Skocz do zawartości

Persona 5

Gość hnky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

brakowało tam interaktywnych interakcji z bohaterami :D Co ja mam 5 lat aby mnie walka z robo dinozaurami podniecała...

Co do gry to pewnie jak w p4 można dużo przegapić z social linków jak się źle wybierze albo za długo w lochu spędzi :) Nie chcę poradników uruchamiać to tylko zapytam tutaj i proszę o odpowiedź w miarę bez spoilerów. Co najlepiej robić aby rosły poszczególne statsy. Pamiętam że w p4 niektóre rzeczy były bardziej opłacalne od innych. 

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę poradników uruchamiać to tylko zapytam tutaj i proszę o odpowiedź w miarę bez spoilerów. Co najlepiej robić aby rosły poszczególne statsy. Pamiętam że w p4 niektóre rzeczy były bardziej opłacalne od innych. 

Podobnie jak w Personie 4, przykładowo (z moich obserwacji):

- studiowanie w deszczu zwiększa wiedzę szybciej, dodatkowo gdy studiujemy w bibliotece wraz z wiedzą wzrasta nam odwaga;

- kąpiąc się w łażni w niektóre dni (nie pamiętam dokłądnie w które, rzadko z niej korzystam) szybciej zwiększa nam się urok;

- spotykając się z lekarką w jej klinice, prócz social linku wzrasta nam odwaga; Podobnych social linków jest więcej;

- zanim zaczniesz chodzić do kina przeczytaj książkę na temat kinematografii, statsy po obejrzeniu filmów szybciej rosną, zresztą posiadanie odpowiedniej ilości książek i broszur to mus gdy jedziemy metrem i mamy zaklepane miejsce do siedzenia

- Odwiedź fast food z Big Burgerem, za każdym razem gdy Odwaga osiągnie nowy poziom, nawet po nieudanej próbie skonsumowania tego świństwa rośnie od razu kilka statsów;

- Podlewaj roślinkę w pokoju od czasu do czasu, nie zabiera to czasu, a rośnie uprzejmość.

Polecam również rekrutować Cienie gdy same nawiążą do rozmów, wtedy nie trzeba odpowiadać na ich dziwaczne, czasem kuriozalne pytania ;)

50 godzin za mną, genialna gra. Mnie akurat cieszy powrót rozmów z Cieniami, uwielbiam ten patent i za nim tęskniłem.

Edytowane przez Manifesto
  • Plusik 5
Opublikowano

Też nie rozumiem narzekań na negocjacje, były w serii wcześniej i wreszcie wróciły, zawsze wprowadzają dodatkowy element strategiczny. Hard jest całkiem sympatyczny na razie, w 4-cze ogólnie było za łatwo, tutaj nie mam takich zastrzeżeń póki co. 

Co do kwiatka, to nie tylko podlewanie ale i mineralne odżywianie roślin jest sugerowane, w zasadzie darmowe bonusy do kindness, bo obydwie czynności nie zabierają czasu.

Co do innych tipów dla grających pierwszy raz: przed fuzjami ZAWSZE rejestrować persony w kompendium.

@Blantman

Coś ostatnio tylko o "rukaniu" piszesz :v

Opublikowano

Pierwszy dungeon skończony za jednym podejściem - lekko się napociłem. Nie wyobrażam sobie gry na savage.

ja wczoraj próbowałem ale w wieży zabrakło mi mikstur sp i nie miałem już sp więc musiałem zrobić strategiczny odwrót :D I tak myślę że daleko zaszedłem. 

@Hendrix

To gry bioware tak działają na człowieka. Cały główny wątek zastanawiałem się kiedy będzie sex i teraz na inne gry to przeszło :(

Opublikowano

ja zacząłem na normalu pierwszy dungeon i jakoś za łatwo było to zmieniłem na hard :) W Personie 5 te dungeony są o wiele ciekawsze od persony 4. Tam szybko łapałeś monotonie i każde następne piętro było identyczne a tutaj ju w pierwszym dungeonie kilka fajnych niespodzianek. A i pomysł ze skradaniem na plus

Opublikowano

Ja mam odwrotny zamiar, boss drugiego dungeonu łoi mi dupsko na hardzie. Ale spróbuję poświęcić jeden dodatkowy dzień na grind, za sprzedaną kasę kupię trochę rzeczy i może jakoś pójdzie. Jeśli to nic nie da, to pewnie pęknę. 

Opublikowano

Pytanie totalnego personowego laika - można atakować piątkę bez zupełniej znajomości tematu?

Z ostatnich kilku stron Waszych wypowiedzi wnioskuję, że nie jest to jakaś typowa kontynuacja, ale poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Opublikowano

Niektórzy grają w czasie wolnym od innych obowiązków. Nie każdy rzuca wszystko aby grać w giereczke 20 h na dobe.

Pierwszy dungeon skończony i jest moc. Mam pytanie do tych requestow. Można zebrać większą ilość i na raz je wszystkie skończyć czy jedno wejście do dungeonu to jeden request?

Opublikowano

Tak jak Ukyo mówi, chociaż tydzień może nie starczyć :v

To dalsze porady z cyklu dla laika:

-w przeciwieństwie do 90% Jrpg, tutaj wszystkiego rodzaju buffy i debuffy są bardzo przydatne (tak samo jak niskopoziomowe spelle)
-jak widzisz pierwszy raz jakąś personę i masz odpowiedni poziom, to łap od razu, jeden raz złapana jest wpisywana do kompendium
-w pewnym momencie gra zapozna cię z treasure demonami, które randomowo występują na mapie. Pokonanie ich jest bardzo opłacalne, ale pierw patrz poprzedni punkt (bardzo się przydają w rozwijaniu innych person)
-zawsze noś przy sobie nieprzeczytaną książkę. ZAWSZE
-daruj sobie magazyny
-unikaj częstego wchodzenia do Mementos Dungeon, lepiej pozbierać requesty i starać się je zrobić za jednym razem.
-prawie zawsze warto kupować limitowane/sezonowe itemy (jak wiosenne warzywa z supermarketu)
-co tydzień kupować itemy odnawiające SP (występują w dwóch automatach z napojami. Przy łaźni i na podwórku szkoły)
-robić fuzję person, warto pierw zapisać i eksperymentować, bo przyzywanie z kompendium swoje kosztuje
-często zapisywać, najlepiej wykorzystywać wszystkie sloty.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Jedna rzecz, która mnie nieco irytuje - nie można zrobić dwóch rzeczy w Cafe Leblanc jednego dnia. Chciałbym sobie obejrzeć Guy McVera na DVD i porobić narzędzia, no ale nie da się. W dzień na mieście czasem nie ma co robić, poza podbijaniem do pani doktor. Może ma to zachęcać do częstszego chodzenia po dungeonach, których i tak nie można już zrobić jednego dnia, jak w poprzedniczce? 

Edytowane przez Elanczewski