Opublikowano 13 kwietnia 201114 l Planuje w niedalekiej przyszłości zakup zewnętrznego dysku. Zastanawiam się nad Hitachi XL 1000 - pojemność 1TB i zachęcająco niska cena. Jakieś opinie na jego temat? Zależy mi na kompatybilności z PS2 i Wii
Opublikowano 21 sierpnia 201113 l Jeśli chodzi o kompatybilność z Wii to raczej spoko ale PS2 .. no cóż to raczej nie da rady bo za duży jest ten dysk. Osobiście mam problem z dyskiem 320GB na PS2, na co dzień mam podłączony przez usb dysk 160GB z laptopa w kieszeni noname i śmiga spoko, najczęściej gram w rpg więc specjalnego obciążenia na hdd niema. Jeśli chcę pograć w singstary to czy inne gry bazujące na szybkim odczycie to puszczam je z DVD lub przez LAN. Edytowane 21 sierpnia 201113 l przez KiNiO_64
Opublikowano 22 października 201113 l dysk od laptopa + obudowa za 5 dych z komputronika, sam używam takiego czegos. trzeba być niezłym ...... by kupić za 5 dych obudowe. Jeśli chodzi o kompatybilność z Wii to raczej spoko ale PS2 .. no cóż to raczej nie da rady bo za duży jest ten dysk. Osobiście mam problem z dyskiem 320GB na PS2, na co dzień mam podłączony przez usb dysk 160GB z laptopa w kieszeni noname i śmiga spoko, najczęściej gram w rpg więc specjalnego obciążenia na hdd niema. Jeśli chcę pograć w singstary to czy inne gry bazujące na szybkim odczycie to puszczam je z DVD lub przez LAN. Znajomemu udało się podpiąć 500 do ps2 , sam nie wie jak to zrobił, może od modelu konsoli?
Opublikowano 22 października 201113 l obudowa za 50pln to to samo co zasilacz za 50pln - tykająca bomba. Kontrolery w takich zestawach to niejednokrotnie radosna twórczość jakichś szalonych elektroników - jakiś czas temu spotkałem się z elektroniką, która rozkręcała talerze do maksymalnej prędkości i na takich pracowała. Wyobraź sobie teraz sytuację w której używasz takiej kieszeni 24/7 (bo nie każdy dysk przenośny lezy sobie na półce - wiele osób używa ich przez cala pracę komputera) - dysk się rozgrzewa jak szalony (160gb, który miałem podpięty pod to coś zwyczajnie parzył i to po jakichś 30 minutach pracy)
Opublikowano 22 października 201113 l Ja sobie nie muszę niczego wyobrażać. Wystarczy, że kupisz sobie przejścióweczkę za 2 zł. sata/ata i podepniesz dysk z laptopa pod PC. Nie zdziw się jak poleci dymek bezpośrednio przy starcie komputera. Debili nie sieją, a ja mam z tym styczność, spokojnie. Pytałem, bo chciałem się dowiedzieć jakie jest jego zdanie, napisał conajmniej niejednoznaczną wypowiedź, poza tym zwróć uwagę na co odpowiadał. Pro tip: spójrz na daty. Lekki ot- wejdzie ktoś w temat odnośnie klawiatur/myszy?
Opublikowano 30 stycznia 201213 l Musze kupic dysk przenosny o pojemnosci minimum 500GB. Nie ma dla mnie znaczenia czy jest ciezki, gdyz bedzie uzywany tylko do dekodera Sagemcom DSI87 HD. Aha, dysk musi miec wlasne zasilanie, gdyz tuner nie wspolpracuje z dyskami, ktorych maksymalny (nawet chwilowy) pobor pradu z gniazda USB przekracza 500mA. Nie potrzebuje mega szybkiego dysku, byleby tylko nagrywanie dzialalo dobrze. edit: No i im nizsza cena, tym lepiej. Edytowane 30 stycznia 201213 l przez Qvstra
Opublikowano 11 marca 201312 l Od dziś w biedronce można kupić dysk Seagate Expansion 750GB za 230zł. Miał ktoś styczność z modelem? Naczytałem się skrajnych opinii, jakoby któryś dawny model od Seagate przenośny okazał się szrotem w związku z cięciem kosztów i nie wiadomo jak jest teraz. Oczekiwań nie mam wygórowanych. Nie spieszy mi się, więc prędkość transmisji danych nie musi być oszałamiająca, a głównie zależy mi na przechowywaniu części ważniejszych danych, a także przenoszeniu ich między dwoma kompami (herp derp, standard). Bardziej mi zależy, aby nie był to wspomniany szrot, co mi dane wykasuje bezpowrotnie po miesiącu sporadycznego użytkowania. ;p Warto w tym przypadku jeśli chodzi o stosunek jakość-cena?
Opublikowano 11 marca 201312 l Możesz dorzucić 50 zł i kupić 1TB, też Seagate http://www.ceneo.pl/17438347#tab=click Ten model ma dobrą opinię na internetach. Ja szukam znowu czegoś mniejszego i do 200 zł max? Jest sens wybrzydzać czy od razu rzucić się na WD Pass? E; np: http://www.ceneo.pl/9379456 lub http://www.ceneo.pl/17043024 Edytowane 11 marca 201312 l przez _mike
Opublikowano 26 stycznia 20187 l Polecacie jakiś przenośny dysk twardy, rozmiar od 250GB wzwyż, ze złączem USB 3.0, dobrym stosunkiem jakości do ceny?
Opublikowano 26 stycznia 20187 l Zerknij na serię dysków My Passport od WD. Ewentualnie nieco droższą My Passport Ultra, jeśli chcesz mieć możliwość szyfrowania dysku hasłem czy robienia automatycznych backupów z kompa lub z dysku do Dropboksa. Mam już 2 takie urządzonka - jedno zwykłe, drugie Ultra i od lat są nie do zajechania. Edytowane 26 stycznia 20187 l przez Frantik
Opublikowano 4 lipca 20186 l Panowie, potrzebuję dysku 1 lub 2 TB. Zależy mi na tym, żeby był szybki przesył danych. Co polecacie?
Opublikowano 12 sierpnia 20186 l @chris85 No ja też polecam wszystkim dyski WD, ale ze swoim przenośnym My Passport Ultra chyba miałem pecha - nieco ponad rok użytkowania i już pojawiają się na nim bad sectory. Podpięty niemal non stop do kompa, ale w moim odczuciu nie żyłowałem go jakoś strasznie. Dotychczas miałem dyski, które spokojnie żyły po 8-10 lat codziennego użytku, a tu pierwszy przenośny i już kaplica.
Opublikowano 13 sierpnia 20186 l Obecnie mam Toshibę Canvio Alu 1TB i polecam, nie mam z nim problemów. https://www.toshiba-storage.com/pl/products/toshiba-portable-hard-drives-canvio-alu/
Opublikowano 29 sierpnia 20195 l Musze kupic jakis zewnetrzny dysk albo pen drive na ktorym bede instalowal aplikacje korzystajac z Windowsa 10 na MacBooku Pro, na co najbardziej zwrocic uwage przy wyborze? Potrzebuje 512 GB miejsca na napedzie
Opublikowano 13 lipca 20204 l Przymierzam się do zakupu dysku zewnetrznego 2 TB i pytanie czy ktoś używa Seagate Basic? Na Allegro są za niecałe 288 zł i z kuponem -20 zł wyjdzie naprawdę fajna cena. Czy może jednak warto dołożyć do WD? Bo obecnie mam dysk WD 1TB i jestem bardzo zadowolony.
Opublikowano 14 lutego 20241 r Panowie co na dzień dzisiejszy lepiej kupić jako zewnętrzny dysk, SSD czy HDD? Chciałbym go jak najszybciej zapełnić filmami i żeby sobie leżał podpięty do tv. Co jest trwalsze i bardziej niezawodne?
Opublikowano 14 lutego 20241 r Hdd jest trwalsze. Ssd jest szybsze. ssd ma określoną żywotność, np mój jeszcze pohula 8 lat według jakiegoś tam programiku do dysków ssd…
Opublikowano 14 lutego 20241 r 18 minut temu, grzybiarz napisał: Hdd jest trwalsze. Ssd jest szybsze. ssd ma określoną żywotność, np mój jeszcze pohula 8 lat według jakiegoś tam programiku do dysków ssd… No ale HDD nie potrzyma raczej 8 lat. Po prostu chcę zgrać swoje ulubione filmy stare i gdy najdzie mnie ochota to sobie coś zapuścić. Więc być może warto zapłacić więcej za SSD
Opublikowano 14 lutego 20241 r Bezdyskusyjnie SSD. Co do producenta, to nie powinienem się wypowiadać, bo sam od dobrych kilku lat w komputerze wspomagam się jakimś niedrogim PNY, a wiem, że są dużo lepsze marki. Niemniej jednak nawet w tym przypadku dysk fajnie działa. Podłączony jest przez USB non-stop i normalnie z niego nawet gierki odpalam. Nawet gdyby padł za parę lat, czy lada moment, to nie ma dyskusji jeśli chodzi o porównanie prędkości - HDD to przeżytek. Dobry tylko, jeśli nie zależy Ci na prędkości transferu, a budżet masz ograniczony.
Opublikowano 14 lutego 20241 r Rozumiem, mi raczej zależy bardziej na trwałości, ale pod tym względem też SSD chyba już przewodzi. Patrzę na Samsunga t7 1tb i WD Passport 1tb takie znośne cenowo jeszcze
Opublikowano 14 lutego 20241 r Mogę polecić sandiska https://www.x-kom.pl/p/618565-dysk-zewnetrzny-ssd-sandisk-extreme-portable-ssd-2tb-usb-32-gen2-granatowy.html tylko nie kupuj z xkomu jak coś, na morelach masz za 555 Edytowane 15 lutego 20241 r przez Chewie