Figlarz 1 272 Opublikowano 20 czerwca 2009 Opublikowano 20 czerwca 2009 Przejrzałem dogłębnie Klub Smakosza i nie zauważyłem takiego tematu, a szkoda, bo w końcu sosy to ważny dodatek do potraw. Mam tutaj na myśli przeróżne musztardy, ketchupy, majonezy, sosy czosnkowe, meksykańskie, cygańskie itd. Jakich sosów najczęściej używacie? Jaka firma robi wg. was najlepsze? A może wcale ich nie używacie? Zapraszam do burzliwej dyskusji Cytuj
kold 8 Opublikowano 20 czerwca 2009 Opublikowano 20 czerwca 2009 Tematy o keczupach i majonezach zdaje sie sa. Lepiej podyskutowac o prawdziwych dobrych sosach. Pomidorowy... do krewetek na przyklad. Obierz kilka pomidorow, posiekaj je, wrzuc na patelnie, posol, popieprz, niech sie zrobi z nich papka, dodaj troche smietanki i masz rewela sos. Bazylia wskazana. Dowolne modyfikacje dopuszczalne. Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 20 czerwca 2009 Opublikowano 20 czerwca 2009 Sos Cezar. Król wszystkich sosów, idealny do wszystkiego. Robi się go na wiele sposobów. Co kucharz, to inny przepis. Najważniejsze, by na liście składników znalazły się anchois i parmezan. Składniki (oczywiście przykładowe, bo nie ma jednej receptury): Majonez, śmietana, parmezan, anchois, limonka (sok z cytryny), czosnek, musztarda (tu również nie ma reguły), sol, pieprz. Cytuj
mortis 2 Opublikowano 20 czerwca 2009 Opublikowano 20 czerwca 2009 sos czosnkowy Heinz i nic wiecej nie potrzebuje ;] Cytuj
froncz piotrewski 1 732 Opublikowano 20 czerwca 2009 Opublikowano 20 czerwca 2009 (edytowane) Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie). Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha. Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów. Edytowane 20 czerwca 2009 przez Khadgar Cytuj
Ewcikson 1 Opublikowano 20 czerwca 2009 Opublikowano 20 czerwca 2009 Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie). Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha. Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów. ja bym doldala bechamel (lasaigne bez niego nie istnieje) i holenderski do kompletu, a to instrukcja dla niewtajemniczonych...: Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 21 czerwca 2009 Autor Opublikowano 21 czerwca 2009 Ja za to ostatnio zachwycam się sosem czosnkowym z... Biedronki Zaje.biście pasuje do kanapek z szynką. Zaprzestałem nawet używania ketchupu. A kosztuje jedyne 2zł. Polecam Cytuj
Gość MasterShake Opublikowano 21 czerwca 2009 Opublikowano 21 czerwca 2009 sos barbecue z lidla miecie wszystko, szkoda ze juz nie ma ;f Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 1 maja 2010 Autor Opublikowano 1 maja 2010 Taki wynalazek ostatnio kupiłem. Nawet dobry, daje radę, ale myślę, że z sosów do hamburgerów znajdzie się coś lepszego na rynku. Można spróbować jak się komuś przejadł ketchup/musztarda/majonez. Cytuj
Kania 66 Opublikowano 2 maja 2010 Opublikowano 2 maja 2010 sos czosnkowy, własnej roboty tysiąca wysp- do sałatki z maca Cytuj
froncz piotrewski 1 732 Opublikowano 3 sierpnia 2010 Opublikowano 3 sierpnia 2010 Forumie pomóż - gdzie kupić sos serowy? Cytuj
Spyker 59 Opublikowano 3 sierpnia 2010 Opublikowano 3 sierpnia 2010 (edytowane) Nie wiem czy znajdziesz, lepiej zrób samemu. To proste : Sos serowy. Edytowane 3 sierpnia 2010 przez Spyker Cytuj
Gość LoganOldschool Opublikowano 3 sierpnia 2010 Opublikowano 3 sierpnia 2010 Spyker masz plusa Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 3 sierpnia 2010 Opublikowano 3 sierpnia 2010 toc to wchui niezdrowe (chociaz wegierki ze sloika lubie, czasem tez od spaghetti wezme) Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 29 grudnia 2010 Autor Opublikowano 29 grudnia 2010 (edytowane) Może ktoś wie, gdzie dostanę sos Wasabi? Szukałem po różnych supermarketach i mniejszych marketach, byłem nawet w sklepie z orientalnym żarciem i nici. edit: o allegro wiem Edytowane 29 grudnia 2010 przez Figlarz Cytuj
Gość Orzeszek87 Opublikowano 29 grudnia 2010 Opublikowano 29 grudnia 2010 w bogatej warszawie to w każdym "markiecie" jest spróbuj w Almach i innych piotrach janach pawłach. zółte opakowanie wygląda jak plastelina. na przyprawach i sosach. Cytuj
Gość MasterShake Opublikowano 29 grudnia 2010 Opublikowano 29 grudnia 2010 wasabi w tubie w kazdym tesco, carefour itepe przeciez jest Cytuj
Najtmer 1 082 Opublikowano 30 grudnia 2010 Opublikowano 30 grudnia 2010 polecam zrobic wlasny sos czosnkowy z uwagi na jego typowa wysoka kalorycznosc uzywamy: czosnek jogurt naturalny pieprz sol opcjonalnie swiezy skrojony w talarki ogorek sos ma konsystencje jogurtu, wiec moze byc nieco rzadszy niz ten heinza czy hellmannsa, ale za to jego kalorycznosc jest 99% mniejsza. Cytuj
Frycekz 0 Opublikowano 24 marca 2011 Opublikowano 24 marca 2011 Sosy Łowicz wymiatają, szczególnie meksykański. Jeszcze smakuje mi węgierski z firmy "Dawtona" Cytuj
Josh the Boy 24 Opublikowano 19 maja 2011 Opublikowano 19 maja 2011 Sos czosnkowy ładnie miecie konkurencję - raz, że banalnie łatwy do wykonania, a dwa, że do wszelakiego rodzaju mięsa nadaje się jak mało co, (nie wyobrażam sobie wyprawiać grilla bez tego przysmaku). Szkoda tylko, że tak ciężko później pozbyć się mdłego zapachu wydobywającego się z ust. Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 20 maja 2011 Autor Opublikowano 20 maja 2011 Ja też ostatnio tylko sos czosnkowy wpier.dalam. Jaką masz recepturę? Ja mieszam 3/4 słoika majonezu ze zgniecionymi 4 ząbkami czosnku + kilka kropel maggi. Cytuj
Josh the Boy 24 Opublikowano 20 maja 2011 Opublikowano 20 maja 2011 Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce. Cytuj
froncz piotrewski 1 732 Opublikowano 20 maja 2011 Opublikowano 20 maja 2011 Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce. This. Najlepszy przepis, można doprawić ew. jakimiś przyprawami/zielskiem dla smaku. Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 20 maja 2011 Autor Opublikowano 20 maja 2011 Ogarne ten przepis ze smietana i ocenię Cytuj
Lipa 521 Opublikowano 20 maja 2011 Opublikowano 20 maja 2011 Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce. Dokładnie tak samo robi się u mnie. Także polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.