Skocz do zawartości

Ryu Ga Gotoku 4 (Yakuza 4)

Featured Replies

Opublikowano

Akurat to ze gra jest typowo japonska to dla mnie mega + bo jestem wielim fanem gier japonskich. Do tego zebym przechodzil gre bawiac sie w niej to nie trzeba mi mowic ( w Way of the samurai 3 mam juz ponad 35 godzin i tylko 5 zakonczen). Tylko czy te dwie czescie sa ze soba scisle powiazane fabularnie? Bo (jesli sie mylę to mnie poprawcie) w 3 jest tylko jeden protagonista a w 4 az czterech i ciekawi mnie jak to sie ma do siebie.

• Odpowiedzi 171
  • Wyświetleń 41,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Troche juz pogralem i moge napisac jakie nowosci znajduja sie w czwartej czesci gry Yakuza.   Zaczne od tego, ze fabularnie zrobilem tylko ze trzy misje, tak to krece sie po miescie, zberiam kluczy

• Josh the Boy
    Josh the Boy

To zadam takie pytanie - a czemu nie? No, chyba że atrakcyjniejszą perspektywą wydaje się łażenie przez dwadzieścia pięć części Yakuzy po tym samym, lekko zliftingowanym mieście? To tak jakby wszystk

• Dla zainteresowanych - od piątku na japońskim store wisi demo Ryu ga Gotoku Of The End. Po ograniu dema mam szczere nadzieje, że to tylko spinoff tak jak to było z Kenzanem. Nie wyobrażam sobie, że se

Opublikowano
  W dniu 12.04.2011 o 18:32, Czezare napisał(a):

Czyli co...po prostu sprzedac je?Do niczego innego nie sluza?

Co do hostess to probuje zbajerowac Erene, ale suka jest strasznie kaprysna i ciezko mi w odpowiedziach utrafic co ja jara.Bylem u niej trzy razy, wydalem wagon szmalu, a wszystko co udalo mi sie dokonac to dwa serducha aprobaty :angry:

Kurcze...jestem juz w czwartym czapterze i nie mialem jeszcze ani jednego revelations, znaczy jeszcze nie spotkalem Macka :confused:

Mam nadzieje, ze to juz niedlugo, bo revelations sa moim zdaniem solą tej gry ;)

Hmmm, z tymi talerzami to wydaje mi sie, ze mozna je sprzedac - w trojce wszystkie sprzedawalem. Poki co nie widzialem zeby byly do czegos potrzebne, talerze do modyfikacji broni/akcesoriow ? To brzmi dziwnie, ale z diamentem tez jest dziwne - w jednym z questow dostejemy diament w jego opisie mozna przeczytac, ze nadaje sie do sprzedazy. Ja jednak pomyslalem ze go sobie ostawie bo moze przyda sie do modyfikacji broni/akcesoriow - bylem u Kamiyamy i okazalo sie, ze faktycznie - przydaje sie do stworzenia pewnego rodzaju broni. ;)

Na spotkaniach z Rio lub Erena nie mialem wiekszego problemu i juz dostalem od nich Fancy Card czyli druga wizytowke na ktorej sa informacje o hostessie.

Co do Revelations to pierwszy jest w czwartym chapterze w czesci z pewnej, wiec za niedlugo powinienes tam dotrzec. Akiyama ma trzy Revelations - mozna je bez wiekszego problemu znalezsc, w czworce poza wiadomosciami od Macka informujacymi o tych wydarzeniach mozemy spotkac ludzi rozmawiajacych o nich w poblizu tego miejsca.

Na oficjalnej stronie gry Yakuza 4 sa do pobrania cztery utwory, jest tam miedzy innymi Theme Song taki jak z intro gry tyle, ze z wokalem oraz motyw, ktory przygrywa podczas walki:

http://www.sega.co.uk/yakuza/index_uk.php#/yakuza-4-home

Szkoda, ze do Kuro Edition (ja taka kupilem) nie dodawali soundtracku z gry. W trojce byl nawet w normalnej edycji (mam), wiec tutaj mogli dac do tej specajalnej. W zasadzie poza metalboxem nie ma tam wiekszych bajerow - przeciez DLC mozna bylo pobrac za free jeszcze przed premiera gry, teraz jednak juz go nie ma na Playstation Store - ja sciagnalem pezed premiera i nawet nie korzystalem ze swojego kodu. ;)

Cos mi sie wydaje, ze DLC z Playstation Store dali za free dlatego, ze musialy byc jakies problemy z pobraniem dodatkowej zawartosci z kodu. :)

W dniu 12.04.2011 o 19:39, szawello napisał(a):

Mam pytanie, czy jesli nie gralem w zadna poprzednia czesc serii moge zakupic te czesc i bawic sie swietnie czy lepiej ogarnac poprzednie czesci?

Bierz trojke bo mozna ja kupic za dobra cene - jest swietna, pozniej czworke. ;)

Ja zaczynalem swoja przygode z seria Yakuza dopiero na Playstation 3 od trzeciej czesci. W zarowno trzeciej jak i czwartej czesci sa filmiki streszczajace historie z poprzednich gier. :)

Edytowane przez saptis

Opublikowano
  W dniu 13.04.2011 o 05:42, szawello napisał(a):

Akurat to ze gra jest typowo japonska to dla mnie mega + bo jestem wielim fanem gier japonskich. Do tego zebym przechodzil gre bawiac sie w niej to nie trzeba mi mowic ( w Way of the samurai 3 mam juz ponad 35 godzin i tylko 5 zakonczen). Tylko czy te dwie czescie sa ze soba scisle powiazane fabularnie? Bo (jesli sie mylę to mnie poprawcie) w 3 jest tylko jeden protagonista a w 4 az czterech i ciekawi mnie jak to sie ma do siebie.

No to moim zdaniem nie masz sie nad czym zastanawiac.Najpierw kup i zagraj w trojke, a potem zaraz w czworke. Czy obie czesci sa ze soba fabularnie powiazane?Sa, choc moim zdaniem w niewielkim stopniu.Tak jak napisal Saptis w kazdej z czesci masz streszczonko poprzedniej.

Dlaczego zatem nie radze Ci zaczac od czworki, choc teoretycznie moglbys?Ano dlatego, ze osoba ktora w trojke nie grala moze miec drobne problemy (to zalezy oczywiscie od danego gracza) z czerpania pelnymi garsciami przyjemnosci obcowania z czwarta czescia.Moze mu po prostu zbyt wiele rzeczy przeleciec przez palce.Poza tym Y3 to wyrypana w kosmos gra!Decyzja nalezy do Ciebie.

Opublikowano

Na Playstation Store pojawil sie juz pierwszy dodatek do gry i co najlepsze jest on zupelnie darmowy ! :)

http://blogs.sega.com/europe/2011/04/13/dlc-available-for-yakuza-4/

W jego sklad wchodza miedzy innymi dwie piosenki karaoke oraz item-packi. ;)

Edytowane przez saptis

Opublikowano

Gram w ta gre juz 24,5 godziny, wciaz jednym bohaterem (z czterech w sumie dostepnych) tj Shunem Akiyama.Dojechalem do 19-go levelu rozwoju postaci,wiec brakuje mi jeszcze tylko jednego do jego wymaksowania i tym samym zdobycia wszystkich umiejetnosci w walce.Teraz, po zrobieniu tego i znalezieniu wszystkich trzech scenek revelations moge powiedziec, ze Akiyama to prawdziwa maszynka do bicia!Najbardziej podoba mi sie , kiedy w momencie posiadania Heat Gauge mamy niemilucha blisko sciany.Sprowadzamy go do przykleku i obkopujemy mu przy niewielkim udziale QTE naprzemiennie z obu glanow witryne!Cos niesamowitego! :D Wykonalem rowniez pietnascie z szesnastu zadan pobocznych .Co jedno to lepsze i ciekawsze.Zostalo mi jeszcze tylko ostatnie, najbardziej czaso i kapitalochlonne zwiazane z hostessami.Aha, licznik kompletnosci gry pokazuje mi...11,53%...

Tak jak w zeszlym roku juz po przejsciu 5-6 chapterow bylem pewien, ze Castlevania: Lords Of Shadow bedzie dla mnie gra roku 2010, tak w przypadku Yakuzy 4 jestem juz dzisiaj na milion procent pewien, ze jest to dla mnie gra roku 2011. Zadne Anczartedy, Kryzisy,Force,Dżirsy i inne Elejnory nie maja zadnych szans jej przebic.Nie zrobi tego nawet najnowszy MW3...

Opublikowano
  W dniu 14.04.2011 o 07:10, saptis napisał(a):

Na Playstation Store pojawil sie juz pierwszy dodatek do gry i co najlepsze jest on zupelnie darmowy ! :)

http://blogs.sega.com/europe/2011/04/13/dlc-available-for-yakuza-4/

W jego sklad wchodza miedzy innymi dwie piosenki karaoke oraz item-packi. ;)

Świetne info, dlc całkiem fajne i co najważniejsze całkiem za darmo. Jednak ta zakładka w meny gry dla zawartości do pobrania nie jest na pokaz ^^

A co się tyczy samej gry, to nie mogłem wytrzymać i ją kupiłem jednak prędzej. Szczerze nie żałuje tej decyzji, miło po raz czwarty odwiedzić Kamurocho, tym bardziej, że dodano nowe miejscówki (podziemny pasaż i dachy budynków), a także że nic wartościowego nie zostało wycięte z gry, Póki co łażę po mieście i sprawdzam co też nowego dodali, zbieram pomału kluczyki i rozglądam się za sub questami. Muszę przyznać, że popracowali troszkę nad ruchami postaci, tekstury na postaciach i ciuchach również są ciut lepsze, ale największe brawa należą się ekipie Nagoshiego za świetnie zrobione kałuże i mokrą nawierzchnię gdy pada deszcz. Wygląda ona bardzo dobrze. Nowe postacie, w tym wypadku Akiyama bo to nim póki co gram wypadają świetnie od razu spodobał mi się ten bohater. Miałem już pierwszy kontakt również z tym młodym detektywem w czasie jednej scenki i też może być całkiem fajny. Ogólnie jestem zachwycony i nie pozostaje mi nic jak liczyć na to, że gra sprzeda się na tyle dobrze, że Sega zdecyduje się na wydanie spin-offów serii RGG jak Black Phanter, Of the End bądź też co mało prawdopodobne Kenzan.

Opublikowano

Zobaczie jak na prawde wygladaja hostessy z gry Yakuza 4: ;)

Ekipa aktorow, tworcow oraz Kiryu Kazuma:

Edytowane przez saptis

Opublikowano

Filmiki swietne! :) A wlasnie...jeszcze jedna sprawa ktora mnie nurtuje jesli chodzi o hostessy.

Wczoraj dobrze mi sie z Noa gadalo (czytaj:trafialem w jej zachcianki i oczekiwania), ze udalo mi sie dopelnic do konca drugi zestaw serduszek.Zaskutkowalo to tym, ze zaprosila mnie na randke. Poszlismy cos przekasic, ona opowiedziala o jakims natrecie niewazne...Po pozegnaniu wrocilem spowrotem do Jewel liczac, ze cos dostane, a tu...wyskoczyl nowy rzadek serduszek! :o Pytanie: ile tych rzadkow serduszek jest maksymalnie?

Pytanie nr 2: Czy grajac Akiyama mozna zagrac z Rio w ping ponga? :D

Opublikowano

Sa dwa rzedy serduszek, czyli razem dwadziescia sztuk. :)

Po ich zapelnieniu dostaje sie:

Pokaż ukrytą zawartość

Pozniej bedzie druga randka poza klubem:

Pokaż ukrytą zawartość

Z Ryo jak i z pozostalymi hostessami mozna pojsc do Hot Springs i pograc w ping-ponga. Gralem z Rio dwa razy: raz na easy - wygralem, a raz na normal - przegralem. ;)

Na normal jest praktycznie tak samo, tyle, ze na dwa punkty przed wygrana dla nas przeciwniczka nagle zaczyna dobrze grac - odpowiada na odbicia heat scina.

Edytowane przez saptis

Opublikowano

Na liczniku mam juz 49 godzin gry, niebawem zaczynam grac druga w kolejnosci postacia - Saejima.

Akiyama zrobilem 14 z 16 sub-stories, wytrenowalem trzy hostessy i umawialem rowniez sie z trzema, pogralem jeszcze w troche gierek - dosyc duzo czasu spedzilem w klubie Sega - zlapalem wszystkie nagrody w Ufo Catcher, pogralem w Boxceliosy, poza tym lowilem ryby, chodzilem na masaze (mam juz wszystkie).

Chcialbym ukonczyc gre w jak najwiekszym stoponiu - podejrzewam, ze nie bedzie to 100%, ale zobacze ile uda mi sie zrobic. Udalo mi sie zdobyc trofea za m.in: Shogi, Mahjonga, ubrania hostess, Pachinko - bez zadnych talizmanow czy wspomagaczy zdobylem 8300 punktow. Jak na jedna postac 49h czasu gry to bardzo dlugo, a zostaly jeszcze trzy, zobaczymy jak bedzie z nastepna. ;)

Poki co gra sie na prawde swietnie !

Z minusow wymienic moge poki co przegiety poziom trudnosci w ostatnim masazu (hardcore) i nierowny poziom w ping-pongu juz na poziomie normal - hostessa cala rozgrywke gra jak na easy, a na dwa punkty przed koncem ''budzi sie'' i zaczyna odbierac odbicia heat i zaskakujaco dobrze grac, a nasza postac niewiadomo dlaczego wybija poza stol.

Zauwazylem, ze podczas grania w Pachinko nie nabija czasu gry - bylem tam jakas godzine, a naliczylo mi zaledwie dwie minuty, ktore potrzebowalem na dojscie do salonu.

Edytowane przez saptis

Opublikowano

Ja dzisiaj będe miał Yakuze 3, bo z tego co czytałem w tym temacie to wolę przejść 3 na spokojnie żeby nie stracić smaczków w 4 :D

Wiecie może ile trójkę przejdę bez spieszenia się, z robieniem pobocznych questów itp? Tak mniej więcej. I czy pod względem mechaniki gry/grafiki itp czwórka różni się od trójki mocno?

Aha i jeszcze czy w Yakuzie w ogóle można zmieniać ubrania/stroje? tak z ciekawości pytam

Edytowane przez Empro

Opublikowano

Yakuze 3 robiac subquesty i troche grajac w minigierki mozna przejsc w okolo 70 godzin, ale wszystko zalezy od tego ile kto spedza czasu na zwiedzaniu miasta, szukaniu kluczykow i graniu wlasnie w minigierki. :) W tej grze nie ma co sie spieszyc, warto korzystac ze wszystkiego co oferuje, a jest tego na prawde bardzo, bardzo duzo. Ja w trojce na liczniku mam ponad 70 godzin i jeszcze wszystkiego nie poprzechodzilem - zostal mi turniej w koloseum.

Co do strojow to glowna postac sama sie przebiera na pewnym etapie gry, pozniej mozna zmieniac stroj, ale sa tylko dwa do wyboru plus opcja bez koszulki. Jesli chodzi o grafike to w czworce od poprzedniej czesci nie zmienilo sie az tak duzo. W czworce wszystko jest bardziej przejzyste, tekstury wyrazniejsze i dokladniejsze, wydaje mi sie, ze jest nieco inny kontrast - na moje oko to czworka jest troche jasniejsza i dla mnie to plus. ;)

Edytowane przez saptis

Opublikowano

Okej dzięki za odpowiedzi, po pierwszej sesji w trójce mam już przegrane 4 godziny, a na liczniku zaledwie 1.4% ukończone. Myśle, że nim przejdę trójkę to czwórka będzie dużo tańsza :P

Mam jeszcze pytanie co do długości rozgrywki, czy czwórka ze względu na to, że gra się czterema postaciami jest dłuższa czy rozkłada się to równomiernie mniej więcej i trwa tyle co trójka?

Edytowane przez Empro

Opublikowano
  W dniu 22.04.2011 o 11:04, Empro napisał(a):

Okej dzięki za odpowiedzi, po pierwszej sesji w trójce mam już przegrane 4 godziny, a na liczniku zaledwie 1.4% ukończone. Myśle, że nim przejdę trójkę to czwórka będzie dużo tańsza :P

Mam jeszcze pytanie co do długości rozgrywki, czy czwórka ze względu na to, że gra się czterema postaciami jest dłuższa czy rozkłada się to równomiernie mniej więcej i trwa tyle co trójka?

Naprawde ciezko odpowiedziec na Twoje pytanie. Zobacz...Saptis napisal, ze 49 godzin zajmowal sie tylko jedna z czterech postaci.Mi to zajelo niecale 30 godzin, przy czym Saptis praktycznie wymaksiorowal Akiyame do cna.Ja co prawda wykonalem wszystkie 16 substories, ale za to kompletnie nie zajmowalem sie minigierkami w postaci Pachinko, salonu gier Sega, baseballu, ping ponga,rzutkow, karcianek, bowlingu itp. Nie ukonczylem rowniez dodatkowych zadan zwiazanych z romansowaniem z hostessami.Byc moze zostawie sobie te frukta na drugie przejscie gry. Nastepna postac tj Taiga Saegima zapowiada sie na rownie zmudna w pozytywnym tego slowa znaczeniu do rozpracowywaniu postacia.Gram nia juz ponad 3 godziny i charakter rozgrywki i klimat nieco sie zmienil, jednak pewne rzeczy pozostaly niezmienne, tj kilkanascie substories do zrobienia, doprowadzenie postaci do 20-go levelu, odnalezienie trzech revelations itp.Znam jednak osoby, ktore brzydko mowiac olaly wiekszosc pobocznych aktywnosci (substories) i cala gre ukonczyly w dwadziescia kilka godzin...Z trzecia czescia jest podobnie. Mozesz sie brzydko mowiac po niej "przeleciec", a mozesz robic wszystko co ona oferuje i skonczyc ja tak jak kolega Saptis pisze tj w ok 60-70 godzin...

Opublikowano

Ja tez juz posiadam Yakuze 3 i mega mi sie podoba. Co prawda poczatek jakos mi nie pasowal do tego typu gry, ale byl nawet ciekawy.

Pokaż ukrytą zawartość

. Teraz wreszcie jest "come back" i ciekawi mnie co bedzie dalej. Najbardziej to podobaja mi sie postacie, szczegolnie ci kolesie co podczas cutscenki kiedy

Pokaż ukrytą zawartość

. Mam tylko pytanie czy, po przejsciu watku fabularnego bede mial mozliwosc free roamingu?

Opublikowano

Odblokuje sie opcja Adventure pozwalająca na free roam na savie z danej gry.

Opublikowano

1.Gdzie mozna chodzic na masaze?

2.Czy Saegima moze na nie chodzic?

PS: Dotad myslalem, ze kazda z postaci ma po trzy revelations, no wiec Taiga Saegima ma ich...cztery! :) Wszystkie juz odkrylem ;)

Opublikowano

Masaze sa w Love In Heart znajdujacym sie na wschodniej czesci mapy (zaznaczony na fioletowo), niedaleko klubu karaoke. :) Ostatni masaz to totalny hardcore - juz kilka razy probowalem go przejsc, ale dalem sobie spokoj, trzeba klepac w przyciski z predkoscia swiatla, szkoda mi pada.

Co do Saejimy to nie wiem bo jeszcze nie zaczalem nim grac. ;)

Opublikowano

Wczoraj fabula tej gry (mega!!) doprowadzila mnie juz do trzeciej postaci tj detektywa Tanimury.Troche mnie to zaskoczylo, bo zamierzalem jeszcze porobic Taiga Saegima troche rzeczy, a mianowicie doprowadzic swojego apprentice`a do mistrzostwa MMA, wygrac wszystkie turnieje MMA w Coliseum, tudziez wykonac brakujace substories.Zwlaszcza to ostatnie postawilem sobie za punkt honoru. Chce zrobic wszystkie misje poboczne wszystkimi postaciami za pierwszym podejsciem. Na drugie pozostawie sobie minigierki (obledna ilosc i jakosc!), oraz kontynuacja i dokonczenie romansow z hostessami oraz zwiazanymi z nimi questami.Mam pytanie zatem do tych co gre ukonczyli: czy w pozniejszym czasie bedzie jeszcze mozliwosc powrotu do grania Saegima?

Opublikowano

Co prawda nie przeszdlem jeszcze gry, ale czytalem, ze w pozniejszym etapie gry mozna dowolnie wybierac postac. :)

Grajac jakis czas temu doszedlem juz do etapu z Saejima, ale postanowilem wrocic i pozdobywac Akiyama co tylko sie da i pokonczyc misje poboczne - glownie hostessy.

Edytowane przez saptis

Opublikowano
  W dniu 29.04.2011 o 12:13, saptis napisał(a):

Co prawda nie przeszdlem jeszcze gry, ale czytalem, ze w pozniejszym etapie gry mozna dowolnie wybierac postac. :)

No dobrze, ale czy mozna wowczas porobic brakujace substories?Zostaly mi cztery z podobno pietnastu do zrobienia Saegima. Na tym zalezy mi najbardziej...

Opublikowano

Tak, na sam koniec można wybrać każdą z postaci i substories są do zrobienia.

Opublikowano
  W dniu 29.04.2011 o 13:50, Czezare napisał(a):

No dobrze, ale czy mozna wowczas porobic brakujace substories?Zostaly mi cztery z podobno pietnastu do zrobienia Saegima. Na tym zalezy mi najbardziej...

Pozostale substories mozna zrobic po przejsciu gry w Premium Adventure. :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

doradzaliście zaczynać od trzeciej części z uwagi na to,że jest sporo tańsza... w chwili obecnej jednak Y3 można dorwać za ok 70zł a Y4 za 100zł więc różnica jest bardzo mała. W takim razie nie patrząc na pryzmat gotówki - która cześć lepsza ?Y3 czy Y4?

Opublikowano

Czwórka, ale lepiej ogarnąć część trzecią przed zagraniem. Serio.