Mq 73 Opublikowano 20 listopada 2009 Opublikowano 20 listopada 2009 Mi nie dziala ten link. Warto wspomniec o ksiazce Homicide ktora napisal Simon o swoich doswiadczeniach jako reportera w Baltimore. Na jej podstawie powstal jego poprzedni serial o tym samym tytule i sporo sytuacji zostalo zaadoptowanych w The Wire. Prawda jest czesto dziwniejsza niz fikcja; przykladem tego jest prawdziwy Landsman (w The Wire ten gruby), ktory w prawdziwym zyciu robil takie rzeczy jak oskarzenie deputy chiefa ze mu ukradl portfel albo napisanie w raporcie usprawiedliwiajacym jego nieobecnosc, ze U-Boot blokowal wyjscie z jego domu. Cytuj
marjano 161 Opublikowano 27 listopada 2009 Opublikowano 27 listopada 2009 Jka sie podobalo The Wire to polecam Generation Kill. Amerykance, miasto ktore nigdy nie spi (bagdad), soczyste teksty, duzo czlonkow. Cytuj
Yabollek007 314 Opublikowano 16 grudnia 2009 Opublikowano 16 grudnia 2009 (edytowane) Poki co obejzalem tylko 7 odcinkow pierwszego sezonu i powiem tyle: przewy(pipi)any. Nie wiem, jak ktokolwiek moglby zlapac tym podjarke dopiero po obejzeniu calego 1 i / lub 2 sezonu. Myslalem, ze nic nie przebije Rodziny Soprano - teraz juz sam nie jestem pewien. Coz - to pewnie kwestia gustu. Jesli ktos pokochal Rodzine Soprano, to pokocha i The Wire. Szkoda tylko, ze ani jeden, ani drugi serial nie zrobil furory w Polsce - wszyscy wola ogladac Housa.... @Figaro - jest znany, ale nie uznany. Nie wiem jak to sie dzieje, ale popularnosc zawsze musi zdobyc cos innego - najpierw Lost, potem Prison Break, House itd., a seriale od HBO (no moze poza Kompania Braci) w odniesieniu do ogolu narodu polskiego - zostaja niedocenione. Edytowane 17 grudnia 2009 przez Yabollek007 Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 17 grudnia 2009 Autor Opublikowano 17 grudnia 2009 Soprano jest bardzo znany w Polsce. Cytuj
ogqozo 6 553 Opublikowano 17 grudnia 2009 Opublikowano 17 grudnia 2009 Porównanie popularności "The Wire" i "Sopranos" jest absurdalne. "The Wire" w najlepszych momentach miał 10% takiej oglądalności, jaką "Sopranos" mieli w najgorszych. "Lost" z kolei w ostatnim sezonie osiągał wyniki, które jak na "Sopranos" byłyby słabe. Więc tutaj możemy mówić o podobnej popularności wśród mas. W Polsce jest oczywiście inna sytuacja, ale chyba wszyscy wiemy, skąd to się bierze. Jestem pewien, że gdyby "Rodzina Soprano" była emitowana pół roku po premierze światowej, na TVP, o godz. 20, to miałaby spokojnie z 5 mln widowni. Nikt nie będzie przecież włączał TV o 23.50 tylko po to, żeby obejrzeć sobie dobry serial. Jeszcze z powstawianymi reklamami i barbarzyńskim tłumaczeniem dla lektora. Obecnie dobre seriale nieco w Polsce zyskują, ale to tylko kwestia internetu. Młody Polak może teraz znaleźć informacje o tym, co dobre, i może to w ciągu kwadransa zaciągnąć na dysk. Może "The Wire" nigdy nie będzie obiektem kultu, ale widzę ogromną różnicę w porównaniu do tego, co było 2-3 lata temu. Wtedy to w towarzystwie filmowców powiedziałeś "no wiadomo, że The Wire najlepsze", a oni patrzyli na ciebie jak na głupka. Obecnie pojawia się sporo list typu "Najlepsze seriale dekady" i też raczej nikt, kto ma mózg, nie ustawi w takiej klasyfikacji "The Wire" niżej niż 2. miejsce. Więc jeszcze trochę fanów przybędzie. A na wiosnę rusza nowy serial Davida Simona i zobaczymy, jak będzie z popularnością. Podejrzewam, że dużo lepiej, niż z "The Wire", bo Simon naprawdę z każdym dniem zyskuje sobie fanów. W Stanach setkę dziennie, w Polsce jednego tygodniowo, ale zyskuje. Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 17 grudnia 2009 Opublikowano 17 grudnia 2009 jakie masz info o tym nowym serialu? Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 17 grudnia 2009 Opublikowano 17 grudnia 2009 Przejrzałem wiki i zapowiada się zaje,biście. Akcja będzie się toczyć w środowisku nowoorleandzkich muzyków po huraganie Katrina. Bunk w jednej z głównych ról. Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 18 grudnia 2009 Opublikowano 18 grudnia 2009 Właśnie tych. Nie mniej czekam z wywieszonym ozorem prawie tak jak na nowy sezon "24". Cytuj
lechu1777 1 Opublikowano 18 grudnia 2009 Opublikowano 18 grudnia 2009 Homicide: Life on the Street dobre jest? a co najwazniejsze idzie to dostac w znosnej jakosci? Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 18 grudnia 2009 Autor Opublikowano 18 grudnia 2009 Porównanie popularności "The Wire" i "Sopranos" jest absurdalne. "The Wire" w najlepszych momentach miał 10% takiej oglądalności, jaką "Sopranos" mieli w najgorszych. "Lost" z kolei w ostatnim sezonie osiągał wyniki, które jak na "Sopranos" byłyby słabe. Więc tutaj możemy mówić o podobnej popularności wśród mas. Strasznie bzdurzysz. Cytuj
ogqozo 6 553 Opublikowano 18 grudnia 2009 Opublikowano 18 grudnia 2009 "Homicide" ma tę wadę, że było bardzo długo ciągnięte. Pierwsze 3-4 sezony to klasyka. Taki pierwowzór "The Wire", jak na swoje czasy wybitny, dzisiaj widać, że to jednak NBC, jednak lata 90. W trakcie sezonu czwartego poziom zaczął wyraźnie spadać (syndrom "Archiwum X", "Przyjaciół" itp.). Czy jest do zdobycia? Jak najbardziej. DVD w Polsce nie kupisz, ale w Stanach zostało wydane i zripowane. Strasznie bzdurzysz. No, jest tam trochę pomyłek. Przede wszystkim, bliższą rzeczywistości liczbą byłoby 50%. Aż dziwne. Jak na HBO są to całkiem spore liczby. Nigdy nie wiedziałem, że tyle osób oglądało ostatnie sezony "The Wire". Cytuj
lechu1777 1 Opublikowano 18 grudnia 2009 Opublikowano 18 grudnia 2009 sa chociaz angielskie suby? sxiagnalem pilota 400mb i w bestplayerze ani pl ani ang nie znajduje a ze sluchu troche lipa Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 18 grudnia 2009 Opublikowano 18 grudnia 2009 Są polskie. Jakiś nieogarnięty jesteś. Do 4 sezonów conajmniej. Cytuj
lechu1777 1 Opublikowano 18 grudnia 2009 Opublikowano 18 grudnia 2009 link? sprawdzalem n.info, n24, napi,bestplayer i googlowalem takze uznalem, ze nie ma ;p Cytuj
Gość Opublikowano 18 grudnia 2009 Opublikowano 18 grudnia 2009 szukaj po polskim tytule - Kabel Cytuj
ogqozo 6 553 Opublikowano 19 grudnia 2009 Opublikowano 19 grudnia 2009 "The Wire" stało się przedmiotem uczonym na Harvardzie: http://articles.baltimoresun.com/2009-11-15/news/0911130099_1_inequality-episodes-of-the-wire-urban Cytuj
Dante 433 Opublikowano 19 grudnia 2009 Opublikowano 19 grudnia 2009 Jak co to u siebie na Ethnic Minorities on American Television ostro promowałem ten serial. Ps. W PL The Wire leciało chyba na TVN jako Prawo Ulicy więc może pod takim tytułem będą napisy. Cytuj
lechu1777 1 Opublikowano 19 grudnia 2009 Opublikowano 19 grudnia 2009 Ale ja szukam subow do homicide life on the street, the wire to ze 3 razy ogladalem Cytuj
Yabollek007 314 Opublikowano 1 stycznia 2010 Opublikowano 1 stycznia 2010 "The Wire" stało się przedmiotem uczonym na Harvardzie: http://articles.baltimoresun.com/2009-11-15/news/0911130099_1_inequality-episodes-of-the-wire-urban Nie ma sie co dziwic - jak dla mnie jest jedna z najlepszych (o ile nie najlepsza) z rzeczy jakie kiedykolwiek nakrecono. Poprostu cudo. Az zal tylko serce sciska ze w naszym kraju jedynie niewielka ilosc osob miala zaszczyt obejrzenia tego Serialu. Fajnie by bylo, jakby np. TVP albo TVN wykupilo prawo do emisji i puszczalo go w rozsadnych godzinach. Niestety jest to malo prawdopodobne - a szkoda, bo The Wire naprawde zasluguje na to aby zostac docenione, Cytuj
Wolny 29 Opublikowano 24 stycznia 2010 Opublikowano 24 stycznia 2010 ten serial ryje beret jak myslalem ze the sopranos to najlepsze co widzialem to obejzalem the wire i zmienilem zdanie:D OMAR RZĄDZI all it's the game yo xD Cytuj
rado 5 Opublikowano 27 stycznia 2010 Opublikowano 27 stycznia 2010 skonczylem ogladac ostatni sezon, nie pozostaje nic innego jak wrocic do poczatku i ogladnac wszystkie sezony jeszcze raz, powinni ten serial w szkolach puszczac na lekcjach wiedzy o spoleczenstwie albo na godzinie wychowawczej, polecam Cytuj
Reiko 12 Opublikowano 30 stycznia 2010 Opublikowano 30 stycznia 2010 wow. Oglądałam kiedyś namiętnie dawno dawno temu na TVN 7 późno w nocy i żyłam w przeświadczeniu, że tylko dla mnie ten serial jest genialny. Oglądam od nowa Cytuj
Reiko 12 Opublikowano 18 lutego 2010 Opublikowano 18 lutego 2010 Wyjaśnijcie mi parę rzeczy. Jestem po 3 sezonie i trochę mnie ostatnie odcinki zamotyały: 1. Marlo poznał Devonne w klubie i Devonne go sprzedała. B&B urządzili zasadzkę. Marlo się połapał i postrzelił Avona a potem zabił Devonne tak? Skąd B&B wiedzieli o Devonne? 2. Stringer zdradził Avona, a Avon wydał Stringera, żeby odkupić się u Brat'a Mouzona? Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 28 lutego 2010 Opublikowano 28 lutego 2010 Pierwszy z serii dokumentów o pierwowzorach postaci z The Wire. Prawdziwy Avon Barksdale rozmawia z aktorem odtwarzającym jego postać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi