Shen 9 610 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Ja szukam czegos ostrego, ale tez bez mocnego, charakterystycznego smaku. Tak zeby dawało ostrosc, ale nie zmienialo zbytnio smaku potrawy. Sriracha mi idealnie lezy, tylko nie jest zbyt mocna. Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 To w tych ostrych sosach wyczuwacie jeszcze jakieś smaki?: Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Te co kupiłem są ostre, ale bez przesady. Chociaz ja taka srirache jem jak ketchup, a jak kolezanke poczestowalem to sie przekrecila prawie. Cytuj Odnośnik do komentarza
BieŃ 923 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Te co kupiłem są ostre, ale bez przesady. Chociaz ja taka srirache jem jak ketchup, a jak kolezanke poczestowalem to sie przekrecila prawie. Pie.rdol sosy..lec w cos z dodatkiem ekstraktu jak gonisz za ostroscia.Kazdy sos w jakims stopniu zmieni ci smak potrawy. Zabawa z ostrymi przyprawami to szeroki temat...musisz probowac wieelu az znajdziesz cos odpowiedniego dla siebie. Ja testuje teraz : Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zastanawiam sie czy takie cos nie bedzie lepsze dla mnie http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,397/category_id,11/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/ Juz kiedys mialem suszone i poszatkowane papryczki, nie zmienialy zbytnio smaku potraw i dawaly kopa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 też mam wrażenie że suche sproszkowane papryczki mniej zmieniają smak potraw, z drugiej strony używam ich dosyć rzadko więc nie mam dobrego porównania Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 hm byłem w tesco na małych zakupach i znalazłem nowy majonez - hellmans supreme, o dziwo nie ma w necie żadnej fotki ani info na oficjalnej stronie ma dosyć nietypowe jak na hellmans opakowanie bo naklejka jest ciemno granatowa, no i napis supereme kupiłem żeby wypróbować i wydaje mi się że smakuje bardzo podobnie do hellmans babuni, wręcz tak samo.. chociaż pewnie jakieś różnice są ale raczej niewielkie, przynajmniej po wstępnych testach na kanapce domowym pasztetem, ogórkiem kiszonym i majonezem nie potrafiłem wychwycić konkretnych różnic jak ktoś lubi babuni to ten raczej też polubi chciałem wrzucic foto ale serio w necie nigdzie nie znalazłem, aż dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Pasztet z majonezem? Holy madafaka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) jeszcze 2 słowa o tym nowym hellmansie supreme - serio jest bardzo dobry. miałem akurat babuni w domu i otworzyłem go jak sie kończył supreme żeby porównac oba smaki obok siebie - okazuje sie że babuni jest znacznie gorszy (czego wcześniej nawet nie czułem), babuni ma jakby chemiczny posmak (chociaż to pewnie nie chemia tylko może oliwa z oliwek - taki gorzkawy smak), supreme nie ma tego dziwnego posmaku. teraz już napewno wiem że kielecki/kętrzyński do nr1 a supreme nr2, i potem w sumie nic. bo babuni przestane kupować od teraz Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Yano Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zamówiłem sobie sos w stylu yano, bedzie dupa piekła Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Jak bardzo to ostre? Tabasco piję zamiast herbaty i szukam czegoś fajnego Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Tabasco zaleznie od rodzaju ma niby od 2500 do 8000 puntkow w skali scoville'a, ten sos jest zrobiony z papryki która ma 1 569 300 https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville%E2%80%99a sosu dawno zadnego nie mialem, wole papryki suszone, nie zmieniaja tak smaku potraw Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez Shen Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Jak bardzo to ostre? Tabasco piję zamiast herbaty i szukam czegoś fajnego http://ostrakuchnia.pl Na pewno coś znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) do kasacji Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez Shen Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) na ostrej kuchni dają ostrość 10++/10 to oznacza że jest dosyć ostry chociaż z tego co pamiętam kupiłem kiedyś sos który miał 10++++/10, i akurat on miał też podaną ostrość w znacznie bardziej miarodajnej skali scolevilsa, i było to ok 800.000 więc zakłądam że ten sos powyżej ma ok 400.000-600.000 w skali scolevila co jest napewno morderczym wynikiem dla każdego "laika" popularne jalapenio i tabasco ma ok 3000-8000 w skali scolevila więc 8k a 800k to jest znacząca różnica w ogole gekon polecam sklep ostra kichnia http://www.ostrakuchnia.pl/component/option,com_frontpage/Itemid,1/ mają wszelakie ostre rzeczy, zarówno te typowe co można kupić w sklepach jak i mocarne powyżej miliona w skali scolevilla sam tam kupowałem kilka razy sosy, jednak już dawno temu, jednak w końcu musze kupić znowu coś fajnego widze że mnie uprzedzili w odpowiedzi;p ten sos jest zrobiony z papryki która ma 1 569 300 tylko że trzeba pamiętać że ten sos ma też inne skłądniki, i nie wiadomo ile procent jest tej mega ostrej carocilna riper a ile pozostałych rzeczy. tak jak napisałem wyżej wnioskuje po "10++" że ma ok 500.000 w skali scolevilla co oczywiście jest morderczą ilością, ale są sosy co mają 2mln xd Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez Yano Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Na sosach się zawiodłem, do burgerów spoko, ale ogólnie papryki suszone moim zdaniem maja wieksza moc. Taka sobie zamówiłem, twierdza ze najmocniejsza z tego co maja http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,246/category_id,11/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 no jak mają 1 milion to napewno są mocne ale to prawda - sosy są często dosyć zawodne bo oprócz ostrości mają też swój specyficzny smak i często ten smak nie jest zbyt dobry i potrafi zepsuć smak potrawy Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 mi na przykład właśnie przesadzona ostrość potrafi zepsuć danie. nie jestem fanem mega palących sosów, tabasko mi styka. Raz wziąłem sobie dosłownie kropelkę sosu co ma w tej skali jakos 600tys - paliło jak skur we syn Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Uodparniasz się z czasem, te pikantne laysy były dla mnie ostre kiedys Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 No laysy strong mnie nie palą jakoś mogę sobie je jeść spokojnie a niektórzy narzekają na ostrość Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 to sporo zależy od tolerancji i upodobań mnie te sosy co mają kilkaset tysięcy też mocno palą, gdy jem danie upiększone takim sosem to zastanawiam się nad sensem istnienia i "po co ja tyle tego sosu dodałem???" ale i tak jest fajnie, a za jakiś czas znwou mam wielką ochotę na coś przesadnie ostrego są osoby które nie tolerują nawet jalapeno no i to ich sprawa, jak nie lubią ostrego to spoko, ja sie z nich nie śmieje ani nie wyzywam od cieniasów. wiadomo że są różne gusta. ból jaki sprawia ostre jedzenie nie każdego może kręcić, podobno to że niektórzy lubią ten ból wynika z tego że organizm wydziela endorfiny żeby go załagodzić, może u niektórych to nie działa. u mnie najwyraźniej działa bo często mam ochotę na coś mega ostrego, i wiem że np wrzucenie do gara jednej papryczki albo kilku kropel sosu wystarczy, ale odzywa sie we mnie jakiś demon i wrzucam kilka papryczek albo kilka łyżek sosu - oczywiście pali jak cholera, ale po jakimś czasie wracam po więcej Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość osiol Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Sambal Oelek z Lidla (Vitasia) - nie kupujcie tego ścierwa. Nie jest ostry, tylko (pipi) słony. Tak się podnieciłem sambalem za trzy złote, że zapomniałem zerknąć na skład. Ponad 12 g soli na 100 g produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 ta, tez sie nabralem na to Cytuj Odnośnik do komentarza
Widget 306 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Tao tao słodko pikantny jest dla mnie za(pipi)isty. Nie jest pikantny, ale ma ciekawy smak. Super na pizze. Z ostrzejszych to do potraw używałem sosu tabasco, ale wersję z papryczką habanero, dosyć ostre no i na pewno nie zmieni smaku potrawy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Pikantny Heinz > Włocławek >>> (pipi) >>> wszystkie keczuki Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.