Skocz do zawartości

Sosy


Figlarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja szukam czegos ostrego, ale tez bez mocnego, charakterystycznego smaku. Tak zeby dawało ostrosc, ale nie zmienialo zbytnio smaku potrawy. Sriracha mi idealnie lezy, tylko nie jest zbyt mocna.

Opublikowano

Te co kupiłem są ostre, ale bez przesady.

Chociaz ja taka srirache jem jak ketchup, a jak kolezanke poczestowalem to sie przekrecila prawie.

Pie.rdol sosy..lec w cos z dodatkiem ekstraktu jak gonisz za ostroscia.Kazdy sos w jakims stopniu zmieni ci smak potrawy.

Zabawa z ostrymi przyprawami to szeroki temat...musisz probowac wieelu az znajdziesz cos odpowiedniego dla siebie.

Ja testuje teraz :

f38a5ec69fa05f9ee95a7536c7d01ad4.jpg

Opublikowano

też mam wrażenie że suche sproszkowane papryczki mniej zmieniają smak potraw, z drugiej strony używam ich dosyć rzadko więc nie mam dobrego porównania

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

hm byłem w tesco na małych zakupach i znalazłem nowy majonez - hellmans supreme, o dziwo nie ma w necie żadnej fotki ani info na oficjalnej stronie

 

ma dosyć nietypowe jak na hellmans opakowanie bo naklejka jest ciemno granatowa, no i napis supereme

 

kupiłem żeby wypróbować i wydaje mi się że smakuje bardzo podobnie do hellmans babuni, wręcz tak samo.. chociaż pewnie jakieś różnice są ale raczej niewielkie, przynajmniej po wstępnych testach na kanapce domowym pasztetem, ogórkiem kiszonym i majonezem nie potrafiłem wychwycić konkretnych różnic

 

jak ktoś lubi babuni to ten raczej też polubi

 

chciałem wrzucic foto ale serio w necie nigdzie nie znalazłem, aż dziwne

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

jeszcze 2 słowa o tym nowym hellmansie supreme - serio jest bardzo dobry.

miałem akurat babuni w domu i otworzyłem go jak sie kończył supreme żeby porównac oba smaki obok siebie - okazuje sie że babuni jest znacznie gorszy (czego wcześniej nawet nie czułem), babuni ma jakby chemiczny posmak (chociaż to pewnie nie chemia tylko może oliwa z oliwek - taki gorzkawy smak), supreme nie ma tego dziwnego posmaku.

teraz już napewno wiem że kielecki/kętrzyński do nr1 a supreme nr2, i potem w sumie nic. bo babuni przestane kupować od teraz

Edytowane przez Yano
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

na ostrej kuchni dają ostrość 10++/10

to oznacza że jest dosyć ostry

 

chociaż z tego co pamiętam kupiłem kiedyś sos który miał 10++++/10, i akurat on miał też podaną ostrość w znacznie bardziej miarodajnej skali scolevilsa, i było to ok 800.000

więc zakłądam że ten sos powyżej ma ok 400.000-600.000 w skali scolevila

co jest napewno morderczym wynikiem dla każdego "laika"

popularne jalapenio i tabasco ma ok 3000-8000 w skali scolevila

więc 8k a 800k to jest znacząca różnica

 

w ogole gekon polecam sklep ostra kichnia

http://www.ostrakuchnia.pl/component/option,com_frontpage/Itemid,1/

mają wszelakie ostre rzeczy, zarówno te typowe co można kupić w sklepach jak i mocarne powyżej miliona w skali scolevilla

 

sam tam kupowałem kilka razy sosy, jednak już dawno temu, jednak w końcu musze kupić znowu coś fajnego

 

 

widze że mnie uprzedzili w odpowiedzi;p

 

ten sos jest zrobiony z papryki która ma 1 569 300

 

tylko że trzeba pamiętać że ten sos ma też inne skłądniki, i nie wiadomo ile procent jest tej mega ostrej carocilna riper a ile pozostałych rzeczy. tak jak napisałem wyżej wnioskuje po "10++" że ma ok 500.000 w skali scolevilla

co oczywiście jest morderczą ilością, ale są sosy co mają 2mln xd

Edytowane przez Yano
Opublikowano

no jak mają 1 milion to napewno są mocne

 

ale to prawda - sosy są często dosyć zawodne bo oprócz ostrości mają też swój specyficzny smak i często ten smak nie jest zbyt dobry i potrafi zepsuć smak potrawy

Opublikowano

mi na przykład właśnie przesadzona ostrość potrafi zepsuć danie. nie jestem fanem mega palących sosów, tabasko mi styka. Raz wziąłem sobie dosłownie kropelkę sosu co ma w tej skali jakos 600tys - paliło jak skur we syn

Opublikowano

to sporo zależy od tolerancji i upodobań

 

mnie te sosy co mają kilkaset tysięcy też mocno palą, gdy jem danie upiększone takim sosem to zastanawiam się nad sensem istnienia i "po co ja tyle tego sosu dodałem???" ale i tak jest fajnie, a za jakiś czas znwou mam wielką ochotę na coś przesadnie ostrego

 

 

są osoby które nie tolerują nawet jalapeno no i to ich sprawa, jak nie lubią ostrego to spoko, ja sie z nich nie śmieje ani nie wyzywam od cieniasów. wiadomo że są różne gusta.

ból jaki sprawia ostre jedzenie nie każdego może kręcić, podobno to że niektórzy lubią ten ból wynika z tego że organizm wydziela endorfiny żeby go załagodzić, może u niektórych to nie działa.

u mnie najwyraźniej działa bo często mam ochotę na coś mega ostrego, i wiem że np wrzucenie do gara jednej papryczki albo kilku kropel sosu wystarczy, ale odzywa sie we mnie jakiś demon i wrzucam kilka papryczek albo kilka łyżek sosu - oczywiście pali jak cholera, ale po jakimś czasie wracam po więcej

Opublikowano

Sambal Oelek z Lidla (Vitasia) - nie kupujcie tego ścierwa. Nie jest ostry, tylko (pipi) słony. Tak się podnieciłem sambalem za trzy złote, że zapomniałem zerknąć na skład. Ponad 12 g soli na 100 g produktu.

Opublikowano

Tao tao słodko pikantny jest dla mnie za(pipi)isty. Nie jest pikantny, ale ma ciekawy smak. Super na pizze. Z ostrzejszych to do potraw używałem sosu tabasco, ale wersję z papryczką habanero, dosyć ostre no i na pewno nie zmieni smaku potrawy.

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...