Yano 3 697 Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 (edytowane) po przeczytaniu posta o krwi w stolcu stwierdzam, że chyba faktycznie nie ma boga nie dziwi mnie to, też moim pierwszym pytaniem było "to po co to jeść?" a mimo to od 3 dni zjadam tą puszke papryczek chipotle zresztą z innej beczki - każdy kto lubi mega ostre jedzenie miał w swoim życiu przypadki "srania ogniem" a mimo to nadal je ostre jedzenie, bo ono jest poprostu świetne, i ból który sprawia ostre żarcie wydziela też endorfiny które dają szczęście Spróbowałbym tych papryczek, ale Yano określ jak bardzo s.ra sie krwią (leci z odbytu krew) w skali 1 od 10 wujaszków czyli dwarazyjotów? powiedział bym że 3/10 niewielkie ilości krwi wykrywane w stolcu, napewno nie jest tak że masz krwawą sraczke że z odbytu jak woda leci ci krew. przynajmniej ja nie miałem tak nigdy, ale też zwykle zjadam ok 1/3 takiego słoiczka do jednej potrawy i jeszcze dodam że same papryczki wcale nie są takie osrte, jadałem potrawy ze 100 razy ostrzejsze, a mimo to te papryczki powodują krew z dupy (gdy inne mega ostre sosry powodują jedynie ogień/0 Edytowane 13 lutego 2014 przez Yano 1 1 Cytuj
Gość ragus Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 Dwarazyjotów (obrazków z twarzą użytkownika 2razyjot) tak gwoli ścisłości Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 W skali jeden do dziesięciu czyli od jednego wzwyż Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 20 lutego 2014 Opublikowano 20 lutego 2014 A może to nie krew w kupie, tylko niestrawione, czerwone papryczki? Cytuj
Krzysztof Tomczak 945 Opublikowano 13 marca 2014 Opublikowano 13 marca 2014 Bardzo dobry jest też Pegaz. Ale i tak z Pegaza to mistrzem jest musztarda sarepska. Propsuje właśnie kupiłem musztarde pegaz w wersji piekielnej naprawdę dobre (pipi) 1 Cytuj
Harbuz 954 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 W smaku dużo różni się od sarepskiej czy tylko tym, że piecze w papę? Cytuj
KOŁD 1 101 Opublikowano 25 marca 2014 Opublikowano 25 marca 2014 Jano to jakie są najostrzejsze dostępne w polsce? Słyszalem ze Long Jalapenos mają moc A ostatnio zastanawiam się nad tym sosem warto? Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 25 marca 2014 Opublikowano 25 marca 2014 Daje rade, ale uzywam glownie do tworzenia sosu BBQ. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 25 marca 2014 Opublikowano 25 marca 2014 (edytowane) Jano to jakie są najostrzejsze dostępne w polsce nie wiem, tzn wiem, ja najostrzejszy sos jaki jadłem miał 800.000 w skali scollivle'a dla przypomnienia wszelakie sosy oparte na jalepenios mają ok 8.000 ale można kupić w polsce sosy co mają ponad 2.000.000 (dwa miliony) polecam sklep internetowy - ostra kuchnia http://www.ostrakuchnia.pl/ ale odrazu mowie - to co jest w marketach do kupienia zwykle wacha się w okolicy 2000-8000 w skali scollvila jak ktoś chce kupić sos mający kilkaset tysięcy w skali scolvilla to zapraszam do sklepu do którego dałem linka powyżej a dokładnie to ta zakładka sklepu http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.browse/category_id,20/option,com_virtuemart/Itemid,1/ sosy "nieprzydatne do spożycia" - ich spożywanie to ryzyko na "własne ryzyko" - rzeczy które mogą zabić asmatyka od samego wąchania, ja to uwielbiam, ale nowicjusze powinni uważać EDITTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT jeszcze tak pobocznie powiem że zielone jalapenio są znacznie mniej ostre niż czerwone, więc zielony sos z obrazka powyżej raczej nie urywa dupy Edytowane 25 marca 2014 przez Yano Cytuj
Kosmos 2 741 Opublikowano 31 marca 2014 Opublikowano 31 marca 2014 Jaki sos można kupić w sklepie albo zrobić samemu aby był podbony w smaku do słodko-kwaśnego z maca? Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Autor Opublikowano 10 sierpnia 2014 Lubie wszelkiego typu sosy, wiec jak widze jakas ciekawa nowość, to zazwyczaj muszę spróbowac. Zakochałem się w miodowej musztardzie w Subwayu, a jak niedawno zobaczyłem w Bezdomce sos Madero o takim właśnie smaku, to postanowiłem kupić. Stwierdzam, że jest zaje.biście pyszny i daje radę w połączeniu z wędliną/kiełbasą na kanapce. Polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią musztardę. Cytuj
Rambo7 145 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Jaki sos można kupić w sklepie albo zrobić samemu aby był podbony w smaku do słodko-kwaśnego z maca? w lidlu za 2,50 do grilla. jest identyczny. polecam tez barbecue. Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 nie wiem czy był taki przepis tutaj, więc ja zaproponuję coś, co po raz pierwszy spotkałem u znajomych na grillu i od tej pory zawsze u siebie ten sos robię. Podaję ilość dla dwóch osób, potem trzeba mnożyć składniki do smaku, prosty jak konstrukcja cepa: - jogurt naturalny w dużym kubku (ja ostatnio używam również greckiego i super konsystencja) - majonez kielecki - łyżka - pół ząbka czosnku - spora garść soli - pieprz i tyle. Ideą sosu jest to, aby tak dobrać smak i konsystencję, żeby sos był w miarę gęsty (proporocje jogurtu i majonezu - nie można tu z majonezem przesadzić, więc polecam również spróbować z różnymi jogurtami) i pikantny. Po raz pierwszy spróbowałem go z brokułami - zwykłe, ugotowane i posolone brokuły smakują z tym sosem genialnie. Potem zacząłem go dodawać do sałatek. Z mięsami się sprawdza, ale tylko z czymś lekkim jak np drób czy skrzydełka z grilla, do cięższych mięs trzeba coś ostrzejszego. Bardzo polecam, wiele osób dzięki niemu pokochało i czosnek i warzywa Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Tak zwany sos czosnkowy. 5 Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 a próbowałeś zamiast jogurtu dać śmietane 18%? (taką w miare gęstą a nie wodnistą "śmietanke") bo ja takie coś robiłem i było fajne, reszta składnikow jak u ciebie, tylko że więcej czosnku i odrobina oliwy Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Polecam też dodać trochę świeżej mięty, jeśli ktoś lubi. Zioła też dają fajny aromat i posmak. Cytuj
froncz piotrewski 1 732 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 dobry do pizzy. do grilla lepszy tzatzik - wywal majonez i dodaj swiezy ogorek. Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 dobry do pizzy. do grilla lepszy tzatzik - wywal majonez i dodaj swiezy ogorek. to też znam, majonez zawsze zostawiam, bo kielecki nadaje pikanterii i do tego zagęszcza konsystencję. Yano ze śmietaną nie próbowałem, taka wersje tłuszczowo by mnie już chyba zabiła (śmietana 18% plus łycha majonezu) Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Jak sos jest tłusty to jest słaby. Szczególnie jak używa się go np. grilla, gdzie wjeżdża dużo żarcia, do tego jeszcze browary, gazowane napoje, a potem wstać z krzesła nie można. Sos musi być lekki, tak uważam. Łyżka majonezu jest spoko, ale śmietany nie propsuję. Wybacz, Yano Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Ja bardzo lubie smietane jak robie carbonare to podjadam smietane łyżką na surowo jogurtu za to nie lubie. Dlatego sos robie ze smietany Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Przeca do carbonary leci 18% smietana, ktora za smaczna nie jest "na surowo". Chyba, ze z innej robisz. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 (edytowane) kiedyś robiłem głównie z takiej i właśnie to ją lubie na surowo ale ostatnio używam czegoś takiego, śmietanki a nie śmietany, mimo większej ilości % jest wodnista jest bardzo rzadka, wręcz wodnista jak mleko, ale po chwili na patelni ładnie oblepia makaron i wychodzi bardzo dobrze, sos nie jest wodnisty Edytowane 21 sierpnia 2014 przez Yano Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 21 sierpnia 2014 Opublikowano 21 sierpnia 2014 protip: można kupić zarówno śmietankę 12 jak i 18 w kartoniku. jest słodka jak 30 i tak jak ona zachowuje się w sosie, ale lżejsza nawet niż jej gęste wersje. do sosu czosnkowego za to tylko jogurt grecki (no i mała łyżeczka musztardy). Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 22 sierpnia 2014 Opublikowano 22 sierpnia 2014 Mi sie popyerdolilo w poprzednim poscie. Mialem na mysli 30% a nie 18% dlatego dziwilem sie, ze Yano dodaje ta druga do carbonary. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.