Czoperrr 5 240 Opublikowano 13 kwietnia 2011 Opublikowano 13 kwietnia 2011 Planuje w niedalekiej przyszłości zakup zewnętrznego dysku. Zastanawiam się nad Hitachi XL 1000 - pojemność 1TB i zachęcająco niska cena. Jakieś opinie na jego temat? Zależy mi na kompatybilności z PS2 i Wii Cytuj
KiNiO_64 18 Opublikowano 21 sierpnia 2011 Opublikowano 21 sierpnia 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o kompatybilność z Wii to raczej spoko ale PS2 .. no cóż to raczej nie da rady bo za duży jest ten dysk. Osobiście mam problem z dyskiem 320GB na PS2, na co dzień mam podłączony przez usb dysk 160GB z laptopa w kieszeni noname i śmiga spoko, najczęściej gram w rpg więc specjalnego obciążenia na hdd niema. Jeśli chcę pograć w singstary to czy inne gry bazujące na szybkim odczycie to puszczam je z DVD lub przez LAN. Edytowane 21 sierpnia 2011 przez KiNiO_64 Cytuj
kasuro 34 Opublikowano 22 października 2011 Opublikowano 22 października 2011 dysk od laptopa + obudowa za 5 dych z komputronika, sam używam takiego czegos. trzeba być niezłym ...... by kupić za 5 dych obudowe. Jeśli chodzi o kompatybilność z Wii to raczej spoko ale PS2 .. no cóż to raczej nie da rady bo za duży jest ten dysk. Osobiście mam problem z dyskiem 320GB na PS2, na co dzień mam podłączony przez usb dysk 160GB z laptopa w kieszeni noname i śmiga spoko, najczęściej gram w rpg więc specjalnego obciążenia na hdd niema. Jeśli chcę pograć w singstary to czy inne gry bazujące na szybkim odczycie to puszczam je z DVD lub przez LAN. Znajomemu udało się podpiąć 500 do ps2 , sam nie wie jak to zrobił, może od modelu konsoli? Cytuj
Etheor 547 Opublikowano 22 października 2011 Opublikowano 22 października 2011 Nie rozumiem, 5 dych wg. Ciebie to dużo, czy mało? Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 22 października 2011 Opublikowano 22 października 2011 obudowa za 50pln to to samo co zasilacz za 50pln - tykająca bomba. Kontrolery w takich zestawach to niejednokrotnie radosna twórczość jakichś szalonych elektroników - jakiś czas temu spotkałem się z elektroniką, która rozkręcała talerze do maksymalnej prędkości i na takich pracowała. Wyobraź sobie teraz sytuację w której używasz takiej kieszeni 24/7 (bo nie każdy dysk przenośny lezy sobie na półce - wiele osób używa ich przez cala pracę komputera) - dysk się rozgrzewa jak szalony (160gb, który miałem podpięty pod to coś zwyczajnie parzył i to po jakichś 30 minutach pracy) 1 Cytuj
Etheor 547 Opublikowano 22 października 2011 Opublikowano 22 października 2011 Ja sobie nie muszę niczego wyobrażać. Wystarczy, że kupisz sobie przejścióweczkę za 2 zł. sata/ata i podepniesz dysk z laptopa pod PC. Nie zdziw się jak poleci dymek bezpośrednio przy starcie komputera. Debili nie sieją, a ja mam z tym styczność, spokojnie. Pytałem, bo chciałem się dowiedzieć jakie jest jego zdanie, napisał conajmniej niejednoznaczną wypowiedź, poza tym zwróć uwagę na co odpowiadał. Pro tip: spójrz na daty. Lekki ot- wejdzie ktoś w temat odnośnie klawiatur/myszy? Cytuj
qvstra 3 213 Opublikowano 30 stycznia 2012 Opublikowano 30 stycznia 2012 (edytowane) Musze kupic dysk przenosny o pojemnosci minimum 500GB. Nie ma dla mnie znaczenia czy jest ciezki, gdyz bedzie uzywany tylko do dekodera Sagemcom DSI87 HD. Aha, dysk musi miec wlasne zasilanie, gdyz tuner nie wspolpracuje z dyskami, ktorych maksymalny (nawet chwilowy) pobor pradu z gniazda USB przekracza 500mA. Nie potrzebuje mega szybkiego dysku, byleby tylko nagrywanie dzialalo dobrze. edit: No i im nizsza cena, tym lepiej. Edytowane 30 stycznia 2012 przez Qvstra Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 Jakiś Samsung 1TB albo drożej WD Passport. Cytuj
Suavek 4 811 Opublikowano 11 marca 2013 Opublikowano 11 marca 2013 Od dziś w biedronce można kupić dysk Seagate Expansion 750GB za 230zł. Miał ktoś styczność z modelem? Naczytałem się skrajnych opinii, jakoby któryś dawny model od Seagate przenośny okazał się szrotem w związku z cięciem kosztów i nie wiadomo jak jest teraz. Oczekiwań nie mam wygórowanych. Nie spieszy mi się, więc prędkość transmisji danych nie musi być oszałamiająca, a głównie zależy mi na przechowywaniu części ważniejszych danych, a także przenoszeniu ich między dwoma kompami (herp derp, standard). Bardziej mi zależy, aby nie był to wspomniany szrot, co mi dane wykasuje bezpowrotnie po miesiącu sporadycznego użytkowania. ;p Warto w tym przypadku jeśli chodzi o stosunek jakość-cena? Cytuj
_mike 318 Opublikowano 11 marca 2013 Opublikowano 11 marca 2013 (edytowane) Możesz dorzucić 50 zł i kupić 1TB, też Seagate http://www.ceneo.pl/17438347#tab=click Ten model ma dobrą opinię na internetach. Ja szukam znowu czegoś mniejszego i do 200 zł max? Jest sens wybrzydzać czy od razu rzucić się na WD Pass? E; np: http://www.ceneo.pl/9379456 lub http://www.ceneo.pl/17043024 Edytowane 11 marca 2013 przez _mike Cytuj
Blaise 3 614 Opublikowano 26 stycznia 2018 Opublikowano 26 stycznia 2018 Polecacie jakiś przenośny dysk twardy, rozmiar od 250GB wzwyż, ze złączem USB 3.0, dobrym stosunkiem jakości do ceny? Cytuj
Frantik 2 571 Opublikowano 26 stycznia 2018 Opublikowano 26 stycznia 2018 (edytowane) Zerknij na serię dysków My Passport od WD. Ewentualnie nieco droższą My Passport Ultra, jeśli chcesz mieć możliwość szyfrowania dysku hasłem czy robienia automatycznych backupów z kompa lub z dysku do Dropboksa. Mam już 2 takie urządzonka - jedno zwykłe, drugie Ultra i od lat są nie do zajechania. Edytowane 26 stycznia 2018 przez Frantik 1 Cytuj
lukas_k96 310 Opublikowano 4 lipca 2018 Opublikowano 4 lipca 2018 Panowie, potrzebuję dysku 1 lub 2 TB. Zależy mi na tym, żeby był szybki przesył danych. Co polecacie? Cytuj
Frantik 2 571 Opublikowano 12 sierpnia 2018 Opublikowano 12 sierpnia 2018 @chris85 No ja też polecam wszystkim dyski WD, ale ze swoim przenośnym My Passport Ultra chyba miałem pecha - nieco ponad rok użytkowania i już pojawiają się na nim bad sectory. Podpięty niemal non stop do kompa, ale w moim odczuciu nie żyłowałem go jakoś strasznie. Dotychczas miałem dyski, które spokojnie żyły po 8-10 lat codziennego użytku, a tu pierwszy przenośny i już kaplica. Cytuj
Gość Opublikowano 13 sierpnia 2018 Opublikowano 13 sierpnia 2018 Obecnie mam Toshibę Canvio Alu 1TB i polecam, nie mam z nim problemów. https://www.toshiba-storage.com/pl/products/toshiba-portable-hard-drives-canvio-alu/ Cytuj
Sven Froost 493 Opublikowano 29 sierpnia 2019 Opublikowano 29 sierpnia 2019 Musze kupic jakis zewnetrzny dysk albo pen drive na ktorym bede instalowal aplikacje korzystajac z Windowsa 10 na MacBooku Pro, na co najbardziej zwrocic uwage przy wyborze? Potrzebuje 512 GB miejsca na napedzie Cytuj
Grzes!ek 37 Opublikowano 13 lipca 2020 Opublikowano 13 lipca 2020 Przymierzam się do zakupu dysku zewnetrznego 2 TB i pytanie czy ktoś używa Seagate Basic? Na Allegro są za niecałe 288 zł i z kuponem -20 zł wyjdzie naprawdę fajna cena. Czy może jednak warto dołożyć do WD? Bo obecnie mam dysk WD 1TB i jestem bardzo zadowolony. Cytuj
drozdu7 2 874 Opublikowano 14 lutego Opublikowano 14 lutego Panowie co na dzień dzisiejszy lepiej kupić jako zewnętrzny dysk, SSD czy HDD? Chciałbym go jak najszybciej zapełnić filmami i żeby sobie leżał podpięty do tv. Co jest trwalsze i bardziej niezawodne? Cytuj
grzybiarz 10 313 Opublikowano 14 lutego Opublikowano 14 lutego Hdd jest trwalsze. Ssd jest szybsze. ssd ma określoną żywotność, np mój jeszcze pohula 8 lat według jakiegoś tam programiku do dysków ssd… Cytuj
drozdu7 2 874 Opublikowano 14 lutego Opublikowano 14 lutego 18 minut temu, grzybiarz napisał: Hdd jest trwalsze. Ssd jest szybsze. ssd ma określoną żywotność, np mój jeszcze pohula 8 lat według jakiegoś tam programiku do dysków ssd… No ale HDD nie potrzyma raczej 8 lat. Po prostu chcę zgrać swoje ulubione filmy stare i gdy najdzie mnie ochota to sobie coś zapuścić. Więc być może warto zapłacić więcej za SSD Cytuj
Suavek 4 811 Opublikowano 14 lutego Opublikowano 14 lutego Bezdyskusyjnie SSD. Co do producenta, to nie powinienem się wypowiadać, bo sam od dobrych kilku lat w komputerze wspomagam się jakimś niedrogim PNY, a wiem, że są dużo lepsze marki. Niemniej jednak nawet w tym przypadku dysk fajnie działa. Podłączony jest przez USB non-stop i normalnie z niego nawet gierki odpalam. Nawet gdyby padł za parę lat, czy lada moment, to nie ma dyskusji jeśli chodzi o porównanie prędkości - HDD to przeżytek. Dobry tylko, jeśli nie zależy Ci na prędkości transferu, a budżet masz ograniczony. 1 Cytuj
drozdu7 2 874 Opublikowano 14 lutego Opublikowano 14 lutego Rozumiem, mi raczej zależy bardziej na trwałości, ale pod tym względem też SSD chyba już przewodzi. Patrzę na Samsunga t7 1tb i WD Passport 1tb takie znośne cenowo jeszcze Cytuj
grzybiarz 10 313 Opublikowano 14 lutego Opublikowano 14 lutego Hdd rzucisz do szafy i ok, a ssd jednak wymaga ciągłej pracy. Cytuj
Chewie 178 Opublikowano 14 lutego Opublikowano 14 lutego (edytowane) Mogę polecić sandiska https://www.x-kom.pl/p/618565-dysk-zewnetrzny-ssd-sandisk-extreme-portable-ssd-2tb-usb-32-gen2-granatowy.html tylko nie kupuj z xkomu jak coś, na morelach masz za 555 Edytowane 15 lutego przez Chewie 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi