Skocz do zawartości

Gry planszowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cholera, brakuje mi czasu na planszowki( czesto sily) ale staram sie przy kazdej mozliwosci sprobowac cos nowego, wkrecic kogos w ten swiat albo chociaz przypomniec sobie jakiegos starocia. I tak oto ostatnio zjawil sie u mnie brat z Little Towns ktore skradlo nam kilka godzin. Swietna zabawa w ukladanie surowcow na wlasnej planszetce na modle tetrisa tak aby sie nie zablokowac zanim nie powstanie budynek o specjalnych wartosciach.

Kupulem sobie za te smieszne 120 zl Hallo Wieza ( albo Sky Team)i jest genialne. Strasznie lubie gry w ktorych trzeba wspolpracowac, w ktorych stopniowo pojawiaja sie nowe mechaniki i trzeba sie naglowkowac.20240817_063619.thumb.jpg.bde3db448dd6f61b465b4e10ccd9f005.jpgale, ale kochani. Co to tam widnieje jeszcze na polce? Czy to nie przypadkiem prawie polmetrowe pudlo najabrdziej epickiej mutherfucker strategii, matki wszystkich tego typu planszowek? 

Gry KOLOSA na 6-12 godzin na jedna rozgrywke( czy zagram w to chocby raz? XD) gdzie tyle samo gry toczy sie na stole co ponad nim? Usielbiam20240817_063441.thumb.jpg.1369836ba9acc35473a43a60949a2afe.jpgprzedstawiam pamstwu moje juz teraz spelnione planszowkowe marzenie

• Plusik 5
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
W dniu 9.10.2024 o 17:34, WisnieR napisał(a):

Doczekałem się dodruku i jeszcze wpadł kuponik z inpost Pay i za 80zl stałem się nabywcą tego oto hitu. Leci na półkę wstydu.

20241009_164452.jpg

Gdzie na półkę wstydu? Warto zagrać od razu. Gra jest prosta, szczególnie w 1 scenariuszu a kolejne dokładają mechaniki. Żal na półkę wstydu stawiać.

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.10.2024 o 17:34, WisnieR napisał(a):

Doczekałem się dodruku i jeszcze wpadł kuponik z inpost Pay i za 80zl stałem się nabywcą tego oto hitu. Leci na półkę wstydu.

20241009_164452.jpg

A co to za sztosiwo? Sam nie siedzę kompletnie w planszówkach, ale jak zobaczyłem foto to od razu poszło zamówienie na sztukę. Jako upominek dla siostry - dziewczyna jara się lotnictwem i planszówkami, a to tutaj mi pachnie jak dobre połączenie powyższych.

Jestem laikiem totalnym, a od jakiegoś czasu korci mnie żeby zagrać w jakąs planszowke, trochę bardziej skomplikowaną od chinola czy monopoly.

Znalazłem dwie ciekawe pozycje 

- Agricolla

- Gloomhaven

Jak oceniacie ? Warte wydania tych zlodziszy, szczególnie jeśli chodzi o te drugie ? Podobno dużo zawartości tam jest.

(Słyszałem, że jeśli aktualnie nie ma się partnera do gry, można samemu pograć)

Edytowane przez lysyolec
12 godzin temu, XM. napisał(a):

Możecie polecić jakąś fajną grę planszowa/karciana w które gra się samemu?

Zależy jakie masz skille. 

Polecam Pod Wrogim Niebem. 

Trudniejsze Final Girl (pamiętaj że oprócz podstawki musisz mieć jakiś dodatek). 

Lubie pyknąć w Robinsona Crusoe solo ale to już duży kaliber do nauki. 

Tu masz świeżą topke gier solo

O,jeszxze Dorfromantik grałem ostatnio. 

• Plusik 1
6 godzin temu, lysyolec napisał(a):

Jestem laikiem totalnym, a od jakiegoś czasu korci mnie żeby zagrać w jakąs planszowke, trochę bardziej skomplikowaną od chinola czy monopoly.

Znalazłem dwie ciekawe pozycje 

- Agricolla

- Gloomhaven

Jak oceniacie ? Warte wydania tych zlodziszy, szczególnie jeśli chodzi o te drugie ? Podobno dużo zawartości tam jest.

(Słyszałem, że jeśli aktualnie nie ma się partnera do gry, można samemu pograć)

Jak jesteś totalnym laikiem to chyba bym te gry odradził. Odbijesz się od zasad. 

Gloomhaven nie grałem bo nie moje klimaty, Agricola już prędzej, mam właśnie na tapecie zaznajamiam się z zasadami. Ale to stara dość gra. 

Na czym Ci zależy? Na solo czy na graniu z kimś? Na zbieraniu punktów czy na przygodzie? Na konkurencji z innymi czy na kooperacji i wspólnym celu? 

Z nowoczesnych gier polecam Zaginiona Wyspę Arnak lub Diunę Imperium (ew edycję Powstanie). Obie mają tryby solo. Całkiem niezłe, szczególnie Arnak. 

Jednak jak jesteście w ogóle zieloni w planszówki i chcecie kolejny krok po Monopoly to polecam po prostu Wsiąść do pociągu albo Pandemic. Ja od tego zaczynałem i do dziś chętnie usiądę.

Z łatwych ale przyjemnych wyścigów Wyprawę do El Dorado albo Turbo. Ostatnio odkryłem też np. Kakao albo Marvel United.

Z prostych gier abstrakcyjnych polecam też Azula lub Sagradę. 

Z pojedynkowych karcianek na 2 osoby Mindbug. 

Jeśli całkiem z innej beczki chcecie - więcej akcji czy klimatu to polecam Nemesis lub coś z serii Zombicide. Ale też trzeba się nauczyć sporo zasad. 

20 godzin temu, XM. napisał(a):

Możecie polecić jakąś fajną grę planszowa/karciana w które gra się samemu?

Sporo gier ma opcje grania a solo, ale które z nich oferują w tym trybie dobra zabawę to ciężko powiedzieć bo nie testowałem. Zerknij może na ten kanał, nie znam ale mi się ostatnio pokazał. 

https://youtube.com/@trybsolo?si=baDEYBG60MlbawYw

Solo to Robinson Crusoe zdecydowanie.

Dziś rozegraliśmy pierwszą partie Diuna Wojna o Arrakis w 4 osoby. Świetny tytuł. To taka uproszczona i krótsza Wojna i Pierścień. Czy lepszą? Nie. Za to ma swoje zalety, które zdecydowanie mogą przemówić na jej korzyść podczas wyboru między obiema.

Rozgrywka jest krótsza. Gra jest bardzo intensywna, punkty wpadają szybko i rozgrywka średnio trwa 5 rund gdzie WoP to około 8/10 rund.

Zasady są uproszczone. Walka jest mniej losowa, bo nie ma "pustych" rzutów. Każda strona kości ma jakiś wynik - jest to atak, obrona albo specjana zdolność, gdzie w WoP rzuca się K6 iliczy trafienia na 5/6, więc można rzucić 5-cioma kostami "nic". Nie ma też przerzutów, i kart. Po prostu rzut kośćmi i wynik.

Wykonanie top jak to na CMON przystało. Świetne figurki, nie gumolit jak w WoPie, tylko normalny plastik.

Na minus? Klimat. Owszem graficznie gra ma klimat Diuny, postacie są z Diuny i cała otoczka i akcje to diuna jednak ze względu na to, że jest mocny nacisk na walkę, ten klimat ucieka. W WoPie karty wydarzeń i sama rozgrywka to czasami odgrywanie scen z powieści, a że sama rozgrywka jest dużo dłuższą, to i bardziej ten klimat czuć, bo zagrywa się dużo więcej kart wydarzeń.

Mimo to tytuł jest świetny, i na bank będzie wracał na stół, gdy nie ma czasu na rozgrywkę w WoP, a raczej szybkie 3h do pobrania.

Polecam! Dla mnie nawet średniozaawansowanych planszówkowicze będą w stanie ogarnąć zasady. 

20241027_150235.jpg

20241027_125840.jpg

• Plusik 1