BRY@N 1 861 Opublikowano 13 stycznia Opublikowano 13 stycznia 12 minut temu, Sylvan Wielki napisał(a): Przedstawiać nie trzeba. Na forumku widziałem, że już kilka egzemplarzy widnieje. Bardzo dobra rzecz. Posiadam w dwóch wersjach. Warto przeczytać choćby dla poznania genezy imienia Płotka. Fajne to wydanie w twardej oprawie a przy Płotce nie powiem trochę śmiechłem 1 Cytuj
DarkStar 180 Opublikowano 13 stycznia Opublikowano 13 stycznia Z tym wydaniem w twardej oprawie to był tzw. dick move ze strony wydawnictwa. Gdyby od razu były obie wersje do wyboru, to wiadomo, że kupiłbym w twardej oprawie. Mają szczęście, że mi się ta okładka jakoś nie bardzo podoba (albo copium?) i nie pasuje nijak do reszty z tych, które posiadam. Cytuj
Czokosz 186 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Wleciały dwie cegły i nowy Wiesio. 4 1 Cytuj
iluck85 3 051 Opublikowano 4 lutego Opublikowano 4 lutego Rycerze dodruk, bo nie było i jakieś chore ceny w necie na poziomie 200zl jeszcze się trafiają oferty z ceną 170 itp. 44zl Jak ktoś lubi te klimaty 2 wojny, to brać i czytać. 3 Cytuj
iluck85 3 051 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Również się pojawiło, to dobilem- podobne klimaty. 1 Cytuj
DarkStar 180 Opublikowano 13 lutego Opublikowano 13 lutego 3 godziny temu, iluck85 napisał(a): To jakieś używki czy wyrwałeś gdzieś nowe? Cytuj
iluck85 3 051 Opublikowano 13 lutego Opublikowano 13 lutego (edytowane) Allegro/ konto wydawnictwa. https://allegro.pl/oferta/hitler-upadek-zla-1939-1945-ullrich-volker-17201451051 Ale pakują słabo. Edytowane 13 lutego przez iluck85 Cytuj
DarkStar 180 Opublikowano 14 lutego Opublikowano 14 lutego Muszą jakoś konkurować z Amazonem Dzięki za info, nie sprawdziłem bezpośrednio na Allegro, tylko z Lubimyczytać i tam było tylko na Amazonie i tylko używane. Sprawdziłem, że to książka z 2015 roku, więc założyłem, że jest out of print. Teraz widzę pod Twoim linkiem, że była wznowiona w 2023. Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 129 Opublikowano 14 lutego Opublikowano 14 lutego ,,Mangowo"... tym razem! Zamówienie z Mangarden; na tej firmie jeszcze się nie zawiodłem. Zawsze jak się weźmie więcej od nich ze sklepu, to przysyłają kilka widocznych w dole pocztówek (?), czy czegoś w tym stylu, reklamującego inne mangi. W dniu 20.01.2025 o 20:52, Czokosz napisał(a): Wleciały dwie cegły i nowy Wiesio. Gruuubo, bo jest w kolekcji biografia Leonarda! Sam mam chrapkę na biografię wielkich osobistości świata nauki czy ogólnie dziedzictwa ludzkości. Jest rozkmina, aby kupić sobie biografię (o ile jest dostępna) w języku polskim: Charlesa Darwina lub Isaaca Newtona. Z Newtonem będzie ciężko, ale na pewno mam na oku ,,Matematyczne zasady filozofii naturalnej" tegoż to naukowca, od CC Press. Cytuj
DarkStar 180 Opublikowano czwartek o 08:58 Opublikowano czwartek o 08:58 W dniu 13.02.2025 o 20:04, iluck85 napisał(a): Allegro/ konto wydawnictwa. https://allegro.pl/oferta/hitler-upadek-zla-1939-1945-ullrich-volker-17201451051 Ale pakują słabo. No to też sobie kupiłem. Na Twoim zdjęciu ta książka jest 2,5x cieńsza niż w rzeczywistości Zaskoczyłem się mocno, bo nie sprawdziłem nawet w opisie ile to ma stron. To jest gabaryt cegieł z Vespera. W środku mała czcionka. Przekartkowałem trochę i nie wiem czy nie będzie to dla mnie za trudną pozycją, widzę, że to książka stricte historyczna (nazwiska, daty, masa przypisów). To znaczy, wiedziałem, że to książka historyczna, ale nastawiłem się na taką bardziej gawędziarską humanistyczną pozycję o Hitlerze jako człowieku, czyli bardziej z nastawieniem na historię jego życia, wydarzeń z niego, próby zrozumienia kierujących nim emocji, etc. Może to tam jest, z kartkowania to od razu dla mnie wygląda jak książki Normana Daviesa. Niby dobrze napisane, ale nie udało mi się chyba nigdy przeczytać takiej cegły w tym gatunku, a z kolei powieści historyczne uwielbiam. No, zobaczymy Cytuj
iluck85 3 051 Opublikowano czwartek o 09:10 Opublikowano czwartek o 09:10 Wciągnij „8 dni maja” tego autora. Mniejszy kaliber, opisuje tytułowe 8 dni maja do podpisania kapitulacji. Liczyłem na wspominki ludzi-cywili jak im bombardowali domu w tych ost dniach. Też sporo nazwisk, dat, ale bardziej polityka i jak dochodziło do oddawania miast. Cytuj
iluck85 3 051 Opublikowano czwartek o 15:10 Opublikowano czwartek o 15:10 (edytowane) @DarkStar Z Hitlerem mam jeszcze to, ale nie usiadłem do tego. Nauczyłem się brać jak się coś pojawia, bo potem czekanie na dodruki albo szukanie używanej. Z ciekawszych pozycji „Zapomniany Żołnierz” Guy Sajer. Głównie opis Niemieckiego żołnierza na froncie wschodnim. Chyba że konkretnie osoba Hitlera interesuje. Edytowane czwartek o 15:10 przez iluck85 Cytuj
DarkStar 180 Opublikowano czwartek o 19:24 Opublikowano czwartek o 19:24 Przeczytałem już "Zapomnianego żołnierza". Po tej kolekcji widzę, że kolega siedzi mocno w historycznych tematach. Cytuj
iluck85 3 051 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) 90% to druga wojna. 10% to reszta- książki związane z grami, wiedźmin, 3 części milenium, wspinaczka na 8 tysięczniki, obcy 4 tomy i kilka o Wietnamie. Z ciekawszych jest jeszcze „Gwiazda Afryki” As luftwaffe który robił co chciał i jak chciał i nic mu zrobić za bardzo nie mogli, bo był za dobry. Typ jak zestrzelił alianta i dostał się do niewoli, to leciał nad lotnisko wroga i zrzucał kartkę z info że pilot żyje i ma się dobrze. Zginął głupio. Jak pod koniec wojny alianci zestrzeliwali niemieckich pilotów którzy się ratowali wyskakując. Normalnie takiego pilota się zostawiało jak już spadał uwieszony na spadochronie. 44/45 to już wiedzieli że jest asem i zaraz wróci w kolejnym BF 109 czy innym Focke. Ciekawe rzeczy. Te lotnicze generalnie są ciekawsze, piloci do dzisiaj są trochę jakby obok wojska i żyją inaczej od reszty wojska. Witold Urbanowicz. „As” Cyrk Skalskiego. Też trochę jest tych pozycji. O czołgistach Niemieckich są też mocno ok, Wittmann. Jestem fanem niemieckich Ubootow, też kilka pozycji się znajdzie. Najwięcej było VII, jak się tam pchali żołnierze, służba 12h i jeden schodził z koja, drugi się kładł. Pleśń na chlebie już była po kilku dniach od wypłynięcia na patrol. Po początkowych sukcesach na Oceanie to była duma. Śmierć tragiczna w stalowej trumnie na dnie. Sporo tego, czasu mało Edytowane 21 godzin temu przez iluck85 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi