smoo 2 256 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 (edytowane) Ja czekam do września na premierę Nemesis Lockdown, mam zamówiony pakiet z KS ze wszystkim plus brakujące dodatki do podstawki. Będzie trzeba regał dokupić :D. Spoiler Potem już raczej daję na wstrzymanie z nowymi planszówkami, większość tego co chciałem ograć mam albo ja albo kumpel. Będzie trzeba wrócić do malowania figsów, bo to będzie tona plastiku. A jeszcz Blood Rage czeka na malowanie. Edytowane 26 maja 2021 przez smoo 1 Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 Sam już nie wiem co z tym Wieśkiem, obejrzałem gameplaye na youtube i nie porwało. Koleś co to robi wybitnych gier na koncie tez nie ma. Za to podjarany jestem tym Gloomhaven Szczęki Lwa i czekam na sierpień. Do tego zamówiłem Epic 7, tez na bogato jak w tym twoim, pudło ponad 8kg 1 1 Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 To wygląda bogato, ale mam wrażenie że rozkładanie takiego molocha to 2 dni pracy, gra się przez tydzień i kolejne dwa dni składa. Nemesisa mam na celowniku, tak samo jak Posiadłość Szaleństwa a także Jaws of the Lion - jednak boję się, że kupię to na półkę. Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 (edytowane) Z Nemesisem trzeba być zdecydowanym, bo nakład pierwotny jak i dodruk szybko schodzą i potem cena gry jest spora, o ile w ogóle da się kupić. Rozkładanie podobne jak w Robinsonie, po kilku partiach już zajmuje tylko chwilę, szczególnie jak się z sensem zorganizuje miejsce w wyprasce. Polecam filmik (podstawka) Edytowane 26 maja 2021 przez smoo Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 26 maja 2021 Opublikowano 26 maja 2021 2 godziny temu, marbel007 napisał: To wygląda bogato, ale mam wrażenie że rozkładanie takiego molocha to 2 dni pracy, gra się przez tydzień i kolejne dwa dni składa. Nemesisa mam na celowniku, tak samo jak Posiadłość Szaleństwa a także Jaws of the Lion - jednak boję się, że kupię to na półkę. Widziałem jak grają w prototyp, nie wygląda zle i zasady są bardzo proste, wiec bede mogl grac z kazdym kto wyrazi chęć. Plus jestem po prostu fanem, nawet gdybym nie mial z kim grac, to wzialbym do kolekcji. Malujecie figurki? Ja mam dwie lewe ręce do takich rzeczy i się zastanawiam, jaki by był koszt zlecenia komuś malowania. Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 (edytowane) Zlecanie komuś, to żeby to było rozsądnie pomalowane trzeba liczyć min. 50zl za figurkę (zależy jaki rozmiar i na jaki standard). Ja też mam 2 lewe do plastyki, ale pooglądąłem trochę poradników na YT, poczytałem fora co kupić (dobry pędzel to podstawa) i wychodzi całkiem elegancko, a same malowanie to mega frajda i chill out. Tu masz imo najlepszego malarza figurek na YT A z zupełnych podstaw np obejrzyj tego gościa Edytowane 27 maja 2021 przez smoo Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 Ja na razie nie mam plastiku do pomalowania Raczej nie mam talentu czasu i sprzętu (i pewnie szkoda kasy) na zabawę, ale jak się dorobię Nemesisa to może będzie mi się chciało. Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 Nawet pomalowanie amatorskie albo walnięcie figurki w 2 kolory na krzyż wygląda milion razy lepiej niż taki smutny szary plastik, a do tego na prawdę nie potrzeba żadnych zdolności manualnych. Zestaw do malowania za 200zł (sklecony samemu) w zupełności wystarczy na malowanie planszówek (da się pewnie jeszcze taniej). Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 Może kiedyś, bo ostatnio więcej słucham i czytam o planszówkach niż w nie gram, ale jutro piątek. Tradycyjny u mnie w domu wieczór planszówek, w najgorszym razie solowy. 1 Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 27 maja 2021 Opublikowano 27 maja 2021 Miałem olać wiedzmina, ale kolejne cele zaliczane jak burza a gra rośnie. Może się skusze na podstawke. Cytuj
XM. 11 035 Opublikowano 28 maja 2021 Opublikowano 28 maja 2021 Podrzuć link proszę o jakim wiedzminie mowa. Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 28 maja 2021 Opublikowano 28 maja 2021 @XM. Na poprzedniej stronie masz linki do zbiórek 1 Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 29 maja 2021 Opublikowano 29 maja 2021 Sprawa I w Detektywa rozegrana ponownie! Nie powinno być spoilerów w takiej jakości fotce. Tryb solo, 4h zabawy, z 8 stron zapisanych notatek, plus 2 dodatkowe kartki z kalendarium i jako takiej mapie myśli. Gra jest długa, powolna, z bardzo dużą ilością tekstu i informacji. Jestem bardzo zadowolony tym razem, o czym świadczy fakt, że do teraz rozmyślam co mogłem zrobić inaczej lub czego się dowiedzieć. Myślałem, że będzie szybciej bo tydzień temu, bez frajdy i powodzenia, rozegrałem już ten scenariusz. Jednak do tej gry potrzeba uwagi, spokoju i niespiesznego skupienia. Jak pisałem na forum Nikogo nawet nie jestem pewny czy mogę ten twór nazwać grą. To bardziej doświadczenie, zabawa fabułą. Wyobrażam sobie, że to taka gra fabularna RPG, tylko bez mistrza gry - w takie czytane rpgi nigdy nie grałem. Aha i trzeba mieć odpowiednie nastawienie do gry, wczuć się w klimat. Moim zdanie 8.5/10. Na razie bo to tylko 1/5 kampanii. Jest to jak dobry serial po 4 odcinkach 3 Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 Zawsze lubiłem karcianki, ale od fizycznych odstraszało mnie to, ile kasy trzeba inwestować w losowe boosterki. Format LCG przychodzi na ratunek, żadnych boosterów, tylko kompletne dodatki, w myślę rozsądnej cenie. Sama podstawka to 350 kart. Wziąłem głównie z myślą o graniu solo, ale może wkręce swoją ekipe. 1 1 Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 Nie wiem co to ale okładka zachęca. Mój 3 letni syn by mi nie dał grać Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 10 minut temu, marbel007 napisał: Nie wiem co to ale okładka zachęca. Mój 3 letni syn by mi nie dał grać Tu koleś dość dokładnie tlumaczy co i jak. Mozna grać solo, a widze, ze taka forme rozgrywki tez lubisz. Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 Ja chyba muszę się leczyć. W ciągu ostatniego pół roku przybrałem więcej pudełek niż jestem w stanie ograć. Kupiłem Roll for the Galaxy z 2 gratisami i 1 część Escape Tales z Unlockiem. Alternatywnie chciałem wziąć Wiedeńskego Łącznik, ale prawie cały Detektyw przede mną jeszcze. Jestem stuknięty: Przynajmniej sfinansowałem to ze sprzedaży stuffu konsolowego. 1 1 1 Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 2 czerwca 2021 Opublikowano 2 czerwca 2021 No ja już tylko Szczęki Lwa biore w sierpniu i pas. Nie gramy na tyle często, żebym kupował co chwile nowe tytuły. Tylko w tego marvela planuje zainwestować do grania solo. Cytuj
Moldar 2 267 Opublikowano 6 czerwca 2021 Opublikowano 6 czerwca 2021 Zakupiłem też tego wiedzmina, sporo się rozrósł od tych wszystkich celów. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 6 czerwca 2021 Opublikowano 6 czerwca 2021 Ja przystopowałem z kupowaniem planszówek, bo miejsce na półkach się kończy, ale ostatnim zakupem był absolutny klasyczek, chyba najbardziej zaawansowana gra w mojej kolekcji: Kompletna edycja, trzy dodatki, zarządzanie wyspą i ciekawe zastosowanie początkowego draftu kart. Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 6 czerwca 2021 Opublikowano 6 czerwca 2021 Lewacy mają ból dupy o te gre, wybór pewnie nie był przypadkowy Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 6 czerwca 2021 Opublikowano 6 czerwca 2021 Chodzi o czarne pionki, zwane w instrukcji "kolonialistami"? XD Cytuj
WisnieR 2 773 Opublikowano 6 czerwca 2021 Opublikowano 6 czerwca 2021 O kurde nie wiedziałem, że wyszła nowa edycja. Jest piękna. Ale kusi żeby coś kupić. Szkoda tylko że nie mam czasu na planszówki ale wiadomo kiedyś dzieciaki dorosną, będę miał więcej czasu, a gry planszowe nie mają daty ważności Cytuj
ornit 2 993 Opublikowano 6 czerwca 2021 Opublikowano 6 czerwca 2021 Jak ktoś chce malować figurki z gier planszowych to radzę wyobrazić sobie sytuację kiedy znajomi będą dotykać tych figurek tłustymi paluchami ujebanymi w chipsach i piwie (chyba, że do kilkugodzinnej partii zasiądziecie z umytymi rączkami i nie będziecie niczego przegryzać). Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 6 czerwca 2021 Opublikowano 6 czerwca 2021 No to jest lipa, ja sam malować nie bede, ale myślałem, żeby komuś to zlecic. Z kartami łatwiej, pakujesz do koszulek i tyle. Do Marvela zamówiłem sobie dodatki, mam łącznie prawie 900 do zapakowania w koszulki już mi się słabo robi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi