człowiek miał by nawet od kogo pożyczyć/potestować jakieś ciekawe szkiełko.

bo beznadziejnie drogie obiektywy systemowe i akcesoria i te szumiące matryce potrafią zdenerwować. i nie piszę tego jako posiadacz innego systemu, tylko obiektywnie, bo bawiłem się wieloma modelami. 

Edytowane przez LegionPolski
Opublikowano (edytowane)

Drogie czy nie, wiemy jak się kończą w większości zabawy z lustrzankami. Body + kit i zdjęcia panny albo kota. W większości przypadków, nie mówię że musi być tak i tym razem. Ale chłopak zobaczy co się z czym je czy warto się w aparaty bawić i albo sprzeda Alfę (jak mój kumpel - wziął za nią tyle ile zapłacił!) i da sobie spokój ze zdjęciami, a dokładniej - lustrzankami. Albo sprzeda Alfę i kupi coś porządnego. Tak na serio.

Edytowane przez whitesand
Opublikowano

Hmm,a jak zwiekszylbym pulap cenowy do 3 tysiecy,to daloby sie juz cos porzadnego wyciagnac?

Myslalem nad dobrym body ktory starczylby na kilka lat,dobry obiektyw do zdjec krajobrazow itd i ewentualnie potem dokupic jakis przecietny obiektyw zebym mogl w domu strzelic kilka fotek ludziom i psu,tak zeby zalapali sie w kadr.

Biore sie za czytanie linkow ktore zapodal Legion,a w miedzyczasie patrzac na te rozne aparaty myslalem tak:

Olympus E520 + 2 obiektywy 14-42 i 40-155 mozna wyrwac za 2 tysiace,rozumiem ze to znaczy ze albo obiektywy sa przecietne,albo body albo wszystko?;P

Przyjrzalem sie tez Nikonom i nie wiem czy mam racje ale D80 (starszy model) i D90 wygladaja calkiem calkiem,tylko nie jestem pewny czy maja jakies fajne bajery. No i drogie obiektywy troche,ale jesli musze zainwestowac tyle kasy,to juz kilka stowek w ta czy w tamta nie robi mi roznicy,chce DOBRY sprzet ktore starczy na dluzej,nawet podczas mojego poznawania go. Gdy juz ogarne to wszystko i poznam ten aparat chce pomyslec "za(pipi)isty jest",a nie "ide po cos lepszego".

A co do Sony Alpha,rozumiem ze to taki aparat kierowany bardziej do "casuali" i mas,z dobrym marketingiem ale nie oferujacym duzo wiecej niz np Nikony?

O Canonach slyszalem duzo zlego + to ze obiektywy drogie i ciezko w przyszlosci go rozwijac,ale to tylko zaczytane na jakims forum wiec nei koniecznie musi byc prawda.

Opublikowano

Zapewne o Canonach slyszales duzo zlego od ludzi z Nikonami. Co do cen porownaj sobie ceny obiektywow C do N. To jednak Nikon jest drozszy, czasem o pare setek. Trzymaj forum typowo fotograficzne, a nie konsolowe. Tam znajdziesz wiecej uzytecznej wiedzy.

http://www.cyberfoto.pl/

My z Legionem mamy Canon 350D+Tamron 17-50/28-75 f2.8. Obiektyw jest wart prawie 2x wiecej niz body, Legion chce zmieniac na cos innego xxD juz. Ale od tego nie ma co zaczynac. Moglbys sobie kupic body 450D+Tamron 17-50mm. W 3k zmiescisz sie na pewno, a bedziesz mial niedosc, ze body wystarczajace na dlugo, to jeszcze obiektyw do krajobrazow i fot w pomieszczeniach itp, o mega stosunku jakosc~cena.

Opublikowano

Troche sie rozeznalem w temacie i zastanawiam sie nad Nikon D80 + Nikkor 18-200 mm VR na start, z tym ze pewnie kupie uzywke w takim razie,co myslicie o tym zestawiku?

Ewentualnie zainteresowalem sie tez Canonem 450D bo wydaje sie ciut nowoczesniejszy od Nikona D80,ale jakos nie wiem,nie umiem tego wytlumaczyc ale ciagnie mnie do tego Nikona.

Opublikowano

A masz jakiś konkretny egzemplarz na oku ? Jakaś aukcja ? Ogłoszenie ? Wklej linka, albo same parametry, zwłaszcza obiektywu i cenę za taki komplet. Nie żebym zmieniał, mnie stareńki Pentax w zupełności wystarcza, ciekaw jestem co i za jaką cenę konkurenci oferują.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

A wypowiem , co mi tam :]

Imo na rynku istnieja dwie firmy - Canon i Nikon .

Ja wybralem Canona 400D - 2 lata temu i do dzisiaj jade na kitowym obiektywie , ktorego tak kazdy jedzie - ten nowy na silniczku juz nie jest tak jechany w necie... Do moich zastosowan daje rade i nie widzialem na razie sensu wydawania kafla na lepsze szklo.

A wybralem Canona , bo szwagier ma rowniez i jak cos potrzebowalem - szkol , szedlem do niego i mi pozyczal.

Canon jest drogi przy kupnie , ale mnogosc szkiel i roznych przerobek - m42 , szkla od zenita sprawiaja , ze jest tanszy w utrzymaniu pozniej, Firmowe szkla sa tansze , niz firmowe Nikona. A Nikon ma wlasnie na odwrot.Tani w kupnie , ale szkla drozsze i jest ich mniej - chyba , ze cos sie zmienilo przez ostatnie dwa lata.

Gdybym teraz mial kupic lustro , do rzucil bym sie na ciut wyzsza poleczke. D50.......... no moze poszukal nowego D40 i tu juz bym sie polasil o inne szklo.

ShtaS - wzialbym tego :

http://allegro.pl/item975844848_fujifilm_s9600_super_zestaw_jak_nowy.html

Mialem go kupowac jak wyszedl na rynek - 2006 ? 2007 jakos tak.

Zaczynalem od Fuji , pierw kompakt , miesiac czy dwa i mialem 5600 ;] Pozniej kumpel mial 9500 i tez go mialem brac - ale poszedlem do wojska i po wojsku zakupilem lustro , EOS 400D i dzida do dzisiaj :potter:

Edytowane przez luck1985
  • Plusik 1
  • 6 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Planuje zmiane systemu. Cala zabawe zaczalem z Olkiem e410 - 3 lata ponad, stwierdzilem ze sprzet nalezy zmienic, co by mozna bylo kompletowac porządną szklarnie co nie ma sensu majac system 3/4, a szkla na m42 zaczynaja mnie troche draznic. Mam tez aktualnie sigme sd14 - za wolna, obiektywy dosc drogie (bo brak alternatywy) no i baaaardzo ciezko dostepne.

Wybor padl raczej na Canona (jednak troche wieksza dostepnosc szkiel uzywanych). I teraz pytanie czy brac uzywanego 40d (nie wiecej jak 1600-1700zl z malym przebiegiem), nowego 50/60d(3000/3600) czy moze od razu celowac w 7d - zdecydowanie drogie (4500). Moze ktos mial bezposrednio mozliwosc konfrontacji 40d i 50d?

Z obiektywow bede celowal na poczatek w 50/1.8, 70-200 i tutaj jeszcze nie wiem czy lke 4f, czy sigme 2.8 (podobna cena) i pewnie 24-70 albo 17-50 tamrona/sigmy ze swiatlem 2.8.

Aparat bedzie wykorzystywany w roznych warunkach, bo mam zamiar go taszczyc na wyjazdy wszelakie (wiec i musi byc dosyc uniwersalny), pewnie najblizsze jego wykorzystanie w pelni bedzie jak wypala Chiny w styczniu. Ew jak ktos ma jakies sugestie, to chetnie poslucham.

Dosc istotne - odpadaja wszelkie MAŁE body (patrz 400d), z olympusem sie strasznie mecze, bo mam dosc spore rece i daltego praktycznie go nie uzywam.

Edytowane przez MaciejPŃ
Opublikowano
  W dniu 6.11.2010 o 13:45, MaciejPŃ napisał(a):

Planuje zmiane systemu. Cala zabawe zaczalem z Olkiem e410 - 3 lata ponad, stwierdzilem ze sprzet nalezy zmienic, co by mozna bylo kompletowac porządną szklarnie co nie ma sensu majac system 3/4, a szkla na m42 zaczynaja mnie troche draznic. Mam tez aktualnie sigme sd14 - za wolna, obiektywy dosc drogie (bo brak alternatywy) no i baaaardzo ciezko dostepne.

Wybor padl raczej na Canona (jednak troche wieksza dostepnosc szkiel uzywanych). I teraz pytanie czy brac uzywanego 40d (nie wiecej jak 1600-1700zl z malym przebiegiem), nowego 50/60d(3000/3600) czy moze od razu celowac w 7d - zdecydowanie drogie (4500). Moze ktos mial bezposrednio mozliwosc konfrontacji 40d i 50d?

Z obiektywow bede celowal na poczatek w 50/1.8, 70-200 i tutaj jeszcze nie wiem czy lke 4f, czy sigme 2.8 (podobna cena) i pewnie 24-70 albo 17-50 tamrona/sigmy ze swiatlem 2.8.

Aparat bedzie wykorzystywany w roznych warunkach, bo mam zamiar go taszczyc na wyjazdy wszelakie (wiec i musi byc dosyc uniwersalny), pewnie najblizsze jego wykorzystanie w pelni bedzie jak wypala Chiny w styczniu. Ew jak ktos ma jakies sugestie, to chetnie poslucham.

Dosc istotne - odpadaja wszelkie MAŁE body (patrz 400d), z olympusem sie strasznie mecze, bo mam dosc spore rece i daltego praktycznie go nie uzywam.

różnica między 40d a 50d to głównie wyświetlacz. ten w 50d faktycznie jest fajny, aż miło się na nim pracuje, jednak ja tam wolę mojego 40D (wyświetlacz nadal jest wyśmienity) - SZYBKA, ciężka, porządnie leżąca w dłoni pucha. sprecyzuj co chcesz wiedzieć czym się różnią, bo sporo robiłem na 50d, a 40d to jest moje główne body.

co do 70-200 to ładuj w L'kę 4.0 bez IS - to jest stosunkowo tanie szkło, ale jakościowo jest niesamowite. 50 1.8 to pewnie sam wiesz, plastik, ale fajne i tanie szkło. co do 24-70 a 17-50 - jak będziesz mieć tele, to polecam raczej szerszy obiektyw. mając tamrona 17-50 i canona 70-210 usm to nie brakowało mi specjalnie tego 50-70, a jak miałęm 28-75 i 70-210 to jednak ta różnica 17-28 jest kolosalna jeśli chodzi o kąt widzenia w porównaniu do tego 50-70.

no i ew. jakbyś brał to 40d to rozważ kupno 17-40l zamiast tych niesystemowych - bawiłem się nieco i wyborny obiektyw to jest.

Opublikowano

Co do szkieł na dzien dzisiejszy nie bede decydował, pewnie skonczy sie do swiat na stalce. Musze posprzedawac poprzednie sprzety.

Co do 40 i 50 najbardziej mnie interesuje roznica w szumach na iso powyzej 400, uszczelnienie obu puszek no i fakt ze w 50 jest mozliwosc korygowania FF i BF. No i czytalem opinie ze w 40 zrywa sie dosc czesto migawka, nie wiedziec czemu.

Tak czy siak pewnie skonczy sie na 40, za 1500-1600zl mozna wyrwac, a 50 to juz kolejne pieniadze (nowa 2x tyle, uzywana 600-700zl) ktore mozna wydac na szkla. Tylko kolejna sprawa, nie wiem za bardzo czym sie kierowac kupujac uzywke(oprocz jak najmniejszego przebiegu).

Opublikowano
  W dniu 8.11.2010 o 22:06, MaciejPŃ napisał(a):

Co do szkieł na dzien dzisiejszy nie bede decydował, pewnie skonczy sie do swiat na stalce. Musze posprzedawac poprzednie sprzety.

Co do 40 i 50 najbardziej mnie interesuje roznica w szumach na iso powyzej 400, uszczelnienie obu puszek no i fakt ze w 50 jest mozliwosc korygowania FF i BF. No i czytalem opinie ze w 40 zrywa sie dosc czesto migawka, nie wiedziec czemu.

Tak czy siak pewnie skonczy sie na 40, za 1500-1600zl mozna wyrwac, a 50 to juz kolejne pieniadze (nowa 2x tyle, uzywana 600-700zl) ktore mozna wydac na szkla. Tylko kolejna sprawa, nie wiem za bardzo czym sie kierowac kupujac uzywke(oprocz jak najmniejszego przebiegu).

no te szumy... trzeba być prawdziwym szumofobem, żeby 1000 z 40d było niezadowalające. ;] matryca jest naprawdę świetna.

no 50d kosztuje sporo więcej jednak, ja tam bym dołożył do szkła jakiegoś jednak.

no ja kupiłem z... 70k przebiegu :D ale kompletnie tego nie zauważam, gwarancja jest do 100k klatek, ja sporo cykam, a od wakacji zrobiłem jakieś 5k dopiero.

Opublikowano (edytowane)

no na canon board mozna wyrwac 50 juz za 2k. Z ciekawosci Ty ile placiles za 40d? no i istotna dla mnie sprawa (wkurza mnie to strasznie w sigmie, bo tylko 80 fotek moge zrobic na jednej baterii) ile mniej-wiecej starczy 1 bateria? Jest to o tyle istotne, ze np w Maroko nie mialem dostepu do pradu po kilka dni nawet, a jedna bateria w Olympusie e410 styka na przeszlo 500 do 800 zdjec:)

Edytowane przez MaciejPŃ
Opublikowano
  W dniu 8.11.2010 o 23:30, MaciejPŃ napisał(a):

no na canon board mozna wyrwac 50 juz za 2k. Z ciekawosci Ty ile placiles za 40d? no i istotna dla mnie sprawa (wkurza mnie to strasznie w sigmie, bo tylko 80 fotek moge zrobic na jednej baterii) ile mniej-wiecej starczy 1 bateria? Jest to o tyle istotne, ze np w Maroko nie mialem dostepu do pradu po kilka dni nawet, a jedna bateria w Olympusie e410 styka na przeszlo 500 do 800 zdjec:)

Dawałem pół roku temu jakoś 1200 jakoś w zestawie pełnym.

No mi oryginalna na około 1000 zdjęć starcza - dodać należy, że ta bateria waży tyle co niektóre kompakty prawie. ;]]

Opublikowano (edytowane)

http://allegro.pl/show_item.php?item=1304285049

właśnie kupiłem. Na poczatek pewnie kupie jeszcze 50 i krotkiego kita, bo starszy sprzet musze sprzedac co by miec geld na inna zabawki.

edit

jutro odbieram, juz sie nie moge doczekac. Jak dziecko, co czeka na św mikolaja :thumbsup:

Edytowane przez MaciejPŃ