Skocz do zawartości

Sosy


Figlarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie nie rozumiem fenomenu tego sosu z 1000 wysp, nie mówiąc już o chwytliwej nazwie ;) Nie przemawia on do mnie całkowicie. Za to moja dziewczyna go uwielbia.

Opublikowano (edytowane)

wersja LIGHT sosu czosnkowego - zamiast smietany albo majonezu uzyj jogurtu naturalnego- idealny substytut majo czy smietany, nie psuje smaku a kalorycznosc 1000% mniejsza.

Edytowane przez Najtmer
Opublikowano

Raz jak nie miałem pod ręką śmietany użyłem serka homogenizowanego - różnica w smaku ledwie zauważalna, jedynie konsystencja wyszła inna.

 

Przy okazji, po skończeniu jedzenia polecam wypić szklankę mleka, wprawdzie nie zneutralizuje to do końca zapachu czosnku, ale zawsze trochę go zredukuje.

Opublikowano

ktoś oprócz mnie lubi nieco ostrzejsze sosy? zamówiłem z pół roku temu sobie czteropak Ass Kickin' Hot Sauces (cztery bardzo fajne smaki, mało ostre, coś jak zwykłe tabasco, ale smak jest po prostu obłędny, są pyszne) i większą buteleczkę Da Bomb Ghost Pepper - i to jest naprawdę świetna sprawa. bo oprócz tego że jest naprawdę dość mocny, to nie ma octu i jest chyba jeszcze smaczniejszy - czuć lekki posmak jakichś owoców - najlepszy ostry sos jaki do tej pory jadłem.

 

 

 

 

co do czosnkowego to zawszę robie tak jak Josh The Boy, z tą różnicą że nie solę i daję jogurt naturalny. klasyk chyba, nie znam osoby, która robiłaby ten sos jakoś całkiem inaczej.

 

 

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kiszony? Prawdziwe tzatziki robione są ze świeżego, gruntowego ogórka (szklarniany też jest ok ale po odciśnięciu wody tracimy połowę objętości) a zamiast jogurtu, który nie jest zbyt gęsty (po puszczeniu soków przez ogórki robi się z tego breja), lepiej dać serek homogenizowany (albo jogurt bałkański z Maluty).

 

Sam sos jest wręcz storzony do kiełbasy z grilla. Szkoda tylko, że jest ciężkostrawny i po takiej ilości czosnku można mieć niezłą rewolucję w żołądku.

  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Imo najlepsze sosy to są z Fanexu (leją je do hotdogów na orlenie np) W biedrze albo lidlu jest spoko sos tzatziki z kawałkami ogóra. Najlepszy keczup dla mnie to pikankty Heinz, musztardę uwielbiam tak że w sumie z każdej firmy mi smakuję. Mam zerowe doświadczenie jeśli chodzi o jakieś taotao czy inne wymysły. Nigdy takich nie próbowałem.

 

Jeśli o czosnkowy sosik chodzi to bardzo mi smakuję ten ze Sphinxa, niestety chyba nie da się go zrobić w domu, nigdy taki sam nie wyjdzie :/

  • 2 miesiące temu...
  • 9 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja wiem Łukasz, że wy tam na śląsku jecie węgiel i popijacie wodą z kałuży, ale nie wiesz co to sos tikka masala?

Edytowane przez _Be_
Opublikowano

kurwa, ale wy jestescie niedojebani. to tak jakby ktos wkleil zdjecie ketchupu i by napisal, ze dobry. jadlem dziesiatki ketchupow i bywaly dobre oraz chujowe. moglbys sie choc wysilic na tyle, by napisac gdzie kupiles, za ile, jak to smakuje, cokolwiek.

 

 

tak, wiem, ze to mozna znalezc w googlach.

  • Plusik 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...