Ukukuki 6 892 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Ja jestem totalnie zielony i początkujący ale już mi kolega z pracy coś doradził przy doborze obiektywów także nie wtopię. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Po szybkim sprawdzeniu neta (nie jestem fanem M 4/3 systemu) obiektyw dobry do macro (powiekszenie 1.25x, odpowiednik 2.5x dla matryc pełnoklatkowych) ale na spacery to bym powiedział ze 30mm na tym systemie to będzie ciasny trochę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
zdrowywariat 373 Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 W dniu 3.03.2020 o 07:46, maciekww28 napisał: Macie jakiś zalegający sprzęt? Coś dla osoby początkującej? Lub co wybrać na swój pierwszy aparat? Córka nakręciła się na cykanie fotek i teraz mam słuchanie dzień w dzień Fundusz poniżej 1k więc raczej używany zestaw Nie polecam na pierwszy aparat lustrzanki, znam kilka osób, co kupiło i teraz leży, duże to, z masą opcji, w których dla początkującego nie wiadomo o co chodzi. Wziąłbym coś na wzór Sony DSC-RX100, trójka ma już wizjer i obrotowy ekran. Mały poręczny aparat z dosyć jasnym obiektywem, dzięki czemu robi ładne zdjęcia również w nocy, i który można schować w kieszeni, i którym można sobie selfie z łatwością zrobić. Moim zdaniem kupowanie jako pierwszy aparat lustrzanki to nie jest dobry pomysł. No ale jak kto chce :). Cytuj Odnośnik do komentarza
maciekww28 848 Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Kupiłem canon PowerShot SX510 hs Oczywiście córce szał na aparat minął bardzo szybko więc te 250 zł nie szkoda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Co polecacie dla początkującego do zabawy z fotografia? Wiem ze obiektyw 50-250mm i szerokokątny ale co jeszcze? Jakie body? Nikon? Który model? Jest ktoś w stanie polecić fajny zestaw nie za 10k? Cytuj Odnośnik do komentarza
Mike 97 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Z takimi wymaganiami to można polecać w zasadzie cokolwiek? Do zabawy jakiegoś Panasonica FZ1000 albo Sony RX10 nawet z drugiej ręki. Da się tym oblecieć macro, szeroki kąt i tele. Potem jak już się zna podstawy, wie jakie zdjęcia chce się robić i czy w ogóle chce się zmieniać obiektywy można wchodzić w jakiś system. Taki Nikon D5600 + Sigma 17-50/F2.8 OS + Nikkor AF-P DX 70-300 VR - razem 5k, też dobry zestaw dla amatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 @Miketaki zestaw jak poniżej co sądzisz? https://m.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5600-af-p-dx-nikkor-18-55-vr-af-p-dx-nikkor-70-300-vr.bhtml?&cd=191780169&ad=10070947089&kd=&gclid=Cj0KCQiA3NX_BRDQARIsALA3fILVMqkkZlvAFKZisR9GHHsVRDJzkEwHGJFykFm6QjeTuevZt2U0yEcaAvRpEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza
Mike 97 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 To jest taki typowy zestaw entry-level. Ten 18-55 niestety ciemny, da się używać, ale wolałbym jednak szkło o jasności f/2.8. Za to 70-300 AF-D DX to naprawdę przyzwoity amatorski teleobiektyw. Dobre i tanie w systemie Nikona, to jeszcze stałoogniskowe 35/1.8G AF-S DX i 50/1.8G AF-S. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 838 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) 22 godziny temu, mozi napisał: Co polecacie dla początkującego do zabawy z fotografia? Wiem ze obiektyw 50-250mm i szerokokątny ale co jeszcze? Jakie body? Nikon? Który model? Jest ktoś w stanie polecić fajny zestaw nie za 10k? A zacznijmy od podstaw- co chcesz fotografować....Rozumiem, że nie wiesz. To z linka da Ci zakres od 18 do 300mm więc po pewnym czasie będziesz wiedział czego Ci trzeba. Ale w tej klasie nie oczekuj cudów na końcu tych 300mm. Tam raczej mydelniczka będzie. Może i ten kit jest ciemny, ale za to bardzo uniwersalny. I zawsze mnie bawi ten stały txt "wyjadaczy"- "za ciemny" Za ciemny do czego? EDIT I dlaczego Nikon? Może lepiej będzie Ci leżał Canon w ręce? Pentax jest fajny, ale u nas mało popularny. A może pójdziesz z duchem czasu i bezlusterkowiec? Edytowane 7 Stycznia 2021 przez iluck85 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mike 97 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 2 godziny temu, iluck85 napisał: A zacznijmy od podstaw- co chcesz fotografować....Rozumiem, że nie wiesz. To z linka da Ci zakres od 18 do 300mm więc po pewnym czasie będziesz wiedział czego Ci trzeba. Ale w tej klasie nie oczekuj cudów na końcu tych 300mm. Tam raczej mydelniczka będzie. Może i ten kit jest ciemny, ale za to bardzo uniwersalny. I zawsze mnie bawi ten stały txt "wyjadaczy"- "za ciemny" Za ciemny do czego? EDIT I dlaczego Nikon? Może lepiej będzie Ci leżał Canon w ręce? Pentax jest fajny, ale u nas mało popularny. A może pójdziesz z duchem czasu i bezlusterkowiec? Raczej zakres 27-450mm. Taki 18-55/3.5-5.6 jest za ciemny chociażby, żeby pobawić się kreatywnie głębią ostrości, przy F2.8 zrobi się już portret z rozmemłanym tłem, a przy 5.6 to tak średnio. Za ciemny też, żeby w słabszym oświetleniu sfotografować obiekt w jakimkolwiek ruchu bez walenia chamsko lampą. W przypadku tele nie ma takiej różnicy, bo mało który amator wybiera wielkie, ciężkie i drogie szkła f/2.8, a f/4 mają mniejszy zakres i tylko 1EV przewagi, poza tym dzięki długiej ogniskowej łatwiej o separację obiektu od tła, nawet przy f/6.3. Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 838 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Już przeliczyłeś koledze matryce 1,5 Przy tych dwóch szkłach, ten tele i tak będzie więcej czasu leżał w szafie niż przypięty do puchy. Będzie za wąsko na większość zdjęć, a wątpię w zacięcie do przyrody. No te jasne tele kupują prosi przyrody albo mają z redakcji. 3/4 i tak tego nie kupi. Mowa o szkłach na poziomie 25-40 tysięcy. Brakuję informacji w którą stronę chce iść osoba kupująca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Przeliczanie mm na kat widzenia pełnej klatki dla kogoś kto wcale nie używa FF to strasznie bez użyteczna informacja klasyczne 18-55 i 55-250/70-300 kit-y dobre zawsze na start i jak ktoś nie wie co chce fotografować to zakres zawsze lepszy niż światło, a potem można specyficznie dobierać szkło do potrzeb, i sprzedać stare szkło, także zawsze można dokupić tanie 50mm 1.8 jak chce się rozmazywać, i będzie rozmazywać lepiej niż drogie i trochę ważące 2.8 zoomy Cytuj Odnośnik do komentarza
Mike 97 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, iluck85 napisał: No te jasne tele kupują prosi przyrody albo mają z redakcji. 3/4 i tak tego nie kupi. Mowa o szkłach na poziomie 25-40 tysięcy. Brakuję informacji w którą stronę chce iść osoba kupująca. Bez przesady, dobre 70-200/2.8 kupi się już za 5 koła (Tamron G2), tylko to jest już obiektyw dla świadomego użytkownika. Osoba kupująca chyba sama jeszcze nie wie w którą stronę pójść. Ja musiałem przerobić kilkanaście obiektywów, żeby wiedzieć czego potrzebuję, zresztą potrzeby z biegiem czasu też mogą się zmienić. 27 minut temu, Labtec napisał: Przeliczanie mm na kat widzenia pełnej klatki dla kogoś kto wcale nie używa FF to strasznie bez użyteczna informacja Chyba żartujesz - dla smartfonów i kompaktów producenci podają ekwiwalent dla 35mm, więc łatwiej to porównać. Bezużyteczne jest właśnie podawanie rzeczywistej ogniskowej, bo wtedy użytkownik dla uzyskania faktycznego kąta widzenia musi przeliczać te wartości z uwzględnieniem wielkości matrycy. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Mike Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) 7 hours ago, Mike said: Chyba żartujesz - dla smartfonów i kompaktów producenci podają ekwiwalent dla 35mm, więc łatwiej to porównać. Bezużyteczne jest właśnie podawanie rzeczywistej ogniskowej, bo wtedy użytkownik dla uzyskania faktycznego kąta widzenia musi przeliczać te wartości z uwzględnieniem wielkości matrycy. może i podają w broszurach informacyjnych od 1-2 lat, to i tak nie standardowe, na telefonach masz potem wide-normal-tele guziczki bo ludzie robia w rożnych proporjach (1:1, 16:9 i 3:2) potem a na kompaktach pisze rzeczywista dalej, mieszanie w głowie (ta rozmowa to dobry przykład) dla kupującego pierwszy aparat, potem może sobie przeliczać jak najbardziej jak porównuje obiektywy używane na FF i ich kat widzenia Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Labtec Cytuj Odnośnik do komentarza
Mike 97 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Informacja o rzeczywistej ogniskowej bez wiedzy o wielkości matrycy i przelicznikach nie mówi NIC, dlatego podaje się ekwiwalent dla 35mm - tylko tyle i aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 838 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 70-200 2,8 to prawie 6k albo 7(sigma) Kupowanie 50mm dla Apsc dl ma mnie było bezsensu- strasznie ciasno, a portrety mnie nie bawiły. W Canonie podobały mi się 28 i 35mm. Potem dorwałem typa od ptaków i popłynąłem z Tamronem 150-600G2 Nastąpiło zderzenie z rzeczywistością, bo podskoczyłem do typa co w tym siedzi kilka lat. Pomijając aparat gościa- FF Nikona za 22k i stałke 400mm 2,8 za 50k to tutaj trzeba być ornitologiem. Wiec wróbla z działki nie wrzucam. Ale jak upoluje czaple, to się pochwale. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mike 97 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 https://www.pasazfoto.pl/tamron-70-200-mm-f2.8-di-vc-usd-g2-nikon Godzinę temu, iluck85 napisał: 70-200 2,8 to prawie 6k albo 7(sigma) Kupowanie 50mm dla Apsc dl ma mnie było bezsensu- strasznie ciasno, a portrety mnie nie bawiły. W Canonie podobały mi się 28 i 35mm. Potem dorwałem typa od ptaków i popłynąłem z Tamronem 150-600G2 Nastąpiło zderzenie z rzeczywistością, bo podskoczyłem do typa co w tym siedzi kilka lat. Pomijając aparat gościa- FF Nikona za 22k i stałke 400mm 2,8 za 50k to tutaj trzeba być ornitologiem. Wiec wróbla z działki nie wrzucam. Ale jak upoluje czaple, to się pochwale. Dla mnie 50mm na cropie było za szeroko i musiałem dokupić 85mm. Zwierzyny nie łowię, więc z tele poprzestałem na 70-210/4 - każdemu według potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 2 hours ago, iluck85 said: 70-200 2,8 to prawie 6k albo 7(sigma) Kupowanie 50mm dla Apsc dl ma mnie było bezsensu- strasznie ciasno, a portrety mnie nie bawiły. W Canonie podobały mi się 28 i 35mm. Potem dorwałem typa od ptaków i popłynąłem z Tamronem 150-600G2 Nastąpiło zderzenie z rzeczywistością, bo podskoczyłem do typa co w tym siedzi kilka lat. Pomijając aparat gościa- FF Nikona za 22k i stałke 400mm 2,8 za 50k to tutaj trzeba być ornitologiem. Wiec wróbla z działki nie wrzucam. Ale jak upoluje czaple, to się pochwale. mam Sigma 150-600 w plecaku, bardzo lubię te obiektywy. sigma/tamron 150-600 za te pieniądze to dobry wybór jeśli ktoś lubi ptaki od czasu do czasu robić albo jakiś sport na dworze za dnia i nie chce wydawać kupę hajsu, tez zostawilem sobie 70-200 f4 bo lekkie i wygodne, miałem wcześniej 70-200 f2.8 ale 1.5kg plus aparat to trochę meczy na dniowych wycieczkach Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 838 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 To jest fajne pod konkretny cel. Do łażenia po ulicy- fotki street, wakacje, wypady za miasto- bezlusterkowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 14 minutes ago, iluck85 said: To jest fajne pod konkretny cel. Do łażenia po ulicy- fotki street, wakacje, wypady za miasto- bezlusterkowiec. ja już się przesiadłem na bezlusterkowca, plusem nawet jest to ze nadal mam AF z 2x adapterem i 150-600, czyli na 1200mm F13 Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 838 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Nikon Z? Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 12 minutes ago, iluck85 said: Nikon Z? EOS R, Od 14 lat mam w ręce Canon-a Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 838 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Aaa, to spoko. Ja skończyłem z Canonem po EOS 50D. Potem te modele coś im spadły. Miałem 60D i 70D, ale to już nie to samo w ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 No dobra ja chciałem żonie kupić do amatorskich zdjęć niech się uczy XD ale body za 10 k i obiektywy za 20k to nie ten level jeszcze. Obawiam się że pobawi się chwile i odłoży. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) 1 hour ago, mozi said: No dobra ja chciałem żonie kupić do amatorskich zdjęć niech się uczy XD ale body za 10 k i obiektywy za 20k to nie ten level jeszcze. Obawiam się że pobawi się chwile i odłoży. Polecam coś w stylu Sony A6400 z obiektywem 18-135mm ( ok. 5000zl) bez lusterkowiec co daje nam możliwości takie jak auto-focus na oczy czy zwierzęta, rozmiar dobry i zmieści się do malej torby, (klasyczne DSLR to trochę większy i obiektywy tez wiec nie zawsze chce sie brac z domu) 18-135mm obiektyw bardzo spoko, szeroki kat ale tez lekkie możliwości tele są wiec na wakacje, wycieczki czy spacery to w 90% będzie wystarczyć, a matryca ma 24megapixle wiec zawsze jakiś crop jest możliwy a jak chcesz to podepniesz tez obiektywy za 20k Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Labtec 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi