Skocz do zawartości

Lustrzanki

Owiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis wialo i bylo brzydko, wiec nie bardzo mialem czas testowac po pracy tego CZJ, ale cos tam zrobilem.

40326655_10155308199247493_2847732706463

Kurcze, nie wiedzialem ze to tak dokladny obiektyw, wiec jest troche nieostre. Ciekawe jak to wyglada w rosie, o wschodzie slonca. Trzeba bedzie dluzej potestowac w weekend ze statywem plus te pierscienie do makro.

Opublikowano

Jak na zlosc Orestorow nie ma na ebay. Gdzie w Polsce najlepiej sprawdzac, oprocz Alledrogo?

Opublikowano (edytowane)

Nie ma Orestorów na eBayu?

https://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=meyer+orestor+135&_sacat=0

Na Allegro kilka jest. Ja jednego ze swoich (mam 2x 135mm i jeden 100mm) kupiłem na OLX za 2 stówki no ale to było kilka lat temu. W razie czego alternatywą może być radziecki Tair- 11A 135mm f/2.8 ale on jest zwykle droższy. Do tego dużo cięższy i troszkę większy. Zaraz zrobię foto porównawcze.

6tls0p.jpg

Edytowane przez Humulus
Opublikowano (edytowane)

https://www.ebay.pl/itm/MEYER-OPTIK-ORESTOR-135mm-2-8-Telephoto-Portrait-Lens-for-M42-fit-15-Blades/392078441823?hash=item5b49b23d5f:g:PjMAAOSwEfZbP7TB

Powiedzmy ten. Kupilbym, bo ma 15 listkow przyslony, gwint pod m42, a nie exacta (jak inne). Ale nie widac niestety w jakim stanie jest szklo plus gosc wspomnial o grzybie.

https://www.ebay.pl/itm/Meyer-Optik-Orestor-135mm-f2-8-M42-lens-Early15-Blade-Iris-for-great-Bokeh/202417343605?hash=item2f21038c75:g:hjsAAOSw7vxbhH0s

Ten nie ma w ogole zdjec, a opis "Good overall condition lens" to troche za malo jak dla mnie.

https://www.ebay.pl/itm/Meyer-Optik-Gorlitz-Orestor-2-8-135-lens-with-M42-mount-camera-lens/273425772912?hash=item3fa9723170:g:4TgAAOSw7vxbebJf
Ten po opisie nic nie mowi. Szkla nie widac na zdjeciach. Nie wiadomo ile listkow przyslony.

https://www.ebay.pl/itm/M42-Meyer-Optik-Zebra-Orestor-2-8-135-Q1-Objektiv-15-Blades-Bokeh-Monster/312219517780?hash=item48b1bbc354:g:vHoAAOSw6D1bJ5sa

Ten ma jakas zolc na bokach przy szkle.

Mozna tak wymieniac bez konca.
Zaluje, ze nie kupilem tego z Grecji od razu. :/

Edytowane przez Gość
Opublikowano

https://www.ebay.pl/itm/Meyer-Optik-Gorlitz-Orestor-2-8-135-lens-with-M42-mount-camera-lens/273425772912?hash=item3fa9723170:g:4TgAAOSw7vxbebJf

To na pewno ta wielolistkowa odmiana ale widać po fotach, że trochę porysowana przednia soczewka.

https://www.ebay.pl/itm/M42-Meyer-Optik-Zebra-Orestor-2-8-135-Q1-Objektiv-15-Blades-Bokeh-Monster/312219517780?hash=item48b1bbc354:g:vHoAAOSw6D1bJ5sa

Faktycznie - nie zauważyłem wcześniej tego zabarwienia - wygląda jak jakiś stary klej...

Trochę cierpliwości i coś się powinno pojawić - to nie jest jakiś szczególnie rzadko spotykany sprzęt. 

Opublikowano (edytowane)

Napisze do tego Greka, moze jeszcze raz wystawi. Ten Orestor dla mnie jest plenerowy bardziej, a tu sie lato konczy, wiec chetnie bym sie jeszcze we wrzesniu nim pobawil.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Jak jeszcze bedzie stal, to ogarne jutro.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jesli chodzi o kategorie najlepsze bokeh na pewno nie ma nic lepszego od szwabskich Meyer-Optik Primoplan 58mm i trioplanow 50/100 mm. Zadne z nich nie grzeszy ostroscia i sa strasznie drogie.

Tansze alternatywy

- Takumar 55mm f2 luksja i latwo dostac ale troche radioaktywna :p 

- Pentacon 50mm 1.8

- Auto Sears 55 1.4

- Meyer-optik Görlitz Primotar 50 3.5/2.8

- Carl Zeiss jena tessar 50 2.8

Heliosow nie kupujcie bo to ruski syf chyba ze macie juz wszystko inne, wszystkie to m42 oczywiscie

Opublikowano

Kupiłem Praktikę Super TL FX z obiektywem Pentacon 50mm 1.8, na bazarku, za niebotyczną cenę £5. Niestety nie mogłem znaleźć tej listy, co wklejałeś Humulus i z tego co widzę, to lustro puka w obiektyw przy nieskończoności. No nic, trudno. Sprzedam na ebay za £20 albo będzie się kurzył na półce. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie planujesz nim robić krajobrazów to możesz go zatrzymać - przy portretowych ogniskowych nie powinno być problemu z zahaczaniem o lustro. Ja swojego Pentacona 50mm f/1.8 nigdy nie ostrzyłem na nieskończoność - nawet do dzisiaj nie wiedziałem, że może robić problemy...

EDIT: Sprawdziłem swojego i jeśli nie będziesz ostrzyć na dalej niż 1,5 m to nie powinno być problemów. Ewentualnie jak masz jakiś korpus z matrycą APS-C to tam nie powinno być w ogóle problemów z lustrem - pamiętam, że nawet na APS-C bąbelki bardziej mi się podobały niż na FF. 

Przypominam linka do listy kompatybilności: 

https://www.panoramaplanet.de/comp/

Edytowane przez Humulus
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak tak jadę porankami do roboty i widzę jak pięknie mgła układa się na zalewach, przy lasach i na polach to aż znów nachodzi mnie chęć by zabrać się za pstrykanie nieco poważniej ale jak czytam wasze posty to połowy rzeczy nie wiem co piszecie :frog: no i czasu nie ma za bardzo. Myślę nad sensowną lustrzanką dla nooba i jakimś sensownym poradniku by przez zimę ogarnąć koncepcję (bo może w przyszłości będzie czas na zabawę w fotografię). Ale to w okolicy świąt raczej...

Opublikowano

I tak i nie. Przerobiłem bezlusterkowca. 

Dobre na wakacje- bo małe. Mi np ta zaleta wadziła, bo osobiście lubię czuć aparat w ręce. I do tego lubię górny ekran- a tego entry level nie maja. 

Szkła systemowe bezlusterkowców drogie, dobrego tele brakuje- zapomnij o zdjęciach przyrody. Ja byłem w obozie Fuji akurat. Jest jedno tele ale to nie samo i cena z kosmosu. 

Lustra mają większe pole do popisu- znacznie bardziej rozwinięty rynek wtórny, są sigmy, tamrony (bezlusterka coś tam mają, ale to nie ta skala) Są heliosy, zenity, meszki, m42. Zwyczajnie w świecie są większe możliwości. 

To dla tych co chcą kombinować i nie wydawać za dużo.  A taki X-T20 Fuji nie jest dużo tańszy od lustra. 

Teraz do D7500 dokupiłbym Fuji X-T100 jako wakacyjny pstrykacz, bo nad morzem chodzić z lustrem, to lipa straszna. 

A jak ktoś chce dobre zdjęcia, coś pokombinować przy ustawieniach, ale nie chce wydawać hajsu na ten cały mandzur, to bym raczej celował w zaawansowanego kompakta. Który też tani jest i okolica 2k będzie. 

Bezlusterkowiec ok jak się ma określone cele/założenia i wie czego konkretnie chce. 

Opublikowano

Gadasz o 2 roznych eco-systemach to rozumiem ze nie oplaca sie bez lusterkowca tobie, EOS M nie ma duzego wyboro szkla ale z adaptorem mozesz zalozyc wszystko ze stajni Canon-a i miec swietny AF, wiec nie widze problemu w inwesticji takiego systemu w ktorym mozesz se potem dokupic lustrzanke jak bedziesz mial potrzebe do szkielek juz uzbieranych, brak tele? 55-250 STM za 700zl nówka, swietne szkielko, ostre, szybki AF, obudowa plastikowa to jedyny minus ale za ta cene nie ma co narzekac. EOS M1000 do 1800zl wyciagniec z kitem wiec kompakty juz nie oplacalne dzis, bo do takiego EOS M zaloczysz wszystko, M42, EFS/EF czy nawet F nikona i c-mount do zabawy wiec nie wiem o jakim polu popisu piszesz.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie miałem do czynienia z bezlustrami, więc nie będę się wypowiadać na temat użytkowania tychże ale muszę przyznać, że sam nieraz zastanawiałem się nad przerzuceniem z Canona na jakąś pełnoklatkową Sony A, zwłaszcza że nowoczesne adaptery na szkła Canon/Nikon w bardzo dobrym stopniu umożliwiają pracę AF a do tego dochodzi jeszcze powiększona gama manualnych obiektywów o modele z aparatów dalmierzowych czy też zaopatrzonych w zbyt złożone mocowania, by mogły być stosowane z systemem Canon EF (np. Minolta, Olympus, Contax/Yashica, Praktica B). Nowego Voigtlandera 65mm f/2.0 Macro Apo-Lanthara to bym z chęcią przytulił. Taki Dustin Abbott poza lustrzankami korzysta też w swojej pracy z Sony A i jest bardzo zadowolony, i ja mu wierzę.

Edytowane przez Humulus
korekta
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Dlatego napisałem- ja lubię czuć aparat w ręce. 

Do tego dosyć ważny jak dla mnie aspekt w postaci wizjera. Fuji na tam ekran i to nie to co kiedyś miała Minolta, ale dalej ziarnisty obraz. Co wizjer to wizjer. 

A EOS M ciekawy, ale szału na rynku nie zrobił- ciekawe dlaczego. 

Edytowane przez iluck85
Opublikowano

Pewnie dlatego ze APS-C i pierwszy EOS M byl nic ciekawy, Sony akurat teraz dominuje rynek pełnoklatkową,  Nikon i Canon wchodza nareszecie na rynek (Z6,7 i EOS R) i sadze ze wciagu kilku lat wszystko bedzie tak jak dawniej, tylko  Canon i Nikon dlatego ze Sony duzego wyboru szkiel nie ma w normalnej cenie