Starh 3 170 Opublikowano 6 lutego 2022 Opublikowano 6 lutego 2022 5 godzin temu, smoo napisał: Oj tam, malowanie to nie takie znowu koszta, a efekt zwiększa doznania i wczuwke masakrycznie. Najlepszy kanał o malowaniu. Pomalowanie zombicide to jakieś 200-300 złotych w zależności od podkładów, pędzelków itp Cytuj
Boomcio 4 071 Opublikowano 6 lutego 2022 Opublikowano 6 lutego 2022 Kupa dobrej zabawy, zwłaszcza że nigdzie się nie spieszysz z robotą. 1 Cytuj
okens 541 Opublikowano 6 lutego 2022 Opublikowano 6 lutego 2022 W dniu 5.02.2022 o 22:17, Starh napisał: Dzisiaj graliśmy w trójkę w zombicide Ależ to była mięsista rozgrywka Początek czyli rozstawienie, ułożenie wstępnego planu co jak i kiedy Potem już jazda bez trzymanki, coraz to nowe grupy zombiaczków. Otwieranie browara kiedy kataną wchodzą 4 kości i grupa zobmiaków umiera Osaczenie przez abominacje, która chroni inne trupy (w tym przez mołotowem - sama ginie). Emocji pełno, a już nie powiem w paru momentach robiło się gorąco Giereczka jest EPICKA i jeżeli podejdzie się do niej jak do typowego zabijania zombii z fajną mechaniką walki, lutowaniem bez jakiejś głębszej warstwy fabularnej to będzie mega usatysfakcjonowani! To prosta gierka, z prostymi zasadami, które każdy pojmie w mig. Właśnie to jest świetne w tej grze - rozkładasz, omawiasz w 5 minut instrukcje i można grać, bić truposzy i się przy tym świetnie bawić! A tu taka mała horda na sam koniec, która nam deptała po piętach Tez zaczelismy Zombicide i emocje sa zajebiste, btw dzisiaj gralismz tak jak u was druga misje. Chcialem pomoc synowi i na chwile zboczylem z drogi do swojego celu co prawie przyplacilem zyciem, pozniej juz tylko walka z czasem, wspolne wspieranie sie, ucieczka... Jak one sie tam namnazaja to ja pieprze. Druga edycja to chyba najlepszy wybor a sama gra to chyba jeden z najlepszych ameritrashow. Skur.wiel wyskoczyl mi podczas wejscia do pomieszczenia i co zrobisz? Jeszcze spokojnie 4 Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 7 lutego 2022 Opublikowano 7 lutego 2022 W każdej wersji jest jakaś fajna mechanika - w Zielonej Hordzie (którą ja mam, ale mało jeszcze graliśmy bo króluje ciągle 2 ed) jest np. Horda - kiedy namnażasz zombiaki, to kilka z nich dodatkowo idzie jeszcze do oddzielnej puli, nazywanej właśnie hordą, i jak wyciągniesz odpowiednią kartę, to horda namnaża się w danej strefie. Może być ich i 30 na raz tak na dobrą sprawę. Do tego trebusz, który może rozwalać grupy zombie, albo abominację. No i tereny wodne/żywopłoty, które sprawiają, że zombie mogą nas nie zauważyć (ale możemy wdepnąć w zombiaka), albo, że ciężko nam chodzić. W ZH figurki są zielone, dla odróżnienia. Nie zrobiono jednak tutaj prostego patentu i łowców (biegaczy) nie zabarwiono lekko innym odcieniem, przez co czasem ciężko ich odróżnić od normalnych orków. W tym w Zombiecide w kosmosie znowu są butle z tlenem i "pleśń", która jest swoistym "skażeniem". Fajna różnorodność, a nie tylko mała zmiana skórki. Ja teraz mam jeszcze 120 zł na karcie sodexo z dawnej roboty i myślę, w co władować kasę, ale średnio jest chyba wybór w takim pułapie. Chciałbym ten Everdell no ale nie ta półka cenowa Czy ktoś jest coś w stanie polecić? Najlepiej 120 już z przesyłką. Cytuj
okens 541 Opublikowano 8 lutego 2022 Opublikowano 8 lutego 2022 Zamki burgundii? Suche Euro ale bardzo chwalone. Gralem krotko ale musialem przerwac i lezy na razie na polce wstydu. Inna rzecza jest prosciutki ale wspanialy, z masa negatywnej interakcji Sabotazysta z dodatkiem( niecale 40 zlotych kazde pudelko kart). Siadasz z ludzmi i grasz, zadnych zasad do wyuczenia. Bonfire- tez nie gralem jeszcze ale youtubey mowia, ze bardzo dobre, swietnie wykonane euro za jakies 30 euro( bez wysylki) Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 8 lutego 2022 Opublikowano 8 lutego 2022 9 godzin temu, Szwed napisał: Czy ktoś jest coś w stanie polecić? Najlepiej 120 już z przesyłką Z klasyków Terraformacja Marsa, jakoś 119 zł najtaniej teraz; Pandemic - wkręciłem się ostatnio; Robinson Crusoe (130) - trudna gra do opanowania, ale w coopie niezłe; Wszystkie powyżej masz w Empiku za ok 130 i darmo przesyłka chyba, na pewno do salonu ale chyba też do Paczkomatów. Z moich top polecę jeszcze Detektywa, ale to specyficzna gra na 5 rozgrywek. Cytuj
puszkin 235 Opublikowano 13 lutego 2022 Opublikowano 13 lutego 2022 Eh tyle jest planszówek i trafić w tą, która się spodoba to też troche los. Mam stałą ekipę do grania, czyli ja, żona, kumpel i jego żona. Mamy za sobą ponad 20 partii w Great Western Trail, które się mega wszystkim podoba, oraz luźno licząc naście partii w Robinsona, Epokę Kamienia, Szoguna, Cytadele i Carcassonne. Ostatnio z mojej inicjatywy rozegraliśmy dwie partie w Scythe i nikt prócz mnie nie chce już w to grać ;/ Dla mnie mechanika super, mega potencjał, gra ma generalnie bardzo dobre opinie, 14 miejsce na liście boardgeek, a tu mi zrzędzą, że się nie podoba. Cytuj
Logan 79 Opublikowano 14 lutego 2022 Opublikowano 14 lutego 2022 Z kumplem katujemy od jakies już czasu Legendary Encounters Predator, zaje,bista gierka. Spuścić łomot Predatorowi Dutchem i ekipą w dżungli , piękna sprawa.2 Filmy można ogrywać, można też grać Predatorami i mordować ludzi. Na dniach wjedzie Legendary Encounters Alien więc kombinacji będzie teraz że hej. Graliśmy jeszcze w Legendary Marvel i James Bond ale Encounters jakoś lepiej podeszło. Polecam. Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 19 lutego 2022 Opublikowano 19 lutego 2022 Uuuu grubiutko - Lacerda! Kanbana bym chciał spróbować. Daj znać jak wrażenia. Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 13 marca 2022 Opublikowano 13 marca 2022 Jak tam coś pograne było? U mnie ostatnio dość sporo : 1. Powrót do Nemesis w nowym towarzystwie. Królowa nie wyszła i było nieco mniej emocji bo w sumie każdy grał solo nie ufając sobie nawzajem. 2 osoby wygrały uciekając razem w kapsule ratunkowej z tym, że ze stresem bo jedna z kartami skażenia bez testu covidowego Inny kolega zadowolony, że wygrał, jednak się okazało, że podczas ewakuacji miał w brzuchu pasażera na gapę Mnie zabiło jeszcze na statku. Zastanawia mnie jak i kiedy reproduktorzy mogą się pojawić, bo to chyba dość rzadki przypadek. 2. Niepożądani Goście - gra detektywistyczna/dedukcyjna, kiedyś grałem solo, teraz we trójkę. Bardzo fajnie się dedukowało, ale i włączyła się jakaś rywalizacja by nie oddać za dużo tropów innym graczom. Ciekawy pomysł na grę. 3. Kaskadia - układamy sobie krainę i zwierzątka. Ostatnio głośno o tym tytule, że wskoczyło na 1 miejsce BGG w kategorii Family. W sumie ciekawe, ale z takich układanek to chyba bardziej podoba mi się Sagrada. Mimo wszystko ładne, miłe i do pogrania z każdym. We 4 osoby dość szybko się gra, mimo że nie da się wiele poplanować bo oferta stołu zmienia się ciągle. We dwójkę chyba więcej było zamulania. 4. Szarlatani z Pasikurowic - tu powiem, że byłem bardzo pozytywnie zaskoczony mimo, że zasady do tłumaczenia wydają się zawiłe na początku. W grze warzymy magiczne mikstury, ale jeden składnik powoduje, że gdy jest go za dużo dorzuci to eliksir nam wybucha w twarz, więc trzeba wiedzieć kiedy skończyć dociągać składniki. Grą zainteresował mnie sam wydawca na Planszówkach w Spodku w ub. Roku i tak wskoczyła na wishlistę. Gra praktycznie pozbawiona aspektu rywalizacyjnego, ale fun jest niezły jak już się do worka dołoży składników i losujemy. Trochę trzeba mieć szczęścia, ale i pamięci i strategii warto używać Kupiłem też ostatnio kilka tytułów i skończyło mi się praktycznie miejsce na półce, a wishlista (czy raczej tytuły na oku) dłuuuga, ale raczej wpadnie w tym roku Posiadłość Szaleństwa, patrzę też na Ark Nova jak wyjdzie i może Park Sawanna, bo mi się spodobało na Portalconie. Kupiłem ostatnio AEONS END, ale kurcze nie umiem skumać zasad, instrukcja dość długa, na YT też jakoś spore te zasady, a gra podobno prosta i emocjonująca. To jak gracie w coś? Zombicide? Jak ten Kanban @Kosmos Cytuj
Kosmos 2 712 Opublikowano 13 marca 2022 Opublikowano 13 marca 2022 6 godzin temu, marbel007 napisał: Kupiłem ostatnio AEONS END, ale kurcze nie umiem skumać zasad, instrukcja dość długa, na YT też jakoś spore te zasady, a gra podobno prosta i emocjonująca. To jak gracie w coś? Zombicide? Jak ten Kanban @Kosmos Wygląda fajnie, jest klimatyczna, ale dość trudna i bardzo rozbudowana. Muszę jeszcze dłużej przy niej posiedzieć, aby ogarnąć, co i jak. Poza tym mogę polecić Wyspę Kotów. Idealna na dwie osoby. 1 Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 14 marca 2022 Opublikowano 14 marca 2022 (edytowane) Przede wszystkim dzięki za porady, e-koledzy. Póki co starałem się dokupić coś, czym mógłbym moją lubą zainteresować, ale ona nawet nie chce spróbować, więc jest ciężko -_- Dokupiłem 生活 Seikatsu, prostą grę w układanie "ogrodów" i grup ptaków. Dobre recenzje miała nawet, a znalazłem nówkę w promce za 50 zł z przesyłką. Na razie nie rozegrana, żona się nie kwapi, a specjalnie wziąłem w japońskim klimacie, bo już miałem brać Kaskadię czy inną układankę typu Patchwork. Spoiler Kilka dni temu odebrałem też w Rebelu Cienie: Amsterdam, bo też w promce po 15 zł była. Podobno podobna do Tajniaków, tyle, że z obrazkami. Jeszcze nie miałem czasu ogarnąć, plus do tego jednak trzeba ekipy. Ładnie wygląda, a za 15 zł, to nawet dla samych pierdół może być Spoiler Na fali pomocy Ukrainie, kupiłem jeszcze na Art Rage grę Ravehard, ale nie zdążyła dojść, więc nie wiem. Niemniej, w sumie mało popularna, a recenzje są całkiem pozytywne. No i grafiki całkiem, hm, ciekawe. Spoiler W Szarlatanów z Pasikurowic grałem raz i też mi się bardzo podobała, chociaż wiem, że powinno się od razu do nich dokupić kapsle numizmatyczne (czy jak to tam się nazywa), a i najlepiej dodatki. Na razie chyba stopuję z kupowaniem, bo mam na półce z 4-5 tytułów, w które nawet nie zagrałem, w tym Boss Monstera z wszystkimi małymi dodatkami. Edytowane 14 marca 2022 przez Szwed Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 14 marca 2022 Opublikowano 14 marca 2022 Ja postanowiłem że nie będę kupował średniaków nawet na super promocji, bo szkoda mi miejsca i czasu na takie pozycje. A kapsle na Szarlatanów to będzie jakiś spory koszt i kupę roboty. Tych znaczników jest tam kilkadziesiąt jak nie ponad 100! Bez przesady do gry za 100 zł. Że niby ten karton od dociągu z woreczka miałby się zużyć? A dodatek to chyba Szeptuchy. Zobaczymy, ale aż tyle nie gram raczej. Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 17 marca 2022 Opublikowano 17 marca 2022 W salonach Empik można dziś dorwać dodatek do Sagrady za 9 zł Do sprawdzenia na Empik.com czy akurat w danym salonie jest za tyle Moja kopia już była na zapleczu... Cytuj
Kosmos 2 712 Opublikowano 17 marca 2022 Opublikowano 17 marca 2022 Pani z Empika powiedziała, że przyszedł ktoś i kupił wszystkie. Yebane janusze 1 Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 18 marca 2022 Opublikowano 18 marca 2022 Same here, były dwie, nie ma dwóch. A mieliśmy się z kumplem podzielić akurat. Ech. Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 19 marca 2022 Opublikowano 19 marca 2022 Premiera Nemesis Lockdown przesunięta na 3 kwartał 2022 Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 20 marca 2022 Opublikowano 20 marca 2022 W dniu 19.03.2022 o 14:08, smoo napisał: Premiera Nemesis Lockdown przesunięta na 3 kwartał 2022 O! Jakieś źródło? W sumie jakoś nie czekam. Przekonałem się do podstawki ale raczej kontynuacji brać nie będę. Prędzej wezmę dodruk Posiadłości Szaleństwa, już od poniedziałku w końcu ma być rozsyłana do sklepów. Teraz się zastanawiam czy brać Arnak. Podobno taki hit, gra wygląda bardzo ok, ale mam obawę czy u mnie zaskoczy. PS. Trochę pograłem przez weekend Co prawda z żoną głównie w Sagradę zainspirowany dodatkiem z Empiku, ale niedługo w coś poważniejszego typu Robinson, Detektyw lub Terraformacja EA. Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 21 marca 2022 Opublikowano 21 marca 2022 11 godzin temu, marbel007 napisał: O! Jakieś źródło? Info ze sklepów. Angielska wersja jest rozsyłana, a zrobienie i wydrukowanie spolszczenia potrwa jeszcze parę miechów. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 23 marca 2022 Opublikowano 23 marca 2022 Premiera w przyszłym tygodniu, nawet nie wiedziałem, że powstaje taka wersja Cytuj
Paolo de Vesir 9 129 Opublikowano 23 marca 2022 Opublikowano 23 marca 2022 Tak podebne się pod temat, bo jednak tabletop, ale karcianka. Czy ktoś na forumku gra we Flesh & Blood? Prawdopodobnie największe objawienie TCG od dobrych kilkunastu lat? Nie dość, że nie upadło to się mocno rozwija i podpierdziela Wizardom graczy z MtG którzy chyba mają dość bycia jebanym w dupala czy to ucinaniem budżetów na gry face to face czy zbrodniczą monetyzacją MtG Areny. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 24 marca 2022 Opublikowano 24 marca 2022 W dniu 23.03.2022 o 11:25, Shen napisał: Premiera w przyszłym tygodniu, nawet nie wiedziałem, że powstaje taka wersja Ta gra wyszła w zeszłym roku, teraz ma być restock. Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 24 marca 2022 Opublikowano 24 marca 2022 A ściąga to któryś polski sklep? Bo widzę, że na oficjalnej stronie wysyłają tylko do USA, a na liście krajów z dystrybucją Polski niestety nie ma. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi