zajman 18 Opublikowano 5 sierpnia 2009 Opublikowano 5 sierpnia 2009 (edytowane) Wraz ze swoim bliskim przyjacielem zrobiliśmy automat do gier Nie pomalowana wersja wygląda tak: Do środka co prawda można wsadzić każdą konsolę ale mamy tam Pleja 2 .Teraz moje pytanie : Jakie tytuły możecie polecić do grania na takim czymś ? Szukam wszelakich grywalnych portów starych gier z tym że mam capcom classic collection 2 i są to już ciut za stare gry Narazie gramy w tekkena dla którego jest ta maszynka zrobiona,mam też street fightera 3 oraz soul calibur jak i metal slug antology więc te tytuły możecie pominąć Pozdrawiam Edytowane 5 sierpnia 2009 przez zajman Cytuj
Gość MasterShake Opublikowano 8 sierpnia 2009 Opublikowano 8 sierpnia 2009 crazy taxi i inne porty z dc? Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 30 sierpnia 2009 Opublikowano 30 sierpnia 2009 Będąc kiedyś w Austrii widziałem Aracda który zbudowany był na bazie Budy z Metal sluga 2 + komp oparty o Pentium 4 HT 3,6Ghz +?? ramu + dysk jakieś 80GB i Linux z MAME na pokładzie, maszynka miała jakoś zrobiony slot na euro i pełną kontrolę za pomocą Arcade sticków... można by coś takiego zmontować własny automat z praktycznie wszystkimi gierkami z salonów Cytuj
Ciapo 9 Opublikowano 14 grudnia 2010 Opublikowano 14 grudnia 2010 Witam Pobawię się trochę w archeologa i odkopię ten temat, przy okazji się pochwalę, w sumie jak na razie nie za bardzo jest czym, ale właśnie jestem w trakcie budowania takiego automatu. W tym momencie nie wygląda to zbyt okazale, ale czekam na paczkę z "bebechami" (gałki, przyciski, wrzutnik monet i interfejs pozwalający na podłączenie całości osprzętu przez USB do kompa) więc prace utknęły w martwym punkcie. W każdym razie nie jest to jakaś wielce trudna sprawa (jak do tej pory ) za to dosyć kosztowna. W tej chwili sprawa wygląda tak: jednak myślę, że na dniach dostanę wyczekiwaną paczkę, prace ruszą z kopyta i do końca roku uda mi się z tym skończyć. Pozdrawiam Cytuj
Stona 569 Opublikowano 14 grudnia 2010 Opublikowano 14 grudnia 2010 Ha, daje radę Pochwal się koniecznie jak zaczniesz dłubać dalej Cytuj
Ciapo 9 Opublikowano 30 grudnia 2010 Opublikowano 30 grudnia 2010 Więc dotarłem do kolejnego punktu W tej chwili buda wygląda tak: Wszystko już działa czekam tylko na szybki i materiały do wykończenia całości, żeby jakoś to wyglądało. Pozdrawiam Cytuj
Etheor 547 Opublikowano 1 stycznia 2011 Opublikowano 1 stycznia 2011 No, nieźle. Powiedz co tam w środku drzemie? Cytuj
Ciapo 9 Opublikowano 2 stycznia 2011 Opublikowano 2 stycznia 2011 W środku stoi stary Pentium 4 3,4GHz z 1gb ramu i GeForce'm 210. Wystarcza to spokojnie żeby płynnie chodziło 90% gier spod emulatora MAME i w zasadzie wszystkie emulowane systemy do czasów pierwszego PSX'a. Przy okazji kolejny update Dostałem paczkę z resztą materiałów wykończeniowych i w tej chwili wygląda to mniej więcej tak: Pozostało jeszcze tylko okleić boki automatu i dokleić listwy obrzeżowe i można będzie uznać projekt za skończony Pozdrawiam 6 Cytuj
Gość Oran Opublikowano 2 stycznia 2011 Opublikowano 2 stycznia 2011 Szkoda, że taki mały ekran - buda nie adekwatna do właśnie jego wielkości. Cytuj
Ciapo 9 Opublikowano 2 stycznia 2011 Opublikowano 2 stycznia 2011 No niestety, większego już tam nie upchnę, przynajmniej jak na razie, ten i tak wszedł na styk. Musiałby być LCD a znowu znalezienie monitora LCD o proporcjach 4:3 i w miarę niedrogiego też nie jest takie proste a nie mam zamiaru wyłożyć na sam monitor tyle ile kosztowała cała buda więc na razie wystarcza. Poza tym patrzenie na 24 calowy monitor z odległości kilkunastu centymetrów też nie jest zbyt rock'n'roll'owe Pozdrawiam Cytuj
Im your worst nightmare 9 Opublikowano 2 stycznia 2011 Opublikowano 2 stycznia 2011 (edytowane) Ładnie to wygląda ! Życzę dobrej zabawy przy graniu Edytowane 2 stycznia 2011 przez Im your worst nightmare Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 13 lutego 2011 Opublikowano 13 lutego 2011 Wszedł by większy Monitor tylko że musiał byś go pozbawić oryginalnej obudowy, na takim wybebeszeniu można zaoszczędzić sporo miejsca, innym sposobem może być lusterko w miejscu gdzie powinien znajdować się ekran i ekran w dolnej nieco przestronniejszej części obudowy, na lusterku można też powiększać obraz z np 15 do 22 cali... ustawianie lusterka to prawdziwy wyczyn ale jak sie uda to wygląda super. sprawę lusterka MAME rozwiązuje samo z siebie a w innych emu można załatwić to sterownikami... Cytuj
Ciapo 9 Opublikowano 14 lutego 2011 Opublikowano 14 lutego 2011 Prawdę mówiąc to teraz już wiem, że by wszedł Znalazłem telewizor o przekątnej 25'', który się tam zmieści, jednak spaliłem go przy próbie podłączenia amatorsko zrobionym kablem Ale nic to, jutro będę miał następny egzemplarz i tym razem kupiłem już fabrycznie zmontowany kabel, który w połączeniu z czymś co nazywa się Soft-15kHz zrobi mi z tego telewizora monitor arcade Jak uda mi się z tym uporać to może pokaże co z tego wyszło. Jednak najpierw oczywiście będę musiał zmówić jeszcze szybę zasłaniającą telewizor bo ta, którą widać na poprzednim zdjęciu z wiadomych względów nie nie będzie pasować A prawdę mówiąc o tricku z lusterkami pierwsze słyszę, jednak skoro już udało mi się namierzyć odpowiedni telewizor to nie będę kombinował na razie. Pozdrawiam :ph34r: Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 14 lutego 2011 Opublikowano 14 lutego 2011 (edytowane) Trick z lustrem zastosowano fabrycznie w wielu automatach do gier fajna sprawa bo można było manipulować obrazem i co najważniejsze środek ciężkości maszyny był nisko. Można ją było kopać i się nie wywaliła EDIT: no i oczywiście taniej było zmienić lustro i szybę niż cały ekran, gdyby jakiemuś lekko podchmielonemu zawodnikowi przypadkiem w przypływie weny twórczej wymknęła się z ręki butelka po piwie lub gdyby pobliskiej doniczce z parapetu zachciało się lekcji latania xD Edytowane 14 lutego 2011 przez KiNiO_64 Cytuj
Ciapo 9 Opublikowano 14 lutego 2011 Opublikowano 14 lutego 2011 O tak o testowaniu wytrzymałości maszyn to jest osobny temat rzeka Chociaż w moich stronach cięższe życie miały jednak flipery Pozdrawiam :ph34r: Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 15 lutego 2011 Opublikowano 15 lutego 2011 Zawsze możesz dodatkowo wsadzić do środka jakąś starą konsolkę np PS2 + Open Loadera i stream-ować do budy gierki Cytuj
Ciapo 9 Opublikowano 15 lutego 2011 Opublikowano 15 lutego 2011 (edytowane) Myślę, że obejdzie się bez tego. Wystarczy mi tam w środku MAME plus ePSXe. Do nowszych gier mam Xboxa 360 i od niedawna PS3, więc wystarczy tego tałatajstwa, bo i tak na wszystko czasu za mało No dobra to lecę walczyć z telewizorem, kurier dzisiaj dostarczył więc trzeba go zamontować. Mam nadzieje, że tym razem obejdzie się bez komplikacji Pozdrawiam :ph34r: EDIT: No to może pokaże jak to wyszło. Szyba jest jeszcze stara wiec będzie wymieniana niedługo. Edytowane 16 lutego 2011 przez Ciapo 2 Cytuj
yaczes 14 478 Opublikowano 16 lutego 2011 Opublikowano 16 lutego 2011 Szacun, kozacko sie to prezentuje. Cytuj
Plugawy 3 681 Opublikowano 17 lutego 2011 Opublikowano 17 lutego 2011 ile Cie kosztowało wlasnoręczne zrobienie automatu? Cytuj
Ciapo 9 Opublikowano 21 lutego 2011 Opublikowano 21 lutego 2011 Nie jest to tania zabawa. Same bebechy (w sensie gały, przyciski i reszta okablowania, w zależności od kursu funta, czy euro to koszt około 1000 złotych. Cała reszta (komp, płyty wiórowe, farby i reszta materiałów, z których jest zbudowana buda) to drugi 1000. Przy czym na upartego można by to zrobić taniej. Ja poszedłem na łatwiznę i wszystkie materiały kupowałem w sklepach typu nomi więc na pewno nie była to najtańsza metoda. Pozdrawiam :ph34r: Cytuj
JoZi 14 Opublikowano 21 lutego 2011 Opublikowano 21 lutego 2011 (edytowane) Kozak sprzęt Edytowane 21 lutego 2011 przez JoZi Cytuj
Gość donsterydo Opublikowano 22 lutego 2011 Opublikowano 22 lutego 2011 (edytowane) Kolego zniszczyłeś system w tym momencie Może za dwa czy trzy latka zgłoszę się do Ciebie po opis jak zbudować takie cacko W sumie jeżeli sticki są normalnie pod USB to nic trudnego pozostaje prosta stolarka, ale ten slot na monety mnie intryguje Edytowane 22 lutego 2011 przez donsterydo Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 23 lutego 2011 Opublikowano 23 lutego 2011 He he właśnie w tym rzecz że sticki w takich maszynkach nie powinny być normalne zazwyczaj używa się zwykłych arcadówek + odpowiedni kontroler na USB, co do slotu to też załatwia się to odpowiednim kontrolerem który symuluje wciśnięcie przycisku, najlepiej żeby to był jeden układ do gałek przycisków i monet bo łatwiej wtedy ustawić stare lub mniej zmyślne emulatory. Zainspirował mnie ten temat do zrobienia własnego automatu, muszę tylko poszukać jakiegoś znajomego który daje radę z stolarką bo elektronika to małe piwo ale za zrobienie budy nie brał bym się samodzielnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi