Hubert249 4 279 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 Czytał ktoś Brazos? @Rozi? Warto kupić? Przymierzam się od dłuższego czasu, ale nie wiem czy nie zasnę w trakcie. Z drugiej strony chodzi mi po głowie, żeby zrobić sobie cały set beletrystyki od Vesper. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 Jeszcze nie przeczytałem XD Nie mogę sobie znaleźć czasu na takie wielkie knigi. Cytuj
Mendrek 571 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 Jakiś czas temu przekornie nabyłem na kiermaszu książke Jerzego Urbana pt. "Wszystkie nasze ciemne sprawy", nie wiedząc w ogóle o niej nic. Spodziewałem się jakiejś politycznej propagandówki, a dostałem w zasadzie dzieło literackie. No "dzieło" to za dużo powiedziane, ale jest to dobrze napisany zbiór anegdotyczych opowieści o zwykłych ludziach w socjaliźmie, którzy w jakiś tam sposób wpadli w jakieś niecodzienne kłopoty. Najczęściej z własnej winy, a czasami niejako przypadkiem jak to mówią "w złym miejscu i w złym czasie". Wszystko to w realiach szaro-burego socjalizmu, ze wszystkimi jego przywarami. To historia np. "naguski" która jak gdyby nigdy nic stawała w oknie naprzeciw pewnego zakładu pracy wzbudzając niejako zainteresowanie znudzonej kadry pracowniczej, albo np. mezalians z wplecionym wątkiem hazardowym w zakładowym totolotku z rzekomym systemem wygranej. Historie choć z reguly mające kryminalny wątek, okraszone są często pewną ironią, stylem pulpy pisanej przy koniaku taniej wódzie i papierosie. Nie są dlugie, można spokojnie poczytać w autobusie, albo na kiblu. Jasne, o Urbanie można powiedzieć wiele złych rzeczy, ale co jak co miał pisane. Jakby ktoś chciał poczuć klimat komuny i ludzkich w niej perypetii, to lektura jak znalazł Cytuj
YETI 10 987 Opublikowano 22 maja 2020 Opublikowano 22 maja 2020 (edytowane) . Swiezutki zakup. Edytowane 22 maja 2020 przez YETI 1 Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 30 maja 2020 Opublikowano 30 maja 2020 (edytowane) Ponoć jedna z lepszych książek Kinga, kolejna cegiełka do full setu grozy od Vesper i biografia Wojewódzkiego. Lubię go i mocno szanuję za, to co osiągnął, więc dlaczego nie? Edytowane 31 maja 2020 przez Hubert249 2 Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 31 maja 2020 Opublikowano 31 maja 2020 W dniu 17.05.2020 o 15:55, Hubert249 napisał: Czytał ktoś Brazos? @Rozi? Warto kupić? Przymierzam się od dłuższego czasu, ale nie wiem czy nie zasnę w trakcie. Z drugiej strony chodzi mi po głowie, żeby zrobić sobie cały set beletrystyki od Vesper. Jutro zaczynam to mogę skrobnąć coś po paru dniach. Kniga jest mega gruba, ładnie wydana, ostatnie parę stron to zdjęcia z epoki/planu serialu z komentarzem. 1 Cytuj
rah 153 Opublikowano 7 czerwca 2020 Opublikowano 7 czerwca 2020 Może nie do końca dobry temat bo to nie jest nowy zakup ale taka historia że ta książka jest mi towarzyszem od chyba ponad 30 lat w każdy wyjeździe, czytana nie wiem ile razy stała się dla mnie swoistą biblią. Uczciwie ukradziona(zapłaciłem za nią po wyjaśnieniu że jej nie oddam) z publicznej biblioteki. Pasowałaby też do tematu literatura postapo ale tam temat umarł w 2015 r. Dialogi i teksty czasem biją te z Psów. 2 Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 7 czerwca 2020 Opublikowano 7 czerwca 2020 Ostatnio czytam jak poje/ban, łykam jedną za drugą. W dniu 17.05.2020 o 15:55, Hubert249 napisał: Czytał ktoś Brazos? @Rozi? Warto kupić? Przymierzam się od dłuższego czasu, ale nie wiem czy nie zasnę w trakcie. Z drugiej strony chodzi mi po głowie, żeby zrobić sobie cały set beletrystyki od Vesper. Przerobiłem ponad 300str to zdam relację. Póki co warto i raczej nie zaśniesz choć nie dzieje się tutaj nic epickiego. Od razu uprzedzę że nie jest to Krwawy Południk McCarthy'ego. Książka jest napisana prostym językiem ponieważ opowiada o prostych ludziach i prostym życiu w Teksasie. Proste nie znaczy łatwe ale nasi bohaterowie wloką dość leniwy żywot, do czasu kiedy postanawiają ruszyć na szlak tam zginąć bądź stracić kończynę bardzo łatwo. Surowy, pustynny klimat nie przeszkadza tej historii być zabawnej, nie śmiesznej a właśnie zabawnej ze względu na charakter czy brak wiedzy bohaterów w niektórych aspektach, większość sytuacji jest przedstawiona z perspektywy kilku postaci co daje nam lepszy wgląd w ich charaktery. Nie ma ścian tekstu, nie ma rozbuchanych opisów przyrody, jest za to przygodowo, czyta się szybko i przyjemnie. Po 300str serdecznie polecam. 3 Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 7 czerwca 2020 Opublikowano 7 czerwca 2020 O to gitarka- zamawiam. Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 7 czerwca 2020 Opublikowano 7 czerwca 2020 (edytowane) Zapomniałem dodać że dla wczuty obejrzałem kolejny dwa filmy na netflix, Zjawę [to ma akurat mało wspólnego z miejscem i czasem książki ale chciałem znów poczuć ten surowy klimat] i True Grit Coenów i to jest film w klimacie tej knigi. Trójka głównych bohaterów ma mnóstwo wspólnych cech z postaciami Na południe od Brazzos. Pisałem już że książka ma trochę zdj z epoki i serialu na podstawie z wzmiankami książki ale też jednostronicową mapkę żeby czytelnik mógł lepiej orientować się w szlakach. Edytowane 7 czerwca 2020 przez tukan Cytuj
shinian 629 Opublikowano 17 czerwca 2020 Opublikowano 17 czerwca 2020 (edytowane) Zakupy ksiazkowe od 31.01.2020 Odrobina klasyki: Puzo chociaż najbardziej znany z Ojca Chrzestnego - to podobno jego opowiesci obyczajowe sa najlepsze. Czytałem już Fortunate Pilgrim i literacko zjada Ojca na sniadanie Getting in touch with one's feminine side. A poważnie - nie miałem jeszcze styczności z tymi uznanymi pisarkami i stwierdziłem, że zanim rzuce sie na edycje penguin clothbound to wezmę po jednej ksiazce na probe. Mam nadzieje, ze przetrwam Iberyjscy noblisci. Z Saramago czytałem Miasto Slepcow oraz Rozterki Smierci - niebanalna literatura najwyzszych lotow. Odrobina myslicieli Zydowska literatura rozrywkowa. Wicekrolowie De Roberto to podobno taki galicyjsko-wloski Pan Tadeusz. Powiesci biograficzne: Nieco teologii: Kierunek - wschod: Mam co czytac przez najblizsze 7-9 miesiecy. Edytowane 17 czerwca 2020 przez shinian 6 1 Cytuj
michal 558 Opublikowano 22 czerwca 2020 Opublikowano 22 czerwca 2020 dobry ten amerykański hardcore? Cytuj
pic3k 130 Opublikowano 23 czerwca 2020 Opublikowano 23 czerwca 2020 Jeżeli siedzisz w tych klimatach to lektura obowiązkowa. Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 7 sierpnia 2020 Opublikowano 7 sierpnia 2020 @Rozi a Brazos już przeczytałeś? Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 7 sierpnia 2020 Opublikowano 7 sierpnia 2020 Nie, jak i 75% książek z moich półek Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 20 sierpnia 2020 Opublikowano 20 sierpnia 2020 Moje ostatnie zakupy. Brazos rozmiarem przypomina RDR2, natomiast Astrofizyka to maleństwo. Aż musiałem sprawdzić, czy to nie jakieś kieszonkowe wydanie z biedry. 3 1 Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 5 października 2020 Opublikowano 5 października 2020 Zapasy na jesień, chociaż ostatnio mniej czytam jakoś ;/ 2 Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 13 października 2020 Opublikowano 13 października 2020 Właśnie dostałem info z Empiku że książka CyberPunk została wysłana Cytuj
AK-47 214 Opublikowano 9 listopada 2020 Opublikowano 9 listopada 2020 I ja się pochwalę co kupiłem, ale to trochę taki miszmasz z komiksem niestety Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 9 listopada 2020 Opublikowano 9 listopada 2020 To i u mnie wpadły nowości: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi