Gość Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 http://500px.com/ http://www.shutterstock.com/ http://www.istockphoto.com/ Kokosow na tym nie zbijesz. Zwykle sa potrzebne zdjecia typu: Firmy chetnie takie kupuja na strone, itp. Na 300px dosc popularne sa jeszcze HDR i artystyczne, ludzie kupuja "na sciane". Wymaga dosc duzej rozdzielczosci jesli chodzi o 300px, do innych wystarczy dobrze wyedytowany TIFF i odrobina szczescia. Ale miesiecznych dochodow sie nie spodziewaj z tych stron, chyba ze masz duzo copro zdjec lub cos na miare tej Rosjanki, ktora podbila serca uzytkownikow 300px. Cytuj Odnośnik do komentarza
Humulus 820 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Na prośbę Farmera wrzucam moją fotkę wyróżnioną w VII edycji konkursu fotograficznego "Roztocze w obiektywie": 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Farmer 3 269 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Roztoczy wprawdzie nie widać (małe są skubańce) ale i tak fajna fota . Jeszcze raz gratulacje. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez Farmer. Cytuj Odnośnik do komentarza
Humulus 820 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Roztoczy wprawdzie nie widać (małe są skubańce) ale i tak fajna fota . Jeszcze raz gratulacje. Ale w ten sposób można zrobić fotkę czegokolwiek a i tak się kwalifikuje bo one są wszędzie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza
Zeratul 415 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Potrzebuje kupic aparat taki do powiedzmy $1000 (3000zl). Chce robic takie zdjecia jak harrison ford w sciganym. Generalnie chodzi o lustro bo cyfre to mi telefon zastepuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
KOŁD 1 084 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Popieram I pytanie pod pytaniem D3100 to dobry wybór czy dołożyć do czegoś lepszego? (Szukam czegoś do zabójczych zumów z obiektywami 300-400MM) Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Codename Cytuj Odnośnik do komentarza
marcin33 599 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Sam się zastanawiałem nad D3100 jednak w końcu wybrałem D5100 i nie żałuje Największą jego zaletą to świetna matryca która pochodzi z profesjonalnego modelu D7000. Generuje dość małe szumy i daje bardzo dobrą jakość obrazu. Do tego masz trochę innych mniej ważnych rzeczy jak obrotowy ekran czy wejście na dodatkowy mikrofon. Cytuj Odnośnik do komentarza
Zeratul 415 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Oba modele sa discontinued Cytuj Odnośnik do komentarza
marcin33 599 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) W takim razie sprawdź D5200 lub tańszego D3200 bo to następcy. Są też D5300 oraz D3300 ale dla mnie prawie niczym się nie różnią i są strasznie nieopłacalne. Żeby było jasne, seria D3XXX jest dla osób początkujących gównie za sprawą świetnego samouczka i łatwości obsługi. Dla trochę bardziej wymagających jest właśnie seria D5XXX. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez marcin33 Cytuj Odnośnik do komentarza
Zeratul 415 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 No ale czemu polecacie nikona nad canonem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Humulus 820 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Może dlatego, że tylko z nim mieli do czynienia? Mało kogo stać na kombo 2 lustrzanek od różnych producentów. Ja ze swojej strony jako pierwszy aparat nie polecam lustra, tylko zaawansowany kompakt lub coś z bezlusterkowców z wymienną optyką. Daje to spore możliwości przy kombinowaniu nie tylko ze współczesnymi, ale i ze starymi manualnymi obiektywami. Na przykład fajną sprawą jest możliwość korzystania z wysokiej jakości optyki z mocowaniem m39 (np. Leica), z której nie bardzo daje się kombinować użytkownikom lustrzanek. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez Humulus Cytuj Odnośnik do komentarza
luck1985 37 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Z lustrem można kombinować- stare obiektywy na M42. Miałem Canona i mam nadal, miałem Nikona i poszedł na serwis aukcyjny. Klawiszologia- tutaj mi pasuję Canon. Pokrętło nastaw mam przy migawce, Nikon na "ścianie" gdzie ekran- rzecz gustu, przyzwyczajenia. Nikon jest tani w zakupie- kitowe szkło mają lepsze. Ale górki zaczynają się przy wyborze słoika. Nikon ma albo szajs albo bdb. szkła. Czyli szkła są droższe i jest ich mniej niż w obozie Canona. Są Sigmy, Tamrony, ale to nigdy nie będzie działało jak firmowe szkło. C i N nie udostępniają szczegółów konstrukcyjnych i firmy produkujące obiektywy same do wszystkie dochodzą. Z tego wynikają problemy z focusem- Tamron. Kalibracja nie zawsze pomaga, trafiają się mydła i trzeba przeryć kilka szkieł żeby trafić ostrą sztukę. Przerabiałem to.... Czyli Canon będzie droższy przy zakupie, ale szkieł więcej i jest większa elastyczność na rynku. Na minus nikona zaliczam kolory- strasznie zimne barwy dają aparaty- mowa o entry level, nie wiem jak te wyższe modele i pełne klatki. Trzeba poprawiać na kompie. Canon daję cieplejszą barwę i naturalną. Aha i trzeba zwracać uwagę przy szkłach nikona czy mają wbudowany silnik AF. Ofcoz cena z silnikiem wyższa. Na plus wykonanie- w ręce lepsze wrażenie robi, Canon od jakiegoś czasu sprawia wrażenie "tandety" Wykonanie i jakość bardzo dobra, ale czuć po dotyku, że nikon ciut wyżej. Te gumy robią swoje. EOS 60D body, to 2.5k. W tej cenie dostaniemy Nikona 5100 z bardzo fajnym, uniwersalnym,spacerowym szkłem 18-105. Za 3,5 już bym brał D7000. Większy, klawisze na obudowie i dodatkowy ekran. Obczajka tylko czy te nowe modele nie mają problemów które miały pierwsze modele. W zasadzie w grupie entry level- Nikon D3200, Canon EOS 700D skupiłbym się na tym co lepiej leży w ręce. Modele wyżej- np EOS 60D/70D mają już fajny dodatkowy górny ekran i trochę więcej klawiszy na obudowie- więcej zmian można dokonać bez wchodzenia do menu. Zeratul- jako mieszkaniec USA, to obczaj coś z Pentaxa. W PL to takie trochę nijakie. Mało tego, szkieł mało. Ale w USA odnajdziesz się. Bardzo fajne aparaty. Codename- takie lufy na co Ci? Ptaki? Za 1,5k kupisz mydelniczkę która powyżej 200mm będzie mydlić, a brzegi na 100% nie będą ostre. Do 200mm masz już białą L Canona (L to najwyższa klasa obiektywów z czerwonym paskiem dookoła) 70-200 masz za 2300. Trochę ciemne, bo f4. To samo z otworem 2,8, to już koszt w okolicy 5k. Generalnie dobre na wróbla w parku. Jak chcesz cisnąć coś lepszego- czaple i inne egzotyki, to od 400mm minimum. 500-600 już na propsie. Do tego czatowania i siedzenie w krzakach od 3 nad ranem. Takie szkła, to już 4 letni samochód. Mi bezlusterkowiec nie przypasował. Olympusa ZX1 miałem. Lubię czuć sprzęt w ręce. Aktualnie mam EOS60D, taki trochę downgrade i do dzisiaj żałuję sprzedania 50D :confused: Ale nic nie straciłem na aparacie po 2 latach. A EOS 60D kosztuję teraz fajne pieniądze, bo wyszedł 70D. Kupiłem też ostatnio naleśnika 40mm. Canon zwraca mi 120zł, bo była akcja CashBack. http://www.canon.pl/cashback?WT.ac=SS_Summer_Cashback_2014_PL Na koniec- fajna strona. Wybieramy sprzęt, szkło i wyszuka foty robione takim setem. http://pl.pixel-peeper.com/ EDIT Nie zapominajcie o mnożniku matrycy. Szkło 17-55mm, to wartość na FF(pełna klatka) Canon ma mnożnik matrycy 1,6. Czyli 50mm razy 1,6=80mm. Robi się wąsko. 17mm, to będzie 27,2mm. Kupując "odpowiednik ludzkiego oka" 50mm, trzeba o tym pamiętać, bo będzie wąsko i na portret się nada. 28mm Canon, to już fajne szkło, bo daje 44,8mm. Nikon ma chyba 1,5. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez luck1985 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
marcin33 599 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zeratul- jako mieszkaniec USA, to obczaj coś z Pentaxa. W PL to takie trochę nijakie. Mało tego, szkieł mało. Ale w USA odnajdziesz się. Bardzo fajne aparaty. Zgadzam się. Mój znajomy sprawił sobie K-30 i jest świetny. W porównaniu do lustrzanek entry-level innych firm ten jest uszczelniany, posiada jasny wizjer pentapryzmatyczny oraz wbudowany silnik AF. Szkoda właśnie tylko że tych obiektywów tak mało :confused: Cytuj Odnośnik do komentarza
luck1985 37 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 No właśnie, ten wizjer jest elektroniczny? To minus K-5 II W kraju, to bieda straszna, ale Zeratul siedzi w USA, a to już inny temat. Nikon D7000 ma 100% pokrycia w wizjerze- to już zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza
marcin33 599 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Niee, on nie jest elektroniczny. To normalny wizjer optyczny ale nie lustrzany jak w innych tanich lustrzankach, tylko z pryzmatem pentagonalnym. Również ma pokrycie 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza
luck1985 37 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Minolta miała elektroniczny Jakie to było ziarno... Chyba Sony w swoich alphach ma elektroniczny czy coś w tym guście... W sumie Sony kupiło Minolte. Cytuj Odnośnik do komentarza
marcin33 599 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Tak, Sony już chyba całkowicie zrezygnowało z wizjerów optycznych. To chyba od chwili wprowadzenia tej technologi połprzepuszczalnego lustra. W wizjerach elektronicznych zdecydowanie najbardziej denerwuje mnie ten lag widoczny przy poruszaniu aparatem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Moje ostatnie dzielo w HDR. Bylem sceptycznie nastawiony, ale zaczynam sie przekonywac, bo jest popyt na takie zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 popyt jest tylko jak sie nie robi kupy ze zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza
Les777 124 Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Oprócz HDR to tu jeszcze widać takie przerysowanie, które ludzie mylą z HDR. Z ilu ekspozycji robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Z jednej, do tego chujowej, ale Camera RAW czyni cuda.Labtec masz tu cos na deser w takim razie, zebys nie zwrocil. edit: Tutaj ekspozycja Les777: Edytowane 8 Września 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza
M.Bizon24 2 612 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 hdr z jednego zdjecia, to nie moze sie nie udac Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Teraz sobie wyobraz co jestem w stanie zrobic z trzema lub wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza
M.Bizon24 2 612 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 15 hit combo breaker perfect ko a tak serio to strasznie slabe to co daues Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Zawiodlem cie sempai, postaram sie sprostac twoim oczekiwaniom nastepnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi