Skocz do zawartości

Gry planszowe

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Decrypto, czy Tajniacy? Co lepsze? W Tajniaków grałem, była kupa funu, ale Decrypto pierwsze w rankingu BGG.

I czy Terraformacja Marsa to dobra gra?

Opublikowano
45 minut temu, Rozi napisał:

My się zdecydowanie odbiliśmy, mimo nakręconego hype'u. Giera jak dla mnie zbyt sucha, mocno kojarzyła mi się z rozbuchanym, kosmicznym pasjansem. No ale dla mnie każda gra, gdzie trzeba pierwszą rozgrywkę przez ponad godzinę oglądać na YT, żeby w ogóle siąść do spamiętania zasad jest skreślona na starcie ;)

Opublikowano
23 godziny temu, Rozi napisał:

Decrypto, czy Tajniacy? Co lepsze? W Tajniaków grałem, była kupa funu, ale Decrypto pierwsze w rankingu BGG.

Dla mnie Decrypto - więcej gadki i rozkminiania moim zdaniem. W Tajniakow nie grałem z rok a Decrypto regularnie wyciągam przy okazji jakiejś większej imprezy czy spotkania. 

Co do Terrki, to mi się spodobała, ale to gra na min 2h i faktycznie trochę trzeba sobie przypomnieć przed kolejną partia po przerwie, ale gra mi dobrze siadła. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
1 godzinę temu, Szwed napisał:

I jak koledzy, wspieracie? 1,6 mln PLN w niecałą godzinkę.

Ja chyba wezmę ten pledge bez artbooka jedynie.

Gambit mocno średnio ocenił w swojej recenzji, co moje nikłe zainteresowanie zgasiło całkiem. 

Ja mam swoje nowe pudełka z ostatniego miesiąca.

IMG_20221115_183826.thumb.jpg.1a2006b54c96892885a88dfb17b7799c.jpg

Generalnie gry z wymiany z MatHandlu, a Zombicide za sprzedaż innych gier (angielskiego Everdella, MikroMakro i Osadników Narodziny Imperium). Warto było. Mimo pierwszych solo prób, w 4 Zombicide siadł całkiem nieźle :)

• Plusik 2
  • Lubię! 1
Opublikowano

Z planszówkami opartymi na grach video jest taki problem, że do grania potrzeba konkretnej ekipy która kojarzy temat. Inaczej jest meh. Ja odpuszczam tego typu produkcje.

Opublikowano

Poszukuję czegoś łatwego do przyswojenia i przyjemnego do pogrania na rodzinne spotkania (do 6 osób max. raczej). Obecnie na liście mam:

- Taboo

- Decrypto

- Tajniacy

- DixIt

Na pewno wleci Taboo, bo to pewniak na imprezy, a co jeszcze? Chyba, że polecicie coś jeszcze? 

Opublikowano
Godzinę temu, Badus napisał:

Poszukuję czegoś łatwego do przyswojenia i przyjemnego do pogrania na rodzinne spotkania (do 6 osób max. raczej). Obecnie na liście mam:

- Taboo

- Decrypto

- Tajniacy

- DixIt

Na pewno wleci Taboo, bo to pewniak na imprezy, a co jeszcze? Chyba, że polecicie coś jeszcze? 

Carcassonne bardzo łatwe w obsłudze. No i 5 Sekund.

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzone na 2 osoby:

- 7 Cudów Świata - Pojedynek (są też dodatki, jeśli Wam podejdzie)

- Azul (podstawowa wersja)

- Everdell (piękny, ale wymagający tytuł)

- Wsiąść do pociągu

Nam jeszcze mocno siadły paragrafówki z nieśmiertelnym "Sherlock Holmes: Detektyw doradczy" na czele.

Edytowane przez Badus
  • Lubię! 1
Opublikowano

Czy Nemesisa z dziewczyna ogarnę czy sobie darować ?

Jeszcze mam na celowniku

Gloomhaven Szczęki Lwa
Małe Epickie Podziemia
Pandemic
Alone
Everdell
Smallworld
Pradawny Las
Abyss
Aeons End
Cyklady
Tainted Grail Upadek Avalonu
Blood Rage

Ktoś grał w któreś z powyższych jeśli tak chętnie poproszę o opinie jak wyglada wprowadzenie znajomych jak z gra na 2 osoby itp

Opublikowano

Większość gier jeśli nie jest stworzona pod dwie osoby, to w tym wariancie gra się w nie słabo. Upatrzyłeś sobie straszne molochy. Twoja luba wie na co się pisze w ogóle w przypadku takiego Nemesisa czy Gloomhaven?

Opublikowano
Większość gier jeśli nie jest stworzona pod dwie osoby, to w tym wariancie gra się w nie słabo. Upatrzyłeś sobie straszne molochy. Twoja luba wie na co się pisze w ogóle w przypadku takiego Nemesisa czy Gloomhaven?

Szczęki Lwa (gloomhaven) akurat to okrojona przystępna wersja taka wersja slim

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Na dwie osoby polecam serię Descent starą i nową edycję. Stara jest do kupienia na aukcjach za chore pieniądze, dlatego proponuję najnowszą edycję. Ostatnio taką kupiłem. Też tania nie była, ale pięknie wydana. Figurki są większe i lepiej wykonane niż w 2ed. Super sprawa.

Opublikowano
Na dwie osoby polecam serię Descent starą i nową edycję. Stara jest do kupienia na aukcjach za chore pieniądze, dlatego proponuję najnowszą edycję. Ostatnio taką kupiłem. Też tania nie była, ale pięknie wydana. Figurki są większe i lepiej wykonane niż w 2ed. Super sprawa.

Tylko nie przekonuje mnie ze muszę wykorzystywać aplikacje do tej gry
Opublikowano

Druga edycja jest jeszcze staroszkolna ;) w tej najnowszej już nie ma mistrza gry. Osobiście mi to nie przeszkadza. Aplikacja jest dobrze zrobiona, ma klimatyczną muzykę i dubbing. Co kto lubi, ale grę polecam. Można dzięki apce grać w pojedynkę 

Opublikowano
20 godzin temu, Banan91PL napisał:

Zamówiłem Canvas (gierka o układaniu obrazów) polecacie jaka gierkę rpg karcianke bądź planszowke w która będę mógł grać z dziewczyna ? Czy nemesis się sprawdzi ?

Na dwóch ale nie do coopa to moze Unmatched?

Opublikowano
W dniu 19.11.2022 o 23:34, Badus napisał:

- Taboo

- Decrypto

- Tajniacy

- DixIt

Sprawdź jeszcze Jungle Speed, wczoraj graliśmy w 9 osób, wcześniej w 5-6 i też wchodziło świetnie. Bardzo prosta i śmieszna, więc prawie każdy chce w to grać 

Opublikowano
W dniu 20.11.2022 o 09:41, Badus napisał:

Sprawdzone na 2 osoby:

- 7 Cudów Świata - Pojedynek (są też dodatki, jeśli Wam podejdzie)

- Azul (podstawowa wersja)

- Everdell (piękny, ale wymagający tytuł)

- Wsiąść do pociągu

Nam jeszcze mocno siadły paragrafówki z nieśmiertelnym "Sherlock Holmes: Detektyw doradczy" na czele.

My na 2 osoby z żoną to coś lekkiego, to nieśmiertelne jest Ubongo, Sagrada i Santorini. Te ostatnie na 2 jest IMO mega. 

A co do dobrych dedukcji to Mr Jack i Niepożądani Goście mi się bardzo podobają, ale nie mam z kim grać :(

W dniu 20.11.2022 o 14:44, Banan91PL napisał:

Czy Nemesisa z dziewczyna ogarnę czy sobie darować ?

Jeszcze mam na celowniku

Gloomhaven Szczęki Lwa
Małe Epickie Podziemia
Pandemic
Alone
Everdell
Smallworld
Pradawny Las
Abyss
Aeons End
Cyklady
Tainted Grail Upadek Avalonu
Blood Rage

Ktoś grał w któreś z powyższych jeśli tak chętnie poproszę o opinie jak wyglada wprowadzenie znajomych jak z gra na 2 osoby itp

Po pierwsze pytanie jakie masz doświadczenia z żoną w planszówki. Nemesis na 2, szczególnie z żoną u mnie słabo. Z kumplami w 4-5 ekstra. 

Pandemic na 2 dość prosta i fajna gra na 2 osoby. 

Z cięższych, ale z żoną, polecam Robinsona Crusoe, tylko mam wrażenie, że zasad jest tyle co w Nemesisie, tylko jak się opanuje to już jest lżej. 

• Lubię! 2