Skocz do zawartości

Sosy

Figlarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem sobie sos Tabasco w Biedrze. Mam nadzieję, że nie jest to jakiś wybrakowany produkt dla biedry, bo np. gość tutaj też kupił sos w biedronce:

:)

W sumie to chyba będę używał do kanapek. Czy może macie jakieś pomysły z czym by to smakowało?

Opublikowano

Tak, kilka kropel do potraw, sosów, bo sam za ostry. Z takich na co dzień polecam też do dostania w Biedrze te z Heinza, jalapeño, chipotle i habanero, takie w sam raz są.

Opublikowano

Mam nadzieję, że nie jest to jakiś wybrakowany produkt dla biedry, bo np. gość tutaj też kupił sos w biedronce:

nie wiem czy w biedzie sos jest wybrakowany czy normalny, ale ten normalny na luzie da sie wypić w całości, to ma ok 8k w skali ostrości, w porównaniu z sosami co mają ponad milion to jest kaszka z mleczkiem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tarte sery (cheddar, pepper jack, mozarella, gouda, edam), trochę mleka, przyprawy, na wolnym ogniu aż się rozpuści i tyle. Można dodać trochę skrobii żeby było gęste jak sery są mało tłuste.

Opublikowano

Zrobilem wczoraj  z jakiegoś przepisu i  wyszlo (pipi),owo niestety, kupiłem jakiś cheddar dojrzewajacy i  chyba to zawaliło sprawę, nast. razem albo inny ser, albo pomieszam.

Ale dziękuje za polecenie.

Opublikowano

Ostatnio mnie coś nosi, żeby sobie zamówić jakiś wypalający zwieracz sos. Na allegro jest trochę tych z ameryki czy innej azji, ale też zauważyłem, że są też sosy made in poland Dziki Bill. Ktoś może je próbował?

glowna-sosy2.png

Opublikowano

jakiś wypalający zwieracz sos.

no raczej jakiś dziki dzik nie da odpowiedniego efektu

prawdopodobnie będzie to efekt jak sosy z supermarketu

o ile habanero jest już zauważalnie ostre, a dla mniej obeznanych mocno ostre to pewnie w tym dziku jest go pare %

jeśli chcesz sie pozbyć zwieraczy z hukiem to polecam coś z tej strony

http://www.ostrakuchnia.pl/pl/c/Sosy-zabojcze/65

Opublikowano (edytowane)

ostatnio zamawiałem pare rzeczy z ostrej kuchni i kumpel sie dołączył i kupił coś co jest bardzo pyszne

takie coś

http://www.ostrakuchnia.pl/pl/p/High-River-Foo-Foo-Mama-Carolina-Reaper-Sauce/191

ogolnie nie jest zbyt ostre (jak na mnie to prawie wcale - mowiąc prawie wcale mam na myśli sosy z tego sklepu a nie poziom w stylu pikantnego keczupu), ale jak ktoś ma mniejsze wymagania to coś już poczuje

ale tu nie chodzi o ostrość -sos jest pyszny poprostu, większość tych ostrzejszych sosów ma dosyć dziwny posmak, potrafi to zmienić smak całego dania właśnie na to dziwne "coś"

tutaj przeciwnie - smak jest bardzo przyjemny, wydaje sie być idealny do dań z pomidorami (przykładowo spagetti pomidorowe), narazie nie mialem okazji probować w daniu bo to nie moj sos ;p (więc zjadłem sobie tylko łyżeczkę luzem bez niczego)  ale chyba sobie taki kupie, bo powinien świetnie pasować do spagetti z sosem pomidorowym, a to moje główne danie które lubie na ostro sobie zrobić

minusem jest to że nie jest zbyt ostry, u mnie pewnie zejdzie na 4-5 dań, bo będę musial sporo trzepnąć (ewentualnie dodać też jakiś dopalacz), ale naprawde praktycznie pierwszy sos który zamiast dziwnego posmaku jest pyszny

ogolnie troszke poczytalem w necie i podobno sosy tej firmy ogolnie fajnie wypadają smakowo

http://www.ostrakuchnia.pl/pl/searchquery/river/1/phot/5?url=river

więc jeszcze sie zastanowie czy kupić ten sam co kumpel czy jakiś inny jeszcze wypróbować

[edit: przejrzałem składy tych innych sosów i ten o którym pisałem wcześniej wydaje sie najfajniejszy, przynajmniej dla mnie]

z innej beczki - sobie kupiłem sproszkowane trynidad moruga skorpion choclate - bardzo fajne, ladnie pachnie, też ma dobry smak (tutaj akurat o to łatwiej bo nie ma tu żadnych dziwnych składnikow jak w sosach tylko papryczka), no i to akurat już ma porządną ostrość

Edytowane przez Yano
  • 4 tygodnie później...