Skocz do zawartości

Automatic Internet Lock w ZoneAlarm

J.D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem z ZoneAlarm wersja free 8.0.298.000 polega na tym że zawsze po uruchomieniu systemu zamyka połączenie z internetem pojawia się ikona kłódki w pasku zadań. Wcześniej w opcjach miałem ustawione żeby blokował połączenie z netem jak włączy się wygaszacz ekranu avast skanujący system, potem zmieniłem ustawienia tj. w opcji Program control w Automatic Lock dałem Off żeby nie blokował już w ogóle internetu (w Custom zaznaczone mam w When lock engages - allow pass-lock programs to access internet) , a teraz jak zawsze uruchomię system połączenie jest zablokowane, przecież Auto Lock Control jest wyłączone/Off

ktoś mi powiedział by go przeinstalować, a ja na to po co ? i tak niedawno instalowany bo wcześniej używałem wersji trial tej rozbudowanej, a teraz zawsze muszę prawy klik myszy na ikonce z kłódką i odznaczyć Engage internet lock żebym miał połączenie z netem hmm...

ktoś inny rzucił "Zobacz czy masz odblokowany proces svchost.exe. Jak nie to odinstaluj, zainstaluj." - proces był odblokowany nie zostało nic innego jak przeinstalować problem z blokowaniem net zniknął ale teraz pojawił sie jeszcze gorszy, teraz zapora w ogóle nie blokuje ataków, połączeń, w logu nie ma podanych żadnych wydarzeń, alerts event shown mam ustawione na "on" żeby pokazywał alerty. Zapora nie przechodzi testu portów na stronie

http://www.pcflank.com/scanner1s.htm

Próbowałem przeinstalować kilka razy, usunąć stare foldery zone labs, czyścić rejestr tune up utilities i NIC, nawet po czystej instalacji zapora nic nie blokuje, kiedyś gdy blokowała to alerty wyskakiwały co kilka minut gdy chciałem sprawdzić czy działa, a teraz nic...

Pomocy ?!

• Odpowiedzi 5
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pomoc ci nie pomoge ale tylko dygresja taka mala mi sie nasunela.

Ciesze sie ze nie uzywam zadnych firewalli.Nigdy sie nie czulem jak ktos na kogo tylko czekaja w sieci by sie zasadzic.Do tego uwazam ze zdrowy rozsadek zazwyczaj jest najlepsza ochrona na wszelkie takie problemy.

Z ciekawosci zrobilem test na stronie ktora podales i o dziwo przeszedlem go pozytywnie wiec nie wiem czy ta strona jest cos warta.Dlatego ze nie mam zadnego firewalla oprocz systemowego a antyvira mam Avasta Pro.

Powodzenia tak czy owak.

Opublikowano

No ciekawe to co mówisz... co do mojego problemu nie czekałem jak zawiódł mnie zone alarm i przesiadłem sie na zapore Comodo Internet Security 3.9.76924.507 w wersji po polsku i np pokazuje że od uruchomienia PC w jeden wieczór w kilka godzin blokuje 1700 prób włamań... kompa nie obciąża i lepiej niech chodzi w tle

Zobacz te dwa skanery oceniające podatność komputera na ataki z zewnątrz: Test My Shields oraz Probe My Ports.

http://www.idg.pl/witryna/740/ShieldsUP.html

Opublikowano

naprawdę ? to może napisz coś więcej czym według ciebie jest jeśli chodzi ci o to : "Licznik włamań" (Intrusion attempt(s)) to ściema. Pokazuje liczbę wszystkich "użyć" zasad zapory - łącznie z zezwalającymi. Działa, ale po prostu ma złą nazwę. U mnie w sieci lokalnej cały czas ludzie sieją NetBIOS-em (porty 137 do 139?) i 90% blokad dot. właśnie tego u mnie. Musiałem wyłączyć logowanie blokad tych portów, żeby dało się po ludzku korzystać z loga. Polecam stworzenie zestawu portów (My Port Sets) zawierającego numery "upierdliwych portów". Potem wystarczy jedna regułka w Global Rules, żeby ich blokowanie nie było logowane."

Ale to są najbardziej niebezpieczne porty! Nie dziw się, że traktuje to jako włamanie, jeszcze połączenie przychodzące, no to sorki:)...

W twoim przypadku to może bezpieczne, ale dla tych którzy nie mają komputerów połączonych sieciowo, zezwolenie na takie połączenie to zabójstwo...

I powiedz ile w tym drugim teście miałeś otwartych portów bom sam jestem niezmiernie ciekawy...

ranking firewall'i

http://www.matousec.com/projects/proactive...nge/results.php

Opublikowano

Nie wiem jak wyglada u Ciebie sytuacja i nie to ze nie wierze.Raczej tylko mi sie to dziwne wydaje, ale skoro mowisz ze masz takie jakie masz srodowsko sieciowe to kto wie.

Tutaj masz to co u mnie wykazaly testy:

GRC Port Authority Report created on UTC: 2009-05-18 at 12:14:03

Results from scan of ports: 0, 21-23, 25, 79, 80, 110, 113, 
                            119, 135, 139, 143, 389, 443, 445, 
                            1002, 1024-1030, 1720, 5000

0 Ports Open
    0 Ports Closed
   26 Ports Stealth
---------------------
   26 Ports Tested

ALL PORTS tested were found to be: STEALTH.

TruStealth: PASSED - ALL tested ports were STEALTH,
                   - NO unsolicited packets were received,
                   - NO Ping reply (ICMP Echo) was received.

przechwytywanie.th.png

przechwytywaniey.th.png