Skocz do zawartości

Polska media growe

Gość donsterydo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość donsterydo
Opublikowano (edytowane)

Sorry, że zboczę z tematu, ale muszę coś napisać. Od jakiegoś czasu czytam newsy na Polygamii i muszę powiedzieć, że tak niefachowego serwisu pod względem przekładów informacji z angielskiego na polski jeszcze nie widziałem, trzeba ich poprawiać co krok. Ostatnio jak pisali o obniżce ceny Elite to napisali, że w EU cenę ustalono na 300 Euro, dzisiaj źle przetłumaczyli informację o sprzedaży Shadow Complex - napisali, że w ciągu niecałych dwóch tygodni od premiery grę zakupiło 200 tys. osób, gdzie w oficjalnej notatce prasowej jest napisane jak byk, że sprzedano PONAD 200 tys. sztuk W CIĄGU PIERWSZEGO TYGODNIA OD PREMIERY. A najgorsze jest to, że jak im się napisze w komentarzach, że zrobili błąd to tego nie poprawiają. Już pomijam fakt, że niektóre nawet krótkie notatki prasowe upraszczają w przekładzie do granic możliwości nie starając się nawet oddać sensu i zawiłości niektórych wypowiedzi.

Edytowane przez Lucek
Opublikowano

tu nie chodzi o sam obiektywizm tylko o troche wieksze obycie w gierkowym swiecie... a, ze udzielaja sie tam w formie red. nawet 15latkowie....

zawsze omijalem ten serwis szerokim lukiem

Opublikowano

nic nie pobije ps3 site i ich tłumaczenia z angielskiego :D Szczególnie redaktorka Noriko.....Snow'a z FFXIII przetłumaczyła dosłownie jako śnieg,błędne informacje(że niby każda slim ma 3.0 a to nie prawda),praktycznie co dzień tam zjaduje jakiś babol

Gość Albert Wesker
Opublikowano

Kupuję PSXEXTREME i Neo+. Obydwa cenię równie mocno, wartości informacyjnej nie mają wcale, ale zawsze chętnie się dowiem, jak najnowszy hit na Wii ocenił Kaxi, jak przebój na X360 ocenił Koso. No i obydwa pisemka są niezastąpione przy posiadówkach na kibelku. Z mediów elektronicznych polskich rzadko korzystam, jeżeli już to onlinecenter, konsolowisko i deesowiec. Wolę jednak wideorecenzje gametrailers i pisemne recki ignu.

Opublikowano

Z Polskich mediów papierowych lubię Neo+ i PSX'a, choć ze wskazaniem na to pierwsze.

Z Onlinowych www.valhalla.pl.

Opublikowano

Neo + mi kompletnie nie lezy :/. Nie przemawiaja do mnie tamtejsi redaktorzy, a cena wg. mnie jest kompletnie nie adekwatna do jakosci. Nie robiac zadnej reklamy, PSX Extreme zdecydowanie lepszy. Wogole... PSX Extreme traktuje osobiscie jaka najlepsza gazete w naszym kraju :D.

Gość Haibane
Opublikowano

Kiedyś kupowałem jak leci, CDA, PS+, OPSM, GameRankings, N+, PE... Obecnie tylko dwie ostatnie, a i to w sumie z sentymentu.

• Plusik 1
Opublikowano

Jeżeli chodzi o Polygamię to strasznie zawiodłem się na ich blogu, a przynajmniej tym czym jest obecnie ta strona, bo kiedyś była zaledwie prostym blogiem, z ciekawymi tekstami, redaktorami piszącymi od serca i takim tam pierdołami, które zapewniły im popularność. Na oko ponad połowa tekstów powstaje przy wcześniejszym sprawdzeniu niusów na www.kotaku.com i tak naprawdę jest 99% przekładem tego co można tam znaleźć. Różnica jedynie tkwi w szybkości z jaką zostanie dany nius przełożony na język polski, z czym ostatnio jak widać też jest niewesoło. Ogólnie z gazet to tylko PE i N+, dużej konkurencji nie ma. Nawet gdy wychodziło Engarde z ciekawości kupowałem je co numer. Ale to tylko epizodzik, z dwoma głównymi graczami na rynku jestem już od dawien dawna.

Z mediów elektronicznych używam zagranicznych stron. Polskich kompletnie nie jarzę, bo są imo zbyt mało profesjonalne i nie dają pełnego przekroju sytuacji w branży. Ideałem byłby serwiso-forum, gdzie niusy byłyby tworzone w oparciu o niusy które dodają zwykli użytkownicy. Dlatego też uwielbiam siedzieć na forum NeoGafa, gdzie coś podobnego, lecz w czysto forumowej formie, ma miejsce.

Gość donsterydo
Opublikowano

O cholera, nawet nie wiedziałem, że jestem "autorem" tematu (post ten pojawił się w "console wars") :)

Jeżeli chodzi o polskie media, to z gazet oczywiście PSXE i Neo+, ze wskazaniem na tę pierwszą, dla mnie osobiście to Neo+ to takie PSXE bez paru dodatków ;)

Co do internetowych, to nasze polskie mają dwa problemy, jest ich za dużo przez co poziom wszystkich jest raczej średni, po drugie spore opóźnienia z newsami.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi o polskie media internetowe to wzorem jest onlinecenter. Wszystkie newsy w ekspresowym tempie, przejrzyście, konkretnie na temat. Począwszy od newsów, premier, zapowiedzi, dodatków, filmików, wywiadów, recenzji itd. itd. Słowem wszystko co każdy posiadacz xboxa powinien wiedzieć. No właśnie i tu szkoda że, onlinecenter w głównej mierze dotyczy tylko XO. Przydałby się onlinecenter w wersji ps3.

Jeżeli chodzi o gazety to tylko i wyłącznie Psx extreme. Kiedyś kupowałem n+, psx fan itd. ale kiedyś nie było neta a co za tym idzie trzeba było posiłkować się paroma gazetami. Teraz w zupełności wystarczy extreme choć głównie z sentymentu.

Edytowane przez Slupek88
Opublikowano

Oprócz PSXa kiedyś kupowałem Neo+ aż do pewnego momentu gdzie jeden z numerów spóźnił się w kioskach chyba o ponad tydzień, może nawet 2 tygodnie. Wszędzie za nim łaziłem i nie mogłem go dostać, a bilety tramwajowe jednak kosztują :)

Pamiętam jeszcze że recka Ghost Recon : AW w jednym z numerów była tak kiepsko napisana i jak ją czytałem to aż byłem w(pipi).... że zapłaciłem za coś takiego. Od tamtego momentu nie kupuje tej gazetki.

Opublikowano

wiec to bylo tak...

dawien dawno kupowalo sie bajtka,[tutaj przerwa w wydawaniu kasy na pisemka branżowe], oficjalny magazyn playstation, CDA i sporadycznie clicka. w miedzyczasie przesiadlem sie z modemu na stale polaczenie: neostrade; co spowodowalo totalne olanie papierowych tresci.

aktualnie czasem kupuje PE.. wlasciwie to tylko wtedy, kiedy jestem u kolezanki w kiosku ;] i przypadkiem mam przy sobie jakies drobne.

to tyle papierowych treści ;]

z tych cyfrowych preferuje: FPE ;], GT, GR, ps3site, psp-team.pl, skizo i google ;]

• 3 tygodnie później...
Gość bigdaddy
Opublikowano

co miesiąc PE kiedyś też kupowałem N+. Dziś ta gazetka jest kompletnie bez wyrazu, nudna, nie ,,konsolowa'' PE lubię za klimat i dobre recenzje.

Poza tym to korzystam z forumx xboxa, forum pe, polygamia, gametrailers, czasami onlinecenter i ign :potter:

Opublikowano

Z zagranicznych site'ów to N4G tak na szybciocha, a na poczytanie to tylko NeoGAF. Unikam Kotaku, zwane też slowtaku, u nich takie bzdury się pojawiają, że głowa boli. Z Polskich stron to Poly czasem przeglądnę i tylko tyle, Ps3site unikam jak ognia, za dużo fanboizmu tam jest i dużo newsów przepisywanych chyba z Kotaku. Poly święte też nie jest, czasem takie bzdury tam są, że głowa boli. Z prasy to tylko PSXExtreme.

Opublikowano (edytowane)

KIedyś czytałem systematycznie PE, ale teraz już przestałem i rzadko kupuje. Natomiast z portali odwiedzam:

- Gry-Online - pod względem merytorycznym konkurencję zostawiają daleko w tyle, newsy są szczegółowe i mają kilka ekskluzywnych. Do tego posiadają swoje GameTrailers, w którym leci wiele ciekawych materiałów video. Dobre recenzje, wczesne betatesty gry czy wrażenia z wielu gier na targach plus potężne relacje z samych targów.

- gram.pl/miastogier.pl - serwisy goniące GOLa, ustępują mu, aczkolwiek pod względem merytorycznym są bardzo wysoko i taką Polygamię miażdżą

- Polygamia.pl - pod względem merytorycznym leżą i kwiczą, newsy są słabe, recenzje także, ale wchodze tam tylko dlatego, ze najczęściej oni są najszybsi i mają najwięcej newsów. Z tego względu, że są krótkie i słabe jakościowo.

- plus czasami zajrze na inne pierdółkowate serwisy jak gaminator.pl czy ps3site.pl PS3site.pl to wchodze tylko z ciekawości bo nie dość, że mało tam newsów to jeszcze sama amatorka wśród redaktorów.

Z zagranicznych polecam

- n4g.com - szybko znajde gorące wiadomości i tyle chyba tylko trzeba :)

- vg247 - mają duże newsów i często są świeże bardzo

Edytowane przez Lukas_AT
  • Plusik 1
  • Minusik 1
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ciekawa dyskusja:

corto maltese says: 08/02/2010 at 12:00

Po prostu coraz częściej zastanawiam się czy w ogóle można mówić o dziennikarzach piszących o grach. Nie odmawiam wszystkim talentu czy dobrych intencji, ale moim zdaniem są raczej częścią maszyny promocyjnej niż niezależnymi podmiotami. Przedstawiają tylko to co im w swojej łaskawości producent gry przedstawi. Są więc na łasce wydawców\developerów. Nie słyszałem o dziennikarzach (przynajmniej w Polsce), którzy zatrudniają się w wielkiej fimie developerskiej i piszą pote demaskacyjną wcieleniówkę.

Przeglądam serwisy newsowe i wszędzie jest to samo, te same reglamntowane wiadomości, wiadomo, że w Polsce o nie trudno bo jestesmy grową prowincją, ale jednak to kuje w oczy. Oczywiście, że w innych sektorach jest podobnie, ale nigdzie na taką skalę.

Nie przepadam za wyborcza, ale tam nie mają problemu, zeby zmieszac z błotem jakiś mocno promowany film. Jak dystrybutor nie robi pokazu prasowego, to piszą, że pewnie jakaś lipa i na ogół mają rację.

No i jeszcze dwie zasada polskich dziennikarzy growych, które ostatnio mnie wyjątkowo denerwowały:

Niewygodne pytania? Nigdy w życiu! Firmowanie własną twarzą kampanii firmy, której produkty oceniamy? A proszę bardzo!

źródło (dyskusja w komentarzach)

• 1 miesiąc temu...
Gość donsterydo
Opublikowano

Ja p@@@@@@ę. Polygamia to syf nie z tej ziemi. Raz mi zbanowali konto ch@@ wie za co. Założyłem nowe konto i pojechałem po trolu co wypisywał brednie, że Arcade w USA nie sprzedają, a Elite kosztuje 200$ i znowu mnie zbanowali, a tych je@@@@@ PSowych troli trzymają. Już taki syf tam robią, że w newsach o X360 nic nie można przeczytać bo 80% postów to PSowe trole. Jedno wielkie skupisko PSowych debili, nie rozumiem co za dekle tam siedzą, że plusują w komentach gościowi posty gdzie pisze bzdury, że PS3 sprzedaje się tydzień w tydzień po 70k lepiej od X360, albo że Arcade w USA nie sprzedają a Elite jest tańszy o 100$ od PS3. Paranoja jakaś...

Gość donsterydo
Opublikowano

Miałem tak robić, ale czasem nie daję rady z jednego prostego powodu - niektórzy tam takie herezje wypisuje, że jak inni nie będą tego prostować to później ten syf roznosi się po normalnych forach.

Nie byłoby problemu gdyby moderacja banowała tych co trolują, a nie tych co ich prostują. Jeszcze do teamu dołączył Konrad "jakiś tam", który z minimum obiektywizmu na tyle wspólnego co ja z damskim baletem. Jeszcze trochę i co drugą stronę z newsami będzie można nazwać ps3site1, ps3site2 itp.

• Plusik 1
  • Minusik 1
Opublikowano

xboxowych trolli tam jest nie mniej :lol: No ale każdy widzi to co chce...Ogólnie to co się teraz dzieje na polygamii to szkoda gadać, kiedyś można było normalnie podyskutować a teraz jedna wielka wojna fanbojów...