Skocz do zawartości

Sosy


Figlarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przejrzałem dogłębnie Klub Smakosza i nie zauważyłem takiego tematu, a szkoda, bo w końcu sosy to ważny dodatek do potraw. Mam tutaj na myśli przeróżne musztardy, ketchupy, majonezy, sosy czosnkowe, meksykańskie, cygańskie itd. Jakich sosów najczęściej używacie? Jaka firma robi wg. was najlepsze? A może wcale ich nie używacie?

 

Zapraszam do burzliwej dyskusji ;)

Opublikowano

Tematy o keczupach i majonezach zdaje sie sa.

 

Lepiej podyskutowac o prawdziwych dobrych sosach.

 

Pomidorowy... do krewetek na przyklad. Obierz kilka pomidorow, posiekaj je, wrzuc na patelnie, posol, popieprz, niech sie zrobi z nich papka, dodaj troche smietanki i masz rewela sos. Bazylia wskazana. Dowolne modyfikacje dopuszczalne.

Opublikowano

Sos Cezar. Król wszystkich sosów, idealny do wszystkiego.

Robi się go na wiele sposobów. Co kucharz, to inny przepis. Najważniejsze, by na liście składników znalazły się anchois i parmezan.

Składniki (oczywiście przykładowe, bo nie ma jednej receptury):

Majonez, śmietana, parmezan, anchois, limonka (sok z cytryny), czosnek, musztarda (tu również nie ma reguły), sol, pieprz.

Opublikowano (edytowane)

Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie).

Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha.

Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów.

Edytowane przez Khadgar
Opublikowano
Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie).

Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha.

Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów.

 

ja bym doldala bechamel (lasaigne bez niego nie istnieje) i holenderski do kompletu, a to instrukcja dla niewtajemniczonych...:

 

Opublikowano

Ja za to ostatnio zachwycam się sosem czosnkowym z... Biedronki :D Zaje.biście pasuje do kanapek z szynką. Zaprzestałem nawet używania ketchupu. A kosztuje jedyne 2zł. Polecam :)

Gość MasterShake
Opublikowano

sos barbecue z lidla miecie wszystko, szkoda ze juz nie ma ;f

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

2lcmf6x.jpg

 

Taki wynalazek ostatnio kupiłem. Nawet dobry, daje radę, ale myślę, że z sosów do hamburgerów znajdzie się coś lepszego na rynku. Można spróbować jak się komuś przejadł ketchup/musztarda/majonez.

  • 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Może ktoś wie, gdzie dostanę sos Wasabi? Szukałem po różnych supermarketach i mniejszych marketach, byłem nawet w sklepie z orientalnym żarciem i nici.

 

edit: o allegro wiem :)

Edytowane przez Figlarz
Gość Orzeszek87
Opublikowano

w bogatej warszawie to w każdym "markiecie" jest spróbuj w Almach i innych piotrach janach pawłach. zółte opakowanie wygląda jak plastelina. na przyprawach i sosach.

Gość MasterShake
Opublikowano

wasabi w tubie w kazdym tesco, carefour itepe przeciez jest

Opublikowano

polecam zrobic wlasny sos czosnkowy z uwagi na jego typowa wysoka kalorycznosc

 

uzywamy:

czosnek

jogurt naturalny

pieprz

sol

opcjonalnie swiezy skrojony w talarki ogorek

 

sos ma konsystencje jogurtu, wiec moze byc nieco rzadszy niz ten heinza czy hellmannsa, ale za to jego kalorycznosc jest 99% mniejsza.

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sos czosnkowy ładnie miecie konkurencję - raz, że banalnie łatwy do wykonania, a dwa, że do wszelakiego rodzaju mięsa nadaje się jak mało co, (nie wyobrażam sobie wyprawiać grilla bez tego przysmaku). Szkoda tylko, że tak ciężko później pozbyć się mdłego zapachu wydobywającego się z ust.

Opublikowano

Ja też ostatnio tylko sos czosnkowy wpier.dalam. Jaką masz recepturę? Ja mieszam 3/4 słoika majonezu ze zgniecionymi 4 ząbkami czosnku + kilka kropel maggi.

Opublikowano

Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce.

Opublikowano

Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce.

This. Najlepszy przepis, można doprawić ew. jakimiś przyprawami/zielskiem dla smaku.

Opublikowano

Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce.

 

 

Dokładnie tak samo robi się u mnie. Także polecam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...