Skocz do zawartości

Featured Replies

  • Odpowiedzi 485
  • Wyświetleń 83,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Tak zwany sos czosnkowy.

  • Roleski trochę się rozdrabnia z ilością sosów ostatnio, bo wybór jest przytłaczający, ale smakowo im to bardzo dobrze wychodzi.    Nadsos. 10/10, zostawia w tyle większość tego co jest

  • Za rzadko zaglądam na ten dział na forum :v Włączę się więc do dyskusji z przed kilku miesięcy i posta, w którym Yano zastanawia się gdzie kupić srirachę - w Warszawie jest co najmniej kilka bardzo d

Opublikowano

Próbowałem inne smaki tej firmy i wydawały mi prawie identyczne w smaku z tego co pamiętam. Możecie potwierdzić?

Opublikowano

Chocby ten sloik 5 dych kosztowal to bym kupowal. Nie wyobrazam sobie zycia bez tego.

 

wh-sos-chilli-sambal-oelek-195-g.jpg

 

Dobra Wujku. Ponieważ w zyciu kieruję się poradami e-kolegów z forumka, to kupiłem ten sos. I co teraz z nim zrobić? Na zimno? Z kurczakiem?  z kurczakiem i warzywami? Trochę mały ten słoik. Na dwa małe filety starczy.

Opublikowano

Pierś w kostkę i na patelnie. Dorzucasz ugotowany ryż, opcjonalnie jakieś warzywa i na końcu zalewasz sosem i kilka minut czekasz, żeby się ze sobą przegryzło.

 

Druga opcja, kurczak w kostkę i na patelnię, ryż gotujesz, sos osobno gotujesz. Potem mieszasz dopiero na talerzu.

Opublikowano

OK. Tak zrobię. Ale chyba z tylko jednej dużej piersi i jednej małej mrożonki warzywnej.

Opublikowano

ja też kupuje ten sambal ale używam go jako przyprawe a nie jako danie główne

 

tzn dodaje do różnych dań kilka łyżek a nie wpieprzam całego słoika :P 

 

to jest poprostu ostry (i słony) sos z przecieru z papryczek, pasuje do rzeczy które chcesz żeby były ostre

 

a co konkretnie? to już zależy co lubisz, ja np nie łączył bym go z kurczakiem z warzywami bo nie jestem gejem 

Opublikowano

Poszedłem za pierwszą radą i wrąbałem cały słoik na dwa filety i warzywa. Dawno nie jadłem czegoś tak pikantnego. Chyba przesadziłem i powinienem zrobić tak jak Yano. Ogólnie sos bardzo dobry ale podobny do innych chińskich sosów czili z czosnkiem. Mniej sztuczne niż tao tao albo blue dragon ale nie przebije w tej kategorii tego sosu :

 

091006sriracha.jpg

 

Najlepsza strategia na jedzenie go, to zrobić kurczaka z warzywami po chińsku (kurkuma, imbir itp.) i potem na talerzu polewać potrawę w trakcie jedzenia ilością wedle uznania.

Opublikowano

no sriraha to dobra rzecz :D nazwa zobowiązuje xD

 

cały słoik sambala , nieźle :P musiało być mocno słone;p 

 

a co tam dokladnie dodałeś oprócz sosu? 

bo "kurczak z warzywami" to mi sie kojarzy z jakimś badziewiem warzywa na parze i inne "zdrowe" okropności

 

czy podsmarzyłeś kurczaka i warzywa w nieco chińskim stylu?

Opublikowano

Nie właśnie. Żadnego woka nie mam. Kurczaka najpierw pokroiłem, skropiłem trochę oliwą z oliwek, solą i pieprzem i wyciśnietym czosnkiem, i kurkumą bo miałem jej resztkę. Zostawiłem w lodówce na parę godzinek, żeby się trochę zamarynowało. Potem wrzuciłem na patelnię i dodałem mrożonkę orientalną Hortexu. Jak dla mnie bardzo dobra, szczególnie na tle innych mrożonek. Ale nie dodawałem tej przyprawy która była dołączona do mrożonki (za dużo imbiru? tam jest).  No i potem dodałem Sambalę. Nie jest to jakieś bardzo słone, albo po prostu ta ostrość wszystko maskuje :D

A ten sos Sriracha to nazwa firmy czy typ sosu? Czy ogólnie wszystkie sosy chili + czosnek się tak nazywają? Bo IMO podobny do Sambali.

Opublikowano

wiki pisze ze sriracha to typ sosu, ale prawie zawsze ma on charakterystyczną butelke z czerownymi napisami i z kogutem

 

hehe

sriracha.jpg

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

 

sos-tikka-masala-patak-s-425-g_preview_f za(pipi)iste

 

za(pipi)isty dodatek do ryżu i kurczaka, dostępny w Tesco 

 

w biedrze teraz maja te sosy za 5,5zl, w almie placilem 8

Opublikowano

wiki pisze ze sriracha to typ sosu, ale prawie zawsze ma on charakterystyczną butelke z czerownymi napisami i z kogutem

 

hehe

sriracha.jpg

Te z kurczakiem to amerykańskie podróbki, oryginalne z tajwanu mają gęś :)

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Też uwielbiam sambala (jak i ostre żarcie ogółem). Tylko potem żałuję dwa razy, jak pali przy wejściu i jeszcze mocniej przy wyjściu :/

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

30-table-sauces-reggae-reggae-sauce-jerk

10/10 do spieczonego burgera

Opublikowano

A jakie keczupy polecacie? Jadłem już sporo, od wodnistej lury za 99gr (za dzieciaka chciało się oszczędzać, to lało się tego litrami na tosty, błech...) po jakieś lepsze (190g pomidora na 100g wyrobu gotowego):

 

- McDonald's z Lidla: najbardziej skoncentrowany

- He-he-hellman's pikantny (też solidnie gęsty)

- Livio (przez krótki czas był w Almie, ale już go nie widzę).

Tortex, Roleski itp. - to przy top 3 woda pomidorowa.

Opublikowano

Najlepszy to oczywiście Kotlin.

Opublikowano

Właśnie nie potrafiłem sobie przypomnieć czy to Kotlin czy Pudliszki kupiłem ostatnio i był dość słaby. Po fotach z google wygląda na to, że Kotlin (mowa o plastikowej butelce). Dodatkowo konserwowany chemicznie, yuck.

Opublikowano

Właśnie Kotlin z piekła rodem >>>

Opublikowano

jedyny, sluszny nadkeczup

 

Ketchup_Wloclawek.jpg

Ten keczup się już zmienił. Skład także. Nowa wersja ma bardziej chemiczny posmak. Ten stary włocławek to był bangier.

Opublikowano

Tylko Heinz. Włocławek to najbardziej przereklamowany keczup ever.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.