Gość Rozi Opublikowano 5 listopada 2022 Opublikowano 5 listopada 2022 Decrypto, czy Tajniacy? Co lepsze? W Tajniaków grałem, była kupa funu, ale Decrypto pierwsze w rankingu BGG. I czy Terraformacja Marsa to dobra gra? Cytuj
Badus 273 Opublikowano 5 listopada 2022 Opublikowano 5 listopada 2022 45 minut temu, Rozi napisał: I czy Terraformacja Marsa to dobra gra? My się zdecydowanie odbiliśmy, mimo nakręconego hype'u. Giera jak dla mnie zbyt sucha, mocno kojarzyła mi się z rozbuchanym, kosmicznym pasjansem. No ale dla mnie każda gra, gdzie trzeba pierwszą rozgrywkę przez ponad godzinę oglądać na YT, żeby w ogóle siąść do spamiętania zasad jest skreślona na starcie Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 6 listopada 2022 Opublikowano 6 listopada 2022 23 godziny temu, Rozi napisał: Decrypto, czy Tajniacy? Co lepsze? W Tajniaków grałem, była kupa funu, ale Decrypto pierwsze w rankingu BGG. I czy Terraformacja Marsa to dobra gra? Dla mnie Decrypto - więcej gadki i rozkminiania moim zdaniem. W Tajniakow nie grałem z rok a Decrypto regularnie wyciągam przy okazji jakiejś większej imprezy czy spotkania. Co do Terrki, to mi się spodobała, ale to gra na min 2h i faktycznie trochę trzeba sobie przypomnieć przed kolejną partia po przerwie, ale gra mi dobrze siadła. Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 15 listopada 2022 Opublikowano 15 listopada 2022 I jak koledzy, wspieracie? 1,6 mln PLN w niecałą godzinkę. Ja chyba wezmę ten pledge bez artbooka jedynie. Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 15 listopada 2022 Opublikowano 15 listopada 2022 1 godzinę temu, Szwed napisał: I jak koledzy, wspieracie? 1,6 mln PLN w niecałą godzinkę. Ja chyba wezmę ten pledge bez artbooka jedynie. Gambit mocno średnio ocenił w swojej recenzji, co moje nikłe zainteresowanie zgasiło całkiem. Ja mam swoje nowe pudełka z ostatniego miesiąca. Generalnie gry z wymiany z MatHandlu, a Zombicide za sprzedaż innych gier (angielskiego Everdella, MikroMakro i Osadników Narodziny Imperium). Warto było. Mimo pierwszych solo prób, w 4 Zombicide siadł całkiem nieźle 2 1 Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 15 listopada 2022 Opublikowano 15 listopada 2022 Z planszówkami opartymi na grach video jest taki problem, że do grania potrzeba konkretnej ekipy która kojarzy temat. Inaczej jest meh. Ja odpuszczam tego typu produkcje. Cytuj
Badus 273 Opublikowano 19 listopada 2022 Opublikowano 19 listopada 2022 Poszukuję czegoś łatwego do przyswojenia i przyjemnego do pogrania na rodzinne spotkania (do 6 osób max. raczej). Obecnie na liście mam: - Taboo - Decrypto - Tajniacy - DixIt Na pewno wleci Taboo, bo to pewniak na imprezy, a co jeszcze? Chyba, że polecicie coś jeszcze? Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 19 listopada 2022 Opublikowano 19 listopada 2022 Godzinę temu, Badus napisał: Poszukuję czegoś łatwego do przyswojenia i przyjemnego do pogrania na rodzinne spotkania (do 6 osób max. raczej). Obecnie na liście mam: - Taboo - Decrypto - Tajniacy - DixIt Na pewno wleci Taboo, bo to pewniak na imprezy, a co jeszcze? Chyba, że polecicie coś jeszcze? Carcassonne bardzo łatwe w obsłudze. No i 5 Sekund. Cytuj
Banan91PL 34 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 Zamówiłem Canvas (gierka o układaniu obrazów) polecacie jaka gierkę rpg karcianke bądź planszowke w która będę mógł grać z dziewczyna ? Czy nemesis się sprawdzi ? 1 Cytuj
WisnieR 2 738 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 7 cudów świata pojedynek. Najlepsza gra dla dwóch osób. No chyba że lubisz trudniejsze gry to wtedy Zimna Wojna - dla mnie numer jeden gier dla dwóch graczy. Pojedynek numer dwa. 1 Cytuj
Badus 273 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 (edytowane) Sprawdzone na 2 osoby: - 7 Cudów Świata - Pojedynek (są też dodatki, jeśli Wam podejdzie) - Azul (podstawowa wersja) - Everdell (piękny, ale wymagający tytuł) - Wsiąść do pociągu Nam jeszcze mocno siadły paragrafówki z nieśmiertelnym "Sherlock Holmes: Detektyw doradczy" na czele. Edytowane 20 listopada 2022 przez Badus 1 Cytuj
Banan91PL 34 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 Czy Nemesisa z dziewczyna ogarnę czy sobie darować ?Jeszcze mam na celowniku Gloomhaven Szczęki LwaMałe Epickie PodziemiaPandemicAloneEverdellSmallworldPradawny LasAbyssAeons EndCykladyTainted Grail Upadek AvalonuBlood RageKtoś grał w któreś z powyższych jeśli tak chętnie poproszę o opinie jak wyglada wprowadzenie znajomych jak z gra na 2 osoby itp Cytuj
WisnieR 2 738 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 Większość gier jeśli nie jest stworzona pod dwie osoby, to w tym wariancie gra się w nie słabo. Upatrzyłeś sobie straszne molochy. Twoja luba wie na co się pisze w ogóle w przypadku takiego Nemesisa czy Gloomhaven? Cytuj
Banan91PL 34 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 Większość gier jeśli nie jest stworzona pod dwie osoby, to w tym wariancie gra się w nie słabo. Upatrzyłeś sobie straszne molochy. Twoja luba wie na co się pisze w ogóle w przypadku takiego Nemesisa czy Gloomhaven?Szczęki Lwa (gloomhaven) akurat to okrojona przystępna wersja taka wersja slimWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
genjuro 85 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 Na dwie osoby polecam serię Descent starą i nową edycję. Stara jest do kupienia na aukcjach za chore pieniądze, dlatego proponuję najnowszą edycję. Ostatnio taką kupiłem. Też tania nie była, ale pięknie wydana. Figurki są większe i lepiej wykonane niż w 2ed. Super sprawa. Cytuj
Banan91PL 34 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 Na dwie osoby polecam serię Descent starą i nową edycję. Stara jest do kupienia na aukcjach za chore pieniądze, dlatego proponuję najnowszą edycję. Ostatnio taką kupiłem. Też tania nie była, ale pięknie wydana. Figurki są większe i lepiej wykonane niż w 2ed. Super sprawa. Tylko nie przekonuje mnie ze muszę wykorzystywać aplikacje do tej gry Cytuj
genjuro 85 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 Druga edycja jest jeszcze staroszkolna w tej najnowszej już nie ma mistrza gry. Osobiście mi to nie przeszkadza. Aplikacja jest dobrze zrobiona, ma klimatyczną muzykę i dubbing. Co kto lubi, ale grę polecam. Można dzięki apce grać w pojedynkę Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 20 godzin temu, Banan91PL napisał: Zamówiłem Canvas (gierka o układaniu obrazów) polecacie jaka gierkę rpg karcianke bądź planszowke w która będę mógł grać z dziewczyna ? Czy nemesis się sprawdzi ? Na dwóch ale nie do coopa to moze Unmatched? Cytuj
Banan91PL 34 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 Zamówiłem na początek Aegons End i Hero Realms dwie karcianki akurat na spotkanie z kumplami i do pogrania z kobieta i soloWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
funditto 657 Opublikowano 20 listopada 2022 Opublikowano 20 listopada 2022 W dniu 19.11.2022 o 23:34, Badus napisał: Poszukuję czegoś łatwego do przyswojenia i przyjemnego do pogrania na rodzinne spotkania (do 6 osób max. raczej). Obecnie na liście mam: - Taboo - Decrypto - Tajniacy - DixIt Na pewno wleci Taboo, bo to pewniak na imprezy, a co jeszcze? Chyba, że polecicie coś jeszcze? Sprawdź jeszcze Jungle Speed, wczoraj graliśmy w 9 osób, wcześniej w 5-6 i też wchodziło świetnie. Bardzo prosta i śmieszna, więc prawie każdy chce w to grać Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 22 listopada 2022 Opublikowano 22 listopada 2022 W dniu 20.11.2022 o 09:41, Badus napisał: Sprawdzone na 2 osoby: - 7 Cudów Świata - Pojedynek (są też dodatki, jeśli Wam podejdzie) - Azul (podstawowa wersja) - Everdell (piękny, ale wymagający tytuł) - Wsiąść do pociągu Nam jeszcze mocno siadły paragrafówki z nieśmiertelnym "Sherlock Holmes: Detektyw doradczy" na czele. My na 2 osoby z żoną to coś lekkiego, to nieśmiertelne jest Ubongo, Sagrada i Santorini. Te ostatnie na 2 jest IMO mega. A co do dobrych dedukcji to Mr Jack i Niepożądani Goście mi się bardzo podobają, ale nie mam z kim grać W dniu 20.11.2022 o 14:44, Banan91PL napisał: Czy Nemesisa z dziewczyna ogarnę czy sobie darować ? Jeszcze mam na celowniku Gloomhaven Szczęki Lwa Małe Epickie Podziemia Pandemic Alone Everdell Smallworld Pradawny Las Abyss Aeons End Cyklady Tainted Grail Upadek Avalonu Blood Rage Ktoś grał w któreś z powyższych jeśli tak chętnie poproszę o opinie jak wyglada wprowadzenie znajomych jak z gra na 2 osoby itp Po pierwsze pytanie jakie masz doświadczenia z żoną w planszówki. Nemesis na 2, szczególnie z żoną u mnie słabo. Z kumplami w 4-5 ekstra. Pandemic na 2 dość prosta i fajna gra na 2 osoby. Z cięższych, ale z żoną, polecam Robinsona Crusoe, tylko mam wrażenie, że zasad jest tyle co w Nemesisie, tylko jak się opanuje to już jest lżej. 2 Cytuj
Arkady 1 012 Opublikowano 23 listopada 2022 Opublikowano 23 listopada 2022 Jak coś Everdell na Allegro za 139 zł 1 Cytuj
Boomcio 4 071 Opublikowano 24 listopada 2022 Opublikowano 24 listopada 2022 https://noobirus.itch.io/grottopunk-pl?fbclid=IwAR27LHOIUtFetZLi8cOtErO9ij127vS-h_O4Ko3TGna8JRfmA8sZvaJQa9U Zaciekawiło, oj zaciekawiło. Gra fabularna czerpiąca z dobrych, sprawdzonych schematów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi